4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Itt a nagy fellendülés a világban, dübörög a gazdaság, sok helyen történelmi mélyponton a munkanélküliség, de közben ingatlan-, és tőzsdebuborékok keletkeznek. Nem is lenne baj, ha ezek egyszer nem pukkadnának ki, kvázi deflációs hatásokat, így lassulást, sőt recessziót okozva.

Több jegybank most már sok év óta rendkívül laza monetáris politikát folytat, azaz különösen alacsonyan tartja a kamatokat, és ezen felül fedezetlen pénzt is a gazdaságba bocsát kötvényvásárlási programok által. Ezt a gyakorlatot az amerikai jegybank, a Fed fejezte be először, de úgy tűnik, nem elég korán, mivel most a túlfűtöttség jeleit mutató gazdaság láttán felgyorsították a kamatemelési ciklust.

Válságkezelés a legnagyobb fellendülésben

Az Európai Központi Bank ezzel szemben csak most szünteti be a kötvényvásárlási programot, miközben a kamatemelést még nem is tudni, mikor kezdi meg. Azt már régóta sokan gondolják, hogy jó gazdasági helyzetben, a célt közelítő infláció mellett ez teljesen értelmetlen dolog, hisz az ilyen extrém lazaságnak súlyos válságok idején van itt az ideje. Az, hogy az infláció épp csak egy kicsit alacsonyabb, mint amit optimálisnak tartanak, önmagában nem indokolná a válságkezelés fenntartását.

Valós inflációs hatás

De miért is baj, ha túl sokáig tart a könnyű pénz politikája? Leginkább azért, mert ez olyan folyamatokat is elindít és felerősít, melyeket nem számolnak bele az inflációba, miközben hatásaik hasonlóak. Ilyen elsősorban az ingatlanárak alakulása, de bizonyos mértékben a részvénypiacokat is ide lehet sorolni. Az ingatlanpiac áralakulása ráadásul fogyasztási szempontból is lényeges: a lakosság egy részére közvetlenül hat. Aki lakást vásárolna vagy lakást bérel, drámaian emelkednek költségei, melyek az ő fogyasztási kosarában ráadásul jelentős súlyt képviselnek, így számára a mértnél sokkal magasabb infláció adódik.

Visszaüt

Ha az ingatlan-áremelkedés egy mániás, lufi szakaszba ér, vagyis amikor befektetési célból boldog-boldog szalad ingatlant venni, sokszor hitelből, abban a reményben, hogy könnyű pénzt kereshet rajta, akkor ez mesterségesen, a tényleges igényektől elszakítva pörgeti fel a hitelezést és az építőipart. Ez önmagában nem is lenne baj, ha a folyamat megfordulása nem váltana ki ellentétes hatást: az ingatlanárak esése, a kereslet visszaszorulása hirtelen fékezi le a hitelezést és az új lakások építését, vagyis okoz erős recessziós hatást.

Ezen a ponton felmerül, hogy az olyan ciklikus piacokat, mint amilyen az ingatlanoké is, nem lenne-e jobb kiegyensúlyozni, a hullámhegyeket és völgyeket tompítani, nem pedig felerősíteni. Márpedig most ez folyik: a kamatmentességgel fűtik az ingatlanpiacot kontinens-szerte, ami most csak a lakásvételről lemaradóknak és a bérlőknek fáj, az elkerülhetetlen földet éréskor viszont az egész gazdaságot megterheli majd.

Figyelmen kívül hagyják

Fellendülés idején persze roppant nehéz szembemenni az árral, hisz a kormányoknak is, jegybankoknak is kényelmes, amikor a túlfűtött ingatlanpiac hajtja a gazdasági növekedést, és szívesen odébbtolják azt az időszakot, amikor ez már nem fenntartható. Érdekes módon a hagyományos értelemben vett infláció legkisebb rezdülésétől is tartanak, ha az eltér a céltól, de ezt a nagyon is valós, túlhevülést vagy recessziót előidézni képes szegmenst figyelmen kívül hagyja a monetáris politika.

Ugyanez a helyzet a tőzsdéknél is, bár ott annyiban más a helyzet, hogy szemben az ingatlanpiaccal, kizárólag befektetési szegmensről van szó. Elvileg a hatás is más, de a gazdaság szempontjából itt is károsak a mániák is összeomlások. Amíg az árak emelkednek, a tőzsdei cégek könnyebben emelnek tőkét, ruháznak be, vesznek fel munkaerőt, ha viszont az adott cég árfolyama tartósan zuhanni kezd, a cégvezetés megijed és visszahúzódik: spórolni kezd, leépít.

Amerika és Európa

A tőzsdei hatás elsősorban Amerikában jelentős, bár ha ott nagy baj van, körülszalad az egész világon, ahogy ez 1929-ben és 2008-ban is történt. Az ingatlanbuborék viszont Európában is elég rendesen felfújódott, és bizony nálunk is. Ezt a monetáris politika elnézte, sőt bátorította, pedig meglesz a böjtje, nálunk annyival jobb a helyzet, hogy a kormány fiskális eszközökkel, konkrétan a CSOK-kal is próbálja élénkíteni a lakásépítést, és ez elvileg független lehet a piaci hullámzásoktól.

Az új ingatlanoknak azonban csak egy részét veszi az a célcsoport, akit a támogatás segít, a többit kül-, és belföldi befektetők veszik, épp ezzel magyarázták az áfakedvezmény megszüntetését. Így ha véget ér a mánia, megviselheti majd az építőipart nálunk is, legfeljebb kisebb mértékben, mint máshol.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG