<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Továbbra is nagyon ellentmondásosak azok az információk, amelyeket a külföldön dolgozó magyarok számáról hallani lehet. A legalacsonyabb és a legmagasabb értékek között csak a kormányközeli források szerint 400 ezer fős különbség van.

Pár éve folyik a számháború arról, hogy tulajdonképpen hány magyar állampolgár dolgozik vagy él összesen külföldön. Az „adósságnyomás-mérő” mintájára készítettünk egy „kivándorlásnyomás-mérőt”, amely grafikusan ábrázolja az egymásnak alaposan ellentmondó adatokat. Pontosabban azok közül négyet, mert az utóbbi 1-2 évben ennél sokkal több becslés látott napvilágot.

Tíz év alatt 350 ezren mentek el vendégmunkásnak Magyarországról - közölte Orbán Viktor miniszterelnök 2013. szeptemberben az MTI szerint. Hozzátette, hogy a népességarányokat tekintve ez Közép-Európában alacsonynak számít.

 

Ezt írtuk a témáról 2013. januárjában: „Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a héten beszélt arról, hogy jelenleg félmillió kitűnő magyar munkavállaló dolgozik külföldön. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte, hogy Matolcsy György nagykövetségektől kapott becsült adatokra hivatkozott, amelyek alapján körülbelül 300 ezer magyar dolgozik Nagy-Britanniában, mintegy 100 ezer munkavállaló Németországban, körülbelül 50 ezren Ausztriában és 50 ezren az unió többi országában.”

 

„Akik külföldön vállalnak munkát magyarként, azok közül minden második Bajnai Gordon miniszterelnöksége alatt már kint dolgozott. Körülbelül kétszázezren dolgoztak kint akkor, és körülbelül négyszázezren dolgoznak kint most" – mondta Gulyás Gergely frakcióvezető-helyettes az ATV Start műsorában február 18-án foglalkoztatási statisztikákkal kapcsolatban.

„A KSH által publikált munkaerő-felmérésből származó foglalkoztatotti létszámadatok a nemzetközi módszertannak megfelelően a külföldön dolgozó személyek közül azoknak az adatait tartalmazzák, akik továbbra is egy magyarországi háztartás tagjai. Ezek a személyek (...) rendszeresen hazajárnak, és jövedelmükkel hozzájárulnak az adatot szolgáltató háztartás tagjainak megélhetéséhez.

A felmérés nem tartalmazza azoknak a háztartásoknak az adatait, amelyeknek minden tagja külföldön tartózkodik, így a háztartás megélhetési költségei is külföldön merülnek fel. A felvétel tanúsága szerint egyébként 2013 őszén a külföldön munkát vállalók száma 98-99 ezer főre tehető, (ami mintegy 12 ezer fős növekedés az előző évhez képest)” – írta a KSH idén januárban egy közleményben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG