<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Érthetetlen, hogy miért kellett megint meghosszabbítani a kevésbé korszerű új lakások létjogosultságát. 

A nagy árstop-meghosszabítások közepette elsikkadt egy másik, kevésbé propagált intézkedés a kormány részéről: ez pedig az, hogy újabb két évvel, 2024. júliusig kitolták a kevésbé korszerű új lakások használatbavételi engedélyezését, ez már a harmadik ilyen akció hat éven belül. Így a beruházókon és a magánépítkezőkön csökken a teher és még két évig nem kötelező a közel nulla energiakibocsátású lakások építése. Ez olyan, mint amikor annak idején a kétütemű Trabantoknak adtak mindig egy kis türelmi időt, s ez most káros a piac számára – mondta munkatársunk, Mester Nándor a Trend FM Reggeli monitor című adásában.

Lesznek ugyan új lakások, de az építtetőket egy ideig még nem kötik az unióban már meglévő szigorú szabályok. Fotó: DepositphotosLesznek ugyan új lakások, de az építtetőket egy ideig még nem kötik az unióban már meglévő szigorú szabályok. Fotó: Depositphotos

Szakértőnk szerint ez ismét arra utal, hogy a kormány nem valamiféle jól átgondolt, valóban hosszú távú lakáspolitikát folytat, hanem mindig csak tüzet olt. Utalt arra is, hogy a szakmai szervezetek, köztük főleg az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) folyamatosan bombázza a kabinetet az építésgazdaság igazi reformjára vonatkozó elképzeléseivel, de eddig ezek közül nem sokat vett fontolóra a kormány.

A legnagyobb gond a lakáspiacon a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság. Az új lakások kínálati oldala ugyan kapott egy lökést azzal, hogy határozatlan ideig (vélhetően 2028-ig - a szerk.) továbbra is él az 5 százalékos áfa, de a kínálat erősen csökkent és rövid távon nem is fog növekedni, mert a beruházók már nem nagyon tudják emelni a négyzetméterenként 1,3-1,4 millió forintos átlagárat, mert nemhogy akadozik, de visszaesőben van a kereslet. Amit a dráguló hitelek is apasztanak, gyakorlatilag 10-11 százalék alatti hitelt nem lehet már felvenni – fűzte hozzá.

A műsor második részében a kereskedelmi ingatlanpiacra gyakorolt energetikai nyomás következményeiről és a bérlői preferenciák látványos változásáról volt szó.

A teljes beszélgetést az alábbi linken lehet meghallgatni:

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Tavasztól árcsökkenés kezdődhet a korszerűtlen társasházi ingatlanoknál is
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:48
Budapesten az új lakásoknál már a látóhatáron van a kétmilliós átlagos négyzetméterár.
Ingatlan Hogyan lehet egyszerre két lovon ülni az ingatlanpiacon? - Klasszis podcast
Izsó Márton - Mester Nándor | 2022. november 22. 18:31
Nem túl egyszerű, de megoldható a tulajdonos és a bérlő egyidejű kiszolgálása.
Ingatlan Panelt venne Budapesten? Mutatjuk az árakat
Privátbankár.hu | 2022. november 18. 17:46
A fővárosi átlagos négyzetméterárakat figyelembe véve panellakásból 39 négyzetméteres, téglalakásból pedig 30 négyzetméteres vásárolható meg 30 millió forintból.
Ingatlan Nem halt meg az iroda, csak átalakul
Mester Nándor | 2022. november 5. 19:05
Egyre több lesz a rövid távra igényelt helyiség.
Ingatlan Megmenekülhet több tízezer lakásra gyűjtögető magyar család
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 13:42
Ezek az otthonteremtési támogatások maradnak velünk 2023-ban is.
Ingatlan Egy év alatt picit nőtt a lakáskínálat, de nagyot zuhant a kereslet
Privátbankár.hu | 2022. november 2. 08:47
Októberben éves összevetésben 1 százalékkal nőtt a lakóingatlanok friss kínálata, a kereslet ugyanakkor jelentősen, több mint 40 százalékkal csökkent. A községekben az egy évvel korábbinál 9 százalékkal több házat és lakás kínáltak eladásra. A piaci szereplők óvatosak, ezért az állami támogatások jövőjéről szóló döntéseknek komoly hatása lehet novemberben.
Ingatlan Csaknem harmadával nőttek a panelárak Óbudán
Privátbankár.hu | 2022. október 31. 09:46
A budapesti panellakások közül a budai oldalon kínált ingatlanokat lehet hamarabb eladni, egy-egy adás-vétel átlagosan 73 nap alatt zárul le - derül ki a Duna House elemzéséből.
Ingatlan Budán már nem ritka a 2-3 milliós négyzetméterár
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 14:51
Főleg az új építésű lakásokért kérnek ennyit, de egyes használt luxus otthonok is ennyibe kerülnek.
Ingatlan Marad további 6 évig az 5 százalékos lakásáfa
Privátbankár.hu | 2022. október 29. 12:51
Csak formai a kormány változtatása.
Ingatlan Közeleg az őrült ingatlan-áremelkedés vége?
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 09:17
Az egyre magasabb szintekre ugró infláció visszafogja a vásárlóerőt, ez pedig a lakáspiacon is megjelenhet, tompítva a drágulás ütemét.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG