3p
Mostanában zajlanak a felsőoktatási intézmények pótfelvételijei. Mire érdemes figyelni, ha első körben valaki lemaradt a felvételiről?

1) NYUGI! Nem vettek fel sehova, vagy eddig nem is felvételiztél semelyik felsőoktatási intézménybe? Végy egy nagy levegőt, és böngészd át, mely intézmények mely karán van lehetőség pótfelvételire.

2) VÁLASSZ OKOSAN! A pótfelvételin már csak egy képzésre jelentkezhetsz, ezért érdemes alaposan átgondolnod, hogy mi legyen az az egy. "Érdemes mérlegelni, milyen lehetőségekhez juttatja a fiatalokat az intézmény és a szak, amit választanak. Például hogy jó eséllyel lesz-e munkahelyük és milyen fizetést visznek majd haza, ha kikerülnek az iskolapadból." - mondja Dr. habil. Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora.

3) ÉLJ A LEHETŐSÉGEKKEL! Nem akadály, ha nincs 260 pontod az érettségid és a tanulmányi eredményed alapján, vagy nem tettél emelt szintű érettségit. Jelentkezz olyan alapképzési szakra, ahol nem a középiskolai és érettségi eredmények számítanak, hanem a felvételi vizsgán nyújtott teljesítmény! Később még lesz lehetőséged átjelentkezni másik szakra. Vagy választhatsz felsőoktatási szakképzést is, ahol alacsonyabb a ponthatár, így könnyebb bekerülni.

4) IRÁNY A NYÍLT NAP! Menj el a pótfelvételi nyílt napra, ahol minden fontos információt megtudhatsz a kiválasztott intézményről és a szóba jöhető szakokról!

5) TERVEZZ A KÖLTSÉGEKKEL! A pótfelvételi jelentkezés 5 ezer forintba a kerül, ez egy egyszeri díj. A szak, amit választasz, minden bizonnyal önköltséges lesz, vagyis félévenként egy fix összeget, azaz tandíjat kell majd fizetned. Érdemes utánajárni, tudsz-e részletfizetést kérni. Kérdezd meg az intézmény felvételi irodáján vagy tanulmányi osztályán, mit tartalmaz a költségtérítési díj, és hogy a tandíjon felül kell-e még fizetned valamiért: például a nyelvoktatásért, tankönyvekért, tréningekért.

6) PONTOZZ! A pótfelvételin az a szabály, hogy a ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint az általános felvételi eljárásban. Mielőtt jelentkezel, ellenőrizd, hogy hány ponttal lehetett bejutni a kiszemelt szak önköltséges változatára!

7) ÜGYELJ A HATÁRIDŐKRE! Idén a pótfelvételi beadási határideje július vége a pótfelvételi ponthatárokat pedig augusztus közepén hirdetik ki. A jelentkezés kizárólag elektronikusan zajlik július végétől itt: www.felvi.hu.

+1: Ha nem találod pont azt a képzést a pótfelvételin, mint amire eredetileg jelentkeztél, akkor se csüggedj el, mert biztosan találsz hasonlót! Ha elkezded a főiskolát, nem veszítesz el egy évet. És, bár később lehet szakot váltani, nem ritka az sem, hogy valaki megszereti a megkezdett képzést és már nem is akar máshova járni!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG