Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A Külügy diplomáciai védvonalait felszámoló kormányfő döbbenten figyeli, amint egyetlen nyugat-európai bizalmasa eltűnik a süllyesztőben. Orbán, aki évek óta szapulja az Uniót, aki a magyar parlament épületéről levetette az EU zászlaját, de aki az új oligarchákat EU-s pénzekkel tőkésíti fel, most hirtelen azzal szembesül, hogy a részéről bárgyú fejőstehénnek tekintett szervezet szét is eshet. A Jobbik újra akarja gombolni az európai békerendszert és megint hazánk EU-ból való kiléptetésével fenyeget.
David Cameron és Orbán Viktor megbeszélésüket követő sajtótájékoztatón a Parlamentben 2016. január 7-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A brit kiválás megkérdőjelezte az integráció jövőjét, alapjaiban rázta meg az európai biztonsági egyensúlyt, sőt a bolgár elnök szerint fegyveres konfliktusok kirobbanására figyelmeztet. A harmadik legnagyobb nettó EU-s befizető ország tehát vette a kalapját – miközben Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság inkompetens vezetője, akinek az európai menekültválság félrekezelésében döntő felelőssége van, sajnos még mindig a helyén van.

Különösen a kisebb államok esetében az ilyen rengések a diplomáciát fokozott kihívások elé állítják és kemény próbának teszi ki annak képességeit. A Brexittel hazánk biztonságpolitikai környezete érzékelhetően törékenyebb lett és egyben rámutatott arra az elképesztő sérülékenységre, amelyet a miniszterelnök intézményi ellensúlyokat nem tűrő rombolása okozott az elmúlt években. A Fidesz-kormányzat a 2014-es választási győzelme után mintegy 400 – többségében nyugati orientáltságú –tisztviselőt távolított el a Külügyből, és 60-70 nagykövetet hívott haza.

A diplomácia védelmi vonalait éppen akkor számolta fel szisztematikusan a kormányfő, amikor a globális politikai hőmérséklet meredek emelkedésnek indult. Az európai biztonságpolitikát újrarendező Brexit-válság közepette hazánkat június 20-a óta Londonban egy olyan politikai kinevezett nagykövet képviseli, akinek nincsen diplomáciai tapasztalata. Szalai-Bobrovniczky Kristóf a kamu-tanulmányokról elhíresült Századvégből zsilipelt át a stratégiai fontosságú diplomáciai misszió élére.

A bizalmas eltűnik, a Jobbik belobban

A Külügy romjai felett magára maradt miniszterelnök múlt pénteken szembesülhetett azzal, hogy egyetlen nyugat-európai bizalmasa, David Cameron egyik pillanatról a másikra eltűnt a politikai süllyesztőben. Az európai és belföldi játszmáiban is bemattolt Cameron pedig most elmélázhat Churchill egy híressé vált aforizmáján, miszerint „A politikai öngyilkossággal az a baj, hogy az ember aztán megbánja.”

Orbán egyelőre nem tudja feldolgozni az új helyzetet. Ő, aki évek óta szapulja az Uniót, aki a magyar parlament épületéről levetette az EU zászlaját, de aki az új oligarchákat EU-s pénzekkel tőkésíti föl, most hirtelen azzal szembesül, hogy a részéről bárgyú fejőstehénnek tekintett és kihasznált szervezet valójában szét is eshet.

Ha pedig több sebességűre kapcsol az Unió, joggal tarthat attól, hogy az EU belső körébe nem kap meghívást. A múlt pénteki rádióinterjújában annyit bírt mondani a periferizálódást érezve, hogy „Magyarország az erős Európában hisz” – nos, ez az eurószkeptikus miniszterelnök szájából különösen groteszkül hat.

Azt is kijelentette, hogy brit kilépésben a migráns-politika a hibás – miközben a Brexit-párti angol pártok éppenséggel ugyanezzel érveltek, csak nekik a több százezer fős bevándorló magyarok voltak a ’migráncsok’, akik elveszik a munkahelyeiket és veszélyt jelentenek a kultúrájukra.

A Jobbik berkeiben a Brexit megint fellobbantotta az EU-ellenességet és külügyi főnökük újra hazánk kiléptetésével fenyeget. Az EU minden vezetési és legitimitási válsága közepette ez a sületlen fenyegetőzés lehetne akár nevetséges is, ha nem lenne annyira siralmas. A Jobbik tehát továbbra is vehemensen támadja a felvilágosodás, a két világégés és a diktatúrák drágán megfizetett tanulságai nyomán kiérlelt intézményrendszert.

Káncz Csaba

A Jobbikot láthatóan nem zavarja, hogy a közvélemény-kutatások szerint a hazai választók jóval nagyobb bizalommal vannak az EU-s, mint a hazai intézmények iránt és az sem, hogy a nyugat-európai adófizetők napi 2-3 milliárd forintos támogatása nélkül hazánk már évek óta súlyos recesszióban lenne. A kilépés következményei között akkor már a forint árfolyamáról ne is beszéljünk, ahogy hazánk geopolitikai ellehetetlenüléséről sem.

Roncshalmazzal a kihívások ellen

Ha a magyar politikai élet második legerősebb pártja még ilyenkor is az európai békerendszer újragombolásán ügyködik, akkor bizonyára nagyon magabiztos a hazai védelmi erők potenciálját illetően. Ez ügyben viszont nincsenek jó híreink számukra, hiszen a diplomácia szisztematikus legyengítésével párhuzamosan a magyar védelmi kiadások idén csupán a GDP 0,76 százalékát teszik ki, amelyet a kormányzat 2022-ig a nemzeti össztermék 1,39 százalékáig tervez fokozatosan emelni.

Az ország hadserege jelenleg alkalmatlannak tűnik alaprendeltetésének betöltésére, a terület fegyveres védelmére. A csapatoknál lévő technika csupán mintegy 30 százaléka fogható hadra, a többi csak részlegesen működőképes. A teljes hazai páncélos erő technikailag tökéletesen elavult, fenntartása költséges és harcértéke a nullához közeli.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Küszöbön áll a brit és az orosz vakcina magyar felhasználása
MTI | 2021. január 21. 19:07
Megkezdődött az Európai Unió tagállamai vezetőinek videókonferenciája, középpontban a járvánnyal kapcsolatos intézkedések koordinálása, valamint a beoltás felgyorsításának szükségessége áll.
Makro / Külgazdaság Lejár a nukleáris megállapodás Putyinnal: őrült kapkodás a Biden kormányzatban
Káncz Csaba | 2021. január 21. 15:34
A globális nukleáris egyensúly architektúrája napjainkra alapjaiban rendült meg. Nem véletlen, hogy Anthony Blinken külügyminiszter-jelölt keddi szenátusi meghallgatásán annyi időt szentelt a nukleáris fegyverek kérdéskörének. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Angela Merkel az egész EU-ban engedélyeztetné a Szputnyik V vakcinát
Privátbankár.hu / MTI | 2021. január 21. 14:46
Angela Merkel Vlagyimir Putyinnal egyezett meg arról, hogy segítik az orosz vakcina európai engedélyezését, több uniós kormányfő pedig levélben követeli a vakcinák gyorsabb jóváhagyását.
Makro / Külgazdaság Az Orbán-kormánynál sokkal optimistább a Takarékbank
Csabai Károly | 2021. január 21. 14:13
Csaknem kétszer magasabb, 6,8 százalékos GDP-növekedést prognosztizál a hitelintézet 2021-re, mint a Pénzügyminisztérium, ez még a Magyar Nemzeti Bank 3,5-6 százalékos előrejelzési sávjának felső értékét is meghaladja. Derűlátásukat a Takarékbank elemzői arra alapozzák, hogy az ipar és az építőipar dübörögni fog. Szerintük a többi szektor teljesítménye függ a járvány lefutásától, a vakcinák elérhetőségétől és a beoltottságtól.
Makro / Külgazdaság Jön az elektronikus halotti bizonyítvány a papíralapú mellé
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 13:05
Egyszerűbbé és hatékonyabbá válik a halálozás anyakönyvezéshez szükséges adatok továbbítása 2021 februárjától. Az Elektronikus Halottvizsgálati Bizonyítványt kiállító (eHVB) rendszernek köszönhetően az anyakönyvezetők elektronikusan is megkapják majd az elhunytak eljáráshoz szükséges adatait. A járvány miatti napi halálozások miatt mindenképp időszerű az új eljárás. 
Makro / Külgazdaság A kormány megnézte, meg lehet-e támadni a Pfizer-szerződést
Baka F. Zoltán | 2021. január 21. 12:43
A mai Kormányinfón arról is kérdeztük Gulyás Gergelyt, hogy melyik GDP-prognózisnak higgyünk.
Makro / Külgazdaság Jó viszonyt szeretne Bidennel a washingtoni magyar nagykövet
Wéber Balázs | 2021. január 21. 10:14
Joe Biden beiktatásán Takács Szabolcs képviselte Magyarországot.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: 1410 új fertőzött, 98 beteg pedig elhunyt
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 09:33
1410 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 355 662 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Az OGYÉI-engedélyezett orosz vakcina dokumentációját bárki letöltheti
Kormos Olga | 2021. január 21. 09:06
Meglepetésre úgy tűnik, hogy a napokban sokat emlegetett kínai Sinopharm vakcinát egy váratlan fordulattal megelőzte az orosz Szputnyik V oltóanyag, amely az Astra Zenecával együtt tegnap este megkapta a magyar hatóságok ideiglenes engedélyét.
Makro / Külgazdaság Nem kell a kormány pénze a Lánchíd felújításának elkezdéséhez
Privátbankár.hu | 2021. január 21. 08:36
Akkor is megkezdheti a Lánchíd felújítását a főváros, ha nincs megállapodás a kormánnyal.
Friss
hírlevél