6p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az emberiség a 21. század eddigi legnagyobb kihívásával áll szemben; a bpv JÁDI NÉMETH Ügyvédi Iroda a munkaviszonyból származó jogokról és kötelezettségekről készített összeállítást a koronavírus-járvány idején.

1. Elrendelheti-e a Munkáltató a home office-t és ha nem kerül rá sor, kérheti-e azt a Munkavállaló?

2020. március 18-án a magyar kormány elfogadta a 47/2020 (III.18.) számú kormányrendeletet a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről, amely feljogosítja a Munkáltatókat arra, hogy megtegyék a Munkavállaló egészségi állapotának ellenőrzéséhez szükséges és indokolt intézkedéseket. Ennek keretében a Munkáltatók határozatlan időre elrendelhetik az otthoni vagy a távmunkavégzést, amelyhez nem szükséges a munkaszerződést módosítani. Ezen szabályozás alapján semmilyen Munkavállaló csoport belelegyezése sem szükséges az otthoni illetve a távmunka elrendeléséhez. Továbbá a Munkáltató nem köteles a munkaidő-beosztás változást legalább 96 órával a munkakezdését megelőzően közölni a Munkavállalóval. Az új rendelet arra is lehetőséget biztosít, hogy Munkavállaló és a Munkáltató a Munka Törvénykönyvének rendelkezéseitől közös megegyezéssel eltérjenek (azaz akár a Munkavállaló hátrányára is).

Egyébként – mert hinnünk kell abban, hogy előbb-utóbb kiszabadulunk ebből az időkapszulából – a Munkáltató a Munka Törvénykönyve alapján évente legfeljebb 44 munkanapra illetve 352 munkaórára lenne jogosult egyoldalúan elrendelni az otthonról való munkavégzést. Az ezen időtartamon felüli otthoni munkavégzéshez már a munkaszerződés (közös) módosítása lenne szükséges. A Munkavállalók alábbi csoportjainál azonban eleve szükséges volna a Munkavállaló beleegyezése az otthoni munkavégzéshez: (i) várandós nők esetén a várandósság megállapításától a gyermek három éves koráig; (ii) a gyermeket egyedül nevelő Munkavállalók esetén a gyermek 16 éves koráig; (iii) azon Munkavállalóknál akik hozzátartozójukat, tartósan, személyesen gondozzák illetve (iv) azon Munkavállalók esetén akiknek egészsége súlyosan károsodott.

A jelenlegi helyeztre is igaz, hogy azok a Munkavállalók, aki azért nem tudnak munkába menni, mert (egészséges) gyermeküket iskolában, napköziben nem tudják elhelyezni és az új szabályok ellenére sem tudják a munkát otthoni munkavégzés keretében végezni, az éves fizetett szabadságukat vehetik igénybe, bár a szabályok e körben sem vészhelyzetre íródtak. A Munkavállalók ugyanis 7 napot jogosultak a saját kívánságuk szerinti időpontban igénybe venni, ha ezt legalább 15 nappal korábban a Munkáltatónak bejelentik. A fennmaradó szabadságról a Munkáltató rendelkezik. Ami a fizetésnélküli szabadságot illeti, a törvényben meghatározott szigorú kivételeken kívül a Munkavállaló azt sem jogosult egyoldalúan igénybe venni, kivéve, ha 3 éves kor alatti gyermeke van. Ellenkező esetben szükség van a Munkáltató hozzájárulására, a felek közös megállapodására.

2. Milyen kötelezettségei vannak a Munkáltatónak a Munkavállalói karantén ideje alatt?

A Munka Törvénykönyve illetve más törvények sem ismerik az „önkéntes karantén“ fogalmát, így az ezzel érintett Munkavállalók - például azok, aki magas kockázatú területekről térnek vissza - alapjában véve nem jogosultak arra, hogy a munkavégzési kötelezettség alól mentesüljenek, vagy hogy betegszabadságot vegyenek igénybe. A munkajogi szabályok szempontjából az „önkéntes karantén“, ha azt a Munkavállaló kezdeményezi, csak fizetett vagy fizetésnélküli szabadság keretében valósulhat meg.

Ugyanakkor a legújabb, 47/2020. (III.18.) számú kormányrendelet lehetőséget biztosít a Munkáltatóknak arra, hogy a Munkavállalók egészségügyi állapotának ellenőrzése érdekében a szükséges és indokolt intézkedéseket megtegyék. Ennek keretében az adott Munkáltató figyelemmel lehet a Munkavállaló önkéntes karanténjára és mentesítheti őt a munkavégzési kötelezettség alól (amely esetben távolléti díj jár), vagy elrendelheti az otthoni munkavégzést, amelynek jelenleg tehát már nincs időbeli korlátja.

Amennyiben a hatóságok rendelnek el járványügyi zárlatot, a Kötelező Egészségbiztosítás Ellátásairól szóló törvény 44. § g) pontja szerint betegszabadság csak akkor jár, ha Munkavállaló máshol nem foglalkoztatható. Ezért a Munkáltatónak először fel kell mérnie a munkavégzés alternatív lehetőségeit (pl.: home office). Ha ezeket biztosítani nem tudja, úgy a Munkavállaló keresőképtelennek tekintendő.

Azonban, ha a Munkavállaló a járványügyi zárlatból járványügyi elkülönítés alá kerül, akkor minden további nélkül keresőképtelennek minősül és betegszabadság illeti meg.

Felmerülhet az is, hogy a hatóságok egy terület lezárását rendelik el, vagy kijárási tilalmat vezetnek be. Ez esetben jelenleg szintén az egészségbiztosítási ellátásokról szóló törvény 44. § g) pontjaigazíthat el minket. Ha ugyanis a Munkáltató járványegészségügyi körülmények mellett nem tudja biztosítani az otthoni munkavégzés lehetőségét, akkor a Munkavállaló betegszabadságra válik jogosulttá. Egy másik (konzervatívabb) értelmezés szerint azonban az ilyen helyzet a Munka Törvénykönyve értelmében elháríthatatlan külső oknak minősülhet, a Munkáltató mentesülhet a foglalkoztatási kötelezettség alól, akkor viszont a Munkavállaló az alapbérére sem lesz jogosult.

3. Milyen állami támogatások és gazdasági könnyítések állnak rendelkezésre?

A 47./2020 (III.18) számú kormányrendelet a koronavírus járvány nemzetgazdaságot érintő hatásainak enyhítése érdekében azonnali intézkedéseket hozott és enyhítette a Munkáltatók közteherviselési kötelezettségeit:

  • Ezek a könnyítések a turisztikai, a vendéglátóipari, a szórakoztatóipari, a szerencsejáték, a filmipari, előadóművészi, a rendezvényszervezői és sportszolgáltatást nyújtó ágazatokra vonatkoznak;
  • A turisztikai vállalkozások mentesülnek az egyes indirekt szektorspecifikus adók megfizetése alól;
  • A fentebb említett ágazatokban a nem lakás céljára szolgáló helyiségek bérleti szerződéseit 2020. június 30-ig felmondással nem lehet megszüntetni;
  • A személyszállítási szolgáltatást végző kisvállalkozások 2020. márciusától 2020. júniusáig mentesülnek az ágazat specifikus adóinak megfizetése alól.

A könnyítések időtartama a járvány elhúzódása esetén meghosszabbodhat. A COVID-19 által okozott egészségügyi és gazdasági hatások ellensúlyozására a jövőben további törvényi változások várhatóak.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Vállalat Hernádi Zsolt elárulta: megvan, mekkora osztalékot fizet a Mol
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 16:43
Nem volt egyszerű éve a Molnak 2023-ban.
Vállalat Közös fejlesztést jelentett be a Siemens és a Mercedes-Benz
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 16:11
A villamosenergia-rendszerről készített digitális másolat segítségével felgyorsíthatóvá válik az autógyárak energiarendszerének megtervezése, modernizálása.
Vállalat Négynapos? Hatnapos munkahét jön a Samsungnál
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:24
Gazdasági okokra hivatkozva hozták meg az intézkedést.
Vállalat Érkezik az új, nyolcmillió forintos elektromos Dacia
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 12:59
 A Renault francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít.
Vállalat A BioTechUSA-cégcsoport 2023-as éve: közel a 100 milliárdos árbevételi határ
Natív tartalom | 2024. április 22. 16:24
Magasabb fokozatba kapcsolt 2023-ban a tisztán magyar tulajdonban lévő BioTechUSA-cégcsoport. Tavaly csaknem 15 százalékkal, 90,49 milliárd forintra növelte árbevételét, és közel 5 milliárd forintot fordított beruházásokra. Évről évre nő a bevételük, pedig Lévai Bálint vezérigazgató szerint a maratoni futás 42 kilométeréből még csak az 5. kilométernél járnak.
Vállalat Telekom-ügyfél? Fontos bejelentést tett a szolgáltatója
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 11:18
Klímavédelmi, digitalizációs és sokszínűségi célok mentén meghatározott fenntarthatósági stratégiájának (2021-2030) harmadik évéről számolt be a Magyar Telekom Fenntarthatósági Jelentésében, amelyet az Éves Jelentéssel egy napon, április 16-án publikált. 
Vállalat Profitboom, forgalomcsökkenéssel: erre volt képes az Ericsson
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 12:55
Az Ericsson AB svéd távközlési berendezésgyártó negyedéves nyeresége növekedéséről, ugyanakkor bevételének csökkenéséről jelentett kedden.
Vállalat A Tesla-vezér minden tizedik dolgozót kirúgja
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 15:12
Egy vállalati belső levél is kiszivárgott, amelyben Musk lényegében elbúcsúzott az érintettektől.
Vállalat Jókora gyomrost kapott az Apple
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 11:32
Legnagyobb riválisa vitte be az ütést.
Vállalat Emelt osztalékot fizet a Waberer’s
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 17:34
Egy rekord év után.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG