1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Márciusban, a végtörlesztés után két hónappal is igen magas tranzakciószámot mértek az ingatlanpiacon. Az adatok alapján másfél év óta először emelkedett országos szinten a lakásár index nominál értéken. Trendfordulóról még korai beszélni, azonban úgy tűnik, hogy a befagyott ingatlanpiac olvadozni kezdett.

Továbbra is magas tranzakciószámot produkál az ingatlanpiac, annak ellenére, hogy két hónapja lezárult a végtörlesztési időszak. A Duna House aktuális ingatlanpiaci Barométere szerint márciusban, országos szinten 8 205 ingatlan adás-vétel zajlott, amely  a tavalyi 7 000-es havi átlagnál 15 százalékkal magasabb. Mindezek mellett a Keresleti Index a januári csúcsot követően nem esett vissza a tavalyi szintre.

Az adatok alapján másfél év után először mozdult el felfelé az országos lakásár index, igaz mindössze egyetlen százalékponttal. Trendfordulóról még korai beszélni, de az adatok összessége azt jelzi, hogy olvadozni kezdett valami a három éve befagyott ingatlanpiacon.

Felfelé mozdultak az árak

A Duna House elemzése szerint mind a panel, mind pedig a tégla lakásár indexek felfelé mozdultak az elmúlt negyedévben. A panelek esetében az egy pontos felfelé mozdulás sem volt elég ahhoz, hogy reálértéken is javulás mutatkozzon, a tégla index azonban 4 pontot ugrott, így reálértéken is javulást mutat. Az indexek továbbontásából kiderül, hogy jóformán minden régiós és típusbéli szegmensben felfelé mozdultak az árak. Az ország mindkét felében nagyot mozdult felfelé a tégla lakások ára, keleten 6, nyugaton 4 ponttal erősödött.

Érdekes képet mutatnak a fővárosi indexek is. A panel ára kimozdult a mélypontról és ezzel megőrizte reálértékét, a tégla lakások árában azonban csekély csökkenés tapasztalható. A csökkenés ellenére továbbra is ez tartja a legjobban az árát és a válság előtti értékéhez képest 10 százalékon belül tudott maradni.

Észak-Budán a legdrágább a panel

Az első negyedévében történt adás-vételek alapján a panelek tekintetében Közép-Magyarország bizonyult a legdrágábbnak 162 ezerrel, ezt követte a nyugat-dunántúli régió, ahol 143 ezer volt az átlagár. Budapesten Észak-Buda a legdrágább továbbra is, itt a panelek átlagára elérte négyzetméterenként a 274 ezer Forintot. A tégla építésű lakások esetében országos szinten egyedül Közép-Magyarország lépte át a négyzetméterenkénti átlagos 200 ezres határt, itt pontosan 237 ezer volt az átlagár. A fővárosban a budai oldalon fizettek a legtöbbet a polgári lakásokért, az északi oldalon átlagban 315-, délen pedig 296 ezret négyzetméterenként.

Panel lakás Tégla lakás
Régió m2 ár (ezer forint) m2 ár (ezer forint)
Észak-Magyarország 111 118
Észak-Alföld 128 173
Dél-Alföld 139 174
Közép-Magyarország 162 237
Közép-Dunántúl 143 141
Nyugat-Dunántúl 135 199
Dél-Dunántúl 109 151
Észak-Buda 274 315
Dél-Buda 194 296
Belváros 140 248
Észak-Pest 182 246
Dél-Pest 157 271
Forrás: Duna House


Régiókra és ingatlan típusokra történő felbontásban az árváltozások alakulása az idei első negyedévben döbbenetes különbségek mutatkoznak, amíg egy észak-magyarországi ház tulajdonosának az eredeti elképzeléseihez képest átlagban 30 százalékkal olcsóbban vették meg az ingatlanját, addig egy észak-budai panel tulajdonosa csupán 7 százalékos csökkenéssel kellett számoljon. Az összesítés szerint Észak-Pest áll a legjobb helyen, vagyis itt a legkisebb az elszenvedett árcsökkenés.

Csökkent a befektetői kedv

Az elemzés szerint csökkent a fővárosi befektetői kedv, februárban a vásárlók 31 százalékát tették ki, ez az arány márciusra 20 százalékra esett. Ugyanakkor közel 2 millióval nagyobb az általuk vásárolt ingatlanok átlagértéke, míg a lakásméret nem változott. Másik érdekesség, hogy megduplázódott a generációk különválása miatti vevők aránya az egy hónappal korábbi értékhez viszonyítva. Vidéken továbbra is 20 százalék a befektetők aránya az összes vásárlók között, így a fővárosival együtt ez már országos átlag is egyben. Ahogy az logikus is volt, mostanra minimálisra (5%) csökkent az elő/végtörlesztés miatt eladók aránya. Eladási oknak a nagyobba költözés vezet továbbra is 33 százalékkal.

2011 második félévének és 2012 első negyedévének eladási paramétereit összehasonlítva Budán jobban vették a kisebb méretű 40 m2 alatti lakásokat idén, mint a tavalyi év második felében. Így látványosan ugrott az 5 millió forint alatti ingatlanok kategóriája is. A pesti oldal egyetlen szembetűnő változása, hogy a második legforgalmasabb lakásár kategória, vagyis a 10-15 millió közötti nőtt 25-ről 30 százalékra. Vidéken is nőtt a 40 m2 alatti lakások forgalma a tavalyi 2. félév 61 százalékról 72 százalékra, így ezzel együtt a 10 milliós árkategória forgalma is emelkedett. Pest megyében a két szélső érték mutat felfelé mozdulást a fajlagos árakban, nőtt ugyanis az 5-10 milliós lakások és a 30 millió felettiek aránya is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Aszófő és Akali lenyomta Zánkát és Révfülöpöt
Mester Nándor | 2024. április 24. 18:52
A Balaton északi partjának középső részén mintha megállt volna az idő. Alig van ingatlanforgalom, az árak is befagytak, mert a tulajdonosok nem nagyon akarnak engedni. A drágasági versenyt egyelőre Aszófő nyeri, de ott liheg a nyakán Balatonszepezd és kicsit lemaradva a Badacsony alja – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Megrohamozhatják a bankokat?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 09:08
Bár a jegybanki alapkamat újra csökkent, nem éri meg tovább várni annak, aki lakáshitel-felvételben gondolkodik, a mostani kamatszinteknél alacsonyabb kamatok nem várhatóak az év hátralévő részében – véli Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője. 
Ingatlan Még több lett az üres irodaterület Budapesten 
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:38
Idén az első negyedévben folytatódott a hónapok óta tartó lejtmenet az irodapiacon: kevés új terület készült el, miközben újra nőtt a kihasználatlanság.
Ingatlan Közel felére esett vissza a lakásépítési kedv a szomszédunkban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:18
Az első két hónapban, a nyers adatok alapján, 41,2 százalékkal csökkent Romániában a lakásépítés volumene éves összevetésben - közölte csütörtökön az Országos Statisztikai Intézet (INS).
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? Kádár-kocka küzd a luxusnyaralóval a Tisza-tónál
Mester Nándor | 2024. április 17. 18:47
Idén várhatóan tovább növekszik a Tisza-tó népszerűsége. Az ok igen prózai: még mindig jóval olcsóbb, mint a Balaton vagy a Velencei-tó környéke, egy-két ottani kistelepülésen használható a Falusi CSOK és ha nyaralót keres valaki, akkor javuló és bővülő szabadidős és kiskereskedelmi szolgáltatásokra számíthat. Az ingatlankínálat egyre színesebb, már a luxus is megjelent – derül ki sorozatunk mostani részéből.
Ingatlan Mi az a hatalmas, ami a Duna Plaza mögött épül?
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 07:49
A Futureal Csoport kezd egy óriásberuházást. 
Ingatlan Nagy biznisz a magánkollégium és a közösségi társasház, de nem nálunk
Privátbankár.hu | 2024. április 13. 13:55
Más régiós országokban érdemesebb kiadásra lakóingatlant építeni, mint Magyarországon. Leginkább az adózás miatt.
Ingatlan Mennyit ér az ingatlanom? A Velencei-tónál lassan beérik az árak a pesti agglomeráció átlagát
Mester Nándor | 2024. április 10. 19:10
Lapunk az elmúlt években többször is írt arról, hogy a főváros agglomerációja gyakorlatilag elért a Velencei-tóig. Azzal a különbséggel, hogy sokáig a Budapestet ölelő településgyűrű árai jóval magasabbak voltak. Mára ez a különbség erősen csökkent, főleg azért, mert annyira megugrott a kereslet a Balaton kis testvére körül, hogy az fölvitte az árakat, bár a használt lakások-házak ára még mindig nem érte el a budapesti agglomeráció legdrágább részein tapassztalható szintet. 
Ingatlan Nagy dobás a budapesti irodapiacon
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 14:01
Szinte egy teljes épületet kibérelt a Wizz Air a pesti Dunaparton.
Ingatlan Digitális? Nem, figitális - új fogalom született
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 18:11
Mutatjuk, mit is jelent.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG