<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p
KKV

 

Évet értékelt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc szerint vállalkozói szempontból vegyes év volt 2013: továbbra sincs gazdasági jogbiztonság, ugyanakkor például a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményei és a jegybank növekedési hitelprogramja segítette a cégek működését. A főtitkár elmondta: előkészítetlen volt 2013-ban a pénztárgépek online bekötése, amelyet hiába jelentettek be már 2012 októberében, még mindig nagy a bizonytalanság. A vállalkozások már korábban is hangsúlyozták, egyetértenek a lépéssel, hiszen abban érdekeltek, hogy a tisztességes kereskedők életben maradhassanak. Azt kérték ugyanakkor, hogy a bekötést "ne hajtsák keresztül gyorsan" és ne terheljék a vállalkozói körre. Dávid Ferenc szerint a kasszánkénti maximum 50 ezer forintos támogatás kevés volt, ráadásul fontos lett volna, hogy magyar vállalkozások gyártsák le az új gépeket, de ez nem így lett.

"Nem volt szerencsés" a dohányboltok pályázati rendszere, a koncessziók kiadása sem, ami miatt az egyébként is komoly bajban lévő kereskedelmi szektor komoly veszteségeket szenvedett - fejtette ki a főtitkár. Szerinte ezt sem készítette elő kellően a kormány, és számos bizonytalanság van jelenleg is, a jövedéki adóbevétel visszaesett, a feketekereskedelem pedig előretört ezen a területen.

Dávid Ferenc kitért a takarékszövetkezeti integrációra is, amely szerinte hozzájárult a pénzügyi rendszer elbizonytalanításához. Úgy vélte, a pénzintézeti rendszert nem lehet kitenni olyan szabályozási bizonytalanságnak, mint amiben jelenleg van.

A 2013-as év hangulatára vállalkozói szempontból rányomta a bélyegét, hogy nincs gazdasági jogbiztonság - vélekedett Dávid Ferenc, példaként említve "a vasárnap beterjesztem, kedden elfogadom"-törvényeket. Gazdasági jogbiztonság nélkül ugyanakkor nehéz lesz visszahozni a beruházási kedvet, és elérni, hogy a vállalkozások bízzanak a jövőben, a kormány gazdaságpolitikájában.

A nehézséget okozó események között szólt a vállalati telekomadó idei emeléséről is, kiemelve,hogy a lépés azt üzente, az állam nem segít abban, hogy olcsóbb legyen a telekommunikáció, pedig az üzleti életben ez létfontosságú.

Pozitívumként értékelte Dávid Ferenc a Munka törvénykönyvét, amely a főtitkár szerint mostanra beépült a magyar gazdasági jogrendszerbe, és stabil pontnak tekinthető, emellett vállalkozói szempontból kedvezőbb, mint a korábbi kódex, mert rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást és a korábbinál jobban alkalmazkodik a kisvállalkozások méretéhez.

A munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány jól ragadta meg a járulékkedvezményekkel a kiválasztott foglalkoztatotti kört, és ezen keresztül a munkáltatókat, és a VOSZ a gyed extra 2014. január elsejétől történő bevezetését is támogatja.

A vállalkozások szempontjából kedvező lépés volt a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is, amely "nem megváltás", de a könnyen hozzáférhető, olcsó és célzott hitel ösztönzi a beruházásokat - fejtette ki a főtitkár, hozzátéve, hogy remélhetőleg a jövő évben is érzékelhetők lesznek az nhp kedvező hatásai.

Dávid Ferenc szintén a fontos eredmények között említette, hogy a  szociális partnereknek sikerült megállapodniuk a jövő évi bérekben, sőt bérajánlást is sikerült elfogadni. Hangsúlyozta: olyan megállapodás született, amelyet mindhárom tárgyaló fél - kormány, munkaadók, munkavállalók - is magukénak éreznek.

A következő időszakban elsősorban a növekedés élénkítésében kellene előrelépni, ezért a VOSZ minden olyan intézkedés mellé odaáll, amely a beruházást, a kutatás-fejlesztést és az innovációt segíti.
Dávid Ferenc a feladatok között említette, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak fel kell zárkózniuk és egyre nagyobb arányban kell részt venniük a Magyarországon működő autógyárak beszállítói láncában, azonban ehhez állami segítségre - akár vissza nem térítendő tőketámogatásra - is szükség van.

Dávid Ferenc a közfoglalkoztatásról szólva kifejtette, hogy segély helyett jobb a munka, azonban hosszú távon nem vezet jóra, ha több közfoglalkoztatási, mint versenyszférás munkahely jön létre. Hangsúlyozta, hogy vonzóvá kell tenni a magyar munkaerő-piacot, és a minőségi szakmunkásokat, valamint a kvalifikált értelmiséget, és az újonnan végzett fiatalokat "meg kell kötni" a magyar munkaerő-piacon.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a 2013-as év a vállalkozások számára óriási jelentőségű, mert sikerült kitörni a 2008 óta tartó recesszióból. Parragh László kedvezőnek nevezte, hogy a növekedés alapja nem hitelből, hanem a gazdaság belső teljesítményéből adódik, és ez biztosítja a következő évekre a fenntarthatóságot.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos