David Cameron
Makro / Külgazdaság A bukott miniszterelnök könyvet ír - ennyire erősen rég támadták be a Brexitet
Privátbankár.hu | 2019. szeptember 15. 13:32
David Cameron volt konzervatív párti brit miniszterelnök szerint Boris Johnson jelenlegi kormányfő nem hitt a Brexitben, és csak saját politikai karrierje érdekében támogatta az Egyesült Királyság kilépését az Európai Unióból.
Makro / Külgazdaság Washington szabja meg London lépéseit a kínai játszmában
Káncz Csaba | 2018. február 7. 08:46
A brit Brexit-ügyi minisztérium jelenlegi állapota jól tükrözi London teljes fejetlenségét az EU-s kiválással kapcsolatban. Washington támogatásáról biztosította Londont egy nagyszabású kétoldalú kereskedelmi szerződés megkötéséhez a brit kiválás után. Ennek viszont az az ára, hogy London nem sodródik közel Pekinghez.
Makro / Külgazdaság A volt miniszterelnök visszaterelné a briteket az EU-ba
Privátbankár.hu | 2017. július 15. 10:20
A 10 éven át regnáló korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair szerint lehetővé kéne tenni, hogy lefújják az Unióból való kilépést még a 2 éves kilépési időszakon belül, ha nagyon megváltozna a szavazók hangulata időközben. Blair egyúttal utódát, a jelenlegi munkáspárti vezért, Jeremy Corbynt is bírálta.
Makro / Külgazdaság Mayday, Mayday… hát a brit politikusok folyton lábon lövik saját magukat?
Eidenpenz József | 2017. június 9. 13:01
Egyelőre még csak csendesen emlegetik, de legalábbis nagyot nőtt a valószínűsége annak a sajtó szerint, hogy a Brexit teljesen elmarad. Ha nem, akkor pedig a kemény változat helyett a gazdaságnak kellemesebb lágy, félig bennmaradós, kompromisszumos forma lehet a nyerő. Theresa May jövője pedig erősen kérdésessé vált.
Makro / Külgazdaság Veszélyben a miniszterelnöki elképzelés
Fellegi Tamás | 2017. május 29. 14:48
Theresa May brit miniszterelnök abban a biztos tudatban írt ki soron kívüli parlamenti választásokat, hogy a közvélemény-kutatók által jelzett óriási előnyét parlamenti helyekre váltsa. Lehet, hogy végül nem jön be az elképzelés, az előny gyorsan fogyatkozik, persze ebben nem kis szerepe van a kampányban elkövetett hibáknak is.
Makro / Külgazdaság Zsákutcából menekül a brit miniszterelnök
Fellegi Tamás | 2017. április 18. 16:00
Theresa May tavaly nyáron vidáman vette át a kormányrudat, azt gondolta, elboldogul országának az EU-ból való kiléptetésével, és jutalmul újra miniszterelnökké választják 2020-ban. Azóta azonban kiderült, hogy a feladat hálátlan, nem lehet jól megoldani. May így kényszerhelyzetbe került, melyből előrehozott választásokkal akar előre menekülni.
Makro / Külgazdaság Az idei évet sokáig emlegetni fogják a britek
BR | 2016. december 27. 12:06
Sok szempontból a lehetetlen dolgok éve volt 2016: nem hittük, hogy Nagy-Britannia végül megszavazza a kilépést, végül azonban mégis búcsút intenek az Európai Uniónak. Döbbent szavazók, cserbenhagyott vállalatok, menekülő pénzintézetek – bár a kilépési folyamat még el sem indult, az már biztos, hogy a britek még sokáig emlegetni fogják 2016-ot. Összefoglaltuk a Brexit eddigi legfontosabb pillanatait.
Makro / Külgazdaság Vasladynek indult, de mintha egy kicsit barnulna
Fellegi Tamás | 2016. szeptember 22. 20:20
A színezet nem véletlen: az eleinte Margaret Thatcherhez mért második női brit kormányfőt, Theresa Mayt újabban kezdik Gordon Brownhoz, a sikeres Tony Blairt követő, kudarcot vallott miniszterelnökhöz hasonlítani. Fogy a türelem, nem tesz jót az időhúzás, de kétségtelenül May egy reménytelennek tűnő feladatot kapott.
Makro / Külgazdaság David Cameron visszaadja a mandátumát - ennyi volt?
Privátbankár.hu | 2016. szeptember 12. 16:51
Visszaadja alsóházi képviselői mandátumát David Cameron volt brit miniszterelnök.
Makro / Külgazdaság Hiába a gazdasági zűrzavar, imádják a brit kormánypártot
Fellegi Tamás | 2016. augusztus 9. 06:10
Az új brit kormányfő, Theresa May úgy foglalhatta el hivatalát, hogy pártja népszerűsége a legmagasabb azóta, hogy Margaret Thatchert először újraválasztották 1983-ban. Akkor pedig minden jól ment (persze a leépített veszteséges iparágak dolgozói nem lelkesedtek), most viszont a népszavazás után gazdasági bizonytalanság állt elő.
Makro / Külgazdaság A nők átveszik Európa vezetését, de új országa csak egynek lehet
Fellegi Tamás | 2016. július 18. 06:05
A brit EU tagságról szóló népszavazásba az össze komolyabb brit párt vezetője belebukott, egyet kivéve, aki még meg is erősödött. Eddig gúzsba kötötte egy előző népszavazás, de most elemében van, szerepe megnőtt, országa alakulóban. Ő a skót első miniszter, Nicola Sturgeon, aki most majdnem olyan fontos, mint Theresa May vagy Angela Merkel.
Makro / Külgazdaság Ennyi volt – többé nem Cameron a brit miniszterelnök
Privátbankár.hu | 2016. július 13. 14:18
Hivatalosan is letette a lantot a konzervatív brit kormányfő.
Makro / Külgazdaság Órákon belül új miniszterelnöke lehet Nagy-Britanniának?
Fellegi Tamás | 2016. július 11. 16:00
Ma lemondott Andrea Leadsom, a miniszterelnöki poszt egyik várományosa, így most Theresa May az egyedüli jelölt. Már csak az a kérdés, mennyire rövidíthető le a választási folyamat, mely eredetileg legalább szeptember 9-ig tartott volna, és mikor iktatható be az új kormányfő. Következő kérdés: megindítja-e a kiválást?
Makro / Külgazdaság Váratlan fordulat: visszalépett az egyik brit miniszterelnök-jelölt
Privátbankár.hu | 2016. július 11. 13:44
Andrea Leadsom váratlanul visszalépett a brit miniszterelnökségért folytatott harcból, így egy jelölt, a jelenlegi belügyminiszter, Theresa May az abszolút esélyes.
Karrier Meglepetés induló a miniszterelnöki székért
Privátbankár.hu | 2016. június 30. 11:12
Nem akármilyen kihívót kapott Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Kezdődik az első uniós csúcs, ahol már ott sem lehetnek a britek
Privátbankár.hu | 2016. június 29. 11:09
Az Európai Unió jövőjének alakulásáról kezdett eszmecserét Brüsszelben szerdai ülésnapján huszonhét uniós tagország állam- és kormányfője. A huszonnyolcadik hazament, a további megbeszéléseken már nem vehet részt. Ott lesz viszont valaki, aki tíz körömmel ragaszkodik a tagsághoz.
Makro / Külgazdaság Nincs több találgatás: vége a tagságnak, bevágják a britek orra előtt az ajtót
Privátbankár.hu | 2016. június 29. 08:01
Lassan de biztosan elhallgathatnak azok a hangok, amelyek szerint a britek számára a csütörtöki népszavazás ellenére is van még hely az Európai Unióban: az uniós csúcstalálkozó első napja után a legfontosabb vezetők nyilvánvalóvá tették, hogy nincs visszaút, a britek távozása most már elkerülhetetlen. No exit from brexit - most már alig várják, hogy kipenderíthessék a renegátokat.
Makro / Külgazdaság Ez az ország gyorsan tanult a brit példából - most jó útra tér
Fellegi Tamás | 2016. június 28. 12:15
Elsőre meglepőnek tűnt, hogy a korábban harcias török elnök gyorsan kibékült Oroszországgal és Izraellel. Valójában azonban nagyon is logikus lépést tett: a hétvégén módja volt látni, hogy az elhibázott politika, a bezárkózás hogyan szakít szét egy többnemzetiségű országot. Győzött a józan ész, nagy pirospont a törököknek!
Makro / Külgazdaság Az utolsó vacsorára készül David Cameron
Privátbankár.hu | 2016. június 28. 08:30
Két napos EU-csúcs kezdődik ma, amelyen ott lesz a brit miniszterelnök is. David Cameron először találkozik a többi tagország vezetőjével a Brexit óta, úgyhogy lesz mit megbeszélni, már csak azért is, mert a népszavazással Cameron kezdett el hazardírozni a választások alatt.
Makro / Külgazdaság A Brexitről másképp: Európa agresszív darázsfészekké változik
Privátbankár.hu | 2016. június 27. 17:09
Feszülten zsizseg Európa. Számtalan nagyon komoly kérdés vár választ, az idő pedig egyre fogy. Fordulat jöhet Európában - lecseréljük az amerikai barátot oroszra? Mit keres egyáltalán Juncker még mindig az EU élén? Van Angliának infrastruktúrája az önállósághoz? A Brexitet elemzi Káncz Csaba olyan szempontok szerint, amelyek eddig kevésbé voltak hangsúlyosak - a feszült jelen mellé sötét jövőt jósolva.
Makro / Külgazdaság A Brexit rámutat az orbáni külpolitika csődjére
Káncz Csaba | 2016. június 27. 08:03
A Külügy diplomáciai védvonalait felszámoló kormányfő döbbenten figyeli, amint egyetlen nyugat-európai bizalmasa eltűnik a süllyesztőben. Orbán, aki évek óta szapulja az Uniót, aki a magyar parlament épületéről levetette az EU zászlaját, de aki az új oligarchákat EU-s pénzekkel tőkésíti fel, most hirtelen azzal szembesül, hogy a részéről bárgyú fejőstehénnek tekintett szervezet szét is eshet. A Jobbik újra akarja gombolni az európai békerendszert és megint hazánk EU-ból való kiléptetésével fenyeget.
Makro / Külgazdaság Merkelék üdvözlik a fedélzeten az új országot – 28 tagja maradhat az EU-nak
Fellegi Tamás | 2016. június 27. 06:05
A skótok és az északírek az EU tagság megtartása mellett szavaztak, és vezetőik szerint nem fogadják el a rájuk kényszerített döntést, legalábbis nem automatikusan. Skócia helyzete egyszerűbb: kiléphet Britanniából és maradhat az EU-ban, de Észak-Írországban két csoport feszül egymásnak. Az angolok pedig lassan rájönnek, saját Trianonjukat szavazták meg.
Makro / Külgazdaság Ha már mennek a britek, akkor húzzanak minél előbb - frissítve
Privátbankár.hu | 2016. június 24. 12:48
Az Európai Parlament (EP) több frakcióvezetője is felszólította Nagy-Britanniát az EU-ból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére.
Makro / Külgazdaság Lemond David Cameron - nem tudni, mi jön most
Privátbankár.hu | 2016. június 24. 09:31
A miniszterelnök októberben távozik, ameddig nem stabilizálódik a helyzet, addig mindenképpen marad. Nem tudni, hogy ki követi a székében, de az biztos, hogy a tényleges tárgyalásokat már egy következő kormány fogja megkezdeni. Cameron ezentúl arra fókuszál, hogy előremozdítsa a sikeres kilépést.
Részvény / Deviza / Áru Kivezetnek a tőzsdéről egy részvényt, amivel soha senki nem kereskedett
Fellegi Tamás | 2016. június 23. 11:00
A brit népszavazás napján a világ tőzsdéin elképesztő nyugalom honol, mondhatjuk úgy is, hogy vihar előtti csend. A legfőbb hír így itthoni: a tőzsdére jött, de mégsem jött cég, a Waberers végleges visszavonulása. A Duna House esetében még van remény.
Makro / Külgazdaság Mi lesz velünk, magyar migránsokkal, ha kilépnek a britek?
Privátbankár.hu | 2016. június 22. 09:11
A migránsokkal lehet a legjobban egymásnak ugrasztani a népet - ezt hagyták a végére a britek a népszavazási vitasorozatban.
Makro / Külgazdaság Holnap eldől Európa sorsa - David Beckham nagyot menthet
Fellegi Tamás | 2016. június 22. 06:04
Már csak holnapig kell izgulni – na jó, esetleg péntek reggelig – a brit EU tagságról szóló népszavazás ügyében. Egy biztos: a szavazókat végzetesen megosztó kérdésről van szó. Az első számú celeb, David Beckham a jó oldalra állt, nézzük, mi a véleménye az általunk is ismert más híresebb briteknek-angoloknak? És a parlamenti képviselőknek?
Makro / Külgazdaság Olyan ez, mint kiugrani egy repülőből - Kelet-Európát is magukkal rántják a britek?
Privátbankár.hu | 2016. június 19. 12:56
Nem kizárt, hogy dominóhatást vált ki Kelet-Európában, ha a britek jövő hét csütörtökön úgy döntenek, hogy elhagyják az Európai Uniót - mondta a Tagesspiegel am Sonntag című, német lapnak Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter. Ha a britek a Brexitre szavaznak, nem lesz visszaút. Ezt David Cameron brit miniszterelnök is így gondolja. A vasárnap nyilvánosságra hozott új közvélemény-kutatások zöme ismét a bennmaradás híveinek előnyét mutatja.
Makro / Külgazdaság Nyakunkon a Brexit – mi szól ellene és mi mellette?
Balkó Rita | 2016. június 8. 13:00
Akárhogy is alakulnak a parlamenti választások, az ember megnyugodhat, hogy néhány éven belül megszabadul az ország az épp aktuális vezetéstől. De mi a helyzet akkor, ha nem egy politikai elitről, hanem egy sokkal nagyobb gazdasági egységhez való tartozásról kell dönteni? Nagy-Britannia esetleges kilépése pengeélen tartja a világgazdaságot – összeszedtünk öt-öt érvet a kilépés és a bennmaradás mellett.
Makro / Külgazdaság Cameron: olyan a Brexit, mint egy pokolgép
Privátbankár.hu | 2016. június 6. 16:22
A brit miniszterelnök szerint legalábbis olyan pusztító erővel hatna a brit gazdaságra, ha Nagy-Britannia az EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazás eredményeként távozna az Európai Unióból.
Makro / Külgazdaság Már 300 éve is megálmodta valaki az Európai Uniót – nevét ma egy állam viseli
Fellegi Tamás | 2016. május 23. 06:09
Javában zajlik az EU tagságról szóló, egy hónap múlva sorra kerülő brit népszavazás kampánya. A kilépést pártolók egész képtelen és torz történelmi példákat hoznak a Római Birodalomtól Hitlerig, Cameron miniszterelnök viszont egy olyan embert hoz példának, aki a mai Unióhoz hasonló elképzelést vázolt fel egykor. Ma az USA egy állama viseli a nevét.
Makro / Külgazdaság A távozás ára: sokba kerülne elhagyni az EU-t
Privátbankár.hu | 2016. május 22. 13:52
A brit miniszterelnök szerint jóval drágább lenne az élet Nagy-Britanniában, ha a brit EU-tagságról június 23-ára kiírt népszavazáson a választók többsége a kilépésre voksolna. David Cameronhoz csatlakoztak a négy legnagyobb brit áruházlánc volt vezetői is.
Makro / Külgazdaság Veszélyben az egyik legrégebbi és legerősebb politikai szövetség
Fellegi Tamás | 2016. május 17. 06:07
Donald Trump rengeteg ijesztő és ellenséges kijelentetést tett, amióta csak beszállt az elnökválasztási küzdelembe. Most azonban, hogy egyedüli republikánus jelölt lett, sokkal komolyabban kell venni őt. Demokratikus politikusok is bírálják, amit nem tud elviselni, inkább országok közti jó kapcsolatokat is szétzúzna.
Makro / Külgazdaság Így számolnának le a britek az offshore-lovagokkal
Privátbankár.hu | 2016. május 12. 15:31
Az ingatlanpiacon befektető külföldi vállalkozásoknak a jövőben fel kell fedniük, hogy ténylegesen ki az általuk megvásárolt ingatlan tulajdonosa.
Makro / Külgazdaság Rég láttunk ilyen ocsmány kampányt – nem is jött be
Fellegi Tamás | 2016. május 9. 16:50
Míg Amerikában a Republikánus Párt elnökjelöltje a kampány során a rasszista megjegyzésekkel nem fukarkodó Donald Trump lett, addig London abszolút „multikulti” polgármestert választott Sadiq Khan személyében. Egyúttal lelépett a miniszterelnöki terveket dédelgető, Brexit pártivá vedlett, Trump frizurájú Boris Johnson.
Makro / Külgazdaság Mit veszítenek a britek, ha kiugranak az EU-ból?
Káncz Csaba | 2016. április 20. 08:20
A világpolitika nagyágyúi lobbiznak Londonban, hogy a britek ne hagyják el az Uniót. Britannia kevés többlet-szuverenitást szerezne egy kilépéssel, viszont szavazatot és befolyást veszítene az ország egységes piaci részvételét illetően. Régiónknak sem lesz közömbös a júniusi népszavazás végeredménye.
Makro / Külgazdaság Cameron csatlakozik a menekülteket távoltartó NATO erőkhöz
Privátbankár.hu | 2016. március 7. 14:33
Nagy-Britannia hajókat küld a hivatalosan az embercsempészetet megakadályozni szándékozó NATO erőhöz, mely a Törökországból induló menekülteket fogja visszaszállítani a török partokra.
Makro / Külgazdaság Skócia máris fenyegeti az EU elhagyására hajló angolokat
Fellegi Tamás | 2016. február 24. 06:08
Ahogy várható volt, pattanásig feszült a brit belpolitikai helyzet azt követően, hogy Cameron miniszterelnök kiírta az EU tagságról szóló népszavazást és a bennmaradásra buzdít, párttársa, az eddig népszerű londoni polgármester, Boris Johnson pedig hátba döfte őt, és a kilépést kezdte támogatni. A skótok lehetnek a mérleg nyelve.
Makro / Külgazdaság Tényleg mindenki jól járt az EU-s megállapodással?
Privátbankár.hu | 2016. február 22. 08:33
A britek megszerezték, ami akartak, nekünk vállalható a kompromisszum, így végül mindenki marad a helyén a szakértő szerint.
Makro / Külgazdaság A miniszterelnök végső hazárdjátéka – négy hónapig retteghetünk
Fellegi Tamás | 2016. február 22. 06:08
Felgyorsította az eseményeket David Cameron brit miniszterelnök. Mintha most már az idő múlásától félne, gyorsan megegyezett Brüsszellel, hazaszaladt és kiírta országa EU-ban maradásáról avagy kilépéséről szóló népszavazást. Ha nem jön be neki és kilépnek, nekünk is nagyon rossz lesz.
Makro / Külgazdaság Elégedetten áll fel Cameron a tárgyalóasztaltól?
Privátbankár.hu | 2016. február 19. 14:11
Egyelőre nincs megállapodás a britek és az EU között.
Makro / Külgazdaság Az ember, aki eldöntheti a brit EU-tagságot
Fellegi Tamás | 2016. február 12. 08:01
Van egy emelkedő pályájú csillag a brit politika egén, akiből könnyedén miniszterelnök is lehet. Mindenki keresztnevén emlegeti, hisz az önmagában különlegesség. Az illető nem más, mint London főpolgármestere, Boris Johnson, és még nem nyilatkozott a Brexit ügyében. Miután népszerű politikus, vélemény el is döntheti a népszavazás eredményét.
Vállalat A nagyok nem félnek a szakítástól – vagy csak ügyesen titkolják
Privátbankár.hu | 2016. február 6. 15:50
Egy friss felmérés szerint a nagy brit vállalatok zöme semmiféle készenléti tervet nem dolgozott ki arra a lehetőségre, hogy Nagy-Britannia az EU-tagságról tervezett népszavazás eredményeként távozik az Európai Unióból. Bár valószínűleg mindegyik nagyvállalat tart a Brexittől.
Makro / Külgazdaság Cameron örül - ezeket viszont soha nem akarja
Privátbankár.hu | 2016. február 3. 16:07
Előrelépésnek nevezi az elért reformokat bár koránt sincs vége a meccsnek.
Makro / Külgazdaság Obama óva int a Brexittől, de van, ami jobban aggasztja
Privátbankár.hu | 2016. február 3. 09:18
Az Egyesült Államok elnöke szeretné, ha egységes EU-val közösen harcolhatnának az Iszlám Állam ellen.
Makro / Külgazdaság Meg sem érzik majd a britek, ha otthagyják az EU-t?
Privátbankár.hu | 2016. február 3. 08:18
Eltér az elemzőházak véleménye azzal kapcsolatban, hogy milyen gazdasági jövő elé néz az Egyesült Királyság, ha sor kerül a Brexitre.
Makro / Külgazdaság Brüsszel ma új javaslattal áll elő - ebbe belemennek a britek?
Privátbankár.hu | 2016. február 2. 09:27
Brit kormányforrások szerint a London és Brüsszel kötött körvonalazódó megállapodás alapján az Európai Unió tagállamainak parlamentjei az eddigieknél szélesebb hatáskört kaphatnak az uniós szintű jogszabálytervezetek felülbírálására és akár megvétózására is.
Makro / Külgazdaság Közel a megállapodás a britek és az EU között?
Privátbankár.hu | 2016. január 29. 07:51
Körvonalazódik valamilyen megállapodástervezet London és az Európai Unió között a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók szociális ellátásának szigorítását célzó brit reformkövetelés ügyében.
Friss
hírlevél