TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A KSH adatai szerint a munkanélküliség csökkent, a foglalkoztatás nőtt a februárig eltelt három hónapban. Egy év alatt állítólag majdnem negyedmillióval több lett a foglalkoztatott és 123 ezer fővel kevesebb a munkanélküli. Ezt már ősszel megjósolták az elemzők a közmunkaprogramra alapozva, miközben hivatalosan nem közlik, mennyi a közfoglalkoztatott.

A december–februári időszakban 4 millió 53 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 236 ezer fő­vel több, mint egy évvel korábban – írja a KSH. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája így 60,4 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak létszáma 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket.

A 15–64 éves férfiak közül 2 millió 172 ezren voltak foglal­koz­tatottak, foglalkoztatási rátájuk 4,7 száza­lékponttal, 66,4 százalékra nőt, míg a nők szá­ma 1 millió 852 ezer fő volt, esetükben a ráta 3,2 százalékponttal 54,7százalékra emel­ke­dett. A 15–24 éves korosztályból 245 ezren voltak foglalkoztatottak, 21,9 százalékos foglalkoztatási rátájuk 2,9 százalékponttal volt több, mint egy évvel korábban.

(Fotó: 123rf.com)

A munkanélküliek száma egy év alatt 123 ezer fővel, 379 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3,0 százalékponttal, 8,6 százalékra csök­kent – írja a hivatal. A 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 200 ezer fő volt, 83 ezer fő­vel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, munkanélküliségi rátájuk pedig 3,7 százalékponttal, 8,4 százalékra csök­kent. A munkanélküli nők száma 180 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 8,8 százalék volt, ami 2,2 százalék­pont­tal ala­csonyabb az előző évinél.

A 15–24 éves A korcsoport 23,3 százalékos munkanélküliségi rátája 5,9 százalékponttal alacsonyabb, mint egy év­vel korábban. A munkanélküliek 52,1 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­­tartama 18,9 hónap volt – írja a hivatalos közlemény.

A számok javulását a független gazdasági elemzők elsősorban a közmunkával magyarázzák, már ősszel megjósolták, hogy a közmunka a télen csúcsra fog járni. A közlemények továbbra sem számolnak be arról, hogy a foglalkoztatottak közül mennyien közmunkások. Pedig a közgazdászok között vita van arról, hogy ők mennyiben tekinthetők valódi munkavállalónak, mert kevés hozzáadott értéket hoznak létre, bérük mélyen a törvényes minimálbér alatt marad, és megfelelő képesítés vagy gyakorlat híján csak kevés esetben tudnak a valódi versenyszférában elhelyezkedni. (Korábbi cikkeink itt és itt.)

Egy másik probléma a külföldön dolgozó állampolgárok száma lehet, egy részük a jelek szerint szerepel az adatok között. Erre utal, hogy a KSH januárban csak 99 ezer külföldön dolgozó magyarról írt, aminek még a kormánypárti politikusok is a többszöröséről beszéltek.

Amióta három hónapra csökkent a munkanélküliek pénzbeli ellátása, vagyis csak ennyi ideig kapnak pénzt, jobban lehetnek olyanok is, akik már nem is jelentkeznek munkanélkülinek. Ha ugyanis sokáig sem állást, sem pénzt, sem képzést nem ajánlanak nekik, akkor esetleg alkalmi feketemunkákból tengődnek és feleslegessé válik bejelentkezniük a hivatalnál.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
Karrier Home office: sokkal többet számít, hogyan öltözünk fel, mint gondolnánk
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 27. 06:07
A mackóalsó-kinyúlt póló szett lehet, hogy kényelmesebb, de a kutatások azt mutatják, sokkal eredményesebben dolgozunk távmunkában, ha ugyanúgy öltözünk fel hozzá, ahogy a bejárós munka idején szoktunk.
Friss
hírlevél