<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Összességében a foglalkoztatottak számának további lassú növekedését, illetve a munkanélküliségi ráta csökkenését várják az MTI által megkérdezett elemzők, akik azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy a téli közmunkaprogramok jelentősen befolyásolják az adatokat

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közölt tájékoztatása szerint a foglalkoztatottak száma 4 millió 15 ezer volt a tavalyi negyedik negyedévben, 107 ezerrel több, mint egy évvel azelőtt. A munkanélküliek 403 ezres létszáma 65 ezerrel volt kevesebb a tavalyi negyedik negyedévben az egy évvel korábbinál, a munkanélküliségi ráta 1,6 százalékponttal 9,1 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

Lassú kilábalással párhuzamosan


Nyeste Orsolya

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője szerint a munkanélküliségi adatok illeszkednek az előző hónapok trendjébe, folyamatosan csökkenő pályán van a mutató. A téli közmunkák elindulása azonban erősen látszik a statisztikákon, mind a munkanélküliséget, mind a foglalkoztatást tekintve - mutatott rá. Az elemző pozitívnak nevezte ugyanakkor, hogy a magánszférában is elkezdődött a foglalkoztatottság bővülése. 

Ez összhangban van azzal, hogy a tavalyi harmadik-negyedik negyedévben megindult a hazai gazdaság lassú kilábalási folyamata, ami várhatóan folytatódni fog ebben az évben is - mondta. Nyeste Orsolya szerint a gazdasági növekedéssel összefüggésben valószínű a foglalkoztatottság további lassú növekedése a versenyszférában. Az újabb közmunkaprogramok a kormányzati döntésektől függnek majd, ez bizonytalanságot jelent az idei munkanélküliségi ráta előrejelzésénél.

4 milliónál ingadozhat

Suppan Gergely

Suppan Gergely, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank senior elemzője rámutatott: egy év alatt csaknem 107 ezerrel nőtt a foglalkoztatás, amire a rendszerváltás óta nem volt példa. Ez túlnyomó részben a téli közmunkaprogramok általi 70 ezres növekedésnek köszönhető, de 37 ezerrel bővült a nem támogatott belföldi és külföldi telephelyeken dolgozók létszáma is - tette hozzá.

A szakember szerint szezonális hatások, valamint a téli közmunkaprogram kifutásával a foglalkoztatottak száma ismét visszaeshet 4 millió alá, azonban a gazdaság várható élénkülésével az idei év második felében már tartósan 4 millió felett alakulhat a foglalkoztatás. Bíztató, hogy a legutóbbi üzleti és vállalati felmérések szinte minden ágazatban a foglalkoztatási szándék növekedését jelzik - tette hozzá. Suppan Gergely szerint a tavaszi hónapokban 10 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta, azonban az év második felében 10 százalék alatt stabilizálódhat, így idén átlagosan 9,7 százalék lehet.

Téves a kép

Balatoni András

Balatoni András, az ING Bank vezető elemzője szintén úgy látja, hogy a közfoglalkoztatási program jelentős bővülése érdemben átrajzolja a statisztikákat. Igaz ugyan, mégis téves képet fest a hazai munkaerőpiacról az, hogy soha nem látott szinten van a foglalkoztatás és meredeken csökken a munkanélküliség - emelte ki.

Az elemző azt kedvezőnek tartja, hogy a foglalkoztatásban a külföldön dolgozókon és a közmunkásokon túl is látható némi növekedés, ez a bővülés azonban szerinte sokkal lassabb és kisebb mértékű. A hazai vállalatoknál foglalkoztatott munkaerő emelkedése mellett az újonnan kiírt üres, nem támogatott álláshelyek száma is csaknem 30 százalékkal nőtt 2012 decemberéhez képest. A gazdasági növekedés beindulása, különösen a munkaintenzív szolgáltatási szektor hozzáadott értékének emelkedése átgyűrűzik a munkaerőpiacra is, de azért még messze vagyunk a helyreállási folyamat végétől - tette hozzá.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG