<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Elfogadhatatlannak tartja a Szolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezet (SZAKSZ), hogy a Volán-társaságoknál - minden előzetes egyeztetés és bejelentés nélkül - felmondták a munkáltatók a hatályos kollektív szerződés több pontját.

A SZAKSZ közleménye szerint a felmondott szakaszokból egyértelművé vált, hogy a munkáltató - a július elsején hatályba lépő új Munka törvénykönyve (Mt.) alapján - a foglalkoztatás szabályainak szigorításával és a munkaidő beosztásának változtatásával, valamint a munkavállalókra nézve hátrányos új szabályzók bevezetésével kívánja elérni a hatékonyabb működést.

Sztrájk is lehet

Az érdekképviselet figyelmeztet arra, hogy ha július elsejéig nem sikerül megállapodni a munkáltatókkal a Volán társaságoknál, és a munkáltatók egyoldalúan határozzák meg - a munkavállalók számára hátrányos - foglalkoztatási szabályokat, a SZAKSZ "munkabeszüntetés megszervezésével fog tiltakozni a munkások további kizsákmányolásával szemben".

A közlemény szerint a szakszervezet elutasítja a több hónapos munkaidőkeret alkalmazását, mivel a túlórákat a munkáltató, a vezénylés "trükközésével" egyszerűen a munkaidőkeret végéig eltüntetheti. A SZAKSZ szerint a több hónapos munkaidőkeret alkalmazását, olyan területeken lehet - és kell - alkalmazni, ahol a munkavégzés nem kiegyensúlyozott, az időszakonként, és jelentősen változik. Megítélésük szerint a közlekedésben, ahol a feladatokat a hivatalosan meghirdetett menetrend alapján végzik, semmi sem indokolja a több hónapos munkaidő keret bevezetését.

Nem fogadják el azt sem, hogy a munkaközi szünet nem része a munkaidőnek. A SZAKSZ számára az is elfogadhatatlan és folyamatos "harcot" generál a munkáltatóval, hogy a munkahelyen eltöltött időt nem tekinti teljes mértékben munkaidőnek, és a rendelkezésre állási időre a besorolási bér töredék részét számolja el, fizeti ki.

"A SZAKSZ határozott lépést tesz annak érdekében, hogy a munkáltatók részéről a kollektív szerződések részleges felmondásával szemben, a Volán társaságoknál működő szakszervezetek, rövid időn belül rendezzék soraikat, és együttes kiállással, a lehető legjobb eredményt érjék el az elkövetkező tárgyalások során" - olvasható a közleményben.

A szakszervezet ugyanakkor visszautasít minden olyan munkáltatói elképzelést, amely a munkahelyek számának, és a jövedelmek csökkentését eredményezheti.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Karrier Nincsenek elragadtatva az oktatás színvonalától a diákok, de a munkanélküliségtől kevesen félnek
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 16:26
Sok diák derűlátó: az iskola befejezése után 50 százalékuk arra számít, hogy könnyen munkába tud majd állni – derül ki a K&H ifjúsági indexéből. Ettől magasabb eredmény a kutatás elmúlt kilenc éve alatt csak 2017-2018-ban fordult elő. Ettől függetlenül akadnak pesszimisták is, a diákok 17 százaléka attól tart, hogy nehezen talál majd munkát, 5 százalékuk szerint pedig nagyon nehéz lesz.
Karrier Lemondott a Miniszterelnökség egyik helyettes államtitkára
Privátbankár.hu | 2021. július 24. 09:43
Távozik a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztések koordinációjáért felelős helyettes államtitkára, már meg is van az utódja.
Karrier Munkatársakat keresünk!
- | 2021. július 12. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Saját miniszteri biztost kapott a magyar történelem egyik legnagyobb veresége
Privátbankár.hu | 2021. július 9. 07:38
Semjén Zsolt, a miniszterelnök általános helyettese a csütörtök este megjelent Hivatalos Értesítőben olvasható utasítás szerint új miniszterelnöki biztost nevezett ki. Dr. Hargitai János július 5. óta a  mohácsi csata 500. évfordulójáról történő méltó megemlékezéssel összefüggő feladatok ellátásáért felel. 
Karrier Elveszik a munkát a robotok – a járvány után nem lesz szükség több emberi munkakörre?
Kollár Dóra | 2021. június 12. 12:07
A járvány alatt több területen a robotoké lett a munka, és hogyha a kutatóknak lesz igaza, nem is fogják visszaadni azt. Bajban vannak a könnyen helyettesíthető munkavállalók?
Karrier Megszületett a budapesti bérmegállapodás
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 3. 17:48
A szakszervezetek és Karácsony Gergely együtt jelentette be a megállapodást.
Karrier Mit tehetnek a vezetők azért, hogy a dolgozók igazán hatékonnyá váljanak?
Kollár Dóra | 2021. május 24. 18:04
Ugyan már lecsengőben van a harmadik hullám Magyarországon, a járvány rányomta a bélyegét a mindennapjainkra, így a munkahelyi hatékonyságra is. A Harvard üzleti szaklapja egy egyetemi kórház példáján keresztül mutatta be, mennyit számíthatnak a menedzsment döntései a hatékonyság növelésében.
Karrier Optimisták és fizetésemelésre számítanak a dolgozó fiatalok
Privátbankár.hu | 2021. május 17. 09:10
A járvány ellenére is nagyon optimista a munkavállalással kapcsolatban a 19-29 éves korosztály. 
Karrier A kormány hívó szava: sok ezer embernek a mai az utolsó home office-munkanapja
Privátbankár.hu | 2021. május 7. 06:15
Ahogy visszamennek a diákok az iskolákba, a kormány visszahívja az embereket a home office-ból.
Karrier Orbán Viktor elárulta, mit vár a modellváltó egyetemektől
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 4. 17:45
A miniszterelnök szerint egy teljesen új egyetemi rendszer jött létre.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos