3p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.

A Budapesti Ingatlan Tanácsadók Egyeztető Fóruma (BRF) ismét lehangoló adatokkal állt elő, amikor közölte az idei első negyedév számait. Kiderült, hogy az üresedési ráta 2024 első negyedévében elérte a  13,8 százalékot. A kihasználatlansági ráta az előző negyedévhez képest 0,4 százalékponttal, az előző év azonos  időszakához képest pedig 1,5 százalékponttal emelkedett. 2024 első negyedévében a legalacsonyabb  üresedési rátát Észak-Buda alpiacon regisztráltuk (8,4 százalék), míg a legmagasabb érték, változatlanul az Agglomerációban volt mérhető (33,3 százalék).

A Regus új szentendrei irodaközpontja
A Regus új szentendrei irodaközpontja
Fotó: IWG

A legmagasabb bérlői aktivitást változatlanul a Váci úti irodafolyosón mérték, a teljes volumen 29 százalékát itt kötötték le. A Váci út után a második legnagyobb  aktivitást a Belváros alpiacon regisztráltak, a tranzakciók  21 százaléka itt zárult le.  A BRF összesen 153 bérleti szerződést regisztrált az első negyedév során, átlagos méretük 621 négyzetméter volt, az előző negyedévhez képest 27 százalékkal csökkent a tranzakciók átlagos mérete. Öt szerződést kötöttek 3.000 négyzetméternél nagyobb területre, amiből négy hosszabbítás és egy új  szerződés volt. A negyedév legnagyobb tranzakciói a Váci  úti irodafolyosón és a Belváros alpiacon történtek.

2024 első negyedévében a budapesti modern  irodaállomány két új irodaházzal, összesen 26.440 négyzetméterrel bővült. A spekulatív céllal épült Millennium Gardens Dél (2. fázis) a Pest Központi alpiacon, míg a saját használatú Knorr-Bremse K+F központja Dél-Buda alpiacon lett kész.

A bruttó kereslet 2024 első negyedévében 94.980 négyzetmétert tett ki, amely az előző év azonos időszakához képest 24 százalékos növekedést jelent. A teljes keresleten belül a szerződéshosszabbítások képviselték a legnagyobb arányt 53 százalékkal. Az új szerződések a bérbeadások 36 százalékát tették ki, a bővülések 9 százalékot, a saját használatra vásárlás részaránya pedig 2 százalékot ért el.

A nettó kereslet (szerződés hosszabbítás nélküli tranzakció) ugyanezen időszakban 42.270 négyzetmétert tett ki, ez 25 százalékos növekedés a 2023 első  negyedévéhez viszonyítva.

A teljes budapesti modern irodaállomány jelenleg 4.377.170 négyzetmétert tesz ki, melyen belül 3.560.590 négyzetméter „A” és „B” kategóriás modern spekulatív irodaterület, valamint 816.580 négyzetméter saját tulajdonú irodaház található. Az év eleji méretkorrekciók és állományrevízió során az irodaállomány mérete összesen 19.180 négyzetméterrel csökkent, illetve két épület került át a saját tulajdonú irodaházak  közé, kettő épület kikerült és kettő hozzáadásra került az állományhoz.

Címkék: Ingatlan Irodapiac

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Nyaralót venne? Segíthet a választásban, ha ezt elolvassa
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 16:22
A nyaralóövezetek tavaly parkolópályára kerültek az ingatlanpiacon, idén viszont már élénkülés jeleit mutatják - áll az ingatlan.com friss elemzésében. Kiderül belőle, hogy a Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó partján hogyan alakult a kereslet-kínálat és mennyibe kerülnek az eladásra szánt lakóingatlanok a part menti településeken. 
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Célpont lett Vecsés, Gyál, Ecser, Üllő és Ócsa is
Mester Nándor | 2024. május 15. 19:29
Idén az agglomeráció még megfizethető települései kifejezetten jó beszállási pontot kínálnak azoknak, akik önálló családi házat keresnek. A drága északi, déli és nyugati körzetekhez képest a délkeleti városokban, községekben lehet és érdemes is nézelődni – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Amerikában kiváló biznisz lett az idősotthon
Mester Nándor | 2024. május 11. 17:31
Az átlagéletkor növekedésével a fejlett világban „kitermelődnek” az újfajta, erre alapozó üzleti lehetőségek. Az egyik ilyen az idősotthon, mint ingatlan típus, ami manapság befektetésnek sem rossz. Amerikában biztos nem, ahol már több évtizedes múltra tekint vissza. Az ingatlanfejlesztők is kiemelten figyelnek a demográfiai folyamatokra és ennek alapján döntik el, hogy az ország melyik alpiacán vágnak bele ilyen ingatlanok felépítését célzó beruházásba.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A NER és a mini-Dubaj mindent felforgatnak Zuglóban
Mester Nándor | 2024. május 8. 18:42
A kormány és a NER úthengerként halad Zuglóban. Már parlamenti jóváhagyás is van a mini-Dubajra és ütemesen zajlik a Bosnyák téri óriásberuházás, amit a NER egyik oszlopos tagja, a Bayer Construct végez. Mindkettő jelentős hatással van az egész ingatlanpiacra, benne a lakásokéra is.
Ingatlan Most beelőzhetjük a befektetőket a lakáspiacon
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 15:01
Egyelőre nem szállják meg a terepet, de egy-másfél év múlva már más lehet a helyzet. Főleg azért, mert az állampapírok által kínált előnyök folyamatosan fogynak.
Ingatlan Hihetetlen: ismét emelkednek a fővárosban az ingatlanárak
Privátbankár.hu | 2024. május 7. 14:46
Némi lassulás és kismértékű csökkenés után újfent emelkedő árspirál jellemezi a fővárosi ingatlanpiacot, a legmarkánsabban a családi házak négyzetméterára nőtt, ismertette az Otthon Centrum elemzési vezetője az első negyedéves adatokat.
Ingatlan Tömeges áruházbezárások éve az idei - az Egyesült Államokban
Privátbankár.hu | 2024. május 5. 14:39
A tengerentúlon nagyon megszenvedik az online előretörését.
Ingatlan Ki fog újépítésű lakást venni ilyen hitelkamatok mellett?
Privátbankár.hu | 2024. május 4. 10:19
Az idei első negyedévben 23 százalékkal kevesebb új lakás épült, mint egy évvel ezelőtt. Közben 2023-ban jelentősen csökkent a kereslet az új lakások iránt is, aminek eredményeként a kínálat felduzzadt - több új lakásból válogathatnak most a vevők, ez pedig az áremelkedést is jelentősen lelassította. A lakosság és a fejlesztők számára is a kamatkörnyezet jelenti a legnagyobb kihívást.
Ingatlan Nem hisszük el, mennyibe kerül egy balatoni újépítésű lakás
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 15:32
Változatlanul Siófok az új építésű lakást vásárlók kedvence a Balaton-parton, amit az áremelkedés sem tört meg. Az Otthon Centrum mérése szerint a tóparton háromszoros az árkülönbség a legolcsóbb és legdrágább települések újépítésű projektjei között. A rekorder egy fővároshoz közeli község, 3,2 millió forintos négyzetméterárral.
Ingatlan Életre kel a rajzfilm varázsceruzája, megoldást hozhat a lakhatási gondokra
Privátbankár.hu | 2024. április 28. 18:08
Házakat, hidakat, hajókat és szélturbinákat is lehetne nyomtatni az új gigaberendezéssel. A tervek szerint. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG