Ingatlanárak
Makro / Külgazdaság Kínában ismét katasztrófával fenyegető fejlemény történt a pénzpiacon 
Rácz Gergő | 2023. november 29. 05:43
A hatóságok bűncselekmények gyanúja miatt csaptak le az ázsiai ország egyik legnagyobb hitelezőjére. Az árnyékbank egyben az eleve ingatag lábakon álló kínai ingatlanpiac egyik legfontosabb hitelezője.
Részvény / Deviza / Áru Lefelé mozdult ki a forint a sávból, Indiába mennek a nagy pénzek 
Eidenpenz József | 2023. szeptember 21. 12:07
Elromlott a hangulat a részvénypiacokon a Fed kamatdöntése után, és Budapesten is mindhárom nagy részvényünk lefelé tart. Ráadásul ma még több európai jegybank ülésezik, mindenütt a kamatemelés van napirenden. Óriási kamatemelés következik Törökországban, duplán fókuszba került India. Duplázhatnának a pesti ingatlanárak?
Ingatlan Lakáshorror Budapesten: megvan, hol emelkedtek a legdurvábban az árak 
Privátbankár.hu | 2023. június 29. 10:37
Dinamikus áremelkedési versenyt vívtak a lakáspiacon a főváros kerületei az elmúlt tíz évben.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége? 
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
Részvény / Deviza / Áru Arany, ingatlan és társai - hatféle menedék infláció és forintgyengülés ellen 
Eidenpenz József | 2022. július 12. 05:48
Sokan legszívesebben aranyba, ingatlanba menekülnének jelenleg a hipergyenge forint és a szupermagas infláció miatt. Ám egyáltalán nem biztos, hogy ezek árfolyama innét felfelé fog menni a közeljövőben, és más befektetési célpontok is vannak.
Makro / Külgazdaság Így hat a lakásárakra a forintgyengülés 
Privátbankár.hu | 2022. július 5. 10:34
Főként Budapesten és a Balaton környékén magasabb az eurós áron hirdetett lakóingatlanok aránya.
Makro / Külgazdaság Már nem Debrecen a legdrágább megyeszékhely 
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 13:04
Kevesebb új építésű lakást kínálnak a fejlesztők a vevőknek a megyeszékhelyeken, az árak viszont 18 százalékot emelkedtek egy év alatt.
Ingatlan A magasabb átlagbér sem elég az ingatlanvásárláshoz  
Privátbankár.hu | 2022. április 7. 09:30
Tíz év alatt több mint duplájára nőtt a magyar átlagbér, de még ez is kevés volt ahhoz, hogy a vevők lépést tudjanak tartani az ingatlanárak emelkedésével. A Bank360.hu kiszámolta, hány négyzetméterre volt elég egyhavi kereset idén januárban, tíz éve és 2002-ben.
Agrár Képviselőknek és magánembereknek is bombaüzlet a termőföld 
Mester Nándor | 2021. december 4. 05:48
Még mindig bőven infláció feletti drágulás van a földpiacon. A szántók, erdők és gyepek gazdái, (köztük sok parlamenti képviselő) is tudják ezt, egyre kevesebben akarnak megválni tőlük. Az osztatlan közös tulajdon megszüntetéséról szóló friss szabály azonban eddig nem jött be, óriási viták vannak. Közben a kormány pepecsel, és tanakodik, hogy egyszerűsítse-e az új jogszabályt és az ügyletekhez kapcsolódó öröklési jogot. Szakértők szerint a késlekedés súlyosan akadályozza a hatékonyabb földgazdálkodást.
Ingatlan Ráborították a 100 ezer forint alatti lakásokat a budapesti albérletpiacra  
Privátbankár.hu | 2020. április 8. 08:06
Folytatódik a masszív átalakulás a lakáspiacon belül az albérleteknél: március elejéhez képest országszerte 22 százalékkal nőtt a kínálat, Budapesten pedig 12 százalékos volt a bővülés. Tripláztak a 100 ezer alatti fővárosi lakások.
Ingatlan Az ingatlanpiacot sem fogja kímélni a koronavírus  
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 10:47
Az ingatlanpiac a közelmúltban, 2008 és 2013 között már átvészelt egy elhúzódó válságot, sikeresen felépült és tanult belőle, miközben megerősödött az immunrendszere. Az OTP Ingatlanpont vezető elemzője ezért a jelenlegi helyzet ismeretében nem tart a korábbihoz hasonló mélységű, elhúzódó krízis megismétlődésétől a koronavírus miatt.
Ingatlan Így lehet a gyereknek saját lakása  
Privátbankár.hu | 2020. március 6. 14:34
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint korábban soha nem feltételezett magasságokba kerültek a lakásárak: ma egy használt lakás „átlag” ára 16 millió, egy új lakásé több mint 27 millió forint. Ennek ellenére sem kell lemondanunk arról, hogy gyermekeinket önálló lakáshoz juttassuk.
Ingatlan Mégsem az Airbnb vágta gajra a fővárosi albérletpiacot 
Privátbankár.hu | 2019. október 21. 17:03
Válságos állapotúnak is nevezhető a budapesti albérletpiac – állapította meg a GKI Gazdaságkutató friss tanulmánya. Mi segíthetne a helyzeten? Több önkormányzati lakás kellene? Kevesebb Airbnb? Mennyit számít a csok bevezetése és a kedvezményes lakásáfa eltörlése? Ami biztos: többet kell dolgozni egy lakás megvásárlásához, mint 10 éve.
Ingatlan Most fog igazán felpörögni az ingatlanpiac  
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 19. 20:40
Az idei év – a várakozásokkal kissé ellentétben – eddig még nem hozott újabb rekordszámokat az ingatlanforgalomban. Egy friss elemzés azonban arra számít, hogy az ősz, ezen belül is az október kiemelkedő lehet az adás-vételek tekintetében. Azok számára, akik kistelepülésen adnák el családi házukat, esetleg nagyvárosban lakásukat, ez lehet a legalkalmasabb hónap az értékesítésre.
Ingatlan Befagyasztanák a lakbéreket Berlinben, de átírtak pár dolgot 
- | 2019. augusztus 31. 11:53
A heves bírálatok hatására módosította a lakbérek befagyasztásáról szóló tervét a városfejlesztésért felelős vezető.
Ingatlan Kiadnád a lakásod? Itt van néhány tipp, hogy ráharapjanak  
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 24. 08:01
Ősszel ugrásszerűen nő a kereslet a bérlakások iránt. A lakástulajdonosoknak ez kiváló időszak a bérbeadáshoz, ám kezdőként fejtörést okozhat a hirdetés feladása, az ideális bérlő megtalálása, vagy akár a bérleti szerződés megírása.
Ingatlan Lakást vennél 20 millióból? Mire elég? Erre! 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 17. 12:06
Salgótarjánban 89 négyzetméteres téglalakást lehet venni 20 millió forintból, Debrecenben ez az összeg csak 40 négyzetméteres lakásra elég, Budapesten pedig 29 négyzetmétert adnak érte. A 20 millió forintos kategóriában a tégla- és panellakások között minimális a különbség, sőt, van több olyan vidéki nagyváros, például Békéscsaba és Miskolc, ahol a panelek négyzetméterára magasabb.
Ingatlan Alábbhagyott a budapesti lakásvásárlási roham – hol lehetetlen ingatlant eladni? 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 13. 20:30
Úgyis majdnem hét százalékkal nőtt országosan a lakáseladások száma, hogy Budapesten megállt a növekedés - derült ki egy friss ingatlanpiaci körképből. A fővárosban tavaly nem nőtt a tranzakciók száma, az ingatlanpiacot azonban még így is Budapest pörgeti. A nagyvárosoktól távoli járásokban továbbra is nehéz ingatlant eladni.
Ingatlan Harc az albérletpiacon: a szobákért is több tízezret kérnek 
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 10. 19:15
Ahogy arra számítani lehetett, a ponthatárok kihirdetése felélénkítette az albérletek piacát. A kínálat közel 30 százalékkal nőtt. Budapesten egy kiadó szoba átlagos bérleti díja 65 ezer forint. Ugyanez Debrecenben, Miskolcon és Pécsen egyaránt 35 ezer forint, Győrben és Szegeden pedig 45 ezret kérnek a szobákért.
Ingatlan Hány évet kell dolgozni egy új lakásért? Kiszámolták  
Privátbankár.hu | 2019. augusztus 7. 17:18
Az utóbbi három évben Magyarországon növekedtek a lakásárak a leggyorsabban Európában. A norvég lakások a legdrágábbak, míg a városokat tekintve Párizsban kell a legtöbbet fizetni egy otthonért. Az átlagfizetésekhez viszonyítva legtöbbet a cseheknek, a legkevesebbet pedig a portugáloknak kell dolgozniuk ahhoz, hogy új lakást vehessenek.
Ingatlan Újlakás-piac: 1 millió forint az átlag négyzetméterár Budapesten  
Privátbankár.hu | 2019. július 9. 16:45
Egy friss felmérés szerint a fővárosra 960 ezer forintos átlagos négyzetméterár jellemző, míg vidéken ennek az árnak a fele. Budapesten 471 projektben összesen 33 ezer lakás építése kezdődött meg. A megyei jogú városokban összesen 319 projektben 9 ezer lakás épül, átlag 510 ezer forintos négyzetméteráron. Még mindig nagyon futnak a befektetési céllal vett lakások.
Ingatlan Még nincs vége: Európához képest is drágák a magyar lakások 
Privátbankár.hu | 2019. május 22. 20:30
A hazai ingatlanpiaci őrületet mostanra már senkinek sem kell bemutatni, még azok is találkoztak az időnként brutális lakás- és házárakkal, akik nem adták mostanában vásárlásra a fejüket. Ebből a szempontból mostani cikkünk sem kecsegtet sok jóval, hiszen az Eurostat statisztikája alapján egyelőre nem igazán látszik a hazai ingatlanpiacon tapasztalt félelmetes áremelkedés vége.
Ingatlan Lakást bérelni vagy venni éri meg jobban? Kiszámolták  
Privátbankár.hu | 2019. május 2. 16:40
Mindkét lehetőségnek van előnye és hátránya.
Ingatlan Nagyot dobhatnak az ingatlanok árain ezek a városfejlesztések  
Privátbankár.hu | 2019. április 28. 12:54
A Budapesti Mobilitási Tervben vázolt fejlesztések közül nem egy nagy hatással lehet a főváros ingatlanpiacára is. Ahol megújulnak a közterek, vagy kényelmesebbé válik a tömegközlekedés, ott a kereslet is megnőhet az ingatlanok iránt. Az elképzelések közül az OTP Ingatlanpont most több, már elfogadott és az elkövetkezendő években elinduló fejlesztés várható piaci hatásait vette górcső alá.
Ingatlan Már érezni a lakáspiacon a csok-bővítést  
Privátbankár.hu | 2019. április 28. 09:28
Jelentős lökést adtak az országos lakáspiacnak az állami lakástámogatási program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) új elemeiről szóló idei bejelentések – írja egy friss elemzés, amely azt vizsgálta, hogyan változott az eladó lakások kínálata és a kereslet, miután ismertté vált, milyen elemekkel bővül a rendszer.
Ingatlan Szakadék a lakásárakban: meddig kell spórolni és mire elég az állami támogatás?  
Privátbankár.hu | 2019. április 23. 16:58
Több mint kétszer annyi ideig kell dolgoznia egy budapesti fiatalnak ahhoz, hogy fizetéséből lakást vegyen, mint egy észak-magyarországinak. Az ingatlanárak jelentős regionális különbségei miatt a fővárosban az állami támogatások egy új lakás értékének harmadát, egy községben majdnem a kétharmadát is kitehetik egy háromgyermekes családnál.
Ingatlan Lakásárak a Duna-part mentén: mélyen a zsebbe kell nyúlni  
Privátbankár.hu | 2019. március 14. 20:10
Annak ellenére, hogy Budapestet kettészeli a Duna, valódi vízparti ingatlanokból nincs bő kínálat.
Makro / Külgazdaság Az MNB megtalálta a csodafegyvert a lakásdrágulás ellen 
Privátbankár.hu | 2019. március 13. 08:06
A durva áremelkedések fő okát a befektetési célú lakásvásárlásokban látja a jegybank, ezért ezek esetében szigorúbb illetékszabályokat javasolnak.
Részvény / Deviza / Áru 10 éve ért véget az összeomlás – azóta is emelkednek az árak 
Fellegi Tamás | 2019. március 11. 06:07
Míg a 2008-as válság pánikszerű része még éven belül lezajlott, a gazdasági recesszió pedig a következő év végéig tartott, a legfontosabb barométer, a tőzsde 2009 márciusában érte el mélypontját. Megfordult, és azóta töretlenül emelkedő trendben van, most mégis kevesen foglalkoznak vele, hisz egész más a helyzet, mint eddig bármelyik úgynevezett bikapiacon.
Ingatlan Családi háza van? Most érdemes eladni 
Privátbankár.hu | 2019. március 9. 18:14
A kibővített családi otthonteremtési kedvezmény és a kedvező piaci környezet kiváló lehetőséget kínál a családi házak értékesítésére. A legjobban azok járnak, akik Sopronban, Székesfehérváron vagy Debrecenben rendelkeznek ingatlannal, mivel ezekben a városokban sorban 258, 251 és 240 ezer forintot ért egy családi ház négyzetmétere tavaly.
Ingatlan Építőipari boom vidéken: hol ugrottak meg a lakásárak? 
Privátbankár.hu | 2019. február 25. 16:31
Jobban emelkedtek a lakásárak 2014 és 2018 között azokon a megyeszékhelyeken, ahol nagyobb volumenű iroda-, ipariingatlan- és oktatási beruházások készültek el – derült ki a Takarék Index elemzőinek vizsgálatából. A legjobban, átlagosan 115 százalékkal, Tatabányán drágultak a lakóingatlanok, míg Salgótarjánban csak kevesebb mint 27 százalékkal.
Ingatlan A nemzetközi folyamatok is a budapesti ingatlanpiac összeomlása felé mutatnak 
Káncz Csaba | 2019. február 5. 17:10
Ausztráliától Svédországig esésnek indultak az ingatlanárak a globális gazdasági lassulás és a felfelé araszoló jelzáloghitel kamatok miatt. Korábban már figyelmeztettünk több ingatlanpiac túlfűtöttségére, most érdemes újra végigjárni a helyszíneket. Budapestre is várhatóan hamarosan lecsap a zivatar. Káncz Csaba jegyzete.
Ingatlan Budapesten, vidéken: itt van, mennyivel drágultak a lakások 
Privátbankár.hu | 2019. január 30. 10:50
Budapesten és a vidéki városokban gyorsult, a községekben lassult a lakásárak éves növekedése.
Ingatlan Soha nem lesz vége? Idén is tovább drágulnak a lakások  
Privátbankár.hu | 2019. január 26. 11:28
2019-ben a keresleti-kínálati folyamatok is támogathatják a hazai lakásárak további növekedését, így a szakértők az idei évre is drágulást várnak, de ennek mértékében némi csökkenésre lehet számítani 2018-hoz képest. Ahogyan az elmúlt években megfigyelhető volt, a piacon továbbra is nagy különbségek lehetnek a kisebb és nagyobb települések ingatlanárai között.
Ingatlan Rekord a lakáspiacon – ez történt az idén 
Privátbankár.hu | 2018. december 21. 19:57
Újabb erős évet zárt a lakáspiac, részben a kiemelkedő érdeklődésnek, vásárlási kedvnek köszönhetően. Nőtt a magánszemélyek eladási kedve részben a magas áraknak köszönhetően, 14 százalékkal több ingatlant hirdettek meg tavalyhoz képest. A budapesti kerületekben december közepén a 360 ezer forinttól 1,01 millió forintig szóródtak az átlagos négyzetméterárak a használt lakások piacán.
Makro / Külgazdaság Nem kell aggódni, lesz növekedés, lesz magasabb bér jövőre is 
Privátbankár.hu | 2018. december 5. 18:26
A 2017 végi előrejelzésekhez képest megint jobb lett ez az év, az elemzők folyton alulbecsülték a gazdasági teljesítményt az elmúlt években. Erre az évre 3-4 százalék közötti becslések hangzanak el, hacsak nagyobb sokk nem történik. Az idei folyamatok nagy része folytatódhat jövőre, és választási év is lesz, ami költekezésre sarkallja az önkormányzatokat és a kormányt.
Ingatlan Budapesten, vidéken: milyen lakást lehet venni 20 millió forintból?  
Privátbankár.hu | 2018. november 22. 15:10
Budapesten egy 40 négyzetméteres lakásra, kisebb településeken pedig már családi házakra is elegendő ez az összeg.
Ingatlan Hevül a lakáspiac: újjáéled a távfűtés?  
Privátbankár.hu | 2018. november 15. 17:07
A magas költségek miatt a lakások árát nagyban befolyásolja, hogy milyen fűtési rendszerrel működnek. Az okos városokban eljöhet a távfűtés reneszánsza.
Ingatlan 10 éve többet kellett dolgozni egy lakásért, mint ma 
Privátbankár.hu | 2018. november 13. 20:16
A társasházi használt lakások négyzetméterára tíz év alatt 45 százalékkal nőtt, az újaké pedig 37 százalékkal. Ezalatt a kedvezmények nélkül számolt nettó fizetések 72 százalékkal nőttek 2008-hoz képest. Egy friss elemzés szerint a lakáspiac stabilnak mondható és nem láthatók hanyatlásra utaló jelek.
Ingatlan Budapest eltörpül az európai ingatlanárak mellett  
Privátbankár.hu | 2018. október 27. 16:35
A közel milliós belvárosi négyzetméterár nem számít kirívónak közép-európai viszonylatban.
Személyes pénzügyek Jó hír CSOK-ügyben: újabb kedvezmények jöhetnek 
Privátbankár.hu | 2018. október 26. 14:45
Úgy tűnik, a kormány is felismerhette azt, hogy a CSOK korábbi formája a megugró ingatlanárak miatt számos városban kevés az előírások szerinti új ingatlanok megvásárlásához. Jó hír, hogy a csütörtökön bejelentett bővítés után további kedvezmények jöhetnek.
Makro / Külgazdaság Nagyobb az infláció, mint gondolnánk, és ennek meglesz a böjtje 
Fellegi Tamás | 2018. október 16. 06:07
Itt a nagy fellendülés a világban, dübörög a gazdaság, sok helyen történelmi mélyponton a munkanélküliség, de közben ingatlan-, és tőzsdebuborékok keletkeznek. Nem is lenne baj, ha ezek egyszer nem pukkadnának ki, kvázi deflációs hatásokat, így lassulást, sőt recessziót okozva.
Ingatlan Nem is drágák a budapesti lakások?  
Privátbankár.hu | 2018. október 14. 12:30
A szakértők szerint a lakásárak növekedése folytatódni fog. Mind a belső, mind a külső tényezők abba az irányba hatnak, hogy a budapesti ingatlanárak felzárkózzanak a régió fővárosainak áraihoz.
Ingatlan Rakéta a magyar ingatlanpiacon: máris beárazzák az áfaemelést 
Privátbankár.hu | 2018. október 5. 15:00
Tizenkét százalékkal drágultak az új lakások a második negyedévben, ebben az erős kereslet mellett szerepe lehet annak, hogy a piac megkezdte a felkészülést az áfaemelésre. A használt lakásoknál is folytatódik a drágulás, 10,3 százalékkal emelkedtek az árak - ez utóbbi ráadásul októberre 20 százalék fölé emelkedhetett a friss adatok szerint.
Ingatlan Kegyetlen drágulás a lakáspiacon: ennek tényleg soha nem lesz vége? 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 8. 10:12
A NAV forgalmi adatait feldolgozó OTP Lakóingatlan Értéktérkép szerint fél év alatt átlagosan 15 százalékkal lettek drágábbak a lakások, mint 2017 év végén. Magyarországon egy ingatlan átlagos négyzetméterára idén nyáron már 336 ezer forintba került.
Ingatlan A kormány új terve – kevesen fognak jól járni vele? 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 18. 19:30
A falvak elnéptelenedésének megakadályozására a kormány emelni kívánja a csok összegét a kistelepüléseken. Így akár minimális önrésszel vagy a nélkül is lehetne ingatlant vásárolni az 5 ezer fő alatti községekben. Az ingatlanpiaci áraknak, vagy akár a családos háztartások területi elhelyezkedésének figyelembevételével azonban a csok további differenciálásának is volna létjogosultsága.
Ingatlan Kegyetlen albérletárak: annyiba kerül egy szoba, mint 5 éve egy lakás 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 7. 20:01
Egy friss elemzés szerint idén azonnal reagált az albérletpiac a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésére: a kiadó lakások száma 28, a kiadó szobáké pedig 12 százalékkal nőtt két hét alatt Budapesten és a nagy egyetemvárosokban. Az albérletpiaci drágulás miatt ma már egy budapesti kiadó szobáért annyit kérnek, mint egy garzonért öt évvel ezelőtt: a kiadó szobák átlagára havi 50-60 ezer forint.
Ingatlan Most keresel albérletet? Kezdődik a legkegyetlenebb időszak  
Privátbankár.hu | 2018. július 20. 17:09
Jövő szerda este hirdetik ki az egyetemi ponthatárokat. Több tízezer leendő elsőéves hallgató öröme mellé óriási teher is társul, ugyanis a tapasztalatok alapján ettől a naptól kezdve szeptemberig 15-20 százalékos albérleti áremelkedés várható. Körkép az egyetemi városok albérletárairól.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG