1p
Brit képviselők szerint meg kellene vizsgálni az EU-országok közötti szabad munkaerő-áramlás korlátozásának lehetőségét akkor, amikor magas a munkanélküliség. Azt kifogásolják, hogy Kelet-Európából zömmel alacsony végzettségűek érkeznek a szigetországba, ez pedig nem segíti a gazdasági növekedést.

Frank Field, az ellenzéki Munkáspárt veterán politikusa, és Nicholas Soames, a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi képviselője - Sir Winston Churchill néhai miniszterelnök unokája - a The Daily Telegraph című vezető konzervatív napilapban közölt nyílt levelében "fenntarthatatlannak" nevezte a nagy-britanniai bevándorlás jelenlegi szintjét.

Hangsúlyozták: a kelet-európaiak bevándorlási hullámának eddigi tanúsága szerint a külföldről érkező uniós munkavállalók zöme alacsony képzettséget igénylő munkaköröket tölt be, Nagy-Britanniának ugyanakkor magas képzettségű bevándorolókra van szüksége a gazdasági növekedés beindításához.

Egymillió fiatalnak nincs munkája

A két képviselő szerint a jelenlegi bevándorlási folyamat fenntartásának "semmi értelme", különösen most, amikor egymillió 18-24 év közötti brit fiatalnak nincs munkája.

A nyílt levél szerzői idézik a brit statisztikai hivatal előrejelzését, amely szerint Nagy-Britannia lakossága 15 év múlva a jelenlegi 63,2 millióról 70 millióra növekszik.

A románoktól és a bolgároktól tartanak?

Field és Soames szerint ekkora több millió ember befogadásához egy-egy új Birminghamet, Manchestert, Liverpoolt, Bradfordot, Leedst, Sheffieldet, Glasgow-t, Bristolt és Oxfordot kellene felépíteni, amit Nagy-Britannia "nyilvánvalóan nem engedhet meg magának".

A két politikus idézi a MigrationWatch UK nevű konzervatív, a szabályozás nélküli bevándorlást az uniós társállamok esetében is erőteljesen ellenző brit kampánycsoport nemrégiben ismertetett becslését, amely szerint évente ötvenezer román és bolgár munkavállaló érkezhet Nagy-Britanniába a két országgal szembeni átmeneti korlátozások ez év végi felszámolása után.

A szerzők szerint mindezek alapján szükséges megvizsgálni azt a lehetőséget, hogy az EU-tagállamok saját hatáskörükben korlátozhassák az uniós jogszabályok által jelenleg garantált szabad munkaerő-áramlást olyan időszakokban, amikor egyes uniós gazdaságok magas munkanélküliséggel küszködnek.

A kormány is korlátozna

Az utóbbi hónapokban a brit Konzervatív Párt vezető kormányzati politikusai részéről is többször elhangzottak olyan nyilatkozatok, hogy az uniós társállamokból érkezők szabad nagy-britanniai munkavállalásának teljes rendszerét általános felülvizsgálatnak kell alávetni.

Nem új a témaKorábban Andor László az unión belüli szabad munkaerő-áramlással kapcsolatos, brit felülvizsgálati szándékokra reagálva azt mondta: nincs bizonyíték arra, hogy a Nagy-Britanniába érkező munkavállalók kiszorítanák a hazai munkapiacról a brit dolgozókat. Részletek >>

Theresa May brit belügyminiszter már tavaly ősszel közölte egy lapinterjúban, hogy a Konzervatív Párt az EU-tagállamokból érkezők szabad beutazásának felülvizsgálatát fontolgatja a nagyarányú gazdasági migráció visszaszorítása végett.

David Cameron miniszterelnök néhány hete egy BBC-interjúban kijelentette, hogy a brit kormány az EU-hoz fűződő viszony felülvizsgálandó kérdései közé sorolja az unión belüli szabad mozgást is, mivel London szerint jogos igény azon uniós állampolgárok betelepülésének megnehezítése, akik csak a brit jóléti juttatások igénybe vételéért ékeznek Nagy-Britanniába.

Cameron a brit bevándorlási politika tervezett reformjáról elmondott beszédében közölte azt is, hogy a kormány még az idén jelentősen megszigorítja a Nagy-Britanniába érkező uniós munkavállalók hozzáférését a jóléti ellátórendszerek szolgáltatásaihoz. A kormányfő szavai szerint a jövőben az EU-ból munkavállalási céllal érkezőknek bizonyítaniuk kell majd, hogy valóban keresnek munkát, ellenkező esetben elveszítik juttatásaikat.

A britek mellett a németek is félnek attól, hogy 2014-ben a megnyíló kapukon román és bolgár munkavállalók százezres tömege jelenik meg a munkaerőpiacukon. Aggasztja őket, hogy sokan a nyomor elől menekülnek majd és ellátásuk rengeteg pénzbe fog kerülni. A magyar, lengyel, román, bolgár hajléktalanok már most is igen sokba kerülnek. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG