<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
A költségtakarékosság és a hatékonyság-növelés érdekében megújul a bérstruktúra és a szervezeti és működési szabályzat (SZMSZ) a jegybankban: egyebek mellett 25 százalékkal csökken a felsővezetői pozíciók száma, kivezetik a bónusz rendszert, a bérezési rendszer átalakítása pedig az eddiginél nagyobb anyagi biztonságot jelent a munkavállalóknak - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján.

A jegybank új SZMSZ-e július elején hatályba lépett, ezzel párhuzamosan megkezdődött az átállás az új bérezési rendszerre, amely az egyenlő bánásmód követelményére épül. Az új bérrendszer az "azonos munkakörben foglalkoztatottak részére azonos bér jár" elvén alapul, és csak a teljesítmény alapján enged meg eltérést. A korábbi bérezési rendszer igazságtalanságát jól tükrözi az MNB ismertetése szerint, hogy a legtöbbet kereső dolgozó éves bérének 67 százalékára terjedt ki a bónusz, míg a legkevesebbet keresőknél ez mindössze 11 százalékot tett ki.

Az új bérstruktúrában a korábbi 18 vezetői és beosztotti sáv kilencre csökken, így 50 százalékkal mérséklődik a "szervezeti távolság" a felsővezetők és a beosztottak között.

A teljes állomány mintegy harmadánál jelentősen elmaradtak a bérek a pénzintézeti körben érvényes mértékekhez képest, ezért az új bérstruktúra itt jelentős alapbéremelést hajt végre. A vezetői béreknél a bérezési középponttól lefelé 20 százalékos, felfelé pedig 30 százalékos eltérítést tesz lehetővé, ami megerősíti a vezetői teljesítmények ösztönzésének és elismerésének eszközeit.

A dolgozók harmada több pénzt kap, mintha bónusz járna neki

Kivezették a bónusz rendszert, és új bérsávok léptek a régiek helyére. Az idei bónuszkifizetésekre tervezett összeg így 25 százalékkal csökken, ez első félévben automatikusan kifizetett féléves bónusz 75 százaléka jár azoknak a munkavállalóknak, akik számára a korábbi bérrendszer 2013-ra teljesítmény célokat tűzött ki. Az első féléves bónusz kifizetésben csak azok vehetnek részt, akik már az év elején is a jegybankban dolgoztak. Az új kollégák számára bónusz nem jár - erősítette meg az MNB.

A bónusz második félévre tervezett összege szintén 25 százalékkal csökken, miközben 75 százalékot béremelésként fizetnek ki, ez beépül az alapbérbe.

A legkevesebbet kereső munkavállalóknak - a teljes állományi létszám több mint harmada számára - a bónusznál magasabb lesz a béremelés.

Az üzemi tanács kérésére az új bérrendszer megemeli a jubileumi jutalmak összegét, és figyelembe veszi a szakszervezetek javaslatát, hogy a jegybank bérrendszere minden munkavállaló számára biztosítsa az MNB-hez méltó életszínvonal elérését - írta a jegybank. Megjegyezték azt is: az új bérrendszer azon az alapelven nyugszik, hogy az átalakítás során senkinek sem csökkenhet az alapbére, és azt a célt tűzi maga elé, hogy az MNB munkavállalói közül senki ne keressen kevesebbet a mindenkori minimálbér 250 százalékánál.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
Karrier "Tanárnak lenni egzisztenciálisan az öngyilkosságot közelíti" – A hét videója
Bíró Vilma - Izsó Márton Artúr | 2022. március 18. 16:31
Nem csak bérprobléma, hanem strukturális probléma van az oktatásban, és legjobban a diákok látják, hogy baj van. 
Karrier 5 kérdés, amelyet minden főnöknek meg kell kérdeznie, mielőtt túl késő
Kollár Dóra | 2022. február 20. 15:21
Abban a világban, ahol továbbra is nagyon sokan döntenek a felmondás mellett, gyakran felmerül a kérdés: mégis hogyan lehetne mindezt megelőzni? Ez lehet az egyik válasz.
Karrier Sztrájkolnának a mozdonyvezetők – a MÁV szerint jogszerűtlenül
Privátbankár.hu | 2022. február 2. 18:49
Március tizedikére hirdettek munkabeszüntetést. 
Karrier Több mint 400 új munkahelyet hozott létre a Lidl Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 28. 10:22
A Lidl 36 milliárd forintos projekt keretében nyitott új logisztikai központot Ecseren, a Budapesten és környékén lévő áruházai kiszolgálására.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG