1p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nehéz számolni. Mit és hogyan kell figyelembe venni a távolléti díj számításánál? Kártyás Gábor munkajogász az ado.hu-nak adott interjúban segít értelmezni az előírásokat. Szélsőséges esetben ugyanis még a minimálbér alá is csökkenhet a fizetés.

Fájhat a bérszámfejtők feje az új Munka Törvénykönyve miatt. A távolléti díj kiszámítása ugyanis nagyon sok ellentmondást rejt magában. Kártyás Gábor munkajogász az ado.hu-nak adott interjúban kifejti, hogy hol lehetnek buktatók.

A munkajogász szerint a probléma megértéséhez meg kell érteni, hogy az új törvény hogyan rendelkezik ezekről a kérdésekről. A Munka törvénykönyve szerint fő szabályként elmondható, hogy akkor van szó távolléti díjról, ha a munkavállaló nem dolgozik, de mégis jár neki valamilyen díjazás. Szemben a régi törvénnyel, amelyben volt távolléti díj és átlagkereset, az új jogszabályban az átlagkereset fogalma „kipusztult”. Ilyen már nincs, és mindig a távolléti díjjal kell számolni. Ennek megfelelően gyakran fordul elő, hogy meg kell állapítani ennek mértékét.

Kártyás Gábor szerint a leggyakrabban a szabadság idejére járó díj kiszámításánál okoz fejtörést a törvény. Ha valaki szabadságot vesz ki, akkor úgy állapítják meg az erre az időszakra járó fizetését, hogy abban az időszakban mennyit és mikor kellett volna dolgoznia. Nem ugyanúgy kap pénzt, ha reggel nyolctól fél ötig kellett volna dolgoznia, mintha este hattól reggel hatig 12 órában. Ezek mind különböző elszámolások lesznek akár hónapon belül is, fejti ki a munkajogász.

A bűvös 174 óra

A leginkább előtérbe került probléma a havibéres dolgozóknál az egy órára járó bér kiszámítása. Erre vonatkozóan tartalmazza ugyanis a törvény azt a sokat vitatott szabályt, hogy az egy órára számított havibért úgy kell megállapítani, hogy a havibért kell elosztani 174-gyel, és minden hónapban ugyanezt a metódust kell használni. A legfőbb gond ezzel, hogy ha minden hónapban a 174-es számot használjuk, akkor az nem fogja fedni azt, hogy a munkavállaló ténylegesen mennyit dolgozott a pénzéért. Ráadásul olyan hónap, ahol 174 beosztható óra van, egy sincs. Ez a 12 naptári hónap matematikai átlaga. Februárban például a valóságban 160 munkaóra van, míg januárban 184 - érvelt Kártyás Gábor.

Mennyi jár a ledolgozott időre?

A szabadság kiszámolásakor nem is lenne jelentős gond, ha ezzel a 174-es osztóval számolunk. Az igazi problémák a ledolgozott időre vonatkozó díj kiszámításakor keletkeznek. Ha tehát bármikor az egy órára járó alapbért kell kiszámolni, akár a távolléti díj miatt, akár más okból, mindig ezzel a 174-es havi munkaóraszámmal kell osztani.

Kártyás Gábor úgy véli, hogy erről nem kíván igazán tudomást venni a szaktárca. A közelmúltban kiadtak egy olyan útmutatót a távolléti díj számításáról, amelyben azt az álláspontot képviselik, hogy amikor a ledolgozott időre járó díjazást kiszámítjuk, akkor a tárgyhavi munkanapok számával kell osztani. Ennek eredményeként természetesen az osztószám nem a 174 lesz, ahogyan a törvény mondja, hanem a munkanapok adta szám. Ezzel az érveléssel azonban az a gond, hogy nem ezt mondja a hatályos törvény.

Ez tulajdonképpen a 1992-es Munka törvénykönyvéből adódó számítás, amely valóban azt mondta ki, hogy a távolléti időt az adott hónap munkanapjai alapján kellett számítani, amelyből logikusan következett, hogy a ledolgozott időt is a munkanapok szerint kellett kiszámítani.

Ráadásul az új számolási módszer hatására akár a minimálbér vagy a garantált bérminimum alá is csökkenhetnek egyes munkavállalók fizetései. Erre a problémára a nemzetgazdasági tárca közleménye szerint az a megoldás, hogy ilyenkor a munkáltatóknak ki kell egészíteniük a díjazást. A munkajogász szerint azonban ezt semmilyen jogszabály nem írja elő. Pedig az új törvény alapján több esetben is előfordulhat, hogy a fizetés alacsonyabb lesz a minimálbérnél vagy a garantált bérminimumnál.

A szakértő kitért arra is, hogy a korábbi törvényi szabályozástól a teljesítménybér alapján számolt távolléti díj is komoly eltérést jelent. Ugyanis csak akkor lehet a teljesítménybér után számítani a juttatást, ha kizárólag teljesítménybérezésről van szó, vagy ha az időbér nem éri el az alapbér összegét. Kártyás Gábor szerint az sem mindegy, hogy milyen pótlékot vesznek figyelembe a távolléti díj számításánál, mert nem lehet mindegyiket beleszámítani. A teljes cikk az ado.hu oldalon olvasható.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Adó Vannak esetek, amikor a munkaadónak kell biztosítania a védőfelszerelést
Privátbankár.hu | 2020. március 29. 12:30
A szemétszállítók, illetve a szennyvízkezeléssel foglalkozók biztonságáról a foglalkoztatónak kell gondoskodnia.
Adó Trükközött a jelentésekkel egy betegszállító cég
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:58
Hatvanmillió forint értékű egészségpénztári támogatást vett fel jogosulatlanul egy Szabolcs megyei betegszállító vállalat.
Adó Vizsgálódott a NAV – sok szabálysértés a külföldiek éttermeiben
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 11:08
A Dél-Alföldön ellenőrzött, külföldiek által üzemeltetett szegedi éttermek több mint kétharmadánál találtak szabálytalanságokat az adóellenőrök.
Adó Késésben vagy az adóbevallással? Van egy jó hírünk!
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 08:42
A NAV négy legnagyobb fővárosi ügyfélszolgálata a május 20-áig hátralévő valamennyi munkanapon hosszabb nyitva tartással várja a bevallókat.
Adó Óriási adócsökkentési pakkot kapunk
Privátbankár.hu | 2015. május 13. 07:57
Összességében 220 milliárdos köztehercsökkentést indítványoz a kormány a jövő évi adócsomagban – mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára.
Adó Túlzottan is félünk az áfacsalástól
Privátbankár.hu | 2015. május 12. 15:08
Évente közel 200 milliárd euró áfától, az összes lehetséges áfabevétel közel hatodától esnek el az uniós tagállamok az áfacsalások miatt.
Adó Ha a disznóknál bejön, másutt is csökkenhet az áfa?
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 18:23
Nemcsak a sertéságazatnak, de az agráriumnak és az egész gazdaságnak kedvezőbb lenne az alacsonyabb áfakulcs - ezt akarja bizonyítani az 5 százalékos áfa bevezetését követően a Terméktanács.
Adó Így enyhítené a reklámadót a szakmai szervezet
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 11:55
Megszüntetné a saját célú reklám adóztatását az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az ötszázalékos kulccsal képtelenek tervezni a kkv-k.
Adó Tényleg olcsóbb lett a hús? Komoly ellenőrzés vár a kereskedőkre
Privátbankár.hu | 2015. május 11. 08:41
Jövőre 27-ről 5 százalékra csökken a sertéshús áfája, az NGM is ellenőrizni fogja, hogy a kereskedők nem nyelik-e le.
Adó Matekozzon velünk: hányan tudnak felöltözni ennyi hamisítványból? - képek
Privátbankár.hu | 2015. május 9. 10:02
Szép nagy fogása volt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak, mintegy 230 millió forintnyi gagyi utánzatot találtak egy ganz-telepi raktárban.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG