1p
Szabó Máté, ombudsman előzetes jelentése több kritikát fogalmazott meg a közmunkaprogrammal kapcsolatban, Hoffmann Imre, helyettes államtitkár szerint a közfoglalkoztatás hatékonyságát mutatja a statisztika.

Hétfőn a parlament foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának ülésén Szabó Máté, alapvető jogok biztosának közfoglalkoztatást érintő előzetes vizsgálatával foglalkozott a munkacsoport.

Több panasz érkezett az ombudsmanhoz

Szabó Máté előzetes jelentése alapján 2012 első felében sok állampolgár panaszolta kiszolgáltatott helyzetét és fogalmazott meg kifogásokat az önkormányzatok által szervezett közfoglalkoztatással kapcsolatban. Többen sérelmezték, hogy közvetve azért veszítették el a jogosultságukat a szociális támogatásra, mert kimaradtak vagy kikerültek a közfoglalkoztatási rendszerből, és így - egyéb munkalehetőség hiányában - nem tudták igazolni az évi 30 napos kereső tevékenység meglétét.

A közmunkások a rájuk költött pénz harmadát kapták meg 2012-ben: egy közfoglalkoztatottra ugyanis 122 ezer forintot költ az állam, a közmunkások azonban csak 47 ezer forintot kapnak kézhez. Az állami költség kétharmada, a járulékokra, a közszolgáltatás megszervezésének költségeire és a foglalkoztatáshoz szükséges eszközökre megy el. Részletek >>>

A biztos munkacsoportjának tagjai négy megyében négy település (Jászkarajenő, Bátonyterenye, Gyöngyös és Mány) önkormányzatában és az illetékes munkaügyi kirendeltségeken is megbeszéléseket folytattak, interjúkat készítettek a közfoglalkoztatottakkal. A munkacsoport több jogalkalmazási, szabályozási visszásságot is megállapított. Közöttük azt, hogy sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot a közfoglalkoztatotti bérkifizetések ütemezésének bizonytalansága, továbbá a bérkifizetés időpontjáról szóló előzetes tájékoztatás esetleges, nincs pontos eljárási rend.

A tárca szerint hatékony a közmunkaprogram

A belügyi tárca minden olyan felvetést komolyan vesz, amely a közfoglalkoztatást hatékonyabbá teheti - mondta Hoffmann Imre helyettes államtitkár. Elmondta, hogy 2011 első felében 74.058 személy fejezte be a közfoglalkoztatást, közülük 3.502 tudott elhelyezkedni, míg idén az első félévben 62.872-e kerültek ki a közfoglalkoztatásból, közülük 7.887 jutott munkához. Ez is mutatja, nő a közfoglalkoztatás hatékonysága.

Gúr Nándor (MSZP), a bizottság elnöke azt vetette fel, hogy a közfoglalkoztatottak számára gondot jelent a heti kifizetések gyakorlata. Az is problémás véleménye szerint, hogy a közszférában gyakran az elbocsátott alkalmazottak munkáját közfoglalkoztatottakkal végeztetik el, természetesen jóval kevesebb bérért. Kiss Péter (MSZP) szerint, a közfoglalkozottaknak adott fizetések nagyon alacsonyak, a családok jövedelmét a kifizetett összeg nem emeli meg kellően, emellett alacsony hatásfokúak a közmunkaprogramok.

A fideszes Kara Ákos elmondta, a kormány a közmunkaprogramot folytatni fogja, mert az állás nélküli emberek kiszolgáltatottságát ezzel is mérsékelni szeretné a kormány.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG