<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Miközben a 2020 tavaszán ránk köszöntött pandémia előtt szinte telt házzal működtek a budapesti A+ és A kategóriába tartozó irodaházak, addig mára sok helyütt konganak az ürességtől az irodák, jellemzően a széles körű távmunka miatt, amelynek szabályozásában a cégek sem egységesek. A hivatalos adatok (egyelőre) nem festenek olyan szomorú képet, de a valóság – a piacot ismerő szakértők szerint – meglehetősen kiábrándító. Nézzük  a részleteket - az Irodahaz.info összeállítása.

Egészen a 2019-es év végéig jellemző volt a fővárosban, hogy amennyiben egy minőségi, jó helyen lévő irodaházban akár csak pár szobányi hely felszabadult, akkor egymás sarkát taposva tolongtak a bérlő jelöltek egy-egy irodaház üzemeltetőjénél, tulajdonosánál. A díjak vagy az üzemeltetési költségek terén fel sem merült az alku, örült egy-egy cég, ha megcsípett egy lehetőséget valamelyik jó helyen, versengve a többi bérlőjelölttel.

Mint Sárosi István, az Irodahaz.info hirdetési portál vezető értékesítője mondja, ha pár éve akár ötszáz négyzetméternyi üresedés volt, jellemzően hirdetni sem kellett a pandémia előtt: már a házban bérlő ügyfelek lecsaptak a területre, ki sem kellett vinni a piacra...”

Ezzel szemben ma – az Irodahaz.info szakértője szerint – amennyiben megnézzük a kiadó irodákat kínáló oldalak ajánlatait, úgy azt látjuk, hogy mintegy százezer négyzetméternyi irodaterület kong az ürességtől!

Fotó: Irodahaz.infoFotó: Irodahaz.info

Kitűnő példa erre egy szinte új, éppen a pandémia kitörése előtti hónapokban „belakott” székház, melynek üvegablakain benézve szinte csak üres asztalokat-székeket látunk munkanapokon, napközben is. Ez nem azt jelenti, hogy az adott cégnél nem dolgoznak, csupán azt, hogy a távmunka a Covid alatt annyira elterjedt, hogyha egy ekkora cég előre látta volna a megjósolhatatlant, könnyen lehet, hogy nem építtet ekkora székházat...

Ha irodát, raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon!

Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot!

https://irodahaz.info/

Keressen gyorsan és egyszerűen raktárat, üzlethelyiséget:

https://www.raktar.info/

A közeli jövőben ráadásul nem csak a távmunka maradhat velünk, de a poszt-covid gazdasági bizonytalanságra és a „csírázó” inflációra egy jó nagy lapáttal rátett az orosz-ukrán háború. A recesszió rövidesen megérkezik a mindennapokba, és ha a cégek lesznek kénytelenek meghúzni azt a bizonyos nadrágszíjat, akkor az irodát kiadók bizony a mainál is nagyobb slamasztikában találhatják magukat.

Mi következik ebből? Az, hogy aktív, agilis és hatékony marketing, illetve hirdetések nélkül azt a néhány irodakeresőt egészen egyszerűen elhappolják előre.

Mindeközben pedig szakadatlanul tovább nő majd a kiadatlan területek száma különösen, hogy több projekt most vagy a közeljövőben fog befejeződni.

Fotó: Irodahaz.infoFotó: Irodahaz.info

„Abban reménykedni, hogy a gazdasági helyzet javulni fog rövid, vagy akár 1-2 év távlatában, egészen egyszerűen hiú ábránd, vágyakozás, amely minden realitást nélkülöz” – fejti ki Sárosi István. Az Irodahaz.info szakártője ehhez már csak azt teszi hozzá, hogy az elképesztő energia árrobbanás hatása, továbbá a munkaerő költségek minimum 15 százalékos emelkedése, valamint a 330-ról 400 forint közelébe emelkedő euró árfolyam mind-mind olyan tényezők, amelyek az irodapiaci kereslet további, érezhető csökkenése irányába mutatnak.

Ha irodát, raktárat, üzlethelyiséget keres, akkor nézzen szét megújult honlapjainkon!

Kérjen egyszerre akár több iroda hirdetőtől ajánlatot!

https://irodahaz.info/

Keressen gyorsan és egyszerűen raktárat, üzlethelyiséget:

https://www.raktar.info/

Miközben tehát – a korábban kezdett projektek és a gazdasági bajok miatt – egyre nő a kínálat, aközben drasztikusan csökken a piacképes kereslet, különösen a magasabb árkategóriájú “A”, “A+”-os irodák iránt, pedig épp az energiaárak drasztikus emelkedése indokolná, hogy az alacsonyabb költséggel fenntartható, LEED, BREAM minősítésű irodák iránt legyen nagyobb kereslet. A “B”, “C” kategóriás irodáknak pedig szükség lenne a fejlesztésére, a rezsiköltségek minimalizálása érdekében, ám ez sok helyen műszakilag nem kivitelezhető .

Csodaszer nincs ez ellen, ugyanakkor a piaci információk szerint azok az irodaház tulajdonosok akik az elmúlt 4-5 évben jelentős profitra tettek szert és most ebből a bérlők szegmentálódott igényeinek kielégítésére fordítják a nyereség egy részét, azok kisebb veszteségeket szenvednek el mint az ennek ellenkezőjét követők.

Továbbá azok a házak, amelyek félig-meddig üresek, de nem költenek marketingre, hirdetésre, azok a vesztükbe rohannak! Nem árt ugyanis még addig felhajtani bérlőket, amíg még a „lendület viszi” a gazdaságot és nem uralkodik el még jobban a válság és a recesszió.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Ingatlanba menekítették pénzüket a magyarok - aztán jött a rezsiemelés
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 4. 11:17
Az ingatlanbefektetések felértékelődése szinte megállíthatatlannak tűnt, de a jelenlegi gazdasági környezetben hamarosan vége lehet a menetelésnek. A központi bankok kamatemelési ciklusa, az itthoni rezsicsökkentés korlátozása, valamint a magas építőanyagárak csökkenthetik, de legjobb esetben is stagnálásra kényszeríthetik a lakásárakat az Equilor Alapkezelő friss ingatlanpiaci elemzése szerint. Mindezek ellenére bizonyos ingatlanszegmensek továbbra is jól teljesíthetnek.
Ingatlan Meseszép, energiatakarékos házakat mutatunk az agglomerációból
Márkázott tartalom | 2022. július 31. 15:12
Az agglomeráció továbbra is vonzó a Budapestről kiköltözők számára, hiszen a főváros környéki településeken egy budapesti lakás árán akár családi házat is lehet vásárolni. A nagyobb alapterületű otthonnak azonban a fenntartása is drágább, így most kifejezetten olyan családi házakat válogattunk össze, amelyek energiatakarékosak, gazdaságosan fenntarthatók.
Ingatlan Recseg-ropog az orosz lakáspiac, ott is kilőttek az építőanyagárak
Mester Nándor | 2022. július 31. 05:48
Egyre kevesebben tudják vagy akarják megfizetni az új ingatlanokat.
Ingatlan Érdemes inkább euróban hirdetni az ingatlanunkat?
Natív tartalom | 2022. július 26. 09:05
Az Ingatlantájoló összeszedte, hogy mikor, miként érdemes euróban hirdetni egy eladó vagy kiadó házat, lakást. És hogyan árazzunk, hogyan számoljunk, illetve milyen előnyei-hátrányai vannak annak, ha eurós árat adunk meg egy hirdetésnél.
Ingatlan Minden tizedik négyzetméter üres az irodapiacon
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 15:25
De ez még nem okoz végveszélyt.
Ingatlan Jelentősen csökkenhet a belvárosi ingatlanok értéke
Privátbankár.hu | 2022. július 25. 09:29
Ez is lehet a következménye a rezsicsökkentés csökkentésének.
Ingatlan Rezsinövelés helyett az ablakcserét és a napelemeket kellene támogatnia a kormánynak
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 16:27
Több százezer lakás fog gyorsan leértékelődni a piacon.
Ingatlan Hitelminősítéssel indulhatnak útnak a lakásvásárlók
Privátbankár.hu | 2022. július 18. 08:06
A lakásvásárlást tervezők számára új digitális megoldást vezet be a K&H. Az együttműködésnek köszönhetően a vevőjelöltek – ha igénylik - már úgy mehetnek megnézni a kiszemelt ingatlant, hogy rendelkezhetnek hitelelőminősítéssel.
Ingatlan Ez nem átverés, ez igazi rezsicsökkentés: egyszerre iroda, üzlet, hotel és lakás
Mester Nándor | 2022. július 17. 05:41
Megszületett az új generációs épületmodell, ami hozzánk is elérhet.
Ingatlan Lakások egyetemistáknak, 45 millió alatt: mit vehetünk ennyi pénzért?
Natív tartalom | 2022. július 16. 13:32
Alig több, mint egy hét van hátra az egyetemi felvételi ponthatárok húzásáig, és ilyenkor szülőként, ha van egy kis befektetni való pénzünk, így is, úgy is elgondolkozunk azon, hogy egy lakás vásárlásának talán több értelme lenne, mint albérletet fizetni. Különösen most, hogy a pandémia után idén nyáron újra berobbant az Airbnb piac, így hosszú távra kiadó lakást találni szinte lehetetlen. Az Ingatlantájoló összeállítása.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG