Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Nem kizárt, hogy az egykori sukorói kaszinó projekt helyszínén vagy ahhoz közel létesül a Hajógyári-szigetre tervezett új országos kajak-kenu központ. A Velencei-tó környékén további két-három terület is alkalmas lehet, de a Sukoróhoz tartozó területen lehet a legszabadabban építkezni, és akár a későbbi bővítésre is van mód.

A heves tiltakozás hatására a kormány elállt attól, hogy a budapesti Hajógyári-szigeten építse fel a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémiát. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a július végi Kormányinfon azt mondta, hogy az egyik lehetséges helyszín a Velencei-tó és hogy az érintettekkel egyeztetni fognak. A kabinet augusztus második felében arról tájékoztatta lapunkat, hogy egyelőre még nem döntötték el, hol lesz pontosan a létesítmény, ám az általunk megkérdezett szakértők biztosra veszik, hogy a tónál épülhet meg és ingatlanszakmai szempontok is ezt valószínűsítik.

Egyelőre csak a beruházó ismert

Márciusban a magyarepitok.hu még arról írt, hogy uniós közbeszerzési adatok szerint hamarosan elkezdődhetnek a munkálatok a tervező megtalálása után. Akkor még a Hajógyári-szigetről volt szó, beruházóként a Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt.-t (BMSK) jelölték meg. Azóta nagy a csend, csak a júliusi miniszteri bejelentés volt az egyetlen, hivatalos személytől érkező információ. Nézzük tehát, hogy melyik körzetek lehetnek alkalmasak a Velencei-tónál erre az új beruházásra!

A legnagyobb eséllyel a közigazgatásilag Sukóróhoz tartozó, az evezős pályához közeli elhanyagolt (hivatalosan alulfejlesztett) terület lehet a befutó - akár az ottani kemping egy részének a bekapcsolásával. Egykor erre a környékre tervezték az izraeli befektetők által kezdeményezett kaszinó projektet.

A terület mérete és a műszaki megvalósítás viszonylagos akadálymentessége miatt indokolt lehet ide tervezni az új központot. Ennek paraméterei egyelőre nem ismertek, de szinte biztos, hogy szálláshely is jól jönne a későbbi üzemeltetési költségek legalább egy részének fedezéséhez. Egyelőre csak a Hajógyári-szigetre tervezett komplexum adatai ismertek: a mintegy 6500 négyzetméteres akadémiát 80-120 fő befogadására is alkalmas előadóval, valamint 33 ezer négyzetméternyi kültéri sportterületekkel hozták volna létre ott.

Az evezőspálya közelsége szintén megkönnyíti a későbbi sportszakmai munkát, a nemzetközi és hazai versenyek lebonyolítását. Az viszont kérdéses, hogy az eddig itt szervezett nyári vízisport táboroknak hol tudnak majd helyet biztosítani. Egyébként speciális kajak-kenu pályák nem létesültek Magyarországon, de két évvel ezelőtt kiírtak egy tervezési pályázatot a kiskörei vízlépcsőhöz megálmodott szlalom pályára.

Ha kell, Gárdony megkéri az árát

Gárdonyban – az agárdi telephelyen - már évtizedek óta fogadja a gyerekeket egy vízi sportiskola, 2011 óta a Pro Rekreatione Közhasznú Nonprofit Kft. működteti. Sportszálló, tornacsarnok és kültéri sportpályák, valamint a vízi sportokhoz szabadidős hajók (vitorlások, túrakenuk és kajakok) állnak rendelkezésre. Az iskola három vizes olimpiai sportágban (kajak-kenu, evezés, vitorlázás) 8-18 éves korú fiatalok utánpótlás-képzésével foglalkozik.

Akár mellette is lehetne egy új központ – vetettük fel telefonon Tóth István polgármesternek, ám szerinte ott nem nagyon lenne értelme még egy hasonló profilú létesítménynek. (indokot nem hozott fel) Tájékoztatása szerint bármiféle új központtal kapcsolatban még nem keresték meg a Miniszterelnökségtől.

 „Van erre alkalmas ingatlanunk, de ha a beruházónak az önkormányzatunk tulajdonában lévő területre lenne szüksége, akkor természetesen ingyen nem adjuk át, megkérjük az árát” – fűzte hozzá.

Ide kapcsolódó hír, hogy a gárdonyi önkormányzat sebtében ülésezett augusztus 19-én. Ezen a fideszes többség - épp a polgármester javaslatára - elfogadta, hogy eladnak egy jókora területet az egyik szabadstradból. Helyi civilek egy csoportja régóta tiltakozik mindeféle területeladások ellen, legutóbb hétfőn nyújtottak át egy petíciót a polgármesternek a tópart beépítése ellen tiltakozva.

A szomszédos Velencén sem kopogtatott eddig a beruházó – tudtuk meg Szabó Attila alpolgármestertől. Ugyanakkor arra a kérdésre, hogy meddig marad érvényben a 2020. február elején életbe lépett építési változtatási tilalom, írásban azt közölte: az hatályát veszíti, amint életbe lép a helyi építési szabályzatról készülő új rendelet, de legkésőbb a februári rendelet életbe lépését követő három év múlva.

A Velencei Korzó és az ahhoz közeli üres telekre álmodott uszoda miatt heves viták robbantak ki a kisvárosban. Nyilvánvaló, hogy egy ennél is nagyobb beruházás újabb elégedetlenséget szülne a túlépítettség miatt aggódóknál. Egyébként csak nagyon kevés szabad terület áll rendelkezésre a kajak-kenu központ felhúzására, ám akár kettő is megfelelő lehet.

Velencén már dolgoztak ismerős cégek

Az egyik a Velence Spa hotelhez közel található Vitorlás kemping melletti szabad terület. Annak hasznosítása már régóta téma a tó körül. A másik a Velence Korzótól nyugatra, a tótól kőhajításra lévő és tavaly májusban elkészült Vízisport és Rekreációs Központ, ami a Testnevelési Egyetemhez tartozik. Ez a komplexum mintegy 1,3 milliárdos állami támogatásból jött létre a korábbi KNEB-, illetve ÁSZ-üdülő átépítésével. Érdekes, hogy pár éve csaknem elárverezték, ám jött a Fejér megyében hazai pályán mozgó Mészáros család és a hozzá köthető Fejér-B.Á.L. Zrt., valamint a Magyar Építő Zrt. Kettejük konzorciuma végezhette el a felújítási munkát.  

A központban 28 szobát és 3 apartmant, összesen 68 férőhelyet alakítottak ki, emellett két oktatóterem és egy nagyobb előadóterem is épült. Öltözőket, kondicionáló részleget, reggeliző és melegítőkonyhát, valamint egyéb kiszolgáló helyiségeket is létrehoztak. Nem kizárt, hogy itt is elhelyezhető lenne az új kajak-kenu központ, ehhez területbővítésre lenne szükség vagy a tó irányába vagy a kemping felé.

Egy ilyen új nagyberuházás, mint a Kovács Katalin Nemzeti Kajak-Kenu Sportakadémia szükségszerűen kihat a helyi, tehát a Velencei-tó körüli ingatlanpiacra, ami már e nélkül is egyre dinamikusabb. Főleg a lakóingatlanoknál látható nagyobb mozgás, de hotelfelújítások is készülőben vannak. Nagyobb léptékű társasházi beruházások viszont csak az elmúlt egy-két évben indultak, inkább a családi házak felújítása jellemző.

Meglódult a helyi ingatlanpiac

A Duna House augusztusi jelentése szerint több mint 100 lakás fejlesztése zajlik a tó körül. A kisebb lakások mellett nagyobb családi sorházi lakások is megjelentek a kínálatban. Az új lakások négyzetméterára 500-600 ezer forint között van. A legalacsonyabb átlagos négyzetméterárat Kápolnásnyéken és Sukorón mérték, ott a nyár végén 200-250 ezer forint körül árulták az ingatlanok négyzetméterét. Természetesen az elmúlt másfél-két évben itt is jelentős drágulás volt, 2018-ban még 195-225 ezer forintos négyzetméterárakat rögzítettek.

A legnagyobb árváltozást Pákozdon lehetett tapasztalni, aki arra jár, láthatja, hogy kisebb lakóparki fejlesztés is elindult, de a vevőjelöltek az újszerű használt ingatlanokat is keresik. Pákozdon tavaly már 300 ezer forintra nőtt az átlagos négyzetméterár, idén nyárra kissé ennél is magasabbra nőtt ez az érték. Figyelemre méltó, hogy 2018-ban csak 155 ezer forint volt az átlagár ebben a faluban.

Helyi ingatlanközvetítők megerősítették, hogy a listát természetesen Velence és Gárdony vezeti, e két településen átlagosan 270-320 ezer forintos négyzetméterár volt jellemző. Közvetlen vízparti ingatlanok esetében a sáv magasabb szélén állt a mutató.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Ingatlan Most még érdemes albérlet után nézni
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 11:04
Bár éves szinten még bő 10 százalékkal csökkent a januári KSH-ingatlan.com lakbérindex, havi szinten már alig változtak a bérleti díjak, ami pedig arra utal, hogy elérhették a mélypontot - derül ki a lapunkhoz eljuttatott közleményből.
Ingatlan Drágultak az új lakások, de sok épült vidéken 2020-ban
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 10:41
Tavaly több mint egyharmaddal csökkent az építési engedélyek száma 2019-hez képest, de majdnem ilyen arányban nőtt az átadott lakásoké – derül ki a KSH 2020-as összegzéséből. Az árak mintegy 5-7 százalékkal emelkedtek piaci információk szerint.
Ingatlan Ha hozzádvágnának 3 milliót lakásfelújításra, mivel kezdenél?
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 07:04
Hárommillió forintot ad vissza nem térítendő állami támogatásként a kormány lakásfelújításra - megkérdezték a magyar lakosságot, mire költenék a legszívesebben.
Ingatlan Felébredt Csipkerózsika-álmából a Balettintézet
Szakonyi Péter | 2021. február 21. 11:35
Váratlanul felgyorsult az egykori Balettintézet épületének átalakítása. Az évtizedeken át üres "szellemkastélyból" ha minden igaz ötcsillagos hotel lesz, de hogy mikor vágják át a szalagot, azt még nem tudni.
Ingatlan Továbbra is veszik az irodákat, mert megéri
Mester Nándor | 2021. február 17. 16:29
Még mindig kelendőek az irodaházak Magyarországon és a közép-európai térségben. Kisebb a hozam, mint pár éve, de továbbra is ez az első számú eszköz az üzleti ingatlanok piacán.
Ingatlan Tömegek tartanak a Velencei-tóhoz, mert még megfizethető
Privátbankár.hu | 2021. február 15. 19:30
Erősödőben van a Velencei-tóhoz költözési hullám. Egyre többen találnak ott lakást és nyaralót maguknak - derült ki a Trend fm hétfő reggeli adásában. 
Ingatlan Új királyok születtek a járványban, ők a logisztikusok
Mester Nándor | 2021. február 14. 18:10
Akkora a kereslet a sokat tudó raktárosokra és logisztikusokra, mint még soha. Egyértelmű, hogy a járvány áll e mögött, az e-kereskedelem ugyanis annyira megdobta a korszerű raktározásban jártas szakemberek keresletét, hogy azokból már-már hiány van. A raktárak és logisztikai központok közben gombamód nőnek ki a földből Magyarországon is, a fejlesztők ráéreztek a keresletre.
Ingatlan Jön a lakóparkláz Orbán Viktor gyerekkorának helyszínein?
Mester Nándor | 2021. február 12. 16:44
Közpénzből és magánforrásokból milliárdok áramlottak a Váli-völgy településeire az elmúlt 10 évben. Az érintett falvak szépen profitáltak ebből. Vajon lesz-e robbanásszerű fejlődés ezek nyomán az ingatlanpiacon? A választ az Mfor.hu cikkéből lehet megtudni. 
Ingatlan Mennyiből költözhetünk a Balaton-partra?
F. Szabó Emese | 2021. február 11. 05:06
Az igazságügyminiszter egy Balaton környéki faluban újított fel egy családi házat. Vajon jó vásárt csinált? És mennyit kell szánni egy balatoni lakásra, házra, ha a tó közelébe szeretnénk költözni? Árulnak egyáltalán bármit, ami nem nyaraló? Az átlagos luxuslakások a tó partján 1,2 millió forint alatti négyzetméteráron megszerezhetők.
Ingatlan Nem roggyant meg az irodapiac, de újra kell fogalmazni a normákat
Mester Nándor | 2021. február 9. 18:59
Az irodapiac nem roggyant meg, de jelentősen átalakult és újra kellett fogalmazni, hogy mi a normális – összegezte az eltelt 12 hónapot a VLK Cresa tanácsadó cég vezetője. Más szakértők pedig azt emelték ki, hogy a fejlesztések nem állnak le, de a kereslet szerkezete erősen átalakulóban van, a befektetők pedig továbbra is élénken érdeklődnek a magyar lehetőségek iránt - még a járvány eltelt egy éve alatt is voltak üzletkötések.
hírlevél