BUX
35 229.08
-0.40%
-142.00
OTP
10 740.00
-1.01%
-110.00
MOL
1 791.00
-1.05%
-19.00
RICHTER
6 565.00
+0.84%
+55.00
MTELEKOM
384.00
-0.13%
+0.00
 
2016. május 29. 17:35

Itthon is sok botrány volt a politikusok mentelmi joga miatt, érdekes, de ez kifejezetten a modern, nyugatias demokráciák védjegye. Május 20-án a törökök egyszerre több mint száz parlamenti képviselő mentelmi jogát függesztették fel, mondván, hogy a nép nem szeretne bűnözőket látni a parlamentben, de volt már hasonlóra példa Brazíliában és Indiában is. A nyugati országokban ennek ellenére állandósult a menedékjog, de vajon miért?

Alapvetően két fajta mentelmi jog létezik. Az angolszász országokban a képviselők szabadon beszélhetnek a kongresszus és a parlament előtt, anélkül, hogy bármivel megvádolhatnák őket, és az itt elhangzottak alapján pert sem lehet indítani ellenük - írja az Economist.

A másik fajta nekünk is sokkal ismerősebb lehet, a hagyományos mentelmi jogot csak parlamenti szavazással lehet felfüggeszteni, és minden fajta bűnügyi vád ellen megvéd. 2015 nagyobbik részében a román parlament azzal szórakoztatta magát, hogy többszörösen is visszautasította egy megvesztegetéssel és csalással vádolt képviselő mentelmi jogának felfüggesztését.

Még 2006-ban pedig egy egyiptomi képviselőt nem lehetett büntetni, hiába bukott le cége 17 tonna illegálisan importált Viagrával. Ha pedig egy történelmi példára vágyunk, 1982-ben a véreskezű drogbáró Pablo Escobart egy ideig nem tudták elítélni, mivel képviselővé választották a kolumbiai alsóházban. Az ehhez hasonló esetek nyilvánvalóan nem tettek jót a parlamentáris demokrácia megítélésének sem.

Nem értelmetlen, csak a rendszer rossz

A negatívumok mellett azért persze nem véletlen, hogy létezik mentelmi jog. A törékenyebb demokráciákban, ahol a három hatalmi ág nincsen túl erősen elválasztva, igen könnyedén előfordulhatna, hogy politikai riválisok mondvacsinált indokkal letartóztattatják egymást, amely óriási károkat okozna a demokratikus rendszernek.

Tavaly az EU Ukrajnától követelte a mentelmi jog eltörlését a szabad utazásért cserébe, de szakértők még időben figyelmeztették az uniós vezetőket, hogy egy hasonló döntés csak a politikai érdekeket segítené elő, az igazán korrupt politikusokat így sem lehetne elérni.

De akkor mi a megoldás?

A mentelmi jogot nem szabad megszüntetni, mivel eltörlése nem oldaná meg a korrupciós problémákat. A szakértők szerint a három hatalmi ág fokozatos megreformálásával lehetne csak előrelépni, de ez különösen a friss demokráciákban sokáig fog tartani.

Arról pedig akkor még szót sem ejtettünk, hogy a mentelmi jognak sincs igazán visszatartó ereje. Erdogan egy pillanat alatt letartóztattatta ellenfeleit, miután a parlament rábólintott a mentelmi jog eltörlésére. A kambodzsai elnök még ennyit sem bajlódott, egyszerűen elfogatott minden ellenzéki képviselőt, mentelmi jogukat pedig figyelmen kívül hagyta.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Karrier Palkovics menesztette az egyik helyettes államtitkárát
Privátbankár.hu | 2020. július 14. 06:16
Már meg is van Szepesi Balázs utóda. 
Karrier Megvan, mikor kaphatják meg az emelt fizetést a tanárok
Privátbankár.hu / MTI | 2020. június 23. 08:02
Legjobban az intézményvezetők és helyetteseik járnak majd. 
Karrier Orbán felmentett egy helyettes államtitkárt - már megvan az utódja
Privátbankár.hu | 2020. június 23. 07:29
A Miniszterelnökségen történt a személycsere. 
Karrier A kihívásokról szólt a home office
Kollár Dóra - Valkai Nikoletta | 2020. június 21. 17:35
Az elhúzódó járványhelyzet miatt házi karanténba kényszerült munkavállalók élete nem volt egyszerű. A legszerencsésebb eset, ha valaki olyan szektorban dolgozik, ahol nem veszítette el a munkáját a járvány következtében, és adottak a feltételek az otthoni munkavégzéshez is. Egy hónap távmunka után ezek voltak a legfőbb tapasztalataink.  
Karrier Új felelőse van a budai várnegyedben zajló egyik felújításnak
MTI | 2020. június 5. 19:10
Halmai Zoltán váltja Borbély Pált a Pénzügyminisztérium budai várnegyedben található egykori épületének felújítását koordináló PM-TÉR6 Nonprofit Kft. vezérigazgatói posztján június 8-án - közölte a pénzügyi tárca.
Karrier Kásler idő előtt visszahívott egy kórházi menedzsert három kulcsintézmény éléről
Valkai Nikoletta | 2020. június 5. 07:02
Szentes Tamás miniszteri biztos megbízatása október végéig szólt volna.
Karrier Új feladatot kapott Orbántól a nemrég felmentett államtitkár
Valkai Nikoletta | 2020. június 5. 06:14
Vízkelety Mariannt miniszterelnöki biztossá léptették elő. 
Karrier Orbán Viktor új helyettes államtitkárt nevezett ki
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 07:36
Az ITM-be érkezik régi-új kolléga.
Karrier Erre nem számítottunk: áprilisban nőtt az Ausztriában dolgozó magyarok száma
Eidenpenz József | 2020. május 19. 06:06
Azon nyilván senki sem csodálkozik, hogy márciusban több mint 23 ezer fővel csökkent az Ausztriában dolgozó magyarok száma. Az már meglepőbb, hogy áprilisban már szerény emelkedést regisztráltak körükben. A legtöbb ország polgárainak foglalkoztatása jóval kevésbé esett vissza tavasszal, mint a magyaroké. Romániából például különvonatokkal vitték a betegápolókat Bécsbe, amelyek Magyarországon meg sem álltak.
Karrier Új vezérigazgatója lett a Hunguest Hotelsnek
Privátbankár.hu | 2020. május 12. 16:46
Róna Andrea lesz a Hunguest Hotels Zrt. új vezérigazgatója - közölte szerkesztőségünkkel a tulajdonos Opus Global Nyrt.
Friss
hírlevél