TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Magyar szemszögből nézve áttörés született szerda este Luxembourgban az uniós tagállamok versenyképességi tanácsában arról, hogy milyen szabályok alapján lehet majd részt venni a 2014 és 2020 közötti EU-költségvetési időszakban a kutatást és fejlesztést ösztönző, Horizon 2020 elnevezésű keretprogram által finanszírozott projektekben - közölte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára.

Mint elmondta, megállapodtak abban, hogy 2014-től a projektek személyi költségelszámolásánál fizetéskiegészítés adható uniós forrásból, mégpedig - a kompromisszum értelmében - fejenként évente nyolcezer euró.

Ezzel - hangsúlyozta az államtitkár - megteszik az első lépést annak az áldatlan állapotnak a felszámolása felé, amelyben a magyar kutatók bérszínvonala jelentősen elmarad a nyugat-európaiakétól.

Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkáraErős ösztönző

 

Jól fog jönni a támogatás
Az Európai Bizottság friss jelentése megállapítja, hogy Magyarországnak a versenyképesség szempontjából több kihívással is szembe kell néznie. A jelentés úgy értékeli, hogy Magyarországon a hitelezési feltételek szűkösek, különösen a kis- és közepes vállalkozások számára. Az elemzés szerint Magyarországon alacsony az innováció szintje, sok szolgáltatási területen gyenge a versenyhelyzet, a közigazgatás hatékonysága pedig alacsony. Részletek >>>

"Nagyon bízunk abban, hogy az így adható fizetéskiegészítés ösztönzi majd a hazai kutatókat az uniós projektekben és kutatói pályázatokban való erősebb részvételre" - mondta Cséfalvay Zoltán.

Hozzátette, hogy ez nem csupán Magyarország, hanem az összes kelet-közép-európai "új" uniós tagország számára jelentős siker. Ezek az országok előzőleg - jelezve a kutatói bérszakadék problémáját, a helyzet tarthatatlanságát - közös levélben fordultak az Európai Bizottsághoz, és sikerük az államtitkár szerint azt bizonyítja, hogy ha a térség országai összefognak, akkor eredményeket tudnak elérni.

Egyszerűbb lesz az elszámolás is

Ugyancsak jelentős fejleménynek nevezte Cséfalvay azt, hogy megállapodtak a kutatói költségelszámolás egyszerűsítésében. A jelenlegi szabályok szerint úgynevezett valós, vagyis tételes költségelszámolás van, ami a kutatóknak sok adminisztrációs terhet jelent. Az elfogadott új szabályzat szerint a közvetett költség a közvetlen költségek 25 százalékában maximált átalány lesz, tehát egyszerűsödik az elszámolási rend.

A jelenleg még "futó", hétéves kutatásfinanszírozási keretprogram 53 milliárd eurós nagyságrendű, a 2014 és 2020 közötti időszakra szóló Horizon 2020 azonban az előzetes tervek szerint már 81 milliárd euróval gazdálkodhat, ami folyó áron mintegy 87 milliárdnak felel majd meg.

Cséfalvay Zoltán kiemelte, hogy a magyar kutatók különösen jó eredményeket mutatnak fel az élettudományokban, de hangsúlyozta azt is, hogy a Horizon 2020 a tudomány valamennyi területét átfogja, így például van olyan fejezete is, amely a nagy társadalmi kihívásokra adandó válaszokat keresi.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
hírlevél