3p

Megroggyanhat a Fidesz a Novák-botránytól? Kitört a belharc a pártban?
Mi lesz az uniós pénzekkel és a magyar gazdasággal?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Lengyel Lászlóval -
vegyen részt és kérdezzen Ön is a Pénzügykutató Zrt. vezetőjétől!

2024. február 28. 15:30

A részvétel ingyenes,
regisztráljon itt!

Donald Trump rengeteg ijesztő és ellenséges kijelentetést tett, amióta csak beszállt az elnökválasztási küzdelembe. Most azonban, hogy egyedüli republikánus jelölt lett, sokkal komolyabban kell venni őt. Demokratikus politikusok is bírálják, amit nem tud elviselni, inkább országok közti jó kapcsolatokat is szétzúzna.

A brit-amerikai, vagy mondhatjuk angol-amerikai szövetség modern világunk egyik legstabilabb pontja. Együtt nyerték meg a két világháborút, ők képezték a hidegháborúban a nyugat gerincét, és ez a szerepük nagyjából azóta is megmaradt. Jóllehet Amerika súlya sokkal nagyobb, hisz lakossága ötszöröse, területe és gazdasága sokszorosa a britnek, de az euroatlanti együttműködés mégiscsak az ő barátságuk záloga.

200 év

A kapcsolat már régóta baráti: 1940 óta töretlennek és szorosnak mondható, de már az azt megelőző 50 évben is lényegében baráti volt. Ellenségeskedés lényegében csak az amerikai függetlenség kivívásakor volt, amikor gyarmat és gyarmattartó összecsapott. Ugyan 1783-ban meglett az amerikai függetlenség, de az új ország és volt gyarmattartója még 1815-ig, Napóleon vereségéig időről időre konfliktusba keveredtek egymással.

1815 után nem volt érdemi probléma a viszonyban, igaz, barátság sem alakult ki. Később aztán jól együtt tudtak működni olyan lényeges kérdésben, mint a kontinens nyugati felén az amerikai-kanadai határ meghúzása (nyílegyenes vonalként), hisz ekkor Kanada még teljesen angol gyarmat volt. A 19. század végén, amikor a Brit Birodalom zenitjére ért, el kellett, hogy fogadja, hogy Amerika is egy nagyhatalom lett, aki a saját portáján, az amerikai kontinensen, Kanadától délre megteremti saját érdekszféráját.

Eddig megbonthatatlan barátság

Nagy-Britannia ezt elfogadta, és ahogy alakult a két európai szövetségi rendszer, amely aztán az első világháború két ellenséges tábora lett, egyre barátibb lett az angol-amerikai viszony. A világháborúban aztán már egy oldalon harcoltak, és a barátság utána is fennmaradt. Igazán erős viszont 1940-től lett, amikor először a második világháborúban a hitleri Németország és Japán, majd a hidegháború során a kommunizmus elleni harc hozta közel egymáshoz a két felet.

A miniszterelnök és a főpolgármester egyaránt kapja

Most ezt, mint annyi minden mást, veszély fenyegeti Trump lehetséges elnökségével. Az elnökjelölt kijelentette, hogy megromolhat a barátság, miután bírálta őt a brit miniszterelnök. David Cameron megosztónak, hibának, sőt hülyeségnek nevezte Trumpnak a muszlimok Amerikába való belépésének megtiltására vonatkozó terveit. Trump válasza szokás szerint igen egyszerű volt: „ 1. nem vagyok hülye, 2. nem vagyok megosztó (mert csak), sőt nemzetegyesítő vagyok, nem úgy, mint a jelenlegi elnök."

Trump a frissen megválasztott londoni polgármesternek is nekiment. Először üdvözölte az muszlim vallású, de Angliában született Sadiq Khan polgármesterré választását, majd hozzátette poénosan, hogy vele azért majd kivételt tesz és beengedi Amerikába. Erre aztán Khan melegebb éghajlatra küldte, és akkor még Trump duzzogott, hogy goromba vele a polgármester, és ő ezt nem felejti el neki. Reméljük, bölcsek lesznek az amerikai választók, és megkímélik magukat, Angliát és a világot attól, hogy ezek a fenyegetések valóra is válhassanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Izrael egyre több ciszjordániai telepessel válaszol a terrorrra
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 10:31
Izrael több mint háromezer telepes lakás felépítésének terveivel válaszol a csütörtök reggeli ciszjordániai terrortámadásra - jelentette be Becalel Szmotrics pénzügyminiszter.
Makro / Külgazdaság A Krím drámája – miért akarnak százezrek elmenekülni?
Káncz Csaba | 2024. február 23. 09:31
A Krím olyan súlyos vízhiánnyal néz szembe, hogy a félsziget 2,5 millió lakosa közül hamarosan akár 500 ezren is menekülni kényszerülhetnek. A nagyobb városokban már gyakran napokra leállítják a vízellátást, hogy biztosítsák az orosz katonai egységek számára elegendő ivóvizet. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Biden újabb szankcókkal sorozza majd Oroszországot Navalnij halála után
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 09:16
Az orosz hadigépezetet célba vevő szankciók százait fogja bejelenteni Biden
Makro / Külgazdaság Pedofilügyekben nincs pardon - megszólalt Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:45
Péntek reggel Orbán Viktor kormányfő, Fidesz-elnök hosszabb interjút adott a Kossuth rádióban.
Makro / Külgazdaság A foglalkoztatás és a munkanélküliség számai nem rózsásak januárban
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:30
2024 januárjában a 15–74 éves foglalkoztatottak átlagos létszáma az előző év azonos időszakához képest lényegében nem változott, 4 millió 699 ezer főt tett ki. A munkanélküliek száma 222 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,5 százalék volt.
Makro / Külgazdaság Újabb IMF-hitel Ukrajnának, igaz egy régi csomag része
Privátbankár.hu | 2024. február 23. 08:23
Szakértői szinten megállapodás született Ukrajna és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) között egy tavaly jóváhagyott hitelcsomag újabb, harmadik részletének folyósításáról - jelentette be a washingtoni szervezet pénteken.
Makro / Külgazdaság Nagyhatótávolságú fegyverrendszereket küld Ukrajnának Németország
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 19:54
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Kétéves mérleg 2. rész : megrengette-e a háború Putyin gazdaságát?
Mester Nándor | 2024. február 22. 18:36
Nincs egyértelmű válasz arra, hogy a két éve indított agresszió nyomán mekkora teher került az orosz gazdaságra. Kivonult sok száz nagy nyugati cég, de sok maradt is, vannak szankciók és egyes nyersanyagpiacokon nehezebben boldogul Oroszország. Magas a költségvetés hiánya és az alapkamat is, de csökkenteni tudták az inflációt, valamelyest stabilizálódott a rubel. Átálltak a hadigazdaságra, az erőforrások egyelőre kifogyhatatlannak tűnnek, a munkából kiesett százezrek még nem hiányoznak. De vannak olyan szakmai, elemzői hangok is, hogy a hangsúly a MÉG-en van.
Makro / Külgazdaság Egy árva gázai kislány kenyérért sír – a videó, amit mindenkinek látnia kellene
Wéber Balázs | 2024. február 22. 17:46
A Világélelmezési Program (WFP) tegnap felfüggesztette életmentő élelmiszer-szállítmányait a Gázai övezet északi részére, ahol egyre jobban terjed az éhínség.
Makro / Külgazdaság Aláírta Zelenszkij: külföldieket is felvehetnek az ukrán nemzeti gárdába
Privátbankár.hu | 2024. február 22. 16:01
Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktörvénymódosító javaslatot terjesztett be a parlament elé a sorkatonák tartalékba helyezéséről a hadiállapot alatti katonai szolgálatuk befejezése után - hozta nyilvánosságra Olekszij Honcsarenko ellenzéki képviselő csütörtökön a Telegramon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG