TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A 2017 végi előrejelzésekhez képest megint jobb lett ez az év, az elemzők folyton alulbecsülték a gazdasági teljesítményt az elmúlt években. Erre az évre 3-4 százalék közötti becslések hangzanak el, hacsak nagyobb sokk nem történik. Az idei folyamatok nagy része folytatódhat jövőre, és választási év is lesz, ami költekezésre sarkallja az önkormányzatokat és a kormányt.
(Fotó: Eidenpenz József)

“Miért jó a pesszimistának? Vagy kellemesen csalódik, vagy igaza lesz”. Mindenki pesszimista volt az utóbbi években, minden elemző folyton alullőtte a magyar gazdasági teljesítményt, csak annak a mértéke volt különböző – mondták el a Magyar Közgazdasági Társaság elemzői fórumán.

A 2016-os év ugyan valóban rossz volt, de a többi évben a legoptimistább elemzők sem találták el a bekövetkező növekedést, alulbecsülték azt. Ami ezt az évet illeti, az elemzői várakozások tavaly ilyenkor kettő és négy százalék között szóródtak, de még az októberi előrejelzések mediánja (középértéke) is három százalék körül volt.

Az az év elején nem volt világos, hogy ilyen robosztussá válik a növekedés, de a fő tendenciák már kirajzolódtak. Így a várható bér-és fogyasztásnövekedés, vagy az EU-támogatások alakulása.

Előbb jó, majd rossz lesz

Vértes András, a GKI elnöke szerint arra számítottak, hogy a következő években jelentősen visszaesik majd a gazdasági teljesítmény, de “mielőtt rossz lesz, az előtt jobb lesz”, még ez az év jól alakul. A magyar kormány nagy találmánya, hogy a még be sem folyó EU-támogatásokat 60 százalékban előre kifizette, az összes többi érintett országban 20-25 százalék volt azok idei felhasználása.

Ez volt szerinte az egyik fontos oka a magyar gazdaság meglódulásának. Az is fontos körülmény, hogy a választási években mindig a gazdasági növekedés emelkedését okozó lépéseket szoktak hozni, például az adóztatásban. A potenciális növekedési pálya szerinte ennél jóval lejjebb van.

Jövőre is lesz osztás

Regős Gábor, a Századvég igazgatója is arról beszélt, hogy néhány tényezőt alulbecsültek, de olyan is volt, mint a külkereskedelem, amelyet nem. Az infláció megugrása sem volt számukra meglepetés.

A vezető közgazdászok 2019-re 3-4 százalékos növekedésről beszélnek. Jövőre is lesznek MNB-programok, amelyek segítik a gazdaságot, de sok a nemzetközi bizonytalanság. Felhasználható EU-pénzek is lesznek, ha nem is annyi, mint idén. Milyen faktorok húzhatják le ezt a robosztus növekedést, milyen pályán mozog majd a gazdaság? – merült fel.

Valódi fogyasztás jöhet

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint a magas bázis, az eddigi növekedés miatt nehéz lesz túlteljesíteni. A fogyasztásban is nehéz lesz az eddigi, tíz százalék feletti növekedési ütemet tartani. A “bérnövekedés már valós lesz”, nem a minimálbér-emelés fogja kitenni a jelentős részét. A fogyasztásban már nem csak a korábban elhalasztott fogyasztás pótlása folyik, hanem igazi dinamika jöhet – mondta.

Vértes András szerint nagyon sok pénzt elköltöttek tavaly az EU-s forrásokból, vagy azok kiegészítésére. Jövőre önkormányzati választás lesz, az önkormányzatok és a kormányzat megint el fogják költeni az összes lehetséges forrásokat. A hosszú távú tényezőkben, amelyek meghatározzák a gazdaságot, mint az oktatás, egészségügy, digitalizáció, lényegében semmi nem történt – állította Vértes.

Nagyon mennek majd a bérek?

Regős Gábor szerint a legutóbbi német GDP-adat katasztrofális lett, ez hosszú távon ránk is fog hatni. De még kiderül, hogy ez a német lassulás csak átmeneti, vagy tartós. A Brexit is jó kérdés, a jelenlegi verzió egy olyan Brexit, amelyben 2020 végén nem történik lényegében semmi, csak a szavazati jog elvesztése.

Megint másik kérdés, mi lesz, ha a brit parlament nem fogadja el a kormány és az EU megállapodását. Nagy-Britannia az egyik legfontosabb partnerünk. A három százalékos várható infláció, négy százalékos növekedés mellett erős bérnövekedés várható.

Több résztvevő célzott a politikai kockázatokra, arra, hogy Magyarországnak az EU-val való szembenállása, konfliktusai miatt az eddiginél rosszabb bánásmódra számíthatunk.

Nem kell ide kamatemelés

Tardos Gergely, az OTP vezető elemzője is jelentős lassulást vár jövőre az előző évhez képest, ugyanakkor több tényező korlátozza ezt. Például sem az MNB-től, sem az EKB-tól nem várható restriktív politika.

Már kevéssé mondható az, hogy az MNB-nek kamatemeléssel kell majd a forintot védenie, ha valamilyen külső sokk érné az országot. Erre utal az, hogy a devizahitelek szerepe mára marginálissá vált. Ám ha az infláció magas szintre emelkedik, az arra késztetheti a jegybankot, hogy kezdje el a szigorítást.

Jó lesz az a verseny

A munkaerő elvándorlása továbbra is tart, a vállalatoknak egyre szűkülő piacon kell majd munkaerőt szerezni, ami a magasabb termelékenységű vállalatoknak kedvez. Az átlagos termelékenység-növekedés feletti bérnövekedés következhet be, de azután ez várhatóan megáll majd – mondta Palócz Éva.

Vértes András szerint a túlzott bérnövekedést a hazai kkv-szektor nem fogja sokáig bírni. A versenyképességünk hatalmas javulása sem várható. Regős Gábor szerint viszont a versenykényszer ráveheti a vállalkozásokat arra, hogy fejlesszenek, hatékonyak legyenek.

Ingatlanok? Forint?

Ingatlanárakban még mindig sehol nem vagyunk Prágához, Varsóhoz képest – hangzott el. Valószínűleg az árak lassan kúsznak majd tovább felfelé jövőre. De csak az igazán felkapott helyeken, mint Budapest vagy a Balaton. A bérnövekedés, a hitelnövekedés keresletet generál, a kínálati oldal pedig még mindig gyenge. A kis falvakban viszont rossz marad a helyzet.

A forintárfolyammal kapcsolatban az elemzők nem zárták ki a kiugrásokat felfelé, amilyeneket korábban is láttunk, de nagyon nagy változást nem várnak. A további lassú forintgyengülés lehetőségét is említették.

325 forint/euró

Tardos Gergely szerint az árfolyambecslés nagyon nehéz és szinte értelmetlen, de ha mondania kell, akkor 325. Arra számítanak, hogy ha baj lesz valahol a világban, akkor viszont gyengülni fog a forint. Ezen keresztül lehet legkönnyebben a külső sokkokat enyhíteni.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél