4p
A skótok és az északírek az EU tagság megtartása mellett szavaztak, és vezetőik szerint nem fogadják el a rájuk kényszerített döntést, legalábbis nem automatikusan. Skócia helyzete egyszerűbb: kiléphet Britanniából és maradhat az EU-ban, de Észak-Írországban két csoport feszül egymásnak. Az angolok pedig lassan rájönnek, saját Trianonjukat szavazták meg.

A történelem legnagyobb hazardőre

David Cameron miniszterelnök többszörösen meggondolatlan volt, sőt hazardírozott, amikor kitalálta ezt a népszavazást. Saját magából akart hőst csinálni, azáltal, hogy kialkudja a különutat Brüsszelben, majd népe rábólint a dologra. Pontosabban népei, miután négy volt neki mostanáig. A számítás nem jött be, a szellem kiszabadult a palackból, 4 népe közül 2 hátba döfte, sajnos köztük a legnagyobb, az angol.

Egyrészt azért volt szamárság, amit Cameron tett, mert nem mérlegelte a lehetséges kimenetelek következményeit. És itt nem a kimenetel esélyei a lényegesek, hanem, az, hogy ha az egyik kimenetelt nagyon nem akarja, netán veszélyesnek tartja, akkor egyáltalán nem kellene kockáztatni. Igazi orosz rulett, ahol, ha a kedvezőtlen variáció jön be, az végzetes. Felelős politikus nem játszik orosz rulettet.

Britanniából Jugoszlávia

Van viszont a dologban egy extra érdekesség, amitől nem is csak orosz rulett lett a játék, hanem egyúttal Jugoszláviát csinált az Egyesült Királyságból a miniszterelnök. Legalább arra gondolt volna, hogy nem egy egységes nemzetállamot vezet, hanem egy négy részből álló államszövetséget, melyből az egyiket, Észak-Írországot két, egymásnak ugrani bármikor kész csoport lakja. És mindezt nem sokkal a skót függetlenségi népszavazás után, ahol épp, hogy csak nem szavazták meg a függetlenséget, amikor még szó sem volt Brexitről.

A hazardírozásnak így most alkotmányos következményei is vannak: a 4 népből 2 a Brexit ellen, 2 mellette szavazott, de Anglia nagy súlya miatt az összeredmény a kilépés, még ha csak kis többséggel is. Igen ám, de skótok és az északírek egy része azt mondja, hogy eddig már nem terjed a közös brit államra ruházott hatalom, vagyis szuverenitásukból megmaradt annyi, hogy ne kényszeríthessenek rájuk ellenkező döntést, mint amire szavaztak.

Skócián a világ szeme

Innentől fogva több kimenetel lehetséges. Skócia most megpróbálja megakadályozni a brit kilépési döntés érvényesítését, ami egyébként egy remek lehetőség lenne az angoloknak, hogy a múlt csütörtökön elkövetett baklövést helyrehozzák. A másik lehetőség a skót függetlenség, amit most jó eséllyel megszavaznának, ráadásul a Reuters szerint egy Angela Merkellel jó politikai viszonyban lévő német parlamenti képviselő máris üdvözölte Skóciát az EU-ban, mondván, meglesz a helyük, ha függetlenek, így a szervezet 28 tagú maradhat.

EPA/GRAHAM STUART

Északír káosz, utolsó utáni angol esély

Észak-Írország helyzete ennél sokkal bonyolultabb. A lakosság fele Írország-párti katolikus ír, a másik fele brit érzelmű protestáns. Évtizedekig polgárháborúztak egymással, amíg Tony Blair korábbi brit miniszterelnök össze nem hozott egy megállapodást, amely azóta lehetővé tette a békét a két csoport között. Ennek sarkalatos pontja volt az EU-tagság, és a nyitott határ az Ír Köztársaság felé, így az ír érzelműek otthon érezték magukat. Ők most boldogan csatlakoznának Írországhoz, csakhogy ott a brit avagy angol érzelmű csoport, akik ugyan EU tagok szeretnének maradni, az Ír Köztársaságból azonban nem kérnek. Ez egy roppant súlyos probléma, megoldás hiányában akár egymásnak is eshetnek, mint 1997 előtt.

Legjobb lenne, ha még egyszer meggondolnák az angolok, mit tesznek, ebben most már segíti őket a skót ultimátum, valamint saját több millió polgáruk aláírása, mely a referendum megismétlését követeli, tekintettel a rendkívül feszes eredményre és az országra szétesésének veszélyére.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Már most is vannak NATO-katonák Ukrajnában Moszkva szerint
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.     
Makro / Külgazdaság Üzent Brüsszel az Orbán-kormánynak az uniós pénzek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 19:09
A tagállamokkal és a civil társadalommal folytatott párbeszéd és konzultációk alapján készített éves jogállamisági jelentések célja, hogy növeljék a jogállamiság kultúráját minden tagállamban, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi uniós biztos az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén szerdán.
Makro / Külgazdaság Kiterjedhet a háború? Putyin segítségét kérte a moldovai szakadár terület
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 16:49
Oroszország segítségét kérte szerdán a Dnyeszter melléki moldovai szakadár terület, Transznisztria arra hivatkozva, hogy a moldovai kormány nyomást gyakorol a gazdaságára.
Makro / Külgazdaság Hatalmas botrány készül az idei Eurovízión Gáza-ügyben
Wéber Balázs | 2024. február 28. 16:16
Az idei dalfesztiválon felléphet egy palesztin énekes, aki hangot adna népe ügyének. Izrael viszont egy, az október 7-i terrortámadásokra utaló dallal indulna a versenyen. Mindeközben politikusok és művészek egy része a zsidó állam bojkottjára szólít fel a gázai vérontás miatt.
Makro / Külgazdaság Japán felélesztené félvezetőiparát, megint kicsinálják az amerikaiak?
Bózsó Péter | 2024. február 28. 15:01
Japán már becsalta a tajvani TSMC vállalatot és saját gyárat is épít. Elgáncsolják-e a Rapidust?
Makro / Külgazdaság James Bond vajon mit választana? Az Aston Martin autójának elektromos változatára kicsi a kereslet
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:41
A brit luxusatógyár veszteségei csökkentek, ezért a kereslet hiányát látva elhalasztja elektromos autójának piacra dobását.
Makro / Külgazdaság Meghalt az utolsó szovjet kormányfő
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 14:01
Elhunyt Nyikolaj Rizskov, aki a Szovjetunió Minisztertanácsának elnöke volt 1985-1991 között - közölte szerdán Valentyina Matvijenko, az orosz parlamenti felsőház elnöke.
Makro / Külgazdaság Külvárosi temetőben helyezik végső nyugalomra Navalnijt
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 13:16
Moszkvában pénteken temetik el a február 16-án egy szibériai büntetőtáborban elhunyt Alekszej Navalnijt - jelentette be a néhai ellenzéki politikus szóvivője szerdán.
Makro / Külgazdaság Teljes fordulat Romániában
Privátbankár.hu | 2024. február 28. 12:54
A tavalyelőtti mínuszos árammérleg pluszba fordult a múlt évben. 
Makro / Külgazdaság Le lehet győzni Putyint - Navalnij özvegye elmondta, ez hogyan lehetséges
Gáspár András | 2024. február 28. 12:33
Az Európai Parlamentben szerdán emlékeztek meg Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikusról - a strasbourgi ülésen felszólalt özvegye, Julija Navalnaja. Helyszíni tudósításunk.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG