Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV

 

Évet értékelt a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid Ferenc szerint vállalkozói szempontból vegyes év volt 2013: továbbra sincs gazdasági jogbiztonság, ugyanakkor például a munkahelyvédelmi akcióterv kedvezményei és a jegybank növekedési hitelprogramja segítette a cégek működését. A főtitkár elmondta: előkészítetlen volt 2013-ban a pénztárgépek online bekötése, amelyet hiába jelentettek be már 2012 októberében, még mindig nagy a bizonytalanság. A vállalkozások már korábban is hangsúlyozták, egyetértenek a lépéssel, hiszen abban érdekeltek, hogy a tisztességes kereskedők életben maradhassanak. Azt kérték ugyanakkor, hogy a bekötést "ne hajtsák keresztül gyorsan" és ne terheljék a vállalkozói körre. Dávid Ferenc szerint a kasszánkénti maximum 50 ezer forintos támogatás kevés volt, ráadásul fontos lett volna, hogy magyar vállalkozások gyártsák le az új gépeket, de ez nem így lett.

"Nem volt szerencsés" a dohányboltok pályázati rendszere, a koncessziók kiadása sem, ami miatt az egyébként is komoly bajban lévő kereskedelmi szektor komoly veszteségeket szenvedett - fejtette ki a főtitkár. Szerinte ezt sem készítette elő kellően a kormány, és számos bizonytalanság van jelenleg is, a jövedéki adóbevétel visszaesett, a feketekereskedelem pedig előretört ezen a területen.

Dávid Ferenc kitért a takarékszövetkezeti integrációra is, amely szerinte hozzájárult a pénzügyi rendszer elbizonytalanításához. Úgy vélte, a pénzintézeti rendszert nem lehet kitenni olyan szabályozási bizonytalanságnak, mint amiben jelenleg van.

A 2013-as év hangulatára vállalkozói szempontból rányomta a bélyegét, hogy nincs gazdasági jogbiztonság - vélekedett Dávid Ferenc, példaként említve "a vasárnap beterjesztem, kedden elfogadom"-törvényeket. Gazdasági jogbiztonság nélkül ugyanakkor nehéz lesz visszahozni a beruházási kedvet, és elérni, hogy a vállalkozások bízzanak a jövőben, a kormány gazdaságpolitikájában.

A nehézséget okozó események között szólt a vállalati telekomadó idei emeléséről is, kiemelve,hogy a lépés azt üzente, az állam nem segít abban, hogy olcsóbb legyen a telekommunikáció, pedig az üzleti életben ez létfontosságú.

Pozitívumként értékelte Dávid Ferenc a Munka törvénykönyvét, amely a főtitkár szerint mostanra beépült a magyar gazdasági jogrendszerbe, és stabil pontnak tekinthető, emellett vállalkozói szempontból kedvezőbb, mint a korábbi kódex, mert rugalmasabbá teszi a foglalkoztatást és a korábbinál jobban alkalmazkodik a kisvállalkozások méretéhez.

A munkahelyvédelmi akcióterv kapcsán hangsúlyozta, hogy a kormány jól ragadta meg a járulékkedvezményekkel a kiválasztott foglalkoztatotti kört, és ezen keresztül a munkáltatókat, és a VOSZ a gyed extra 2014. január elsejétől történő bevezetését is támogatja.

A vállalkozások szempontjából kedvező lépés volt a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja is, amely "nem megváltás", de a könnyen hozzáférhető, olcsó és célzott hitel ösztönzi a beruházásokat - fejtette ki a főtitkár, hozzátéve, hogy remélhetőleg a jövő évben is érzékelhetők lesznek az nhp kedvező hatásai.

Dávid Ferenc szintén a fontos eredmények között említette, hogy a  szociális partnereknek sikerült megállapodniuk a jövő évi bérekben, sőt bérajánlást is sikerült elfogadni. Hangsúlyozta: olyan megállapodás született, amelyet mindhárom tárgyaló fél - kormány, munkaadók, munkavállalók - is magukénak éreznek.

A következő időszakban elsősorban a növekedés élénkítésében kellene előrelépni, ezért a VOSZ minden olyan intézkedés mellé odaáll, amely a beruházást, a kutatás-fejlesztést és az innovációt segíti.
Dávid Ferenc a feladatok között említette, hogy a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak fel kell zárkózniuk és egyre nagyobb arányban kell részt venniük a Magyarországon működő autógyárak beszállítói láncában, azonban ehhez állami segítségre - akár vissza nem térítendő tőketámogatásra - is szükség van.

Dávid Ferenc a közfoglalkoztatásról szólva kifejtette, hogy segély helyett jobb a munka, azonban hosszú távon nem vezet jóra, ha több közfoglalkoztatási, mint versenyszférás munkahely jön létre. Hangsúlyozta, hogy vonzóvá kell tenni a magyar munkaerő-piacot, és a minőségi szakmunkásokat, valamint a kvalifikált értelmiséget, és az újonnan végzett fiatalokat "meg kell kötni" a magyar munkaerő-piacon.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerint a 2013-as év a vállalkozások számára óriási jelentőségű, mert sikerült kitörni a 2008 óta tartó recesszióból. Parragh László kedvezőnek nevezte, hogy a növekedés alapja nem hitelből, hanem a gazdaság belső teljesítményéből adódik, és ez biztosítja a következő évekre a fenntarthatóságot.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
hírlevél
depositphotos