<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Egyre több cég alkalmaz videóinterjút a pályázók kiválasztásához, hiszen így még a személyes találkozó előtt benyomást alkothatnak a jelentkezők kompetenciájáról. Pályázóként is előnyös az új megoldás, így akár a földrajzi távolságot áthidalva, időpont egyeztetés nélkül is lehetőségünk van az írásbeli jelentkezésnél személyesebb, azonban professzionális bemutatkozásra.
A kép csak illusztráció. Forrás: 123RF.com

Sámson Dorottya, a Profession.hu álláspiaci szakértője az alábbiakban foglalta össze, mikre figyeljünk oda felkészüléskor és az interjú rögzítése közben.

1. Készüljünk ugyanúgy, mintha személyes interjúra mennénk!

Bár online történik és a kérdések előre meghatározottak, a videóinterjú lényegében pontosan olyan interjúszituáció, mint a személyes találkozás. Ez az első fontos állomás, ahol interaktívan mutatkozhatunk a vágyott munkáltató előtt. Nagyon fontos, hogy alaposan felkészüljünk a cég tevékenységi köréből, saját tapasztalatainkból, és a leggyakoribb kérdéseket, illetve kulcsszavakat végiggondolva üljünk le a webkamera elé.

2. Rögzítsük az interjút semleges környezetben!

A videóinterjú megszakítására nincs lehetőség, ezért nagyon fontos, hogy nyugodt és semleges környezetben üljünk le. Megfelelő hely lehet a dolgozószoba, a nappali vagy az étkező is, csak fontos, hogy rendezett háttér előtt készítsük a felvételt. Némítsuk le telefonunkat, és kérjük meg családtagjainkat illetve lakótársunkat, hogy semmiképp se zavarjanak az interjú készülte közben. A háttérzaj teljes kiszűrése érdekében a kutyát, macskát és egyéb háziállatot is valamelyik másik helyiségben helyezzük el.

3. Az interjú előtt teszteljük technológiai eszközeinket!

Fontos, hogy az interjú készültét megelőzően rövid próbafelvételt készítsünk, hiszen csak így tudjuk eredményesen tesztelni technológiai eszközeinket. Kulcsfontosságú, hogy zavartalan legyen az internetkapcsolatunk, de azt is érdemes ellenőriznünk, hogy a felvételen milyen megvilágításban vagyunk láthatóak. Ellenőrizzük a webkamera és a mikrofon állapotát. Érdemes azt is megnézni, hogy hány percig tartanak a kérdésre adott válaszaink, és semmiképp se hagyjuk az utolsó pillanatra a felvétel rögzítését.

4. Készüljünk fel lélekben is a szituációra!

Az interjút összeállító HR-es kollégák általában pozitív, és a sikerekre irányuló kérdéseket tesznek fel, azonban az előre rögzített videóinterjú mégis egyoldali és stresszes szituáció, hiszen semmiféle valósidejű visszajelzést nem kapunk a másik oldalról. Sokat segíthet, ha lehetőségként közelítjük meg az interjút, és valamelyik hozzánk közel álló embert képzeljük a virtuális interjúztató helyébe. Az is fontos, hogy alul-felül úgy legyünk felöltözve, mintha személyes interjúra mennénk, mert ez önbizalmat ad és jobban bele tudunk helyezkedni a szituációba is.

5. Technikai problémák esetén ne habozzunk segítséget kérni!

Amennyiben a saját felszerelésünkön túli technológiai problémába ütköznénk, ne féljünk segítséget kérni a videóinterjú-szolgáltató cégtől. Senki sem fog önállótlannak tartani ettől minket – a kapcsolatfelvétel ebben az esetben éppen problémamegoldós képességünkre és talpraesettségre enged következtetni. Sokkal kitartóbbnak tűnünk, ha utánajárunk a probléma okának, hiszen ezzel azt jelezzük, hogy mi valóban szeretnénk megtalálni a megoldást és elkészíteni az interjút.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos