<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mostanában zajlanak a felsőoktatási intézmények pótfelvételijei. Mire érdemes figyelni, ha első körben valaki lemaradt a felvételiről?

1) NYUGI! Nem vettek fel sehova, vagy eddig nem is felvételiztél semelyik felsőoktatási intézménybe? Végy egy nagy levegőt, és böngészd át, mely intézmények mely karán van lehetőség pótfelvételire.

2) VÁLASSZ OKOSAN! A pótfelvételin már csak egy képzésre jelentkezhetsz, ezért érdemes alaposan átgondolnod, hogy mi legyen az az egy. "Érdemes mérlegelni, milyen lehetőségekhez juttatja a fiatalokat az intézmény és a szak, amit választanak. Például hogy jó eséllyel lesz-e munkahelyük és milyen fizetést visznek majd haza, ha kikerülnek az iskolapadból." - mondja Dr. habil. Vass László, a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola rektora.

3) ÉLJ A LEHETŐSÉGEKKEL! Nem akadály, ha nincs 260 pontod az érettségid és a tanulmányi eredményed alapján, vagy nem tettél emelt szintű érettségit. Jelentkezz olyan alapképzési szakra, ahol nem a középiskolai és érettségi eredmények számítanak, hanem a felvételi vizsgán nyújtott teljesítmény! Később még lesz lehetőséged átjelentkezni másik szakra. Vagy választhatsz felsőoktatási szakképzést is, ahol alacsonyabb a ponthatár, így könnyebb bekerülni.

4) IRÁNY A NYÍLT NAP! Menj el a pótfelvételi nyílt napra, ahol minden fontos információt megtudhatsz a kiválasztott intézményről és a szóba jöhető szakokról!

5) TERVEZZ A KÖLTSÉGEKKEL! A pótfelvételi jelentkezés 5 ezer forintba a kerül, ez egy egyszeri díj. A szak, amit választasz, minden bizonnyal önköltséges lesz, vagyis félévenként egy fix összeget, azaz tandíjat kell majd fizetned. Érdemes utánajárni, tudsz-e részletfizetést kérni. Kérdezd meg az intézmény felvételi irodáján vagy tanulmányi osztályán, mit tartalmaz a költségtérítési díj, és hogy a tandíjon felül kell-e még fizetned valamiért: például a nyelvoktatásért, tankönyvekért, tréningekért.

6) PONTOZZ! A pótfelvételin az a szabály, hogy a ponthatár nem lehet alacsonyabb, mint az általános felvételi eljárásban. Mielőtt jelentkezel, ellenőrizd, hogy hány ponttal lehetett bejutni a kiszemelt szak önköltséges változatára!

7) ÜGYELJ A HATÁRIDŐKRE! Idén a pótfelvételi beadási határideje július vége a pótfelvételi ponthatárokat pedig augusztus közepén hirdetik ki. A jelentkezés kizárólag elektronikusan zajlik július végétől itt: www.felvi.hu.

+1: Ha nem találod pont azt a képzést a pótfelvételin, mint amire eredetileg jelentkeztél, akkor se csüggedj el, mert biztosan találsz hasonlót! Ha elkezded a főiskolát, nem veszítesz el egy évet. És, bár később lehet szakot váltani, nem ritka az sem, hogy valaki megszereti a megkezdett képzést és már nem is akar máshova járni!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Minimálbér-tárgyalás: lezajlott egy újabb forduló
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 20. 18:23
Újabb tárgyalási fordulóval folytatódtak a kötelező legkisebb bérekkel kapcsolatos egyeztetések a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán.  
Karrier A fiatalok harmada veszítette el az állását a pandémia miatt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 16. 09:58
Szerencsére sokan már új munkát találtak. 
Karrier A Takarék Jelzálogbanktól igazolt új üzletfejlesztési vezetőt a Diófa Alapkezelő
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 14:47
A Diófa Alapkezelő Incze Zsombort nevezte ki a vállalat új üzletfejlesztési vezetőjének. A szakember munkájának kiemelt fókuszában az üzleti folyamatok hatékonyságnövelése, a meglévő befektetési termékek fejlesztése, valamint új befektetési konstrukciók kialakítása lesz.
Karrier A magyar sportolók már a laborban elkezdték a felkészülést az olimpiára
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 10. 13:11
A Synlab labordiagnosztikai cég sportdiagnosztikai üzletága több mint 70, a tokiói olimpián szereplő sportoló felkészülését segítette többek között tűpontosan beállított étrenddel, valamint ötezer paraméterből kiválasztott vitamin- és ásványianyagszint-méréssel.
Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos