1p
A 93 000 forintos minimálbér 5000 forintos emelésével kicsit segít a legkisebb keresetűeknek, de ez nem megoldást, mert a létminimum és a minimálbér nettója között egyre nagyobb a különbség - mondja Borsik János.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a minimálbér nettója jövőre mindössze 64 ezer forint lehet, miközben a létminimum várhatóan 93 ezer forint körül alakul. Kifogásolta és felelőtlenségnek nevezte, hogy a kormány nem ad bérajánlást 2013-ra, holott ez 3,5 millió munkavállaló bérét érinti. Nem szabad elfelejteni, hogy a bérajánlásnak nemcsak a verseny-, hanem a közszféra béreire is nagy hatása volt. Borsik János szakmaiatlannak nevezte azt a kijelentést, hogy a várt 5,2 százalékos inflációt követné a 2013-as minimálbér-emelés, mivel a valós infláció mindig magasabb az előzetesen vártnál, tehát romlik a minimálbéresek reálpozíciója is.

Az érdekvédő szerint a munkavállalók legnagyobb problémája a kiszámíthatatlanság, a bizonytalanság és a fenyegetettség lesz. Az egykulcsos, 16 százalékos személyi jövedelemadó rendszer igazságtalan, aránytalan, és a munkavállalók 84 százaléka rosszul járt ezzel; épp azok nem kaptak semmit, akiknek égetően szükségük lett volna a nettó béremelkedésre. Az adójóváírás és a félszuperbruttó kivezetésével továbbra is a bruttó 202 ezer forint felett keresők járnak jól.

Borsik az új Munka Törvénykönyvéről is szólt, hansúlyozva, hogy a rendszerváltás óra nem volt példa arra, hogy törvényi úton csökkentsék a kereseteket, a helyi érdekvédelmi szervezetek működési feltételei is romlottak, az országos érdekegyeztetés rendszere pedig megszűnt. A pótlékokat megvágták az új kódexben, ráadásul a jogszabály lehetővé teszi a munkáltatónak, hogy a munkát úgy szervezze meg, hogy ne kelljen pótlékot fizetnie.

A felsőoktatás átalakítása és a tandíj bevezetése kapcsán aggasztónak nevezte, hogy a pályakezdőknél csaknem 30 százalék a munkanélküliek aránya, de a diplomások álláshoz jutásának esélyei jobbak, megközelítik az európai uniós átlagot, éppen ezért érthetetlen a kormány döntése. Közölte azt is, hogy a jövő heti tisztújító kongresszuson nem indul az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége elnöki tisztségéért.

Autonóm Szakszervezetek Szövetségének (ASZSZ) elnöke szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.


Mint rámutatott, a minimálbér nettója jövőre mindössze 64 ezer forint lehet, miközben a létminimum várhatóan 93 ezer forint körül alakul. Kifogásolta és felelőtlenségnek nevezte, hogy a kormány nem ad bérajánlást 2013-ra vonatkozóan, holott ez 3,5 millió munkavállaló bérét érinti, és korábban jelentős orientáló hatása volt a cégek körében. Hozzáfűzte: a bérajánlásnak nemcsak a verseny-, hanem a közszféra béreire is nagy hatása volt.

Borsik János szakmaiatlannak nevezte azt a kijelentést, hogy a várt 5,2 százalékos inflációt követné a 2013-as minimálbér-emelés, mivel a valós infláció mindig magasabb az előzetesen vártnál, tehát romlik a minimálbéresek reálpozíciója is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Személyes pénzügyek A kormány szerint 20 százalékkal nőtt a nyugdíjak vásárlóértéke - Ismét jön a Nyugdíjszerviz!
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:12
Nyugdíjszerviz Dr. Farkas Andrással és Karácsony Mihállyal. Magyarország első szolgáltató podcastja, ahol minden érintett választ kaphat kérdéseire. Egy műsor, amelynek témái előbb-utóbb minden családban előkerülnek.
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! - 2023 ősz - DÖNTŐ
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 12:00
Mit tudsz a pénzügyekről? Itt a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny döntője!
Személyes pénzügyek Egy magyar bank kesztyűt dobott a Revolutnak
Natív tartalom | 2023. december 5. 13:06
A Gránit Bank mobilapplikációjában fintech-cégekkel versengő funkciót vezetett be, azonnali devizaváltást díj- és költségmentesen, amelyet az app-ban pár kattintással igényelhető és azonnal használható EUR és USD alapú devizakártya egészít ki. A szolgáltatást kedvező devizautalási díjak és a versenytársakhoz képest vonzó devizabetét-kamatok egészítik ki. 
Személyes pénzügyek Még mindig hiába várjuk a hitelek terheinek csökkenését
Privátbankár.hu | 2023. december 4. 07:40
November után december elején is elmaradt a bankoknál a hitelkamatok csökkentése. Hiába vágja folyamatosan most már az alapkamatot az jegybank, a pénzintézetek alig reagálnak rá. A lakáshitelek kamatát két hónapja befagyasztotta az október eleje óta alkalmazott kamatplafon, és hiába nem érinti ez a korlát, a személyi kölcsönnél sincs változás.
Személyes pénzügyek Ezek után mi lesz a forinttal?
Privátbankár.hu | 2023. december 2. 10:19
A hazai fizetőeszköz némi libikóka után két egységgel erősebben zártaz az euróval szemben a hetet annál, mint ahol azt nyitotta. Kérdés, mit hoz a jövő.
Személyes pénzügyek Néhány banánhéj, amin elcsúszhatnak a városi CSOK-ot igénylők
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 12:46
Akik igénybe akarják venni a Babaváró hitelt még az idei feltételekkel vagy a városi CSOK-ot, azoknak már csak egy hónapjuk maradt, hogy benyújtsák az igényléshez szükséges dokumentációt és szerződést kössenek.
Személyes pénzügyek Jó hír a kölcsönt felvevőknek: januártól csökken a hitelek maximális díja
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 11:46
A jegybank legutóbbi kamatvágásának már meglesz a hatása a THM-plafonra is: január elsejétől 35,5 százalékra csökken a személyi kölcsönöknél a maximális teljes hiteldíj mutató, a hitelkártyák esetén pedig éppen 50 százalék fölött marad ez az érték.
Személyes pénzügyek 6 dolog, amit nem tudnak a bankbetétek
Privátbankár.hu | 2023. november 27. 19:11
Sok ember számára a bankbetétek hosszú ideig az egyik legbiztonságosabb befektetést jelentették a pénz tárolására. Azonban a bankbetétek korlátai manapság egyre inkább jelentkeznek, amelyeket érdemes figyelembe vennie annak, aki hosszú távú, biztos befektetési lehetőséget keres. A csökkenésnek indult kamatok és a kormányzati intézkedések hatására azonban egyre nehezebb hosszú távra pénzügyi célokat elérni a bankbetétekkel. Mi hát a megoldás?
Személyes pénzügyek Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis: teljes a döntő mezőnye!
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 17:11
Megvan a 20 legjobb csapat: kiderült, kik vehetnek részt a Privátbankár.hu által szervezett pénzügyi tudatossági diákverseny döntőjében.
Személyes pénzügyek Havi tízezrekkel tehető most olcsóbbá a meglévő lakáshitel
Privátbankár.hu | 2023. november 23. 10:58
Érdemes számolgatni és utánajárni azoknak, akik a kamatplafon előtt vettek fel hitelt, elképzelhető, hogy sokkal kisebb törlesztőket is fizethetnének.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG