<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
8p
Több tízezer forintos többletköltséggel számolhatnak azok a hallgatók, akiknek nem sikerül kollégiumi elhelyezéshez jutniuk és albérletet kell kivenniük a hamarosan kezdődő felsőoktatási tanévben. Van olyan egyetem, ahol minden elsőéves kapott helyet, máshol csak a diákok töredéke lesz kollégista.

Még nincs minden veszve. Ahogy arról a Privátbankár beszámolt, szakemberek szerint, aki nem jutott be kollégiumba, most még találhat jó albérletet. Érdemes azonban sietni, mert hamar elkapkodják a jó lakásokat. Részletek >>

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) a mintegy 22 ezer hallgatója közül 3966-nak tud ellátást biztosítani. A tíz kollégiumban fenntartott férőhelyekre tavaly 3900-an pályáztak, de csak 3700 diák elhelyezésére volt mód.

Pintér Mihály, a PTE egyetemi hallgatói önkormányzatának szakfeladatért felelős alelnöke azt mondta: az aránytalanság oka, hogy a hat pécsi kollégium helyeire túljelentkezés van, a szekszárdi, a kaposvári, a szombathelyi, valamint a zalaegerszegi képzőhelyeken lévők azonban nem teljes kihasználtsággal működnek.

Beszámolt arról, hogy a 2011 őszén befejeződött, négy kollégium és a rektori hivatal áthelyezését magában foglaló 10 milliárd forintos pécsi kollégiumi rekonstrukciós program óta az épületekben csak kisebb felújítások történtek. Bár az elmúlt években modernizált kollégiumok komfortosabbak, a létesítmények mindegyikének színvonala megfelel a jogszabályi követelményeknek. Hozzátette, hogy a PTE-n a kollégiumi árak az elmúlt három évben nem emelkedtek, a díj kategóriától függően személyenként havi 12-18 ezer forint.

A hirdetésekből kiderül, hogy Pécsett egy átlagos felszereltségű, egy-két szobás lakás bérleti díja 30-50 ezer forint havonta, de a tehetősebb, külföldi diákokra alapozva havi 100-150 ezer forintért kínálnak új építésű, igényesebb ingatlanokat is.

A legolcsóbb kollégium

A győri Széchenyi István Egyetem kollégiumában 1350 férőhely van, a most induló oktatási évben nem növekedett a számuk - közölte Takács Gábor, a kollégium igazgatóhelyettese az MTI érdeklődésére.

Tájékoztatása szerint a felújításokat hosszú távú ütemterv szerint hajtják végre. Idén nyáron kicserélték a szobákba vezető bejárati ajtókat, és korszerű liftet szereltek be a hatemeletes épületbe. A biztonság fokozása érdekében bővítették a kamerahálózatot. A kollégisták havonta 8100 forintot fizetnek a szállásért, az összeg tartalmazza a kábeltévé-használatot és az internet-alapszolgáltatást is. Ezzel a díjjal - amely négy éve nem emelkedett, és az idén is változatlan marad - a győri egyetem a legolcsóbb kollégiumi ellátást nyújtó felsőoktatási intézmények között van - mondta az igazgatóhelyettes.

Hozzátette: az államilag támogatott és a költségtérítéses képzésben részt vevők azonos díjat fizetnek a kollégiumért. Az idén a leendő elsőévesek körében háromszoros volt a túljelentkezés: 900-an jelentkeztek, és 300 hallgatót vettek fel. A felsőévesek esetében jobb az arány: az 1200 jelentkezőből 900 nyert kollégiumi felvételt. Rajtuk kívül az öt szakkollégiumban 150 szakkollégista számára van hely. Az albérletet keresők arra számíthatnak, hogy az albérleti díj személyenként átlagosan 30 ezer forint havonta, és ehhez jön a rezsi. Ennél olcsóbb albérletet legfeljebb az egyetemtől távolabbi városrészekben találhatnak a fiatalok Győrben.

Veszprémben drágult a kolesz

A veszprémi Pannon Egyetemen minden elsőéves egyetemista kapott kollégiumi helyet - tájékoztatta az intézmény az MTI-t. Közlésük szerint az egyetem veszprémi campusán 1655, míg Keszthelyen 470 kollégiumi férőhely van; Veszprémben a 2006-ban átadott, 720 férőhelyes Hotel Magisterben és a 2008-ban megnyílt, felújított, 462 férőhelyes központi kollégiumban a legkorszerűbb körülmények várják a hallgatókat.

A kollégiumi díjak az előző évihez képest egységesen 500 forinttal növekedtek a veszprémi campuson, míg Keszthelyen a korábbi összeg maradt. Így az egyetem legtöbb kollégiumában, illetve a Hotel Nereusban az államilag finanszírozott szakokon 10 500, az egyetem központi kollégiumában 13 000, a Hotel Magisterben elhelyezéstől függően 14 500-16 500 forintot kell fizetniük a diákoknak havonta - tájékoztatott az egyetem.

Közlésük szerint az önköltséges vagy költségtérítéses képzésben részt vevő hallgatók ugyanolyan elbírálás szerint kaphatnak kollégiumot, de ők a mindenkori kollégiumi normatívával megemelt kollégiumi díjat fizetik, ez az összeg fejenként 11 650 forint havonta. Az elsőéveseket segítendő a középiskolai kollégiumban kedvezményesen vehetik igénybe az önköltséges, illetve költségtérítéses elsőéves hallgatók a kollégiumi elhelyezést 10 500 forintért havonta.

Nagykanizsán 90 hallgatónak tudnak elhelyezést biztosítani, az árak ott is emelkedtek 500 forinttal, így 10 500 forintot kérnek a diákoktól havonta. Az egyetemre az idén 1872 elsőévest vettek fel, közülük 780-en kérvényezték a kollégiumi elhelyezést, s valamennyien meg is kapták. Az egyetemre mintegy 7200 diák jár.

Veszprémben az egyetemhez közel egy ötven négyzetméteres lakást 50-60 ezer forintért adnak albérletbe, ezeket a diákok többen veszik ki. A 30-40 négyzetméteres albérletekért átlagosan 30-35 ezer forintot kérnek az egyetemvárosban, de a város távolabb eső lakótelepein ennél tíz százalékkal olcsóbban is lakáshoz lehet jutni.

 

Jó adósok

Szegeden a külföldi diákok hajtják fel az árakat

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 4000 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, nyolc épületben - mondta el Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes az MTI-nek. Ennek egynegyede felújított, és ezért 9500 és 12 000 forintot fizetnek az államilag finanszírozott, valamint az önköltséges diákok. Az idén 27 ezer hallgatóval kezdődik a tanév, közülük az államilag finanszírozott helyeken 13 ezren kezdik meg tanulmányaikat szeptemberben.

A város albérleti igényét több részre kell osztani: a városba érkező külföldi diákok, a magyar diákok, a belvároson kívül és azon belül ingatlant keresők igényeire - mondta el Bozsó Bence, a szegedi Limit Ingatlaniroda munkatársa az MTI-nek. A külföldi diákok százas nagyságrendben érkeznek és "viszik el" a felújított, jól felszerelt belvárosi garzonokat. Ezek havi bérleti díja 70 ezer forinttól 90 ezer forintig terjed.

A belváros közelében havi 60 ezer forinttól lehet albérletet találni, ilyet elsősorban a tehetősebb magyar diákok választanak. A belvároson kívül a társasházas övezetben egy egyszobás lakást már havonta 40-45 ezerért ki lehet venni, kétszobásat 60-70 ezer körül. A panelekben általában két-, háromszobások vannak, ezek bérleti díja 35-50 ezer forint havonta. Ezeket már két, de leginkább három diák bérli. Ha valaki ugyanitt garzont szeretne, azt már havi 30 ezer forint plusz rezsiért választhat.

10 hallgatóra egy hely

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 3073 saját és 400 bérelt kollégiumi férőhellyel rendelkezik - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t. A Kőrösi Csoma Sándor Kollégiumban 1140 felújított férőhelyük van. A tájékoztatás szerint 9320 és 15 320 forint között mozognak a kollégiumi díjak, átlagosan 1320 forinttal nőttek az árak egy év alatt. Csaknem 30 ezer hallgatóra jut 3473 kollégiumi hely.

Az Óbudai Egyetemnek jelenleg 1207 férőhelye van - közölte az intézmény az MTI kérdésére. Újonnan 87 helyet alakítottak ki, az árak 12 ezer és 20 ezer forint között mozognak. Az idén 559 érvényes jelentkezés érkezett a "gólyáktól", számukra a helyek 40 százalékát, azaz 483 férőhelyet különítettek el.

Gyöngyösön minden gólya bejutott a kollégiumba

Az egri Eszterházy Károly Főiskola (EKF) több helyszínen 878 kollégiumi férőhellyel rendelkezik. Ezek közül 728 olyan épületekben található, amelyeket az utóbbi években felújítottak. A kollégiumi díjak ebben az évben a tavalyiakhoz képest ezer forinttal emelkedtek, 9000 és 17 000 forint között mozognak - tájékoztatott Vécsei Zoltán, az EKF Hallgatói Centrumának igazgatóhelyettese. Közlése szerint a felvett hallgatók mintegy 60 százalékának tud a főiskola kollégiumi helyet biztosítani.

Egerben egy másfél szobás lakás albérleti ára - rezsi nélkül - 40 ezer forint körül van havonta, szobát már 20 ezer forintért lehet bérelni. Vannak az említettnél olcsóbb és drágább lakások, mindez attól is függ, milyen messze van az ingatlan a belvárostól, és milyen a felszereltsége.

A gyöngyösi Károly Róbert Főiskola egy helyszínen, két épületben 436 kollégiumi férőhellyel rendelkezik, és minden felvett hallgatójának helyet tud itt biztosítani - közölte Ocela Tibor kommunikációs menedzser. A tavalyihoz képest nem emelkedett a kollégiumi díj, havonta - felszereltségtől függően - 15-20 ezer az állami ösztöndíjas hallgatóknak. A kollégiumok néhány éve épültek PPP-konstrukcióban. Ocela Tibor tájékoztatása szerint a gyöngyösi albérleti díjak havonta és személyenként, általában rezsi nélkül, 22-25 ezer forint körül vannak.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG