<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Van kiút az építőipari és az energiaválságból?

Klasszis Klub Live Lázár Jánossal, ifj. Chikán Attilával és más neves szakértőkkel - személyesen és online!

2023. június 14.

Jelentkezzen most!

Sokat lehet nyerni a felsőfokú végzettséggel, még akkor is, ha valaki hitelből finanszírozza tanulmányait.

Miért éri meg továbbtanulni?

Kisebb a munkanélküliség kockázata. A Bankmonitor.hu összeállítása szerint, a középfokú végzettséggel rendelkezőknél egyértelműen magasabb ez a rizikó, amit a számok is jól mutatnak: több mint 50 százalékkal alacsonyabb a felsőfokú végzettségűek között a munkanélküliek aránya. Ráadásul egy pénzügyi válság hatására az olló még jobban kinyílik a közép- és a felsőfokú végzettségűek között.

Több a fizetés. Az összeállítás szerint a felsőfokú végzettség másik fontos pozitív következménye, hogy magasabb bérszintet lehet elérni. Például egy közgazdász diplomával, illetve pénzügyes végzettséggel a jövedelem már a 20-as évek végén is átlagosan 97 ezer forinttal (77 százalékkal) haladja meg egy középfokú végzettséggel rendelkező társadét. A csúcspontot a 40-es éveidben érhetik el, amikor is 164 ezer forinttal (116 százalékkal, azaz több mint kétszer annyit) kereshetnek többet.

Hitelből?

A Bankmonitor vizsgálata a felsőfokú tanulmányok legolcsóbb finanszírozási forrásával, a Diákhitel igénybevételét is megnézte, mennyibe kerül így a továbbtanulás.

Egy olyan fiatalt vettek alapul, aki az egyik legnépszerűbbnek számító gazdasági szakon kezdi meg tanulmányait. A piacképes diploma megszerzéséhez 10 féléven keresztül igényel Diákhitel 1-et, szemeszterenként átlagosan 180 ezer forintot és öt év alatt sikeresen el is végzi az egyetemet.

A Diákhitel törlesztőrészleteinek összege szinte teljesen eltörpül az elérhető többletjövedelem mellett. A Diákhitel visszafizetésének teljes ideje alatt a törlesztőrészletek átlagosan az aktuális többletjövedelem mindössze 17 százalékát teszik ki, tehát a többlet nem egész ötödéről kell csak lemondani nagyságrendileg 15 éven keresztül, ahhoz hogy jelentősen magasabb bérpályán mozoghasson.

Az összegzés szerint, ennek a fiatalnak a teljes életpályája alatt összesen több mint 71 millió forint összegű többletjövedelme lesz a magasabb végzettségednek köszönhetően. Ha ebből levonjuk a Diákhitel visszafizetéséből származó teljes összeget, a 3,3 millió forintot, még úgy is 67 millió forintot tesz ki.

Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG