<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A 2017 végi előrejelzésekhez képest megint jobb lett ez az év, az elemzők folyton alulbecsülték a gazdasági teljesítményt az elmúlt években. Erre az évre 3-4 százalék közötti becslések hangzanak el, hacsak nagyobb sokk nem történik. Az idei folyamatok nagy része folytatódhat jövőre, és választási év is lesz, ami költekezésre sarkallja az önkormányzatokat és a kormányt.
(Fotó: Eidenpenz József)

“Miért jó a pesszimistának? Vagy kellemesen csalódik, vagy igaza lesz”. Mindenki pesszimista volt az utóbbi években, minden elemző folyton alullőtte a magyar gazdasági teljesítményt, csak annak a mértéke volt különböző – mondták el a Magyar Közgazdasági Társaság elemzői fórumán.

A 2016-os év ugyan valóban rossz volt, de a többi évben a legoptimistább elemzők sem találták el a bekövetkező növekedést, alulbecsülték azt. Ami ezt az évet illeti, az elemzői várakozások tavaly ilyenkor kettő és négy százalék között szóródtak, de még az októberi előrejelzések mediánja (középértéke) is három százalék körül volt.

Az az év elején nem volt világos, hogy ilyen robosztussá válik a növekedés, de a fő tendenciák már kirajzolódtak. Így a várható bér-és fogyasztásnövekedés, vagy az EU-támogatások alakulása.

Előbb jó, majd rossz lesz

Vértes András, a GKI elnöke szerint arra számítottak, hogy a következő években jelentősen visszaesik majd a gazdasági teljesítmény, de “mielőtt rossz lesz, az előtt jobb lesz”, még ez az év jól alakul. A magyar kormány nagy találmánya, hogy a még be sem folyó EU-támogatásokat 60 százalékban előre kifizette, az összes többi érintett országban 20-25 százalék volt azok idei felhasználása.

Ez volt szerinte az egyik fontos oka a magyar gazdaság meglódulásának. Az is fontos körülmény, hogy a választási években mindig a gazdasági növekedés emelkedését okozó lépéseket szoktak hozni, például az adóztatásban. A potenciális növekedési pálya szerinte ennél jóval lejjebb van.

Jövőre is lesz osztás

Regős Gábor, a Századvég igazgatója is arról beszélt, hogy néhány tényezőt alulbecsültek, de olyan is volt, mint a külkereskedelem, amelyet nem. Az infláció megugrása sem volt számukra meglepetés.

A vezető közgazdászok 2019-re 3-4 százalékos növekedésről beszélnek. Jövőre is lesznek MNB-programok, amelyek segítik a gazdaságot, de sok a nemzetközi bizonytalanság. Felhasználható EU-pénzek is lesznek, ha nem is annyi, mint idén. Milyen faktorok húzhatják le ezt a robosztus növekedést, milyen pályán mozog majd a gazdaság? – merült fel.

Valódi fogyasztás jöhet

Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója szerint a magas bázis, az eddigi növekedés miatt nehéz lesz túlteljesíteni. A fogyasztásban is nehéz lesz az eddigi, tíz százalék feletti növekedési ütemet tartani. A “bérnövekedés már valós lesz”, nem a minimálbér-emelés fogja kitenni a jelentős részét. A fogyasztásban már nem csak a korábban elhalasztott fogyasztás pótlása folyik, hanem igazi dinamika jöhet – mondta.

Vértes András szerint nagyon sok pénzt elköltöttek tavaly az EU-s forrásokból, vagy azok kiegészítésére. Jövőre önkormányzati választás lesz, az önkormányzatok és a kormányzat megint el fogják költeni az összes lehetséges forrásokat. A hosszú távú tényezőkben, amelyek meghatározzák a gazdaságot, mint az oktatás, egészségügy, digitalizáció, lényegében semmi nem történt – állította Vértes.

Nagyon mennek majd a bérek?

Regős Gábor szerint a legutóbbi német GDP-adat katasztrofális lett, ez hosszú távon ránk is fog hatni. De még kiderül, hogy ez a német lassulás csak átmeneti, vagy tartós. A Brexit is jó kérdés, a jelenlegi verzió egy olyan Brexit, amelyben 2020 végén nem történik lényegében semmi, csak a szavazati jog elvesztése.

hirdetés

Megint másik kérdés, mi lesz, ha a brit parlament nem fogadja el a kormány és az EU megállapodását. Nagy-Britannia az egyik legfontosabb partnerünk. A három százalékos várható infláció, négy százalékos növekedés mellett erős bérnövekedés várható.

Több résztvevő célzott a politikai kockázatokra, arra, hogy Magyarországnak az EU-val való szembenállása, konfliktusai miatt az eddiginél rosszabb bánásmódra számíthatunk.

Nem kell ide kamatemelés

Tardos Gergely, az OTP vezető elemzője is jelentős lassulást vár jövőre az előző évhez képest, ugyanakkor több tényező korlátozza ezt. Például sem az MNB-től, sem az EKB-tól nem várható restriktív politika.

Már kevéssé mondható az, hogy az MNB-nek kamatemeléssel kell majd a forintot védenie, ha valamilyen külső sokk érné az országot. Erre utal az, hogy a devizahitelek szerepe mára marginálissá vált. Ám ha az infláció magas szintre emelkedik, az arra késztetheti a jegybankot, hogy kezdje el a szigorítást.

Jó lesz az a verseny

A munkaerő elvándorlása továbbra is tart, a vállalatoknak egyre szűkülő piacon kell majd munkaerőt szerezni, ami a magasabb termelékenységű vállalatoknak kedvez. Az átlagos termelékenység-növekedés feletti bérnövekedés következhet be, de azután ez várhatóan megáll majd – mondta Palócz Éva.

Vértes András szerint a túlzott bérnövekedést a hazai kkv-szektor nem fogja sokáig bírni. A versenyképességünk hatalmas javulása sem várható. Regős Gábor szerint viszont a versenykényszer ráveheti a vállalkozásokat arra, hogy fejlesszenek, hatékonyak legyenek.

Ingatlanok? Forint?

Ingatlanárakban még mindig sehol nem vagyunk Prágához, Varsóhoz képest – hangzott el. Valószínűleg az árak lassan kúsznak majd tovább felfelé jövőre. De csak az igazán felkapott helyeken, mint Budapest vagy a Balaton. A bérnövekedés, a hitelnövekedés keresletet generál, a kínálati oldal pedig még mindig gyenge. A kis falvakban viszont rossz marad a helyzet.

A forintárfolyammal kapcsolatban az elemzők nem zárták ki a kiugrásokat felfelé, amilyeneket korábban is láttunk, de nagyon nagy változást nem várnak. A további lassú forintgyengülés lehetőségét is említették.

325 forint/euró

Tardos Gergely szerint az árfolyambecslés nagyon nehéz és szinte értelmetlen, de ha mondania kell, akkor 325. Arra számítanak, hogy ha baj lesz valahol a világban, akkor viszont gyengülni fog a forint. Ezen keresztül lehet legkönnyebben a külső sokkokat enyhíteni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Klímaváltozás és nemzetbiztonság – Izrael és Jordánia gigantikus projektje
Káncz Csaba | 2021. december 2. 18:36
A klímaváltozás és az ökológiai rendszer megrendülése mára kiemelt nemzetbiztonsági üggyé vált. Jordánia 14 aktív víztározójából 6 teljesen kiszáradt, ezért most óriási projektet állított össze Izraellel és az Egyesült Arab Emirátusokkal. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció? Mekkora lesz a kormány mozgástere? Király Júlia lesz a Klasszis Klub következő vendége
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 18:06
Banki vezető tisztségébe került, hogy kiállt Márki-Zay Péter mellett. Ma már az ellenzék miniszterelnök-jelöltjének tanácsadója. Nemcsak e minőségében kérdezzük Király Júliát a Klasszis Klub következő, december 16-ai adásában arról, győzelme esetén szerinte mit kellene tennie az ellenzéknek. Hanem arról is, hogy mint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt alelnöke, vajon milyen lépéseket tart indokoltnak a kilenc éves csúcson lévő infláció lassítása érdekében.
Makro / Külgazdaság Rossz hírt kapott az Orbán-kormány, veszélyben az uniós források
Wéber Balázs | 2021. december 2. 16:55
Az európai bíróság főtanácsnoka szerint a jogállamisági mechanizmus nem sért uniós jogot. Ha a bíróság ítélete is megerősíti ezt az álláspontot, akkor nagy az esély arra, hogy Magyarország és Lengyelország ellen is megindul az uniós pénzek befagyasztását is lehetővé tévő eljárás.
Makro / Külgazdaság Klasszis Klub online találkozó regisztráció - 2021. december 16.
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:40
Klasszis Klub online találkozó - regisztráljon és kérdezzen Király Júliától!
Makro / Külgazdaság Jöhetnek a negyedik és az ötödik vakcinák? Megszólalt a Pfizer-vezér
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 16:07
A Pfizer amerikai gyógyszeripari vállalat vezérigazgatója szerint a belátható jövőben valószínűleg évente szükség lesz a koronavírus elleni oltások ismétlő dózisainak beadatására, mert várhatóan így lehet majd nagyon magas szintű immunvédelmet fenntartani.
Makro / Külgazdaság Nagyon kemény világ vár az oltatlanokra Németországban
Wéber Balázs | 2021. december 2. 15:45
Újabb Covid elleni szigorításokról döntött ma a német kormány a tartományokkal közösen, amelyek elsősorban az oltatlanokat fogják sújtani. Az üzletek jelentős részéből, valamint a kulturális és szabadidős rendezvényekről kitiltják őket, és minimálisra szorítják a közösségi életüket. Jövő kora tavasztól pedig – ha a Bundestag is megszavazza – általánosan kötelezővé teszik az oltást.
Makro / Külgazdaság Megdöbbentő döntést hozott Sebastian Kurz
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:49
Az egykori osztrák kancellár elhagyja a politikai életet.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely: újra meghosszabbítják az oltási akcióhetet, akciónapok is jöhetnek
Csabai Károly | 2021. december 2. 12:32
Most december 12-éig, vasárnapig hosszabbítják meg az akcióhetet – jelentette be Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Per indul a Külügyminisztérium ellen
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 12:18
A per tétje, megtudhatjuk-e valaha, miért és hogyan költött a Külügyminisztérium giga összeget, 178 milliárd forintot lélegeztetőgépekre. Az üzlet bőven a piaci ár fölött köttetett egy olyan személlyel, akit Malajziában pénzmosással gyanúsítanak, de vannak más furcsaságok is.
Makro / Külgazdaság Rosszul bánnak az ügyfelekkel a magyar bankok
Privátbankár.hu | 2021. december 2. 11:57
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) minden vizsgált bank esetében hiányosságokat tárt fel, ezért összesen 64,7 millió forint bírság kiszabásáról döntött. Tíz hitelintézet fizethet büntetést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló