4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Már csak holnapig kell izgulni – na jó, esetleg péntek reggelig – a brit EU tagságról szóló népszavazás ügyében. Egy biztos: a szavazókat végzetesen megosztó kérdésről van szó. Az első számú celeb, David Beckham a jó oldalra állt, nézzük, mi a véleménye az általunk is ismert más híresebb briteknek-angoloknak? És a parlamenti képviselőknek?

A szupersztár véleménye

A szavazás kimenetele az utolsó pillanatokban megjósolhatatlan, nem is érdemes tippelgetni, legfeljebb reménykedni. Az viszont biztató, hogy az utóbbi 20-25 év talán legnépszerűbbe angolja (és egyben britje) David Beckham az Európában maradást támogatja, és ezt hangosan propagálja. Ennek pedig nem kicsi a jelentősége, mert ha valaki bizonytalan (és nem kevesen vannak), akkor az egyik legnépszerűbb angol véleménye és üzenete döntő lehet számukra.

David Beckham. Forrás: Wikimedia Commons

David Beckham a fociban lett legenda, ami már önmagában garancia a népszerűségre, miután a sportág Angliában igen népszerű. Beckham pályafutása azonban nem maradt abba, amikor kiöregedett az aktív focizásból, hanem ikonikus reklámarc maradt, népszerűségét majdnem változatlan intenzitással megőrizve. Most azt nyilatkozta: „Gyermekeink és az ő gyermekeik érdekében a világ problémáival nem egyedül, hanem együtt kell szembenéznünk”.

Harry Potter és a Beatles

Több más, számunkra is ismert híresség ugyancsak a maradás mellett szállt síkra. A Harry Potter írója, J.K. Rowling rajongóit is erre biztatja, mondván: „Sokan nincsenek tisztában vele, milyen előnyöket nyújt az EU tagság, így tévesen azt hiszik, ezek továbbra is megmaradnak”. Ugyancsak nyilatkozott az X-faktort megalkotó Simon Cowell, szerinte ma már nem jó ötletet az angoloknak magukra maradni egy (világviszonylatban) kis szigeten. Elton John csak annyit mondott: „Építsünk hidakat, ne falakat”.

Az egyik leghíresebb brit, aki már 55 éve népszerű világszerte, a két, még élő Beatles-tag egyike, Paul McCartney. Ő nem hozott döntést, legalábbis ezt kommunikálja. Véleménye nyilván van a dologról, de lehet, hogy nem akarja megosztani, pontosabban nem akar megosztóvá válni. Korára való tekintettel (74) ez elnézhető, hisz esetleg arra gondol, hogy miután 55 évig az egész világon népszerű volt, nem akarja, hogy rajongóinak egy része emiatt elpártoljon tőle, és az utókornak ne az a kép maradjon meg róla, pályafutása alatt kialakult. Az utókor pedig hosszú lesz: dalait még vélhetően több száz év múlva is énekelni és játszani fogják. Persze még az is lehet, hogy az utolsó pillanatban mégis nyilatkozik sir Paul.

A többiek

Az ellenzők listáján is sok ismert brit személyiség van, de ők inkább otthon ismertek, máshol nemigen hallottak róluk. Ez talán nem is véletlen, véleményük össze is függhet azzal, hogy ismertségük csak a szigetországra korlátozódik, a külvilág nem érdekli őket. Az viszont már aggasztóbb, hogy komoly médiák: TV-k és újságok tulajdonosai kilépés-pártiak, ráadásul Angliában a tévének és a nyomtatott sajtónak még nagyobb a szerepe mint máshol.

Meg kell említeni a bennmaradás-pártiak közül még néhány hírességet. Az egyik sir Richard Branson, az ország talán legjelentősebb modern kori vállalkozója, aki a Virgin cégbirodalmat létrehozta, és az űrhajózás fejlesztésének is egyik úttörője lett. Ő hónapok óta kampányol a bennmaradásért, nem kevés pénzt áldozva az ügynek. A másik két jelentős támogató az ország két korábbi, hosszabb ideig regnáló miniszterelnöke: John Major és Tony Blair. Mindketten kiemelik azt a veszélyt, hogy Nagy-Britannia kilépésével mindjárt meg is szűnik Nagy-Britannia, miután Skócia kilépne belőle és független országgá válna, egyúttal gyorsan vissza is lépne az EU-ba.

A Tisztelt Ház

Ami a parlamenti képviselőket illeti, rajtuk nem múlna a dolog. A 650 fős parlament nagy része a maradást pártolja, a kilépést összesen kb. 160-170-en szeretnék, nagyjából 30 fő véleménye nem ismert, így nagyjából 450 fő az Európa-párti, azaz megvan a kétharmad. A különböző pártokat illetően a kormányon lévő Toryk a leginkább megosztottak: 175-180 áll David Cameron mellett és maradna, 123 Brexit-párti, 20 bizonytalan. A Munkáspárt tiszta ügy: közel 220 maradó, 10 kilépő, 1-2 bizonytalan. A Skót Nemzeti Párt mind az 54 képviselője természetesen Európa-párti, akárcsak a walesi nacionalista Plaid Cymru, és ide tartoznak a liberális demokraták is. Az északírek megosztottak, a UKIP pedig természetesen Brexit-párti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Joe Biden nem lesz boldog: rossz hír jött Amerikából!
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 15:56
A gazdaság nem úgy halad, ahogy illene.
Makro / Külgazdaság A lakáshitelezés padlót fogott tavaly
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 12:57
A lakáshitelállomány tavaly kizárólag az államilag támogatott hitelek miatt bővült, de csak minimális mértékben. Hitelkiváltás gyakorlatilag nem volt - foglalta össze az adatokat a Bank360.hu. 
Makro / Külgazdaság 2024 a Budapest környéki területek ingatlanpiacán is fordulópontot hozott
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:05
Az ingatlanpiaci aktivitással együtt mérséklődött a kiköltözési hullám a fővárosi agglomeráció településein, ahol tavaly 18 százalékkal kevesebb adásvétel zárult, mint az azt megelőző évben.
Makro / Külgazdaság Budapest helyett már a Kreml mellett lakik az amerikaiak által kiebrudalt orosz kémbank
Vég Márton | 2024. április 25. 08:58
Végleg törölték a budapesti címét az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Banknak, egy év kellett hozzá.
Makro / Külgazdaság A benzinárak csökkentésére szólított fel a magyar kormány, szankciókra is kész
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:41
Ezt Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter közölte rendkívüli sajtótájékoztatón a Karmelita kolostorban.
Makro / Külgazdaság Medgyessy Péter nem hisz abban, hogy Magyar Péter és csapata nagyon nagy áttörést érne el
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 15:01
Ugyanakkor Magyarország 2002-2004 közötti miniszterelnöke biztos abban, hogy fognak mandátumokat szerezni az európai parlamenti (EP) választáson. Medgyessy Péter szerint Orbán Viktornak nagyon el kéne gondolkodnia azon, hogy itt pár perc alatt megszületik egy ilyen szerveződés, mondván, ez mutatja az emberek gondolkodását és lelkivilágát, erre oda kellene figyelni. Földrengésszerű változást nem vár az exkormányfő, de már néhány EP-mandátum megszerezése is egy figyelmeztetés. Medgyessy Péterrel a Klasszis Klub április 22-ei adásában beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ez nekünk is jó lehet, megfordult a magyarok fő üzleti partnerének szerencséje
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:51
A vártnál jobban javult az ifo németországi üzleti hangulatindexe áprilisban.
Makro / Külgazdaság Órákon belül dönthet a kormány az újabb üzemanyagár-sapkáról, de addig is van egy jó hírünk
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 10:29
A benzinért és a gázolajért is kevesebbet kell majd fizetni péntektől. Egyelőre 3, illetve 6 forinttal, de ha a kormány szerdai ülésén rábólint Nagy Márton javaslatára, akkor jóval nagyobb árzuhanás jöhet.
Makro / Külgazdaság Kilőttek a reálbérek, Ön mire költi?
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 08:30
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reálkereset 9,9 százalékkal nőtt a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 3,7 százalékos növekedése mellett.
Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG