TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az egyik szakszervezet az automata kasszák bojkottjára hív fel a munkahelyek védelmében, támogatja a vasárnapi vásárlás korlátozását é kritizálja a multikat. Mások attól tartanak, hogy az fog igazán sok munkahelybe és vásárlói pénzbe kerülni, ha a multikat elüldözik, és a CBA bojkottjára szólítanak fel.

Valóságos politikai háború zajlik a kiskereskedelmi láncok körül, miután a kormányzat óriási különadókat vet ki a külföldi láncokra igazítva, amelyek súlyos veszteségeket okozhatnak nekik, miközben előírja, hogy nem működhetnek egy bizonyos időn túl veszteségesen. A jelek szerint ez a külföldi láncok elüldözését vagy komoly áremeléseket eredményezhet, miközben a CBA-t hozná helyzetbe.

Bojkottálnák a CBA-t

A vásárlók egy része bojkottot hirdetett a Facebook-on a multiknál drágább CBA-üzletek ellen, miközben attól tartanak, hogy a multik bezárása esetén sok ezer munkahely szűnne meg. Ennek fényében lehet érdemes értelmezni, hogy éppen most egy másik szervezet hirdet bojkottot, miközben a multikat vádolja és a kormány elképzeléseit támogatja.

Az MTI híre szerint társadalmi akciót hirdet a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ), arra kéri a vásárlókat, hogy az önkiszolgáló kasszák helyett a normál kasszákat válasszák a nagyáruházakban való bevásárláskor – mondta Bubenkó Csaba, a szervezet elnöke pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.

Automata kassza=kevesebb dolgozó

Bubenkó Csaba kiemelte: egy-egy önkiszolgáló kassza négy munkavállaló munkahelyét veszélyezteti, és a szakszervezet szerint azért vezették be a multinacionális vállalatok ezeket a kasszákat, hogy kevesebb dolgozót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban.

Nyitrai Károly munkajogász, a KDFSZ jogi szakértője a sajtótájékoztatón arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkáltatók egyre nagyobb arányban foglalkoztatnak pénztárosokat részmunkaidőben, nő az iskolaszövetkezeti munkavállalók száma, és egyre több olyan munkavállaló van, akit több munkakörben foglalkoztatnak.

Embert, ne gépet

„ Mentsen meg egy munkahelyet” mottóval azért indítottak társadalmi akciót, mert álláspontjuk szerint a cégek nem azért telepítik az önkiszolgáló kasszákat, hogy gyorsabban szolgálják ki a vásárlókat, vagy csökkentsék a kereskedelmi dolgozók munkaterhét, hanem hogy kevesebb munkavállalót kelljen alkalmazniuk a pénztárakban. "Arra kérjük a vásárlókat, hogy az embert válasszák, ne a gépet" – mondta az elnök.

A bulgáriai CBA honlapja. Ez is csak egy multi...

A szervezet továbbra is kiállnak a szabad vasárnap, azaz a vasárnapi zárva tartás mellett. Kifejtette, hogy a kereskedelemben dolgozók 85 százaléka nő, fontos, hogy ők együtt legyenek a családjukkal. Úgy vélte, hogy Magyarországon "modernkori rabszolgatartó társadalom" van, ahol a munkavállalók napi 8 órás munkából sem tudnak tisztességesen megélni. Bubenkó Csaba elmondta, hogy mivel a kereskedelemben egyébként is jelentős a munkaerőhiány, a szakszervezet nem tart attól, hogy létszámcsökkentés lesz az ágazatban a vasárnapi zárva tartás miatt.

Kártérítési perek a Tesco ellen

Nyitrai Károly kiemelte, hogy a kereskedelmi láncok 2012. június 30., vagyis az új Munka törvénykönyve hatályba lépéséig a törvényes vasárnapi munkavégzésen túl jogellenesen is elrendeltek vasárnapi munkavégzést. Erre példaként említette a Tescót, amely ezzel "több milliárd forinttal" károsította meg a munkavállalókat.

Jelenleg is körülbelül 70 munkavállaló kártérítési pere van folyamatban, és bár az igények nagy része már elévült, munkavállalónkét 50 és 200 ezer forint kártérítést követelnek vissza, de nem vagyoni kártérítést is igényeltek az érintettek, mivel a vasárnapi munkavégzés a családi élet rovására ment – emlékeztetett a munkajogász.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Lemondott EP-képviselői tisztségéről Szájer József
MTI | 2020. november 29. 12:12
Azt közölte, hogy a döntésének nincs köze a mostani uniós, jogállamisági csörtéhez.
Karrier Orbán Viktor kinevezte az országos kórház-főigazgatót
Privátbankár.hu | 2020. november 19. 08:07
Több mint öt éven át volt a Pécsi Tudományegyetem kancellárja az új országos kórház-főigazgató.
Karrier Újabb poszton követi apját a fideszes Koncz Zsófia
Privátbankár.hu | 2020. november 3. 07:30
A jövőben a fenntartható fejlődéssel is foglalkoznia kell.
Karrier Megszólalt egy szakszervezet: digitális oktatást szeretnének
Privátbankár.hu / MTI | 2020. október 30. 17:22
A koronavírus-járványra tekintettel különleges (digitális) oktatási rendszer bevezetését kéri a közoktatásban a kormánytól a Liga Szakszervezetek elnöksége.
Karrier Megvan, ki lesz az új magyar kémfőnök
Privátbankár.hu | 2020. október 28. 07:57
Czukor József október 31-én távozik az Információs Hivatal éléről.
Karrier Hogyan omoljunk össze konstruktívan?
Privátbankár.hu | 2020. október 18. 18:45
A pandémia alatt sokkal nagyobb szakítópróbának van kitéve az idegrendszerünk, mint amihez a normális körülmények között hozzászoktunk. Egyre többször akadunk ki, aminek nemcsak mi isszuk meg a levét a forró fejjel hozott döntéseink miatt, de akár szeretteink is, hiszen sokszor rajtuk csattan az ostor. Lehet azonban az összeomlást úgy is csinálni, hogy ne fájjon annyira, sőt, még épülni is tudjunk belőle.
Karrier A kijárási korlátozások jelentősen befolyásolták a lelki egészséget
Privátbankár.hu | 2020. október 16. 16:48
A koronavírus-járvány miatti bezártság erőteljesen hatott az emberek pszichés állapotára, többségüknél több tünet is jelentkezett, sokuknál ráadásul életükben először. Egy reprezentatív felmérés szerint azokban az államokban volt a legerősebb hatás, amelyekben a járványhelyzet a legsúlyosabb volt – derül ki 6 európai országban készített 6000 online interjú eredményéből, melyet idén szeptemberben végeztek, hogy az 1992 óta minden évben október 10-én ünnepelt Lelki Egészség Világnapja alkalmából az eredményeket meg tudják osztani a nagyközönséggel.
Karrier Megvan az EBRD új elnöke
MTI | 2020. október 8. 17:13
A részvényes országok és szervezetek képviselői francia elnököt választottak az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank élére. Ő az első nő az EBRD élén. 
Karrier A Fidesz már keresi Áder János utódját
Privátbankár.hu | 2020. október 8. 08:29
2022-ben lejár Áder János jelenlegi köztársasági elnök mandátuma, több név már most előkerült.
Karrier Új vezére van a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt-nek
MTI | 2020. október 1. 19:06
A posztra Fedák Istvánt nevezték ki. 
hírlevél