<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV

 

Évet értékelt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc szerint vállalkozói szempontból vegyes év volt 2013: továbbra sincs gazdasági jogbiztonság, ugyanakkor például a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményei és a jegybank növekedési hitelprogramja segítette a cégek működését. A főtitkár elmondta: előkészítetlen volt 2013-ban a pénztárgépek online bekötése, amelyet hiába jelentettek be már 2012 októberében, még mindig nagy a bizonytalanság. A vállalkozások már korábban is hangsúlyozták, egyetértenek a lépéssel, hiszen abban érdekeltek, hogy a tisztességes kereskedők életben maradhassanak. Azt kérték ugyanakkor, hogy a bekötést "ne hajtsák keresztül gyorsan" és ne terheljék a vállalkozói körre. Dávid Ferenc szerint a kasszánkénti maximum 50 ezer forintos támogatás kevés volt, ráadásul fontos lett volna, hogy magyar vállalkozások gyártsák le az új gépeket, de ez nem így lett.

"Nem volt szerencsés" a dohányboltok pályázati rendszere, a koncessziók kiadása sem, ami miatt az egyébként is komoly bajban lévő kereskedelmi szektor komoly veszteségeket szenvedett - fejtette ki a főtitkár. Szerinte ezt sem készítette elő kellően a kormány, és számos bizonytalanság van jelenleg is, a jövedéki adóbevétel visszaesett, a feketekereskedelem pedig előretört ezen a területen.

Dávid Ferenc kitért a takarékszövetkezeti integrációra is, amely szerinte hozzájárult a pénzügyi rendszer elbizonytalanításához. Úgy vélte, a pénzintézeti rendszert nem lehet kitenni olyan szabályozási bizonytalanságnak, mint amiben jelenleg van.

A 2013-as év hangulatára vállalkozói szempontból rányomta a bélyegét, hogy nincs gazdasági jogbiztonság - vélekedett Dávid Ferenc, példaként említve "a vasárnap beterjesztem, kedden elfogadom"-törvényeket. Gazdasági jogbiztonság nélkül ugyanakkor nehéz lesz visszahozni a beruházási kedvet, és elérni, hogy a vállalkozások bízzanak a jövőben, a kormány gazdaságpolitikájában.

A nehézséget okozó események között szólt a vállalati telekomadó idei emeléséről is, kiemelve,hogy a lépés azt üzente, az állam nem segít abban, hogy olcsóbb legyen a telekommunikáció, pedig az üzleti életben ez létfontosságú.

Pozitívumként értékelte Dávid Ferenc a Munka törvénykönyvét, amely a főtitkár szerint mostanra beépült a magyar gazdasági jogrendszerbe, és stabil pontnak tekinthető, emellett vállalkozói szempontból kedvezőbb, mint a korábbi kódex, mert rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást és a korábbinál jobban alkalmazkodik a kisvállalkozások méretéhez.

A munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány jól ragadta meg a járulékkedvezményekkel a kiválasztott foglalkoztatotti kört, és ezen keresztül a munkáltatókat, és a VOSZ a gyed extra 2014. január elsejétől történő bevezetését is támogatja.

A vállalkozások szempontjából kedvező lépés volt a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is, amely "nem megváltás", de a könnyen hozzáférhető, olcsó és célzott hitel ösztönzi a beruházásokat - fejtette ki a főtitkár, hozzátéve, hogy remélhetőleg a jövő évben is érzékelhetők lesznek az nhp kedvező hatásai.

Dávid Ferenc szintén a fontos eredmények között említette, hogy a  szociális partnereknek sikerült megállapodniuk a jövő évi bérekben, sőt bérajánlást is sikerült elfogadni. Hangsúlyozta: olyan megállapodás született, amelyet mindhárom tárgyaló fél - kormány, munkaadók, munkavállalók - is magukénak éreznek.

A következő időszakban elsősorban a növekedés élénkítésében kellene előrelépni, ezért a VOSZ minden olyan intézkedés mellé odaáll, amely a beruházást, a kutatás-fejlesztést és az innovációt segíti.
Dávid Ferenc a feladatok között említette, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak fel kell zárkózniuk és egyre nagyobb arányban kell részt venniük a Magyarországon működő autógyárak beszállítói láncában, azonban ehhez állami segítségre - akár vissza nem térítendő tőketámogatásra - is szükség van.

Dávid Ferenc a közfoglalkoztatásról szólva kifejtette, hogy segély helyett jobb a munka, azonban hosszú távon nem vezet jóra, ha több közfoglalkoztatási, mint versenyszférás munkahely jön létre. Hangsúlyozta, hogy vonzóvá kell tenni a magyar munkaerő-piacot, és a minőségi szakmunkásokat, valamint a kvalifikált értelmiséget, és az újonnan végzett fiatalokat "meg kell kötni" a magyar munkaerő-piacon.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a 2013-as év a vállalkozások számára óriási jelentőségű, mert sikerült kitörni a 2008 óta tartó recesszióból. Parragh László kedvezőnek nevezte, hogy a növekedés alapja nem hitelből, hanem a gazdaság belső teljesítményéből adódik, és ez biztosítja a következő évekre a fenntarthatóságot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
hírlevél
Ingatlantájoló