3p
A tartalomból: NER-nek való vidék – Viszlát, hungarocell kajásdoboz! – Mi lesz az eladósodottakkal a moratórium után? – Hatalmas pénzbumerángot dobott el a magyar űrprogram
A KSH adatai szerint a munkanélküliség csökkent, a foglalkoztatás nőtt a februárig eltelt három hónapban. Egy év alatt állítólag majdnem negyedmillióval több lett a foglalkoztatott és 123 ezer fővel kevesebb a munkanélküli. Ezt már ősszel megjósolták az elemzők a közmunkaprogramra alapozva, miközben hivatalosan nem közlik, mennyi a közfoglalkoztatott.

A december–februári időszakban 4 millió 53 ezer fő volt a foglalkoztatottak létszáma, 236 ezer fő­vel több, mint egy évvel korábban – írja a KSH. A 15–64 évesek foglalkoztatási rátája így 60,4 százalékra emelkedett. A foglalkoztatottak létszáma 6,2 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket.

A 15–64 éves férfiak közül 2 millió 172 ezren voltak foglal­koz­tatottak, foglalkoztatási rátájuk 4,7 száza­lékponttal, 66,4 százalékra nőt, míg a nők szá­ma 1 millió 852 ezer fő volt, esetükben a ráta 3,2 százalékponttal 54,7százalékra emel­ke­dett. A 15–24 éves korosztályból 245 ezren voltak foglalkoztatottak, 21,9 százalékos foglalkoztatási rátájuk 2,9 százalékponttal volt több, mint egy évvel korábban.

(Fotó: 123rf.com)

A munkanélküliek száma egy év alatt 123 ezer fővel, 379 ezerre, a munkanélküliségi ráta 3,0 százalékponttal, 8,6 százalékra csök­kent – írja a hivatal. A 15–74 éves munkanélküli férfiak száma 200 ezer fő volt, 83 ezer fő­vel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, munkanélküliségi rátájuk pedig 3,7 százalékponttal, 8,4 százalékra csök­kent. A munkanélküli nők száma 180 ezer fő, munkanélküliségi rátájuk 8,8 százalék volt, ami 2,2 százalék­pont­tal ala­csonyabb az előző évinél.

A 15–24 éves A korcsoport 23,3 százalékos munkanélküliségi rátája 5,9 százalékponttal alacsonyabb, mint egy év­vel korábban. A munkanélküliek 52,1 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos idő­­tartama 18,9 hónap volt – írja a hivatalos közlemény.

A számok javulását a független gazdasági elemzők elsősorban a közmunkával magyarázzák, már ősszel megjósolták, hogy a közmunka a télen csúcsra fog járni. A közlemények továbbra sem számolnak be arról, hogy a foglalkoztatottak közül mennyien közmunkások. Pedig a közgazdászok között vita van arról, hogy ők mennyiben tekinthetők valódi munkavállalónak, mert kevés hozzáadott értéket hoznak létre, bérük mélyen a törvényes minimálbér alatt marad, és megfelelő képesítés vagy gyakorlat híján csak kevés esetben tudnak a valódi versenyszférában elhelyezkedni. (Korábbi cikkeink itt és itt.)

Egy másik probléma a külföldön dolgozó állampolgárok száma lehet, egy részük a jelek szerint szerepel az adatok között. Erre utal, hogy a KSH januárban csak 99 ezer külföldön dolgozó magyarról írt, aminek még a kormánypárti politikusok is a többszöröséről beszéltek.

Amióta három hónapra csökkent a munkanélküliek pénzbeli ellátása, vagyis csak ennyi ideig kapnak pénzt, jobban lehetnek olyanok is, akik már nem is jelentkeznek munkanélkülinek. Ha ugyanis sokáig sem állást, sem pénzt, sem képzést nem ajánlanak nekik, akkor esetleg alkalmi feketemunkákból tengődnek és feleslegessé válik bejelentkezniük a hivatalnál.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
hírlevél
depositphotos