Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Látszólag jól teljesít az osztrák munkaerő-piac, a munkanélküliség májusban is csökkent, de a kifulladás jelei már mutatkoznak. A magyar és egyéb külföldi munkavállalók száma sem nő olyan mértékben, mint korábban. Azért nem vagyunk nagyon messze az eddigi rekordoktól sem.
Bécs, Főpályaudvar

Májusban Ausztriában 3,794 millió dolgozót tartottak nyilván, ami 22 800 fővel több az egy hónappal korábbinál, és mintegy 57 500 fővel több, mint a tavalyi hasonló hónapban. Ez látszólag jó hír, de valójában látható lassulást jelent a munkaerőpiacon. Áprilisban és márciusban ugyanis év/év alapon még mintegy 71-71 ezer fő volt a foglalkoztatottak számának növekedése.

Ami a magyarokat illeti, a Hauptverband.at szervezet szerint 94 781 fő dolgozott odakint hivatalosan, ami mintegy négyezer fős növekedés áprilishoz képest. Tavasszal és ősszel, az idegenforgalmi uborkaszezonban a létszám mindig visszaesik, ezért lehet, hogy a februári, 98 ezer feletti rekordot nem sikerült még elérni.

A nyári hónapok mindig erősek, így ettől még lehet, hogy nemsokára megint csúcsot dönt a magyarok foglalkoztatása. Ahogy szinte minden évben (lásd a grafikonokat). (A balatoni munkaerő-hiányról itt írtunk.)

Csökkenő növekedés

Az osztrák Der Standard portál szerint májusban is csökkent az osztrák munkanélküliség, 4,6 százalékkal 343 ezer főre. Aggasztó viszont, hogy az ötven év felettiek körében, valamint Vorarlberg szövetségi tartományban a munkanélküliség már emelkedett.

Az AMS munkaügyi szervezet vezetője szerint a gazdasági növekedés lassulása az osztrák munkaerő-piacon is érezhető. A munkanélküliség ugyanis már nem csökken olyan ütemben, mint tavaly. De egyelőre így is pozitív a fejlődés.

A románok nagyon jönnek

A múlt hónapban regisztrált plusz 4055 magyar dolgozó egyébként az összes ország között a legmagasabb szám. Utána a románok következnek 2500 fővel, a németek, lengyelek, szlovákok mintegy 1000-1000 fővel.

Év/év alapon, tehát májustól májusig viszont a román állampolgárok száma nőtt legjobban, 5700 fővel, a magyarok a másodikok 4500-al, majd a németek és a szerbek következnek. Az “ázsiai” illetőségű személyek – vélhetően főleg menekültek – száma egy év alatt 8600 fővel nőtt, így ők is komoly tényezővé váltak a munkaerőpiacon.

Állásbörze menekülteknek

Januárban a “türkiz-kék koalíció” állásbörzét rendezett az Ausztriában élő menekülteknek, amelynek eredményeit most értékelték ki – írta a Der Standard. Csak elismert menekültek vehettek rajta részt. Az esemény botrányos véget ért, mert a vádak szerint a szélsőséges, migráció-ellenes FPÖ által irányított minisztérium először kihúzta a jelentésből a menekültek sikeres elhelyezkedéséről szóló adatokat.

Azután a koalíció megbukott, az ez után napvilágra került adatok szerint közel ezer résztvevőből az állásbörze után 244-nek, 23 százaléknak van munkája. Sokan Irakból és Szíriából, Afganisztánból érkeztek. Így a számokat jó eredménynek tartják, mivel a menekültek iskolai végzettségét nem lehet megfeleltetni az osztrák bizonyítványoknak.

Az internet visszaüt

Ám egy másik adat szerint valójában 1600 menekült járt a helyszínen, csak sokan nem is regisztráltatták magukat. Egy újabb kiegészítés pedig arról szól, hogy a vállalatok sokszor inkább saját internetes oldalaik álláskereső menüpontjára irányították a jelentkezőket a helyszínen.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Karrier Távozik az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója
Privátbankár.hu | 2021. április 29. 07:37
Fichtinger Gyula lemondott.
Karrier Az Országgyűlés megszavazta az egyetemek alapítványi fenntartását
MTI | 2021. április 27. 14:31
Ősztől a hallgatók 70 százaléka folytathatja tanulmányait új modellben működő egyetemen.
Karrier Minden borzalmas: hogyan dobhatják fel a munkahelyi légkört a vezetők?
Kollár Dóra | 2021. április 19. 19:14
Az elmúlt több mint egy év minden szempontból megterhelő volt a világ lakossága számára, mentálisan és fizikailag is belefáradtunk a járványba, és bár egyre több jel utal arra, hogy végre valahára talán kifelé tartunk a járványból, optimistának lenni még mindig igazi kihívás. Hogyan hozhatják be a menedzserek a pozitív gondolatokat a pandémia által megviselt munkahelyekre?  
Karrier A tiszavirágzástól a halászléig: újra kinevezték a miniszteri biztost
Privátbankár.hu | 2021. április 10. 09:54
V. Németh Zsolt ismét megkapta a megbízást.
Karrier Megugrott a távmunkában dolgozók száma
Privátbankár.hu / MTI | 2021. április 7. 10:17
Tavaly háromszor annyian dolgoztak otthonról, mint az azt megelőző tíz évben. 
Karrier Fizetésemelés a járvány idején - hogyan kérjünk többet?
Privátbankár.hu | 2021. március 30. 16:04
A COVID-19 alapjaiban forgatta fel a mindennapjainkat, megváltoztatva munkahelyi szokásainkat is az eltelt több mint egy évben - de mihez kezdjenek azok, akik úgy érzik, lassan itt az ideje annak, hogy újratárgyalják bérezésüket?
Karrier A focisták többsége a visszavonulás után csődbe megy: Loius Saha startupja segít nekik ezt elkerülni
Pásztor András | 2021. március 20. 05:47
A Manchester Uniteddel a Bajnokok Ligáját is megnyerő Louis Saha saját rossz tapasztalatai miatt olyan vállalkozásba fogott, amely a sportolóknak nyújt segítséget, tanácsot pénzügyi kérdésekben. Amíg játszanak, rengeteget keresnek, ám megdöbbentően sokan vesztik el vagyonukat, fektetnek rossz üzletekbe. Akár egymilliárd fontot is veszthetett mintegy 500 Premier League játékos, csak mert adót akart optimalizálni.
Karrier Koronavírus: 100 százalékos táppénzt kérnek a postások
Privátbankár.hu / MTI | 2021. február 24. 17:19
Levelet írt két szakszervezet a táppénz-helyzet miatt.
Karrier Régi-új miniszteri biztosa van Magyarországnak
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 06:26
A korábban is az Igazságügyi Minisztérium kötelékében tevékenykedő biztos új feladatot kap.
hírlevél
depositphotos