Munka Törvénykönyve
Vállalat Munka a karantén idején - a home office-tól a kötelező szabadságig 
Privátbankár.hu | 2020. március 24. 13:34
Az emberiség a 21. század eddigi legnagyobb kihívásával áll szemben; a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda a munkaviszonyból származó jogokról és kötelezettségekről készített összeállítást a koronavírus-járvány idején.
Makro / Külgazdaság A kaszinók is adómentességet kapnak 
Baka F. Zoltán | 2020. március 19. 07:16
A hiteltörlesztési moratórium pedig átnyúlhat 2021-re a kormány legfrissebb rendelete szerint. Új szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásra, a munkaadót nem köti határidő a beosztások megváltoztatásakor, és szabad kezet kapnak az egészségügyi ellenőrzésekhez a munkavállalók körében.
Vállalat A Suzukihoz vonul az ellenzék - közben kiderült, hogy nem vezetik be a 400 órás túlórakeretet 
Privátbankár.hu | 2019. február 18. 16:00
Az ellenzéki képviselők hétfő délután az MTVA épületénél találkoztak, ezt követően pedig felkeresik az esztergomi Suzuki-gyárat.
Makro / Külgazdaság Örülnek a német cégek, hogy vakulásig túlórázhatunk 
Wéber Balázs | 2018. december 13. 12:45
Német sajtóbeszámolók szerint a német cégek valóban jelezték, hogy örülnének a túlóraszám növelésének, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig maga is próbált elébe menni ezeknek az igényeknek. A nyugati lapok hasábjaira egyébként nem csak a túlóratörvény és a tüntetések híre jutott el, hanem az Orbán-Szabó füttyjelenet is.
Makro / Külgazdaság Azt üzeni a Fidesz, hogy dolgozzatok többet 
Privátbankár.hu | 2018. november 22. 14:52
A kormánypárt szerint a munkaidőkeret elszámolásának kitolása és a túlóraszám növelése azért jó, mert aki többet akar dolgozni, az ezáltal megteheti.
Makro / Külgazdaság A munkaadók is meghökkentek az Orbán-kormány legújabb ötletén 
Wéber Balázs | 2018. november 22. 13:00
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége sem tartja szerencsésnek, hogy a kormány előzetes egyeztetés nélkül emelné három évre a munkaidőkeret elszámolását, és növelné a túlórák számát. A Magyar Szakszervezeti Szövetség szerint a javaslat elfogadhatatlan, a Vasutasok Szakszervezete pedig azt egyenesen a modernkori rabszolgaság bevezetéseként értékeli.
KKV Nem tudod kivenni a szabadságod? Bajba kerülhet a céged 
Privátbankár.hu | 2018. június 22. 16:35
Az első félév végéhez közeledve a tapasztalatok szerint főleg a kisebb cégek vannak elmaradva a szabadságok időarányos kiadásával. Jogszabálysértésnek számít, ha a munkáltató nem adja ki az adott évre járó szabadságot.
Karrier Döcög a kormányzás? Újabb ügyben táncol vissza a kormány 
Privátbankár.hu | 2017. április 25. 11:42
Újabb törvényjavaslattól táncol vissza a kormány - nem igazán jön be mostanában, ha szakmai egyeztetés nélkül, erőből próbálnak keresztülvinni valamit.
Makro / Külgazdaság Munkatörvénykönyv: ezen a héten biztos nem lesz módosítás 
Privátbankár.hu | 2017. április 24. 08:38
Jövő héten ülnek össze a versenyszféra és a kormány képviselői, addig marad az elégedetlenkedés.
Makro / Külgazdaság Tiltakoznak az új munkatörvény ellen 
Privátbankár.hu | 2017. április 19. 13:36
A módosítás akár 400 óra plusz túlórát is eredményezhet.
Karrier Tudtad? Több szabadság jár neked, mint gondolnád 
BR | 2017. február 10. 20:30
A szülési- és a betegszabadságot mindenki ismeri, ahogy a kötelezően meghatározott, fizetett szabadság fogalmát is. Manapság azonban egyre több vállalat ismeri fel, hogy bizonyos különleges esetekben sem árt, ha ad néhány nap szusszanásnyi szünetet a dolgozóinak, Amerikában most vezették be a gyász- és a beteggondozási szabadságot. De mi a helyzet Magyarországon?
Karrier Szabadság, plusz pénz, végkielégítés - így dolgozol jövőre  
Privátbankár.hu | 2015. december 13. 20:30
A Munka Törvénykönyvét érintő változások mellett a közszolgálatra vonatkozó törvényt, a munkavédelmemről, valamint a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvényt is módosíthatják. Szigorodhatnak a felmondási szabályok, erősödhet a munkavédelem.
KKV Biztos, hogy mindenki elment kéthetes szabadságra? Ellenőrzik! 
Privátbankár.hu | 2015. szeptember 30. 11:09
Október 1-jétől két hónapon keresztül zajlik a szabadságokkal kapcsolatos szabályok országos célellenőrzése.
Karrier Munkavállalók vagyunk, vagy rabszolgák? – gyengült a pozíciónk 
Privátbankár.hu | 2015. március 7. 13:05
A Munkástanácsok Országos Szövetsége (MOSZ) szerint túlságosan legyengítették a munkavállalói jogvédelmet, a munkáltatók jelentős része gondolja úgy, hogy a jogkövető magatartás nem kifizetődőbb, mint a jogsértések - nyilatkozta Palkovics Imre, a MOSZ elnöke.
Karrier Kisgyerekesek, figyelem! Így változott a Munka törvénykönvye 
Privátbankár.hu | 2015. január 9. 18:07
Idén év elején módosult a Munka törvénykönyve és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény is, a változások a gyermeket nevelő szülőkre vonatkoznak. Kitolták a részmunkaidős foglalkoztatás lehetőségét, és a szabadsággal kapcsolatos rendelkezések is változtak.
Karrier A te főnököd is Big Brother? Jogszerűen figyel meg? 
Privátbankár.hu | 2014. július 28. 18:04
A munkáltatók különféle módon ellenőrizhetik munkavállalóikat, azonban nem mindegy hogyan építik ki az ellenőrzés rendszerét, illetve milyen módon jutnak információhoz velük kapcsolatban. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy a dolgozó magánéletére nem terjedhet ki az ellenőrzés, tilos korlátlan ideig tárolni a felvételeket, illetve milyen esetekben kell az elektronikus megfigyelőrendszer működtetését bejelenteni az adatvédelmi nyilvántartásba.
Karrier Veszélyes jogi hiba: lesz, aki nem kap fizetést? 
Privátbankár.hu | 2014. április 17. 16:11
Az új Ptk. eddig kevesek által felfedezett új szabálya várhatóan nagy riadalmat fog okozni: ha egy társaság eredménytartaléka negatív, vagyis nem fizethet osztalékot, akkor tagjainak nem teljesíthet semmilyen egyéb kifizetést sem. Ebből az is következhet, hogy a tagok a munkaszerződés alapján járó munkabért sem vehetik fel.
Makro / Külgazdaság Szakszervezeti kritika: több a munka, kevesebb a pénz 
Privátbankár.hu | 2013. december 28. 10:53
A szakszervezetek évértékelője szerint a közmunka nem megoldás, az egykulcsos adó miatt elszakadtak egymástól az emberek, egyértelműen a magas keresetűek jártak jól.
KKV Nekiment a kormánynak a vállalkozók főtitkára 
Privátbankár.hu | 2013. december 26. 10:11
 
Személyes pénzügyek Meddig húzná ki, ha elveszítené a munkáját? 
Privátbankár.hu | 2013. október 24. 19:30
Sokan csak napokról, vagy néhány hétről beszélhetnek, amikor a kérdésre válaszolnak. Ráadásul a munka elveszése mellett már egy kisebb munkahelyi gondatlanság is jelentős anyagi terhet róhat a dolgozóra, mert a Munka Törvénykönyvének változtatása miatt kiszélesedett a kártérítési felelősségi kör.
Karrier Hibázott az alkalmazott? Büntesse megbocsátással, az olcsóbb is 
Privátbankár.hu | 2013. október 3. 19:00
A hazai munkáltatók többsége nincs tisztában azzal, hogy új Munka Törvénykönyve ismét lehetővé teszi a felmondásnál kevésbé szigorúbb fegyelmi eszközök használatát a munkahelyen. Kevésbé súlyos vétség esetén célszerűbb és gazdaságosabb fegyelmi eszközökhöz nyúlni.
KKV Saját mobil a munkahelyen: akár börtön is lehet belőle 
Privátbankár.hu | 2013. szeptember 14. 08:00
Nem szabályozzák a hazai vállalkozások a privát mobileszközök céges környezetben való használatát, pedig nemcsak milliós kártérítést és pénzbüntetést kockáztatnak, hanem azt is, hogy jogvita esetén teljesen kiszolgáltatottá válnak munkavállalóikkal szemben – mutat rá a Balázs&Holló Ügyvédi Iroda.
Karrier Emlékszel a tegnapi bulira? A fotók igen - töröld, ha kell a meló 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 7. 06:15
Nemcsak az irodában, azon kívül sem mindegy, hogyan viselkedünk. Azt pedig, hogy a munkahelyünk szempontjából mi az illő, és mi nem, a főnök dönti el. Ezért a Facebookon közzétett fotók sok fejfájást okozhatnak. Adott esetben az utcán is találhatjuk magunkat.
KKV Mostantól nem számít, melyik hónapban megyünk szabira 
Privátbankár.hu | 2013. augusztus 1. 10:37
Ismét változik a tavaly júliusban hatályba lépett új Munka törvénykönyve. Mivel jelentős részben a bérszámfejtés területét érintik – az évközi változtatás sok vállalkozás nyilvántartásának átállítását megnehezítheti.
Karrier Várjon a nyaralással! Augusztustól nem kavar be a távolléti díj 
Privátbankár.hu | 2013. június 14. 11:35
Módosul a távolléti díj számítása, nem kell adót fizetniük a veszélyhelyzetben segítőknek.
Karrier Lassan egyéves a munka törvénykönyve, de még van mit tisztázni 
Privátbankár.hu | 2013. május 12. 10:26
A Deloitte könyvvizsgáló és tanácsadó cég összegyűjtötte törvénykönyv eddigi, mindennapos alkalmazásakor leggyakrabban kritizált rendelkezéseket, pozitív újításokat és a továbbra is bizonytalanságot okozó értelmezési kérdéseket.
Karrier Módosítják a szabadságolásra vonatkozó szabályokat 
Privátbankár.hu | 2013. április 6. 13:38
Módosítják a távolléti díj számításával összefüggő törvényt, mert azon akár tízezreket is bukhatott, aki rövid hónapban ment szabadságra, míg egy hosszú hónapban kivett szabadsággal sokkal jobban jártak a dolgozók. A módosítással a munkaadók és a munkavállalók képviselői is egyetértenek.
KKV Új munkatörvény: ettől még nem lesz egymillió új munkahely 
Privátbankár.hu | 2013. március 27. 10:52
Noha elkészítésének egyik fő indoka volt, az új munka törvénykönyve egy friss felmérés szerint nem járul hozzá érdemben új munkahelyek létrejöttéhez. Az új szabályozás hatására a megkérdezett vállalatok 56 százaléka dolgozta vagy dolgozza át már meglévő munkavállalóinak szerződéseit.
Adó Kevesebbet a minimálbérnél, mi a gond a távolléttel? 
Privátbankár.hu | 2013. március 1. 16:54
Nehéz számolni. Mit és hogyan kell figyelembe venni a távolléti díj számításánál? Kártyás Gábor munkajogász az ado.hu-nak adott interjúban segít értelmezni az előírásokat. Szélsőséges esetben ugyanis még a minimálbér alá is csökkenhet a fizetés.
Karrier Rosszul jártak a kölcsönzött dolgozók: se felmondási idő, se végkielégítés? 
Privátbankár.hu | 2013. február 28. 12:31
Sérült a kölcsönzött dolgozók érdeke több ponton is Kártyás Gábor munkajogász szerint. A szakértő a HR & Munkajognak azt mondta, hogy az új szabályok szerint kérdéses, hogy jár-e felmondási idő és végkielégítés a kölcsönadott dolgozóknak.
Karrier Távolléti díj: távol az optimális szabályozástól  
Privátbankár.hu | 2013. február 13. 15:38
A jelenlegi munka törvénykönyvében (Mt.) hiányos a távolléti díj számításának szabályozása, mert például legalább fél tucat olyan eset lehetséges, amikor a munkavállaló jogszerűen kap a minimálbérnél kevesebbet - közölte a Complex Kiadó Kártyás Gábor munkajogászt, a Munkaügyi Közvetítői és Döntőbírói Szolgálat tagját idézve. A szakértő szerint egy egyszerű technikai módosítással kezelhetőek lennének ezek a problémák.
Karrier Aki rosszkor megy szabadságra, ráfizethet 
Privátbankár.hu | 2013. január 29. 11:33
Januárban mindig az új törvényi szabályozáshoz kell alkalmazkodnia a könyvelőknek és bérszámfejtőknek. Idén például a távolléti díj vet fel kérdéseket.
Karrier Új Mt.: szükséges-e új munkaszerződést kötni? 
Privátbankár.hu | 2013. január 23. 18:04
Az új Munka Törvénykönyve kapcsán felmerül a kérdés, hogy szükséges-e új munkaszerződéseket, illetve kollektív szerződéseket kötni, illetve a meglévő szerződéseket módosítani?
Karrier Keményedik a harc: külföldi segítséget kapnak a magyar szakszervezetek  
Privátbankár.hu | 2013. január 12. 13:20
A magyar szakszervezetüknek elegük lett az új munkatörvénykönyve körül kialakult állóháborúból, és megkérték az ILO-t, segítsen a kormány, szerintük jogellenes gyakorlatát felszámolni.
Karrier Nem szeretik az új törvényt a szakszervezetek  
Privátbankár.hu | 2012. december 30. 09:46
A szakszervezeti szövetségek elégedetlenek a július elsejével életbe lépett új Munka törvénykönyvével, és annak korrekcióját várják jövőre, az év végi minimálbér-megállapodást azonban jó eredménynek tartja a Liga és a Munkástanácsok is, miközben az Autonómok és a SZEF szerint romlani fog a munkavállalók helyzete 2013-ban.
Karrier Így változik januártól a munka törvénye  
Privátbankár.hu | 2012. december 28. 09:52
Január elsejétől teljes egészében hatályba lép az új Munka törvénykönyve. A legtöbb rendelkezés már nyár óta életbe lépett.
Személyes pénzügyek Beolvasott a kormánynak az Autonóm Szakszervezetek vezetője 
Privátbankár.hu | 2012. december 12. 16:41
A 93 000 forintos minimálbér 5000 forintos emelésével kicsit segít a legkisebb keresetűeknek, de ez nem megoldást, mert a létminimum és a minimálbér nettója között egyre nagyobb a különbség - mondja Borsik János.
Karrier Munka Törvénykönyve: az ombudsman az Alkotmánybírósághoz fordulna 
Privátbankár.hu | 2012. december 3. 16:29
Csökkennek a munkavállalókat védő garanciák és a jogbiztonság a foglalkoztatásban - mondta Szabó Máté ombudsman A munka méltósága elnevezésű projekt záró rendezvényén hétfőn Budapesten.
Karrier Kettesre értékelik a dolgozók a kormány munkaügyi politikáját 
Privátbankár.hu | 2012. december 1. 10:26
Az új Munka törvénykönyve júliusi hatályba lépése óta a munkavállalók 13 százalékának - 400 ezer munkavállalónak - már módosították a munkaszerződését, vagy munkáltatójuk jelezte ez irányú szándékát - derül ki a Policy Agenda felméréséből.
KKV Bizalom és kiszámíthatóság - erre van szüksége a cégeknek 
Privátbankár.hu | 2012. november 5. 11:12
A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) első alkalommal jelentkezett „Gazdasági Helyzetkép” című kiadványával, melyben a munkaadói oldal szempontjából létfontosságú gazdasági kérdéseket értékeli. A kiadvány többek között az általános makrogazdasági helyzettel, a munka világát érintő kérdésekkel és a hazai üzleti környezet legnagyobb kihívásaival foglalkozik.
Karrier Holnaptól új napra ébredünk: itt a rugalmas munkaerőpiac 
Privátbankár.hu | 2012. június 30. 13:38
Hatályba lép vasárnap az új Munka törvénykönyve (Mt.), amely 1992-es elődjét váltja fel, és - a jogalkotói szándék szerint - rugalmasabbá teheti a magyar munkaerőpiacot.
Karrier Pataky: az új Mt. elveszi a dolgozók megbecsültségét  
Privátbankár.hu | 2012. június 26. 13:19
Magyarországon mintegy félmillió új munkahelyre lenne szükség a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) szerint ahhoz, hogy a foglalkoztatotti ráta elérje az európai uniós átlagot.
Karrier Módosítókkal bombázzák, mégis "misztikus" maradt az új munkatörvény  
Privátbankár.hu | 2012. június 19. 14:34
A parlament tegnapi ülésén elfogadták azokat az átmeneti rendelkezéseket, amelyek módosítanak egy sor jelenleg hatályban lévő jogszabályt, emellett mintegy ötven ponton átírják az új Munka Törvénykönyvét, pedig az még hatályba sem lépett. Megválaszolatlan kérdések azonban így is maradtak. Vasárnapi munka, szabadság és felmondás - nézzük meg, mi az, ami biztosan változik.
KKV Munka Törvénykönyve, minimálbér - újabb módosítások jöhetnek  
Privátbankár.hu | 2012. június 18. 07:50
Az idén még legalább egyszer biztosan módosítják a munka törvénykönyvét - értesült a Napi Gazdaság.
Karrier Munkajogi változások: itt az utolsó pillanat a felkészülésre 
Privátbankár.hu | 2012. június 15. 11:53
Már csak két hete maradt a vállalkozásoknak arra, hogy felkészüljenek a Munka Törvénykönyvének július elsejétől életbe lépő új szabályaira. Érdemes időben felkészülni, az új szabályozás elemei ugyanis jelentősen megváltoztatják a munkaviszonyok kezelését. Fontos szem előtt tartani, hogy a törvény előírásai a már meglévő szerződésekre is vonatkoznak.
Karrier A VOSZ rákacsintott a kormányra a pályakezdő minimálbér ügyében  
Privátbankár.hu | 2012. június 10. 12:00
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint több tízezer szakképzetlen, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatal felnőtt munkába állását segítheti a pályakezdő minimálbér bevezetése. Dávid Ferenc szerint a VOSZ a pályakezdő minimálbér mellé tud állni, ha azt tisztességesen alakítják ki, és bevezetését alapos, háttérszámításokkal is alátámasztott, háromoldalú egyeztetések előzik meg.
Vásárló Ki dolgozhat vasárnap, és mennyiért? 
Privátbankár.hu | 2012. június 3. 11:13
Egyértelművé teszi a vasárnapi munkavégzés lehetőségét a kereskedelemben az új Munka törvénykönyve július 1-jei hatályba lépéséhez kapcsolódóan a parlamenthez pénteken benyújtott módosító javaslat az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) közlése szerint.
Karrier Átmenet: 66 törvényt módosítanak az új Munka Törvénykönyve miatt 
Privátbankár.hu | 2012. június 1. 17:48
Benyújtotta pénteken a kormány a Munka törvénykönyvéről (Mt.) szóló törvény hatálybalépésével összefüggő átmeneti rendelkezésekről és törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatot, amely a július elsején hatályba lépő új szabályozásra való áttérés szabályait tartalmazza.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG