1p
A parlament tegnapi ülésén elfogadták azokat az átmeneti rendelkezéseket, amelyek módosítanak egy sor jelenleg hatályban lévő jogszabályt, emellett mintegy ötven ponton átírják az új Munka Törvénykönyvét, pedig az még hatályba sem lépett. Megválaszolatlan kérdések azonban így is maradtak. Vasárnapi munka, szabadság és felmondás - nézzük meg, mi az, ami biztosan változik.

A törvény jelenleg az országgyűlés elnökének aláírására vár, majd azt megküldik a köztársasági elnöknek, kihirdetésre csak ezt követően kerülhet. A törvényjavaslat július 1-jén lép hatályba a tervek szerint.

Az Európai Bizottság számos más új törvény mellett a Munka Törvénykönyvét vizsgálta abból a szempontból, hogy megfelel-e az  uniós jognak, ezért volt szükség félszáz módosításra a még hatályba sem lépett új munka törvénykönyvén. A megválaszolatlan kérdések száma azonban az átmeneti rendelkezések következtében sem csökken – állítja a BDO Magyarország munkaügyi szaktanácsadója.

Az új Mt. hatálybalépéséig összesen 11 nap van hátra, ami roppant kevés idő az érintettek felkészülésére. Különösen, ha figyelembe vesszük,  hogy számos cég a felkészülés kapcsán már megtárgyalta az új kollektív szerződésének tervezetét, a kollektív megállapodások megkötése pedig vagy megtörtént vagy éppen küszöbön áll. Ez azért is problémás, mert a módosítók egy része a kollektív szerződésekhez kapcsolódik.

Nem csak a jogászoknak kell érteni

Zavaros az átmenet, és a törvény extrém mennyiségű utaló szabályt tartalmaz – hangsúlyozta Máriás Attila, a BDO munkaügyi szaktanácsadója. – A törvények közül a munka törvénykönyve egyike azoknak a jogszabályoknak, amelyeket nem elsősorban a jogászok alkalmaznak. Az új Mt.-ben azonban kifejezetten nehéz egy átlagos munkavállalónak eligazodnia, ez pedig  sértheti a jogbiztonság követelményét.

Az átmeneti rendelkezésektől várták a megvilágosodást, inkább "misztikusra" sikerült

Az elmúlt fél évben a cégek egymásnak adták a kilincset a különböző konferenciákon, ahol a szakértők ismertették az új munka törvénykönyvének szabályait. A szakértők számos kérdésre csak annyit tudtak válaszolni: „majd az átmeneti rendelkezések talán megadják a kérdésre a választ”. Az átmeneti rendelkezéseket a parlament elfogadta, ám a nyitott kérdések száma nem csökkent – állítja a BDO szakértője.

További probléma, hogy a rengeteg módosítás korántsem adott választ minden nyitott kérdésre: bizonyos passzusok értelmezése kapcsán nemcsak a munkavállalók, hanem a munkáltatói oldal tapasztalt HR-esei is gondban vannak. Ezek közül is kiemelendő az elszámolási időszakhoz kapcsolódó új szabályozás, melynek kapcsán érdemes lesz megfigyelni, hogy hányan fognak élni az elszámolási időszak intézményével az elkövetkező időszakban. Várhatóan nagyon kevesen, aminek a fő oka a hiányos, néhol inkább „misztikus” szabályozás.

A többműszakos munkáltatói tevékenység kapcsán sem teljesen világos, hogy a heti 80 órát telephelyenként, munkakörönként, tevékenységenként vagy a munkáltatót globálisan vizsgálva általában kell nézni. Holott nagyon sok múlik azon, hogy a munkáltató többműszakos-e vagy sem. Többműszakos munkáltatói tevékenység ugyanis egyrészt feltétele a napi pihenőidő 11 óráról 8 órára történő csökkentésének, másrészt műszakpótlék fizetési kötelezettség is társulhat hozzá.

Nézzük azokat a fontosabb pontokat, amelyek körül egyelőre nincsen misztikum. Ezek alapján elmondható, hogy az új Munka Törvénykönyve alapvetően "szigorúbb" lesz, mint az elődje.

Egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás

Az adó.hu összeállítása szerint már ezen a nyáron egyszerűbb szabályokkal lehet alkalmi munkásokat foglalkoztatni, az új Mt. erre vonatkozó rendelkezései is változnak, kevesebb adminisztrációval kell számolniuk a munkáltatóknak. Új rendelkezés, hogy a napi munkaidő – munkaidőkeret vagy elszámolási időszak hiányában is – beosztható egyenlőtlenül.

A próbaidő kollektív szerződés alapján "csak" 6 hónap lehet

Módosul az új Mt. azon rendelkezése, amely szerint kollektív szerződés legfeljebb 6 havi próbaidőt állapíthat meg. A próbaidőt ugyanis továbbra is csak munkaszerződésben lehet kikötni, a kollektív szerződés legfeljebb az időbeli kereteit tolhatja ki – akár 6 hónapra. A próbaidőt és annak tartamát is munkaszerződésben kell meghatározni.

Arányosság a szabadságnál

A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás (évente 44 beosztás szerinti munkanap vagy 352 óra), és a szabadságolás szabályait arányosan kell alkalmazni, ha munkavállaló foglalkoztatása év közben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jön létre.

Felmondás

A módosítás kimondja, hogy a felmondás szabályaitól csak a munkavállaló javára lehet eltérni a kollektív szerződésben. A módosításból viszont azt is következik, hogy a felek megállapodása eltérhet a felmondás törvényben meghatározott szabályaitól - írja az adó.hu.

Vasárnapi munka 50 százalékos bérpótlékért

A módosítókat tartalmazó munkaügyi salátatörvény kapcsán egy fontos pozitívum is kiemelhető: módosították a vasárnapi rendes munkaidőben történő munkavégzés elrendelhetőségének körét, amit a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kiskereskedelmi tevékenységet és kereskedelmet kiszolgáló tevékenységet folytató munkáltatókra is kiterjesztettek – hívta fel a figyelmet a BDO munkaügyi átvilágításokkal foglalkozó szakembere. A módosítás lehetővé teszi, hogy vasárnapra rendes munkaidőben is beoszthatók legyenek a kereskedelmi tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalók. A vasárnapi munkavégzésért a jövőben azonban már csak 50 százalékos bérpótlék jár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Karrier Meghalt Jacob Rotschild
Privátbankár.hu | 2024. február 26. 16:32
Elhunyt Lord Jacob Rotschild brit nagybefektető, a Rothschild bankárdinasztia tagja. Halálát hétfőn jelentette be a család.
Karrier Munkatársakat keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. december 1. 13:50
Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk!
Karrier Orbán Viktor már csak a harmadik: hátrébb csúszott egy fontos listán
Privátbankár.hu | 2023. november 29. 18:13
A Politico idén is rangsorolta Európa legmeghatározóbb embereit.
Karrier Lesújtó véleménnyel vannak a főnökök a beosztottakról, de a másik oldalnak is van véleménye
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:04
Egészen másként látják a munkahelyi képzéseket a beosztottak és a vezetők egy új amerikai felmérés szerint. Az előbbiek elvárják a munkahelyüktől, hogy ezekkel támogassa a karrierjüket, miközben az utóbbiak legyintenek a dologra.
Karrier Nincs még minden veszve az MSZP szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 31. 16:01
Meghatározó erő akar maradni egy kormányváltás idején is a jelentősen meggyengült MSZP. Komjáthi Imrét, a párt társelnökét erről is kérdeztük az ATV napi adásában, fontos munkaerőpiaci és társadalmi kérdések mellett.
Karrier Megvan a Világbank új elnöke
Privátbankár.hu | 2023. május 3. 19:57
A Mastercard egykori vezérigazgatóját, Ajay Bangát választották a Világbank új elnökévé szerdán - közölte a washingtoni székhelyű pénzintézet.
Karrier Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!
Privátbankár.hu | 2023. április 18. 10:18
A Klasszis Lapcsoport (Privátbankár.hu, Mfor.hu, Piac&Profit, Turizmus Online) Professzionális online Sales és Marketing vezetőt keres. Várjuk jelentkezésedet!
Karrier Milliárdos perben hallgatják ki a világ egyik legismertebb médiamágnását
Privátbankár.hu | 2023. január 19. 14:30
 A Fox tévécsatornákat tulajdonló Fox Corp. elnöke, Rupert Murdoch mehet a bíróságra.
Karrier Megvan a reptéri káosz első áldozata
Szakonyi Péter | 2022. szeptember 17. 14:44
Lemondott posztjáról a Schiphol vezérigazgatója, Európa legnagyobb légikikötőjének első embere az immár állandósult reptéri káosz miatt adta be felmondását. Amszterdam mellett London, Frankfurt és Párizs repterei is kaotikus helyzetben voltak a nyári csúcs alatt.
Karrier Óriási veszteség: román színekben folytatja Magyarország egyik legjobb sportolója
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 4. 18:58
A sakkozó Rapport Richárd román színekben folytatja pályafutását - ezt a román szövetség jelentette be vasárnap.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG