<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Svájcban jobboldali kezdeményezésre a bevándorlók létszámának korlátozásáról tartanak hamarosan népszavazást, üzleti vezetők azonban arra figyelmeztetnek: a bevándorlók nélkül komoly bajba kerülhet a svájci ipar.

Miattuk van tömeg a buszon?

A bevándorlás kérdése nem csak Nagy-Britanniában van napirenden: Svájcban a jobboldali Svájci Néppárt (SVP) régóta a bevándorlási hullámot okolja a növekvő bérleti díjakért, túlzsúfolt tömegközlekedési járatokért és növekvő bűnözésért. A párt kezdeményezésére február 9-én népszavazást tartanak a tömeges bevándorlás korlátozása érdekében.

Ki fog akkor órákat gyártani?

Svájci üzleti körök azonban arra biztatják a lakosságot: utasítsák el a kezdeményezést - úgy látják ugyanis, hogy a bevándorlás korlátozásával komoly hiány lépne fel a képzett munkaerőből, ami a svájci cégek versenyképességét rontaná.

A Reuters beszámolója szerint a 12 svájci nagyvállalat vezetői egyebek mellett a gépiparból, az óraiparból, az IT-szektorból és a turisztikai iparból üzentek: a szabad munkaerőáramlás megakadályozása romboló hatású lenne a munkaerőpiacra is, mivel az innovatív vállalkozások nagyban függnek a speciális képesítésű munkaerőtől.

A svájci gyógyszeripar számára a népszavazás kulcskérdés lehet, a dolgozók 45 százaléka ugyanis az EU tagországaiból érkezik, míg a hotel-szektor alkalmazottainak 40 százaléka külföldi. A Reuters arra is felhívja a figyelmet: az EU Svájc legnagyobb kereskedelmi partnere - ha Svájc kvótákat állít fel, előfordulhat, hogy az ország kétoldalú egyezményeit is újra kell gondolni.

Azzal van baj, aki csak a segélyért költözik

Bár Svájc nem tagja az Európai Uniónak, bevándorlási politikáját az EU személyek szabad mozgásával kapcsolatos irányelvéhez igazítja; jelenleg az unión kívülről érkező állampolgárok számát korlátozzák, a februári népszavazás viszont az uniós állampolgárok számára is éves kvótát határozna meg.

Európa-szerte aggódnak a politikusok amiatt, hogy januártól Románia és Bulgária állampolgárai is teljes hozzáférést kapnak az uniós munkaerőpiachoz, a legtöbbet Nagy-Britanniában foglalkoznak a kérdéssel, ami az országban tömegesen élő és dolgozó magyarok miatt itthon is fontos kérdés. Leginkább nem a munkát vállalókkal, hanem a "jóléti turistákkal" van problémája a fogadó országoknak: ők azok a potyautasok, akik a saját hazájukban meglévőnél jóval magasabb összegű szociális ellátás, és nem pedig a munkalehetőség reményében költöznek a gazdagabb országokba.

Nem a magyarok miatt van tömeg a buszon, de egyre többen vagyunk

2002 és 2012 között évente 63 ezer fővel nőtt a bevándorlók száma Svájcban. Az országban élő EU-állampolgárok aránya 4,6 százalékra nőtt tavaly augusztusig, 1,23 millió főre. A bevándorlók legnépesebb csoportját az olaszok, a németek és a portugálok alkotják. Az Eurostat és az OECD bevándorlási statisztikái 2011-ig bezárólag érhetőek el, de küldőországokra lebontva is kutatható a statisztika - így azt is tudhatjuk, hogyan alakult a magyar bevándorlók száma.

Nincs munkanélküli segély három hónapig

Januártól szigorítja a brit kormány az EU-társállamokból érkező munkavállalók szociális ellátásának bizonyos szabályait a visszaélések megnehezítése érdekében: a december közepén váratlanul bejelentett intézkedések között szerepel az is, hogy  az uniós társállamokból érkezők nagy-britanniai tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó juttatásokat. Részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos