<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Meddig tart még a háború, és mi vár Magyarországra? Jól helyezkedik a kormány? Meddig bírja anyagilag Oroszország? Hogyan és miből lehet majd újjáépíteni Ukrajnát?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Káncz Csabával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. december 15. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elfogadhatatlannak tartja a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), hogy a Volán-társaságoknál - minden előzetes egyeztetés és bejelentés nélkül - felmondták a munkáltatók a hatályos kollektív szerződés több pontját.

A SZAKSZ közleménye szerint a felmondott szakaszokból egyértelművé vált, hogy a munkáltató - a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) alapján - a foglalkoztatás szabályainak szigorításával és a munkaidő beosztásának változtatásával, valamint a munkavállalókra nézve hátrányos új szabályzók bevezetésével kívánja elérni a hatékonyabb működést.

Sztrájk is lehet

Az érdekképviselet figyelmeztet arra, hogy ha július elsejéig nem sikerül megállapodni a munkáltatókkal a Volán társaságoknál, és a munkáltatók egyoldalúan határozzák meg - a munkavállalók számára hátrányos - foglalkoztatási szabályokat, a SZAKSZ "munkabeszüntetés megszervezésével fog tiltakozni a munkások további kizsákmányolásával szemben".

A közlemény szerint a szakszervezet elutasítja a több hónapos munkaidőkeret alkalmazását, mivel a túlórákat a munkáltató, a vezénylés "trükközésével" egyszerűen a munkaidőkeret végéig eltüntetheti. A SZAKSZ szerint a több hónapos munkaidőkeret alkalmazását, olyan területeken lehet - és kell - alkalmazni, ahol a munkavégzés nem kiegyensúlyozott, az időszakonként, és jelentősen változik. Megítélésük szerint a közlekedésben, ahol a feladatokat a hivatalosan meghirdetett menetrend alapján végzik, semmi sem indokolja a több hónapos munkaidő keret bevezetését.

Nem fogadják el azt sem, hogy a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek. A SZAKSZ számára az is elfogadhatatlan és folyamatos "harcot" generál a munkáltatóval, hogy a munkahelyen eltöltött időt nem tekinti teljes mértékben munkaidőnek, és a rendelkezésre állási időre a besorolási bér töredék részét számolja el, fizeti ki.

"A SZAKSZ határozott lépést tesz annak érdekében, hogy a munkáltatók részéről a kollektív szerződések részleges felmondásával szemben, a Volán társaságoknál működő szakszervezetek, rövid időn belül rendezzék soraikat, és együttes kiállással, a lehető legjobb eredményt érjék el az elkövetkező tárgyalások során" - olvasható a közleményben.

A szakszervezet ugyanakkor visszautasít minden olyan munkáltatói elképzelést, amely a munkahelyek számának, és a jövedelmek csökkentését eredményezheti.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
Karrier Rengeteg fiatal fog fizetésemelésért kopogtatni a munkáltatójánál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 30. 13:31
25. életévük betöltése után is ragaszkodna az SZJA mentességgel járó magasabb nettó fizetéshez a fiatalok fele, ennek érdekében fizetésemelést kérnek majd munkaadóiktól – derül ki egy friss felmérésből. 
Karrier Rekordbírságot és börtönbüntetést kapott egy kínai milliárdos
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 13:29
Soha senki nem kapott ekkora pénzbüntetést még az ázsiai országban.
Karrier Milyen a munkaerő, ha kölcsönzött? - Aki akar, tud dolgozni
Elek Lenke | 2022. június 15. 15:54
Ma, amikor szinte minden ágazat munkaerőhiánytól szenved, a vendéglátástól a festő-mázolókig és az asztalosokig, és a betanított munkás ugyanúgy hiánycikk, mint a szakmunkás, felmerül a kérdés, beválik-e, mint módszer, a munkaerőkölcsönzés és ha igen, mi a siker titka? Jelenleg közel 200 ezer ember tartozik ebbe a körbe Magyarországon.
Karrier Új vezérigazgató az Invitech élén
Privátbankár.hu | 2022. május 26. 18:10
Az Invitechet három éve irányító Gerald Grace július 1-vel leköszön a vállalat éléről. 
Karrier A milliárdos ranglista teteje: ők a leggazdagabbak Nagy-Britanniában
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 15:22
Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.
Karrier Az Airbnb-nél nem kell bemenni az irodába. De még a városba, vagy az országba se!
Bendl Vera | 2022. április 30. 15:55
Az Airbnb támogatja, hogy dolgozói ott végezzék a munkájukat, ahol akarják. Mondjuk a tengerparton például egy távoli országban. 
Karrier Bővíti tanácsadó testületét a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. április 22. 15:37
Armin Papperger és Sunil Sabharwal csatlakoznak a vállalatcsoport tanácsadóihoz.
Karrier Hogyan őrizzük meg a reményt, amikor úgy tűnik, hogy minden borzalmas?
Kollár Dóra | 2022. március 20. 12:04
A remény kulcsfontosságú szerepet játszik az egyén fejlődésében, azonban ez a rendkívül fontos tényező a járvány előtt időszakban csak elhanyagolható szerepet kapott. Amikor a világon minden a feje tetejére állt, sokszor úgy tűnhet, hogy aki mer reménykedni, arra bármelyik sarkon ott leselkedhet a következő csalódás, holott ez nem így van. Ami pedig még fontosabb: a remény elengedhetetlen az elégedettségünkhöz, motiváltságunkhoz, egészségünkhöz és teljesítményünkhöz.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG