4p
A zsidó állam csendestársa lett a szunnita szövetségnek az egyre élesebbé váló szunni-síita szembenállásban. Az amerikai republikánusok vezető elnökjelöltje szerint Irán le fogja rohanni Szaúd-Arábiát. Trump szerint Rijádnak, Szöulnak és Berlinnek fizetniük kell azért, ha Washington katonai védelmét akarják élvezni. Ez bizony Budapest számára is hírértékű, hiszen a teljes hazai páncélos erő technikailag tökéletesen elavult és harcértéke a nullához közeli.

Irán, Irak és Libanon vezetői is felháborodtak, a nyugati kormányok is tiltakoztak a szunnita vezetésű Szaúd-Arábiában terrorváddal kivégzett Nimr al-Nimr síita ajatollah halála miatt. A szaúdi nagykövetség teheráni felgyújtását követő diplomáciai válságban Szaúd-Arábia mellett aztán Bahrain, Kuvait, Katar, az Egyesült Arab Emirátusok, Szudán és Dzsibuti is visszahívta nagykövetét Iránból. A szunniták és síiták közti ellentét 1500 évre megy vissza, napjainkban is robbanással fenyeget. Már most is több fronton folyik a kliensháború – gondoljunk itt elsősorban Szíriára és Jemenre –, és egy újabb front maga alá temetheti a szíriai béke reményét is.

Izrael több vasat tart a tűzben

Ebben a feszült geopolitikai játszmában nem érdektelen figyelni Izrael pozícióját. Márpedig a Netanjahu-vezette radikális kormányzatot Szaúd-Arábiához hasonlóan felháborították az Obama adminisztráció által vezetett békefolyamat Teheránnal. Rijád és Tel-Aviv ezért számos nyílt- és titkos tárgyalást folytatott, amelynek eredményeképpen a szaúdiak mára a zsidó államot az Irán elleni szunnita arab szövetség csendestársának tekintenek.

Ehhez a tengelyhez csatlakozott váratlanul Törökország. A múlt hónapban az orosz, iráni és egyiptomi kapcsolataiban teljesen beszorult török diplomácia egy zürichi titkos tárgyaláson váratlanul kiegyezett az évek óta démonizált Netanjahu-kormányzattal. Erdogan török elnök pedig december 29-én Rijádba látogatott, ahol a két ország között egy stratégiai együttműködési tanács felállításáról döntöttek.

Izrael több vasat tart a tűzben, mert közben Moszkvával is jó együttműködésre törekszik, amelynek jelenleg döntő szava van Szíria jövőjét illetően. Tel-Aviv célja az, hogy Szíria területén belül egy puffer övezetet hozzon létre a Golán-fennsík közelében kliens szervezetek ellenőrzése alatt. Ez lehetővé tenné Izrael számára, hogy megőrizze az 1967-ben Szíriától elragadott terület fölötti szuverenitást.

Káncz Csaba

Trump újra belecsap a lecsóba…

Az amerikai választási kampányban is – nem meglepő módon – téma lett a nagy közel-keleti helyezkedés. A republikánusok számára mindig kulcsfontosságú volt Izrael nemzetbiztonsága. Ezzel összefüggésben Donald Trump vezető elnökjelöltjük az utóbbi napokban megdöbbentő kijelentésekkel huzakodott elő. Trump szerint hiba volt Obama elnök részéről megállapodni Iránnal, szerinte ez csak erősebbé tette a perzsa államot. Mint mondta, Irán már megszerezte az iraki olajat, most pedig a szaúdiara akarja rátenni a kezét.

Trump szerint az iráni nukleáris megállapodás globális erőt varázsolt Iránból, amely most Szaúd-Arábia létét fenyegeti. „Be akarnak vonulni Szaúd-Arábiába, mert az olajukat és a pénzüket akarják”, tette hozzá Fox News-beli interjújában Bill O’Reilly-nek. „Ez az első fázis – bevonulni Szaúd-Arábiába és őszintén szólva a szaúdiak nem élnek túl nélkülünk. És a kérdés az, hogy melyik ponton avatkozunk be és a saját megmentésükért a szaúdiak mennyit hajlandók nekünk fizetni?”

..és pénzt követel a szövetségesektől

Ezt a témát aztán tovább boncolgatta Trump a maga egyszeri és keresetlen stílusában a CNN-en. Szerinte teljességgel elfogadhatatlan az, hogy Washington bérleti díjat fizet Szaúd-Arábiában fenntartott katonai bázisáért. „Ha az USA szövetségesei védelmet akarnak, akkor azért fizetniük kell, és az vonatkozik Dél-Koreára és Németországra is, ahol 70 évvel a második világháború után még mindig 70 000 amerikai katona állomásozik.”

Donald Trump. Kép forrása: MTI/EPA/Justin Lane.

Ez bizony komoly figyelmeztetés Washington szövetségesei számára, amely mellett Budapest sem mehet el. A Fidesznek 2010-ben sikerült egy olyan kormányprogramot készítenie, amelyben példátlan módon csupán egyetlen mondat (vagy inkább szó) szerepelt a haderőről: „A nemzeti ügyek kormánya a honvédelemben, a környezetvédelemben és a kulturális értékek védelmében érvényre juttatja a nemzeti egység akaratát, és helyreállítja a közjó primátusát”. Ehhez képest a jelenlegi realitás az, hogy a csapatoknál lévő technika csupán mintegy 30 százaléka fogható hadra, a többi csak részlegesen működőképes. A teljes hazai páncélos erő technikailag tökéletesen elavult, fenntartása költséges és harcértéke a nullához közeli.

Káncz Csaba jegyzete

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG