1p

Mi a Magyar Péter-jelenség titka?
Mennyiben más Magyar Péter, mint Orbán Viktor?
Mennyi voksot szerezhet a Tisza Párt, kitől vehet el szavazatokat?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Somogyi Zoltánnal!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Political Capital szociológus társalapítójától!

2024. május 23. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Sokakat elriaszt a fogimplantáció, pedig viszonylag egyszerű szájsebészeti megoldásról van szó - előnyei sokszor túlmutatnak az elterjedtebb hídpótláson is
Az implantáció magyarul beültetést jelent, az elvesztett fogak pótlásának egyik módja. A hagyományos hídnál két vagy több pillér kell, ami áthidalja a foghiányt, az implantációnál nincs szükség ilyesmire, hiszen a korona megtartásához előbb beültetnek egy implantátumot, vagyis egy csavar formájú, titánból készült műgyökeret. A szájsebészeti eljárásról dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogszakorvosa beszélt.

Az elvesztett fogak pótlásának több módja is van, szakértőnk segítségével azt a témát dolgoztuk fel, hogy a hídbeültetés vagy az implantáció mikor jelenthet megoldást illetve mikor nem. Ez utóbbival bővebben is foglalkozunk, hiszen a titánból készült műgyökerek az elmúlt félévszázadban nagy karriert futottak be, nem is véletlenül, áruk pedig idehaza is évek óta relatíve csökkenő tendenciát mutat.

Híd vagy implantátum?

Természetesen vannak helyzetek, amikor a hagyományos hídpótlás a megfelelő választás, elsősorban akkor, ha az implantációnak van valamiféle kizáró oka. Ilyen lehet:
  • immunrendszeri betegségek
  • vér- és vérképzőszervi betegségek
  • bizonyos krónikus fertőző betegségek
  • nem kezelt diabétesz
  • elhanyagolt szájhigiénia
  • súlyos harapási rendellenességek
  • daganatos betegségek
A relatív kontraindikációk közé tartozik a dohányzás is, amely bár nem kizáró ok, de csökkentheti a siker esélyét. Amennyiben nem áll fenn kizáró tényező, az implantátum számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

Nem szükséges hozzá az esetlegesen ép szomszédos fogakat lecsiszolni. A fogcsiszolás mindenképpen fog anyagveszteséggel jár, bár a különböző technikák különböző mértékű veszteséget okoznak. A ma gyakori cirkon koronáknál sokszor a foganyag 40-60 százalékát le kell csiszolni. Továbbá ha a hiányzó fogat hídtaggal pótolják, könnyen alászorulhat az ételmaradék, és ha nincs mód szakszerű tisztításra, ez kellemetlen szájszagot okozhat. Aki nem szeretne kivehető pótlást viselni, vagy kényelmetlennek találja a meglévő fogpótlását, ám a meglévő fogai már nem teszik lehetővé a rögzített hidak készítését, néhány kiegészítő implantátum segítségével elkerülheti a kivehető protézist.

A különleges titán

Egy svéd professzor fedezte fel 50 éve, hogy a titán alapú fémlemez egy egészen különleges tulajdonsággal rendelkezik: arra ösztönzik a csontot, hogy ránőjön a felszínére. Azóta az anyag nagy karriert futott be, alkalmazzák törött csontok egyesítésére, csípőprotézisekhez és természetesen a fogimplantációnál is. Az elmúlt időszak bizonyította, hogy a titán nem okoz károsodást a szervezetben, (és a vele szemben fellépő allergia is irodalmi ritkaság), ennek eredményeképpen a világon elvégzett több millió beültetésnél 96 százalékos volt a siker aránya.

Az implantáció lépései

  1. A beültetés előtt

A fizikális vizsgálat után szükség van egy alapos szájhigiénés kezelésre, fogkő, plakkok, lepedék stb. eltávolítására. Később digitális röntgenfelvételt készítenek, sőt szükség esetén 3 dimenziós CT vizsgálatot is igénybe vesznek a pontos tervezéshez. A CT ugyanis annyival mutat többet, mint egy fogröntgen, hogy fel lehet szeletelni a képet és minden egyes részletet külön be lehet mérni, akár milliméteren belül is. Mielőtt a páciens elfogadja a fogpótlási tervet, minden részletre kiterjedő felvilágosítást kap a kezelési lehetőségekről, illetve az esetleges kockázatokról.

  1. Az implantátum beültetése

Bár műtétről van szó, a fogbeültetés kíméletes szájsebészeti eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik. A szakember először az ínyt óvatosan félretolva bejelöli a csavarimplantátum tervezett helyét (egyszerre akár több implantátum is beültethető). A fúrást egy speciális készülékkel végzi, amely szabályozható paraméterekkel rendelkezik, és enyhe rezgő érzést okoz. 

A tiszta titánból készített csavar nagyobb átmérőjű a furatnál, így a menetek segítségével könnyen, de stabilan becsavarható a csontba. A kezelési terv szerint esetlegesen szükség lehet kiegészítő csontpótlásra is annak érdekében, hogy a hiányzó fogmeder csontját helyreállítsák. A műtét időtartama függ a beültetendő implantátumok számától, illetve egyéb nehezítő körülményektől. Előfordul, hogy mindössze tíz perc a beavatkozás, s van, amikor akár három órát is igénybe vehet. A titáncsavar behelyezését követően az implantátum felett összevarrják az ínyt. A beültetést követő két-három napban előfordulhat az arc felduzzadása, fájdalom azonban csak ritkán. Egy héttel a műtét után eltávolítják a varratokat, szükség esetén pedig készülhet egy ideiglenes pótlás is.  Az implantátumból ekkor semmi nem látszik ki, emiatt a korábban készült fogsorok, fogpótlások a fogbeültetés után akadály nélkül viselhetők. A következő hónapok során a csont körbenövi az implantátumot, mely a biztos rögzítést garantálja. A stabil beágyazódás legalább 6-8 hetet vesz igénybe, ezután kerül fel a rögzített porcelán korona vagy híd.

Nagy szórás az árakban

Az árak relatívan egyre olcsóbbak, vagyis a beültetések szinte ugyanannyiba kerülnek, mint néhány éve. Tulajdonképpen az implantátum olyan, mintha autót vennénk, az alsó és a felső kategória közt széles a skála. – mondja dr. Iványi Zoltán, az Oxygen Medical fogszakorvosa. Ami drágább, általában azért kerül többe, mert azok a fejlesztőcégek, amelyek kitalálják az új technológiákat, először nyilván drágábban adják, a később ezek alapján készült más márkák pedig már olcsóbbak. Ezért megfizethetőbbek a magyar gyártmányok is. A minőséget azonban minden esetben komoly sztenderdek garantálják. 

Privátbankár

Címkék: Karrier

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG