1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára, Cséfalvay Zoltán szerint a kormány a jövőben inkább a munkaadókat szeretné ösztönözni annak érdekében, hogy bővüljön a foglalkoztatás.

Az utóbbi két év sikereket hozó kínálatösztönző munkaerő-piaci politikája után a kormány - elsősorban a munkahelyvédelmi akcióterven keresztül - a keresletösztönzés felé fordul a foglalkoztatáspolitikában, vagyis a munkaadókat szeretné segíteni a munkahelyek megtartásában és újak létrehozásában - mondta Cséfalvay Zoltán egy keddi budapesti munkaerő-piaci konferencián.

Orbán Viktor felesége szerint nem fogunk jobban élni, csak keményebben dolgozni

Az Ökumenikus Segélyszervezet Egy irányba megyünk? című rendezvényén Lévai Anikó, a segélyszervezet jószolgálati nagykövete megnyitó beszédében kiemelte: gazdasági paradigmaváltás zajlik, "az ma már csak illúzió, hogy egyre jobban fogunk élni".

A fiatal nemzedékek egyre többet fognak dolgozni, eközben vissza kell fogni a fogyasztást, környezetvédelmi és gazdasági okokból egyaránt. A munkára való hajlandóság, a képesség a kemény munkára egyre fontosabb kritériummá válik, ez lesz a feltétele annak, hogy kiegyensúlyozottan élhessünk; a munka pedig egyben a szegénység elleni küzdelemnek is az alfája és ómegája - mondta Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége.

Külön figyelni kell a fiatalok elhelyezkedésére

Lévai Anikó felhívta a figyelmet az Ökumenikus Segélyszervezet "Ygen" Humánerőforrás Központjának munkájára, amellyel fiatalok elhelyezkedését segítik. Hangsúlyozta: a segélyszervezet tapasztalatai szerint a legtöbb, eredménytelenül munkát kereső emberben van egy belső gát, amely akadályozza a munka megtalálásában.

Az Ygen program keretében az Ökumenikus Segélyszervezet nem elsősorban állásközvetítőként működik, hanem arra törekszik, hogy a velük kapcsolatba kerülő fiatal munkanélkülieket alkalmassá tegyék a munkavállalásra. Egy-egy munkanélkülivel körülbelül három hónapig foglalkoznak, az elhelyezkedési ráta pedig 70 százalékos, ami kiemelkedően magas arány, és jó eredmény.

Cséfalvay Zoltán a foglalkoztatási válság megelőzéséről beszélt

Cséfalvay Zoltán előadásában azt hangsúlyozta, hogy talán a munkaerőpiac az a terület, amelyen az utóbbi két évben a legnagyobb változások történtek. Hozzáfűzte: ezzel párhuzamosan Európában is nagy változások vannak; most van az a pillanat, amikor a pénzügyi válság kemény foglalkoztatási válsággá alakul át, sok dél-európai országban lassan kezelhetetlenné válik a munkanélküliek nagy száma, a fiatalok munkanélküliségi rátája pedig még ennél is rosszabb képet mutat.

Az államtitkár szerint Magyarországon is oda kell figyelni a fiatalkorúak munkanélküliségére, mert állás nélkül nehéz elindulni és továbblépni, és ez akár elvezethet egy "elveszett nemzedék" kialakulásához is.

A munkahelyvédelmi akcióterv enyhíti a foglalkoztatási válságot Cséfalvay szerint

Az utóbbi két évben jelentős elmozdulás történt a magyar munkaerő-piacon is: jelenleg több mint 3 millió 900 ezer foglalkoztatott van, ez pedig meghaladja a válság előtti időszak adatait. A 10,7 százalékos magyar munkanélküliségi ráta is csak kissé tér el a 10,4 százalékos európai uniós átlagtól - hangsúlyozta Cséfalvay Zoltán.

A munkahelyvédelmi akciótervről elmondta, annak célja nemcsak a munkahelyek megóvása, hanem újak létrehozása is. A szociális hozzájárulási adó csökkentése a megcélzott csoportoknál közel 1,2 millió embernek teszi lehetővé a munkahely megtartását - mondta az államtitkár.

Cséfalvay Zoltán szerint most érkezett el az idő arra, hogy a civil szféra még jobban be tudjon kapcsolódni a foglalkoztatásba, már csak azért is, mert ez a szféra az, amely alkalmas a sajátos szociális helyzetű emberek foglalkoztatásának javítására, mivel olyan csoportokat is meg tud szólítani, amelyeket az állam és a piac nem.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG