5p
A hiteltörlesztési moratórium pedig átnyúlhat 2021-re a kormány legfrissebb rendelete szerint. Új szabályok vonatkoznak a foglalkoztatásra, a munkaadót nem köti határidő a beosztások megváltoztatásakor, és szabad kezet kapnak az egészségügyi ellenőrzésekhez a munkavállalók körében.

Megjelent a kormányrendelet az Orbán Viktor miniszterelnök által már bejelentett első lépcsős gazdaságvédelmi akciócsomagról, melynek része a hiteltörlesztési moratórium, a fogyasztói hitelek kamatplafonja, valamint a kormány által privilegizált ágazatoknak biztosított adócsökkentés.

A rendeletből több fontos, eddig nem ismertetett részlet is kiderül. Így például az, hogy a hiteltörlesztési moratórium alapesetben 2020 végéig tart, de jogszabályban rögzítették, hogy annak időtartamát a kormány meghosszabbíthatja. Vagyis ha úgy ítéli meg a kormány, hogy indokolt, akkor átcsúszhat 2021-re az intézkedés hatálya.

Másik fontos döntése a kormánynak, hogy lehetőséget hagy az adósok számára, hogy változatlanul törlesszék a hiteleiket. Nyilván azokról az adósokról van szó, akik ezt megengedhetik maguknak. A hiteltörlesztési moratórium elrendelése általános érvényű, vagyis arról kell rendelkezniük a feleknek, ha fenn kívánják tartani a törlesztést.

Ez a netszámlák esetében közvetlen fizikai kapcsolat nélkül is megvalósulhat - ami a járványügyi helyzetben indokolt is - ám az internetes fiókkal nem rendelkező, jellemzően kistelepüléseken élők számára csak a bankfiók felkeresése marad. Nyilván körükben jóval kisebb lesz az igény a hiteltörlesztés fenntartására, mint a tehetősebb nagyvárosi polgárság körében, ami minimalizálja a kockázatokat, de aki mégis elszánná magát a törlesztés fenntartására, annak muszáj lesz bemennie a bankfiókba.

Az is kiderül a rendeletből, hogy a közteherfizetés alól a szerencsejáték ipart is mentesíti a kormány. Ez, kiegészítve a szintén előnyős helyzetbe hozott turizmussal, a NER legfontosabb vadászterületei közé tartozik, vagyis nem túl jó az optikája ezen ágazatok kiemelésének. A filmipar is élhet a márciustól júniusig esedékes közteherviselési kötelezettségek alóli mentességgel.

Jobb lesz a kicsengése viszont annak, hogy az előadóművészek és a rendezvényszervezők is bekerültek ebbe a körbe.

Nézzük akkor a rendelet legfontosabb elemeit:

  • A kormány általános hiteltörlesztési moratóriumot rendelt el, melynek hatálya 2020. december 31, de egy újabb rendelettel meghosszabbítható. A felek ettől eltérően rendelkezhetnek arról, hogy fenntartják a hiteltörlesztést. A moratórium egyaránt vonatkozik a tőke-, a kamat-, és a díjfizetési kötelezettségekre. A kormány továbbá arról is rendelkezett, hogy a szerződéses kötelezettségek teljesítésének határideje, illetve a kötelezettségvállalás időtartama a fizetési moratórium idejével meghosszabbodik. A veszélyhelyzet fennállása alatt lejáró szerződés 2020. december 31-éig meghosszabbodik. A rendeletet a tegnap éjfélkor már fennálló szerződések alapján már folyósított kölcsönökre kell alkalmazni (vagyis a már benyújtott, de még be nem fogadott kérelmekre nem vonatkozik a moratórium).
  • E rendelet hatálybalépését követően kötött szerződés alapján felvett, zálogjoggal nem biztosított fogyasztói hitelek esetén a teljes hiteldíj mutató nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat öt százalékponttal növelt mértékét.
  • A  turisztikai, a  vendéglátóipari, a  szórakoztatóipari, a  szerencsejáték, a  filmipari, az  előadóművész, a rendezvényszervező és a sportszolgáltatást nyújtó ágazatok tekintetében a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni. A  felmondási tilalom a Kormány rendeletével a veszélyhelyzet fennállásáig meghosszabbítható. A bérleti díj a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető, abban az esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé teszi.
  • Az említett ágazatokban működő gazdasági egységekben 2020. március, április, május és június hónapokra a foglalkoztatott munkavállalók esetében a munkáltató mentesül a munkabér utáni közterhek megfizetése alól. A munkavállaló munkabérét terhelő járulékok közül kizárólag a  természetbeni egészségbiztosítási járulékfizetési kötelezettség áll fenn, azzal, hogy annak havi mértéke nem haladhatja meg az egészségügyi szolgáltatási járulék havi összegét, a 7710 forintot.
  • A  turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésére kötelezetteknek a  2020. március 1. napjától 2020. június 30. napjáig terjedő időszakra nem kell turizmusfejlesztési hozzájárulást fizetni, amely időszakra a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására és megállapítására nem kerül sor.
  • A személyszállítási szolgáltatást végző kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó adózók a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a  kisvállalati adóról szóló törvény szerinti adófizetési kötelezettségük alól a 2020. március, április, május és június hónapokra mentesülnek.

    Külön kell említést tenni arról, hogy a kormány - a veszélyhelyzet elrendelésével összefüggő felhatalmazás alapján - a Munka Törvénykönyve szabályainak alkalmazását is felülírja. Így a munkáltatónak nem kell a munkaidő kezdete előtt 96 órával korábban közölnie a munkavállalóval a munkaidő-beosztás módosítását.Továbbá a munkáltató egyoldalúan elrendelheti az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. Valamint a munkáltató a munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megteheti. (Vagyis már a portán hőmérőztetni fogják a dolgozókat.)

    Az e szabályoktól eltérő kollektív szerződéseket nem lehet alkalmazni a rendelet hatályának tartama alatt. Azt is rögzíti a rendelet, hogy a munkavállaló és a munkáltató a Munka Törvénykönyve rendelkezéseitől külön megállapodásban eltérhetnek - ezzel is rugalmasabbá téve a foglalkoztatás feltételeit.

    A munkaügyi szabályok a veszélyhelyzet megszűnését követő 30 napig maradnak hatályban. A rendelet pedig mától lépett hatályba. A részletkérdésekről további rendeleteket fog kibocsátani a kormány.

    LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

    Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
    Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
    Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


    Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

    Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
    És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
    Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
    A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
    Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
    Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
    Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
    Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
    Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
    Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
    Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
    Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
    Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
    Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
    Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
    Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
    Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
    A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
    Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
    Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
    Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
    Makro / Külgazdaság A februári munkanélküliségi adatok a kormányt sem boldogítják
    Privátbankár.hu | 2024. március 27. 08:30
    A februári munkanélküliségi ráta 4,6 százalék volt, ami több mint a 4,5 százalék januárban. A foglalkoztatottság közben tovább nőtt.
    hírlevél
    Ingatlantájoló
    Együttműködő partnerünk: 4iG