Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Rendkívül élénk az érdeklődés az újépítésű lakások iránt a XIII. kerületben, de szerencsére a kínálat is tudja követni ezt. Mivel a használt lakások szinte azonos árban vannak az újakkal, így az átadások szaporodásával várhatóan beindul az árcsökkenés a használt ingatlanok piacán. A Balla Ingatlanirodák ez alapján jósolt a jövőre.

Nagyon sok építési engedélyt adott ki az elmúlt hónapokban az önkormányzat, és rendkívül erős most az érdeklődés a vevők részéről az újépítésű ingatlanok iránt a XIII. kerületben. Annál is inkább, mert sok építkezés már elkezdődött, ami általában meggyőzi a vásárlókat arról, hogy érdemes lépni - hívta fel a figyelmet Tóth Viktória, a Balla Ingatlanirodák kerületi irodájának vezetője.

Sok az újépítésű lakás

A XIII. kerületben szépen szaporodnak az újépítésű fejlesztések, mind Angyalföld, mind pedig Újlipótváros esetében. Akadnak közöttük kisebb, 6-8 lakásos társasházak, de vannak kifejezetten nagy projektek, mint például a Divinus lakópark, mely három ütemben épül, és összességében egy 306 lakásos fejlesztésről van szó.

Az első átadásokra hamarosan sor kerül a XIII. kerületben: idén nyáron megkezdődik például a birtokbaadás a közepes méretű Rokolya Residence-nél, ahol a közeli átadási időpont miatt a lakások nagy része már el is kelt. Ez a projekt Angyalföldön található, ahogy a Divinus lakópark is, de Újlipótvárosban is várhatók nagyobb fejlesztések, ezek azonban még képlékeny állapotban vannak - tette hozzá Tóth Viktória.

Ezeknél az újépítésű lakásoknál 450-490 ezer forintos induló négyzetméterárra számíthatunk. Ez az összeg a nagyobb méretű lakásokra vonatkozik, hiszen a kisebbek ára fajlagosan mindig magasabb. Ráadásul az árak jelentős mértékben függnek az elhelyezkedéstől, így egy jobb lokációban elhelyezkedő újépítésű társasházi lakás lényegesen drágább, mint az említett induló ár.

Az újépítésű lakások iránti számottevő kereslet összefügg a CSOK iránti jelentős érdeklődéssel is. Mint Tóth Viktória elmondta, sokan vásárolnának lakást a támogatás felhasználásával, azonban gyakran gondot okoz az alsó négyzetméterkorlát, mely a hasznos alapterületre vonatkozik. Utóbbi pedig nem egészen ugyanaz, mint az építtetők által megadott bruttó alapterület. A nagyobb, nappali plusz három hálószobás, 80 négyzetméteres lakásokkal már nem lenne gond a CSOK szempontjából, ezekhez viszont bőven kell az önerő, hiszen az áruk 40 millió forint felett alakul.

Megállt az áremelkedés, egyre nő az alku

Az újépítésűek mellett persze komoly igény mutatkozik a használt panellakások iránt is. Az újlipótvárosi és az angyalföldi árak elég messze esnek egymástól. Míg például egy egy plusz két félszobás, 53 négyzetméteres panellakás eladási ára az angyalföldi Madarász Viktor utcában 17,5 millió forint, addig egy újlipótvárosi, Kárpát utcai, ugyancsak 10. emeleti, viszont 68 négyezetméreres panellakás már 28 millió forintba kerül.

Az árak most magasnak mondhatók a korábbi évek árszintjéhez képest, de az is egyértelműen érezhető, hogy egy ideje már nem emelkednek tovább - hívta fel a figyelmet az ingatlanközvetítő. A tulajdonosok persze igyekeznek minél drágábban értékesíteni lakásaikat, ami látszik a hirdetési árakon, a vevők azonban nem érdeklődnek a túlárazott ingatlanok iránt.

Ennek köszönhetők az egyre keményebb alkuk is: a vevők könnyedén bemondanak 2,5-3 millió forinttal kisebb ajánlatot bármely lakás vásárlása során, ami adott esetben a lakás eladási árának több mint 5 százaléka. Ráadásul még az újépítésű lakásoknál is próbálnak alkudozni, ez azonban nem működik, hiszen az új beruházásoknál fix árakról van szó - hangsúlyozta Tóth Viktória.

Kevesebb a készpénzes vevő, drágák a bérlakások

Az érdeklődők száma persze nem csökken, eladó lakások is akadnak bőven, ugyanakkor az megfigyelhető, hogy kevesebb a készpénzes vevő. Sokan próbálnak CSOK-ra, lakástakarékpénztári megtakarítást felhasználva, és hitelre vásárolni ingatlant. Befektetők is vannak persze még a piacon, de ők elsősorban az az újlipótvárosi, felújítandó ingatlanokat keresik, és nagyon keményen alkudnak. Egy részük jellemzően felújítja és továbbértékesíti az ingatlant, míg egy más részük bérbeadásra vásárol, de ők kifejezetten a kisméretű lakásokra vadásznak, melyekből viszonylag kevés van Újlipótvárosban.

A 20-24 négyzetméteres lakások eladási ára 15-16 millió forint környékén alakul, de ehhez az összeghez még hozzájön a felújítás költsége. Ezt követően 90-100 ezer forintért tudják kiadni ezeket a lakásokat a tulajdonosaik, de csak akkor, ha korszerűsítve, gépesítve, illetve részben bútorozva is vannak. Ügyfelek egyébként 160 ezer forintos bérleti díjig jelentkeznek a nagyobb lakások esetében is, az ennél drágább bérlakásokat már nem egyszerű kiadni.

Tóth Viktória várakozásai szerint az elkövetkező hónapokban, években az újépítésűek piaca stabil marad, ez viszont rányomja a bélyegét a használt lakások piacára. Annál is inkább, mert jelen helyzetben közel azonos árban van egy használt lakás a kerületben, mint egy teljesen új, ahol első tulajdonos tud lenni a vevő, ráadásul még kedvezményeket, például illetékkedvezményt is igénybe vehet. Ennek következtében a használt lakások árai az elkövetkező egy-két évben várhatóan visszaesnek, akár panelról, akár téglaépítésűről legyen szó.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ötből négy ingatlan energetikailag elavult
Privátbankár.hu | 2021. január 26. 17:34
A hazai ingatlanok tulajdonosainak 84 százaléka véli úgy, hogy otthona energiahatékonysági szempontból is felújításra szorul. A felmérésben résztvevők harmada szeretne napelemet, negyede napkollektort telepíteni házára a közeljövőben – derül ki a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. és az NRC piackutató legfrissebb, reprezentatív kutatásából.
Ingatlan A zöld építkezés lesz az évtized biznisze, ha a magyar kormány is ráfordul
Mester Nándor | 2021. január 22. 05:39
Januártól az új épületek csak közel-nulla energiaigénnyel kapnak használatbavételi engedélyt. Sok ezer új lakásra fognak építési engedélyt kérni, több új vagy felújított középületet is átadnak és a lakásfelújítás is meglódulhat. Ám még nagyon messze vagyunk az épületállomány érezhető javulásától. A legnagyobb baj, hogy nincs átfogó Zöld Biznisz koncepció, pedig több ágazatot is megtolna, ha lenne végre egy sok évre kiterjedő kormányzati stratégia. Legalább 3000 milliárd forintról van szó, ekkora pénzt tudna megmozgatni és a lakosság mellett vállalkozások százainak tenne jót. Megnéztük, milyen állapotban van 2021 elején az ország ingatlanállománya és mik a legfontosabb teendők.
Ingatlan Gyorsabban kelnek el a családi házak, mint eddig bármikor
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 11:29
Ütemesen növekszik a családi házak ára a budapesti agglomerációban és egyes nagyvárosaink közvetlen környékén. A tavalyinál akár 5-8 százalékkal magasabb áron tudják eladni a tulajdonosok az ingatlanjaikat – emelte ki a lakáspiac ezen szegletének fejleményeit munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM műsorában. 
Ingatlan Gyorsabban szakad szét Magyarország, hiába erőlködik a kormány
Mester Nándor | 2021. január 18. 16:59
Magyarországon nem Pannónia és az Alföld között vannak a törésvonalak. Sokkal rosszabb a helyzet. Felerősödött az ország különféle térségeinek egymástól való elszakadása. Budapest és agglomerációja, a középdunántúli és az északnyugati körzetek kiemelkedtek, de az ipari erőközpontokban a város és a vonzáskörzet közötti különbség is nőtt. Mindez lenyomatot hagy a lakásárakban, a drágulás minden településtípust érintett, sok tízezer embert vándorlásra kényszerítve. Az ipari-szolgáltatási beruházások ráerősítettek ezekre a folyamatokra és a különbségek további növekedését vetítik előre továbbá azt is, hogy a belső vándorlás miatt a végképp leszakadó körzetekben egyre kevesebb lesz a forgalomképes ingatlan. A kormány megpróbál milliárdokat pumpálni a kisebb körzetekbe is, de a számok alapján látható: ezzel sem tudja megakadályozni az ország sok részre szakadását.
Ingatlan Most dől el milliónyi magyar élete, csak még nem tudnak róla
Mester Nándor | 2021. január 17. 15:34
Akkora pofont adott a járvány a cégeknek, hogy nem győzik kiheverni. Nehéz is eldönteni, hogy miből legyen több egy munkahelyen: kanapéból vagy íróasztalból. Életek múlhatnak ezen. Mármint cégek élete. Talán nem túlzás, ha azt mondjuk: ez lesz 2021 legfontosabb dilemmája sokszáz magyar vállalat számára. És milliónyi honfitársunknak is. 
Ingatlan Költségek lakásvásárláskor - mi változott januártól?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 7. 18:08
Több könnyítést is hozott 2021. 
Ingatlan Mészáros Lőrinc tőzsdei cégének exvezére belevágott az ingatlanbizniszbe
Csabai Károly | 2021. január 7. 05:39
Néhány napja számoltunk be arról, hogy a Mészáros Lőrinchez köthető személyek bábáskodásával ingatlanos profilú vállalkozás jött létre, most pedig egy újabb ilyen fókuszú cég elindítására bukkantunk, amely alapítóinak egyike, Gál Miklós a Mészáros Csoportnál dolgozik.
Ingatlan A 2008-as válság óta nem látott lakásfelújítási kedv lett úrrá a magyarokon
MTI | 2021. január 5. 06:22
A lakosság következő egy évre vonatkozó lakásfelújítási és -korszerűsítési kilátásai a tavalyi negyedik negyedévben ismét erőteljesebbé váltak, a várakozások 14 éves csúcsra emelkedtek. A bejelentett kormányzati ösztönző intézkedések hatására a következő egy évben a magyar lakásállomány csaknem 14 százalékán végezhetnek fejújítási, korszerűsítési munkákat - derül ki a GKI és a Masterplast legfrissebb, közös reprezentatív kutatásából.
Ingatlan Az év kérdése: áldás vagy átok Donald Trump a floridai ingatlanpiacnak?
Mester Nándor | 2021. január 3. 06:07
Még pár nap és elhagyja hivatalát az amerikai elnökválasztást elveszítő Donald Trump. Érdemes megnézni, mi vár rá a korábban siker bizniszének számító ingatlanpiacon és főleg New Yorkban, ahol erős pozíciókat épített ki. Talán újjáéled, méghozzá kedvenc államában, Floridában.
Ingatlan Ez az egyetlen bevásárlóközpont-fajta, aminek tényleg bejött az idei év
Mester Nándor | 2020. december 27. 18:02
Idén a vesztes oldalon voltak a plázák, a tavalyinál is jobban muzsikáltak a diszkontláncok, de az igazi nyertes a földszintes bevásárlópark a kiskereskedelmi ingatlanok piacán. Annyira népszerű lett a befektetők körében, hogy már vadásznak rájuk Magyarországon is. Egy őrült év summája következik.
Friss
hírlevél