4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A brit EU tagságról szóló népszavazásba az össze komolyabb brit párt vezetője belebukott, egyet kivéve, aki még meg is erősödött. Eddig gúzsba kötötte egy előző népszavazás, de most elemében van, szerepe megnőtt, országa alakulóban. Ő a skót első miniszter, Nicola Sturgeon, aki most majdnem olyan fontos, mint Theresa May vagy Angela Merkel.
David Cameron, aki népszavazással nemcsak magát buktatta meg, de a hölgyet szinte királynővé tette (Kép forrása: EPA/Guy Pool/Brit királyi haditengerészet)

Az első, aki bukott, természetesen David Cameron miniszterelnök lett, aki az egész népszavazást taktikai okokból találta ki. Nem jól sült el, akkorát bukott, mint előtte talán senki országa történetében. Az ellenzéki munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn is bajba került: elvesztett egy bizalmatlansági indítványt, miután pártja dühös volt rá, amiért nem támogatta elég határozottan a bennmaradást, nyilván próbált a másik oldalról is szavazókat szerezni.

Mindenki bukott, őt kivéve

Ami már meglepőbb, hogy a szavazás eredményének vélt nyertesei is elbuktak. Egyrészt Boris Johnson, aki a népszavazás farvizén akart miniszterelnök lenni, de hátba döfték. Az új kormányfő, Theresa May megtette külügyminiszternek, érthetetlen okokból, hisz roppant kínos alak, különösen diplomáciailag. Talán azt mondhatnánk, bohócügyi miniszter lett (hogy egy klasszikust idézzünk), hogy ha nem sikerülnek a Brexit tárgyalások, legyen kin elverni a port. A legnagyobb meglepetés persze a függetlenségi párt, a UKIP vezetőjének bukása, hisz ő elvileg elérte célját és megdicsőült. Csak hogy hazudott a kampányban, nem kicsit, nagyot.

Egy pártvezető van, aki már huzamosabb ideje posztján van, pártja az elmúlt években erősödött, és a népszavazás után kivirult, mondhatnánk ővé a világ. Ő nem más, mint Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője, Skócia miniszterelnöke, hivatalos megnevezés szerint első minisztere. Neki kapóra jött a népszavazási eredmény, hisz két évvel ezelőtt egy másik népszavazáson meghiúsult élete álma, Skócia függetlensége, de így most újra előkerült a kérdés. Ráadásul szerepe különleges: a mérleg nyelve lehet a brit-EU tárgyalásokon, hisz ha az eredmény nem fog tetszeni neki, nincs az a hatalom, ami országát Nagy-Britanniában tarthatná.

Már tinikorában is a haza érdekelte

A hölgy ráadásul nem most kezd egy politikai irányt, vagy módosít, ő csak folytatja, amit hatalomra jutása óta elkezdett, és amiben 16 éve kora óta hisz. A Bloomberg szerint ekkor, tinilány korában ragadta magával az önálló Skócia gondolata. Az akkor kormányzó Margaret Thatcher minden intézkedését ellenezte, és látta, hogy egész Skócia elégedetlen vele. Szinte kizárólag a Munkáspártra szavaztak, de miután Anglia súlya sokkal nagyobb, maradt Thatcher. Ekkor gondolta úgy, hogy ha a skótok saját akaratuk szerint szeretnének választani, szakítaniuk kell az angolokkal, hisz a brit parlament összetételét mindig az utóbbiak döntik el.

Sturgeon 17 éves korában be is kopogtatott az akkor még csak éledező Skót Nemzeti Párt parlamenti képviselőjelöltje, Kay Ullrich ajtaján, és felajánlotta neki, hogy segít a kampányban. Fel is vették, lelkesen ragasztotta a plakátokat, majd 1990-ben, immár egyetemista korában Alex Salmondnak segített a pártvezetőségért folytatott kampányban. 22 évesen már maga is képviselő-jelölt lett, de nem sikerült még bejutni a Westminsterbe, mert Tony Blair Munkáspártja igen népszerű volt a skótoknál is. Ugyanakkor épp Tony Blair hozta létre az önálló skót parlamentet. Oda Sturgeon listás helyen jutott be, és öt évvel később, 34 éves korában Salmond a helyettesének választotta.

Országa még nincs, de hatalma elképesztő

2010-ben, Gordon Brown rosszul sikerült miniszterelnöksége végén a Munkáspárt népszerűsége a mélybe zuhant, az SNP hatalmas többséget szerzett a skót parlamentben. Jöhetett a függetlenségi népszavazás előkészítése és lebonyolítása. Végül a skótok 55:45 arányban a maradás mellett döntöttek, azzal a döntő ígérettel, hogy így biztos az Európai Unióban maradnak. Salmond lemondott, immár Nicola Sturgeon lett a pártvezető és az első miniszter, vagyis Skócia vezetője.

Június 23-án hirtelen felértékelődött a szerepe, aki nem hallott róla a világpolitikában, most megismerhette. A skótok nagy arányban az EU tagság mellett szavaztak, egyúttal a két évvel korábbi népszavazási ígéret is semmivé lett, Sturgeon rögtön jelezte is, hogy jöhet az új függetlenségi népszavazás. Rögtön el is repült Brüsszelbe, és remekül érezte magát az EU vezetők közt, szinte már a 28 tagállami vezető egyikének érezte magát. Egyúttal Theresa May első útja is hozzá vezetett, hisz mindenképpen egyezségre kell jutnia vele az új brit miniszterelnöknek, ha nem akarja elveszteni Skóciát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Kihúz-e minket a csávából Nagy Márton új elképzelése?
Privátbankár.hu | 2024. április 19. 11:29
A Klasszis Média Lapcsoport állandó szerzője, Bod Péter Ákos volt jegybankelnök, egyetemi tanár, közgazdász a nemzetgazdasági miniszter által jegyzett versenyképességi stratégiát elemzi.
Makro / Külgazdaság Kérdezzen Ön is Medgyessy Pétertől - hétfőn, a Klasszis Klubban
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 15:13
Ehhez nem kell mást tennie, mint ingyenesen regisztrálni az április 22-én, hétfőn 15:30 órakor kezdődő eseményre.
Makro / Külgazdaság Kalapozásba fogott az ukrán kormány Washingtonban
Mester Nándor | 2024. április 18. 15:01
A Világbank és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) tavaszi ülését használja fel az ukrán vezetés, hogy megszerezze a gazdaság stabilizálásához szükséges pénzt vagy annak egy részét. Közben amerikai befektetőkkel is tárgyal az újjáépítési projektekről.
Makro / Külgazdaság Rekordmagas szinten a csehországi személyautó-gyártás
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 14:29
Az első negyedévben éves szinten 11,5 százalékkal 394 443 darabra nőtt a személyautó-gyártás Csehországban - közölte a cseh autóipari szövetség csütörtökön Prágában. A közlemény szerint ez az eddigi legmagasabb első negyedévi termelési adat.
Makro / Külgazdaság Fizethetjük majd a gigantikus kamatokat
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 12:33
A meghirdetett mennyiségnél 20 milliárd forinttal nagyobb összegben, 50 milliárd forintért értékesített 3, 5 és 10 éves lejáratú államkötvényeket, emelkedő átlaghozam mellett csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ.
Makro / Külgazdaság A háborúnak van egy eddig nem látott veszélye is
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:57
Környezeti károkat okozhatnak a rossz kondíciójú, biztosítással nem rendelkező, homályos orosz tulajdoni hátterű árnyékflotta tankerei.
Makro / Külgazdaság Szeretne új autót? Itt vannak az európai piac statisztikái!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 11:28
Csökkent a forgalomba helyezett új autók száma márciusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA honlapjára csütörtökön fölkerült adatok szerint.
Makro / Külgazdaság Újabb inflációs adatok érkeztek, nézze csak!
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 10:38
Az OECD-országokban februárban átlagosan 5,7 százalék volt az éves infláció, míg az élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginfláció 6,4 százalékra csökkent.
Makro / Külgazdaság Itt van V. Naszályi Márta válasza a Várnegyed fideszes kerületi lapjára
Kormos Olga | 2024. április 18. 08:11
Budapest I. kerületében már jóval az önkormányzati választások kampányhajrája előtt dúlt a harc. A Várnegyed irányításáért már most négyen jelezték indulásukat, miközben V. Naszályi Márta, a Budavári Önkormányzat polgármestere úgy döntött: a kormánypárt kezébe került kerületi lap ellenében saját hírlevelet indít, és feljelenti Sára Botond főispánt. Sorozatunkban a június 9-i önkormányzati választások legérdekesebbnek ígérkező összecsapásait mutatjuk be.
Makro / Külgazdaság Vigyázat! Hatalmas benzinár-emelés közeleg
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 10:17
A 95-ös oktánszámú üzemanyag bruttó 7 forinttal kerül többe péntektől, a gázolaj ára viszont 6 forinttal csökken, így utóbbi lesz már olcsóbb.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG