<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
Akárhogy is alakulnak a parlamenti választások, az ember megnyugodhat, hogy néhány éven belül megszabadul az ország az épp aktuális vezetéstől. De mi a helyzet akkor, ha nem egy politikai elitről, hanem egy sokkal nagyobb gazdasági egységhez való tartozásról kell dönteni? Nagy-Britannia esetleges kilépése pengeélen tartja a világgazdaságot – összeszedtünk öt-öt érvet a kilépés és a bennmaradás mellett.

A Brexit kérdése senkit sem hagy vélemény nélkül, nem csak Nagy-Britanniában, de a világban is két táborra oszlanak az emberek: a bent maradást szorgalmazók (Bremain) között találjuk magát a brit minisztert, David Cameront és Barack Obamát is, míg a leválást (Brexit) szorgalmazók csoportját olyan nevek erősítik, mint Boris Johnson, London polgármestere, és a brit függetlenségi párt feje, a szigorúan bevándorlásellenes Nigel Farage is (sőt, egyes hírek szerint maga II. Erzsébet is ennek a oldalnak a pártján áll). A két oldal különböző érveket sorakoztat fel a maga álláspontja mellett, ezekből szemezgettünk.

1. Brexit érv: Saját kézbe akarják venni a menekültügyet

A keletről érkező óriási menekülthullám szintén megosztja az embereket, különösen a bevándorlásra egyébként is rendkívül érzékeny brit lakosságot, így nem meglepő, hogy pont a migrációs kérdés a pro-brexit pártiak ütőkártyája. Amennyiben Nagy-Britannia leválna az EU-ról, úgy saját kezükbe vehetnék a menekültkérdés megoldását – például a határok lezárásával –, és nem kell részt venniük például a kvótarendszerben sem.

2. Brexit érv: A leválás versenyképesebbé tesz

Boris Johnson véleménye szerint a leválás megerősítené az Egyesült Királyság gazdaságát, megfogalmazása szerint ezzel Nagy-Britannia „kiszabadulna az EU börtönéből”. A kilépéssel maga diktálhatná a kereskedelmi megállapodásait és azt, hogy hova és mennyit fektet be, Brüsszel beleszólása nélkül, ami felfuttatná a gazdaságot és versenyképesebbé tenné a szigetországot, legalábbis a kilépést szorgalmazó elemzők szerint.

3. Brexit érv: Az Unió túlcentralizált

A londoni polgármester főtanácsadója, Gerard Lyons elmondása szerint azzal, hogy „Brüsszel mindenen rajta akarja tartani a szemét és a kezét, mint Európa közepe, pont az ellenkezője annak, amiért valójában az Európai Unió létrejött”. A Brüsszel-központúság sérülékennyé teszi a tagállamokat egy-egy külső hatással szemben azzal, hogy kiveszi a kezükből az irányítást, és a túlszabályozással megfosztja őket attól, hogy rugalmasan, szabadon reagáljanak egy-egy gazdasági helyzetre. Egy kilépés megoldaná ezt a kérdést, mivel nem kéne többé Brüsszel jóváhagyására várni.

4. Brexit érv: A kilépéssel „beszólunk az arcnak”

A Brexit körüli vita akár szociológiai vizsgálatnak is jó lenne, a két oldal közti huzavona ugyanis rengeteg érdekességet feltárt a brit lakosságról – például egy mély cinizmust a befolyásos intézményekkel szemben. A briteknek ugyanis alapvetően elegük van a vezetésből, így azzal, hogy nagynevű politikusok és a nagy bankok is a maradás pártjára állnak, – jó példa erre, hogy a Bank of America egyszerűen megtilottta a Brexit szó használatát –, hirtelen ugrásszerűen megnőtt a kilépést pártolók tábora.

5. Brexit érv: Olcsóbb lesz az élet az EU nélkül

A közös vámterület alapvetően a termelők és a gyártók érdekeit hivatott védeni, viszont ezzel egy sor megkötés is jár, például teljesítendő kvóták formájában. Lyons szerint ezek felhajtják a termékek árait, így az európai polgárok valójában sokkal többet fizetnek, mint amennyit szükséges lenne. Nagy-Britanniának így olcsóbbá tenné az életet, ha megszabadulna az ilyen megkötésektől.

Akik maradnának, azok pont fordítva látják: a kilépés pont, hogy megemelné mindennek az árát – például az élelmiszerekét, ami az egyik legnagyobb kiadást jelenti a brit családok számára. Lássuk, mit lát még máshogy az ellentábor:

1. Bremain érv: Beleroppanna a gazdaság

Arról már korábban is írtunk, hogy egy esetleges kilépés hogyan köszönne vissza egy átlagos brit család költségvetésében, ahogy David Cameron is "pokolgéphez" hasonlította a kilépés gazdasági hatását - és ez az egyik legfontosabb ütőkártyája az ellentábornak. Meglátásuk szerint a megfelelő, magas életszínvonal garantálása a politika legfontosabb feladata, és amennyiben Nagy-Britannia elhagyja az Uniót, úgy nem csak drágábbá válna az élet, de rengeteg munkahely megszűnne, több millió lakost hagyva állás nélkül. A külkereskedelem is megroppanna: míg az Egyesült-Királyság kivitelének mintegy felét az Unió szívja fel, addig fordítva ez az arány alig tíz százalék.

2. Bremain érv: Ezt legalább már ismerjük

Amennyiben a britek a kilépés mellett döntenek, a kormánynak és a vállalatoknak gyakorlatilag újra kell gondolniuk a működésüket, amiről senki sem tudja, meddig tarthat, és hogy addig mekkora kárt okozhat a gazdaságon. Ez a bizonytalanság a befektetőket is elrémítheti az országtól. Jobb nekik az, amit már ismernek, vallják a maradáspártiak.

3. Bremain érv: Egységben az erő

Európa komolyan veszi a védelmét: az Unió a világon az ötödik, aki a legtöbbet fordítja a biztonsági kiadásaira, így ezt a fajta védelmi vonalat biztosan elveszítenék a britek, ha kilépnének. Ráadásul amennyiben Skócia is kitalálja, hogy leválna a brit birodalomról, úgy Nagy-Britannia önmagát is felszámolná rövid időn belül, sőt: ha megvalósul a Brexit, azzal nem csak egész Európa, de az egész nyugati társadalom is meginog, ami kedvezhet Vlagyimir Putyin terveinek a Telegraph egyik újságírója szerint – bármi is legyen az.

4. Bremain érv: Viszlát nyaralás, viszlát Erasmus!

A vámunió és a határok eltörlése szabad utat enged a lakosságnak, ami az üzleti és a gazdasági élet mellett a turistáknak kedvez leginkább. Ha kilépnek, azzal ismét újra kell nyitni a határátkelőket, vissza kell vezetni a vízumrendszert, ami garantáltan derékba törné Nagy-Britannia turizmusát. A főiskolás diákok emellett elesnének egy sor lehetőségtől, amit pont a nyitott határok tesznek lehetővé – például, hogy külföldön folytassák a tanulmányaikat, vagy annak egy részét.

5. Bremain érv: Megszenvednék a háztartások

A brit államkincstár feje, George Osbourne számításai szerint a brit gazdaság 6 százalékkal zsugorodna 2030-ig, ha kilépnek az Unióból. Ez a háztartásokra levetítve évente 4300 font (több mint 1,5 milló forint) kiesést jelentene a családoknak, ami a megszűnő munkahelyekkel karöltve szétzilálná a brit lakosság életét.

Mire készüljünk?

A választások előtt két héttel már alig lehet beférni a fogadóirodákba, a különböző felmérések pedig hol az egyik, hol a másik oldal felé billentik a mérleget. A font sincs biztonságban, az elemzők szerint óriási mozgásokra kell számítani majd a döntés után. Egy azonban biztos: bárhogy is döntenek, a június 23-ai népszavazás eredményét még sokáig fogják emlegetni az eljövendő generációk – a kérdés csupán az, hogy milyen hangsúllyal.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Makro / Külgazdaság Szépen futott a külkereskedelem szekere áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:05
Összesen 523 millió euró volt a termék-külkereskedelmi hiány, márciushoz képest az export kiigazított volumene 4,9, az importé 4,3 százalékkal nőtt.
Makro / Külgazdaság Kicsit javított a kormányzati szektor az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:37
Az egyenleg az előző év azonos időszakához képest 74 milliárd forinttal, GDP-arányosan 1,4 százalékponttal lett kedvezőbb.
Makro / Külgazdaság Még mindig optimisták a beszerzési menedzserek itthon
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:00
A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított júniusi értéke: 57,0. A válaszadók az előző hónaphoz képest tizennegyedik hónapja kedvezőbb folyamatokról számoltak be.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint négyezer határvadász kell, nincs pénz béremelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 08:31
Utasította a hadsereget a fejlesztések gyorsítására.
Makro / Külgazdaság Jó hír Kínából: megint nőtt a feldolgozóipar
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 07:30
Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.
Makro / Külgazdaság Több tucat civil áldozat egy nagy orosz támadás után - összefoglaló az elmúlt órákról
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:45
Odesszában rengeteg a halott és a sebesült egy sokemeletes lakóház elleni akció után.
Makro / Külgazdaság Milliárdokat kap az EU-tól a moldovai hadsereg
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 06:20
Az Európai Unió Tanácsa 40 millió eurós (mintegy 16 milliárd forintos) finanszírozást hagyott jóvá Moldova számára, amellyel a fegyveres erők képességeinek fokozását segíthetik a kelet-európai országban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG