Demokrácia
Makro / Külgazdaság Fontos üzenetet küldött az Orbán-kormánynak a budapesti német nagykövet 
Wéber Balázs | 2023. október 4. 17:28
Németország partnerként tekint Magyarországra, ugyanakkor felhívja a figyelmet az eleven civil társadalom, a hatalmi ágak szétválasztása és a sajtószabadság fontosságára.
Makro / Külgazdaság Dupla üzenetet küldött Brüsszel az Orbán-kormánynak 
Wéber Balázs | 2023. július 5. 16:27
Az Európai Bizottság egyrészt elismeri, hogy bizonyos területeken történtek előrelépések jogállamiság ügyben, ugyanakkor komoly hiányosságokra is felhívja a figyelmet.
Makro / Külgazdaság Szomália demokratizálódik? 
Privátbankár.hu | 2023. május 28. 13:17
Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.
Makro / Külgazdaság Peking győzött Hongkongban, a demokrácia még várat magára 
Privátbankár.hu | 2023. május 27. 17:36
Az egyre nehezebb körülmények és az ellehetetlenítő politikai légkör miatt önmaga feloszlatásáról döntött szombaton a hongkongi demokráciapárti Polgári Párt - közölte a tömörülés egyik alapítótagja szombaton újságírókkal.
Makro / Külgazdaság Brutális pénzzel küzd az USA világszerte az átlátható kormányzásért 
Privátbankár.hu | 2023. március 30. 09:50
A demokráciák erősödtek az első, 15 hónapja tartott demokrácia csúcstalálkozó óta az akkor tett vállalásoknak is köszönhetően - jelentette ki az Egyesült Államok elnöke a Csúcstalálkozó a demokráciáért elnevezésű nemzetközi virtuális konferencia nyitónapján szerdán. Joe Biden kifejtette, hogy a világtörténelem válaszút előtt áll, a ma meghozott döntések pedig évtizedekre befolyást gyakorolnak a világ folyamatainak irányára.
Makro / Külgazdaság Baj van a jogállamisággal: teljeskörű ellenőrzés alá vonták Magyarországot 
Privátbankár.hu | 2022. október 13. 06:22
A jogállamiságot és demokráciát érintő, régóta fennálló problémák miatt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése (PACE) arról határozott, hogy teljes körű ellenőrzési eljárás alá vonja Magyarországot
Makro / Külgazdaság Forrnak az indulatok Biden ma kezdődő demokráciacsúcsa körül 
Káncz Csaba | 2021. december 9. 15:05
A legnagyobb indulatokat a meghívottak listája váltotta ki, Washingtonnak a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában kellett nyugtatgatni több szövetségest, amelyek lemaradtak a listáról.  Moszkva és Peking azonnal megpróbálta kihasználni a kihagyottak körében uralkodó frusztrációt és közösen vádolták meg képmutatással az USA-t.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Egyszemélyi hatalommal, kapzsisággal és korrupcióval irányítják Magyarországot Hillary Clinton szerint 
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 10:14
Obama korábbi külügyminisztere, a demokraták korábbi elnökjelöltje nem túl hízelgő környezetben emlegette Magyarországot egy tévéinterjúban.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor is levonja a tanulságot a lengyel kormányválságból – A hét videója 
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2021. augusztus 13. 19:03
A varsói kormányzat mára egyszerre számít fekete báránynak az Egyesült Államokban, Németországban, Oroszországban és Izraelben. A lengyel politikai válság bizony magyar tanulságokkal is szolgál. De miért más a magyar és a lengyel jogállami folyamatok megítélése Nyugaton? Erről beszél videókommentárjában Káncz Csaba külpolitikai elemző.
Makro / Külgazdaság Totális patthelyzet: torkán akadt a Fidesz a Néppártnak 
Wéber Balázs | 2020. szeptember 14. 06:07
Se kiköpni, se lenyelni nem tudja a Fideszt az Európai Néppárt. A magyar kormánypárt tagsága másfél éve fel van függesztve, a döntést folyamatosan halogatják, a vizsgálóbizottság bebukott. A pártcsalád vezetése maga is megosztottnak tűnik, és hallgatásba burkolódzik.
Makro / Külgazdaság Megint aggódik Brüsszel a magyar állapotok miatt 
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 17:58
Kötelezettségszegési eljárást azonban nem indít.
Makro / Külgazdaság Freedom House: Magyarország már hibrid rezsim 
Privátbankár.hu | 2020. május 6. 11:01
A jelentéseikben eddig is csak félig szilárd demokrácia voltunk, úgy látják, 2019 óta már az se.
Makro / Külgazdaság Közvetlen veszélyt jelentene Trump a demokráciára? 
Privátbankár.hu | 2020. január 25. 10:13
A demokrata párti törvényhozók szerint igen.
Makro / Külgazdaság Megint elgyepálták az Orbán-kormányt a tengerentúlon 
Wéber Balázs | 2020. január 15. 15:14
Támadás az igazságszolgáltatás függetlensége és a tudomány szabadsága ellen, rossz bánásmód a menedékkérőkkel szemben, a médiapluralizmus további csökkentése – a Human Rights Watch szerint tavaly tovább gyengült a demokrácia Magyarországon. Igaz, ott még nem tartunk, mint Kína, amely – legalábbis a jogvédő szervezet szerint – "egyre rettenetesebb fenyegetést" jelent az emberi jogokra.
Makro / Külgazdaság Félti a demokráciát a kelet-európaiak többsége 
Privátbankár.hu | 2019. november 4. 10:17
Egy friss, hét országban elvégzett felmérés szerint a régió népe nem bízik a kormányokban, a nagy pártokban és a médiában sem, de sokan hisznek abban, hogy megváltoztathatják a politikát, és javíthatnak a társadalmi berendezkedésen.
Makro / Külgazdaság Megvonná Magyarországtól az uniós pénzeket a német államminiszter  
Wéber Balázs | 2018. december 7. 06:10
Magyarországon és néhány más uniós tagállamban veszélyben van a demokrácia, ezért a jövőben a jogállamiság betartásához kell kötni az uniós pénzek kifizetését - jelentette ki a német államminiszter egy német lapban megjelent írásában. A magyar kormányt rendszeresen bíráló Michael Roth a héten látogatott volna Budapestre, végül azonban lemondta az útját. Ezt hivatalosan betegséggel indokolta, valójában azonban politikai okokból maradhatott távol.
Makro / Külgazdaság Új ellenséggel szemben indított harcot Orbán Viktor 
Privátbankár.hu | 2018. szeptember 28. 17:30
A magyar ellenzék már nem veszélyezteti Orbán Viktor hatalmát, aki ezért a tőle elpártolt liberális konzervatívokat vette össztűz alá.
Makro / Külgazdaság A nagy EP-vita: saját tábora is kikezdte Orbán Viktort 
Wéber Balázs | 2018. szeptember 11. 17:45
A magyar kormányfő az Európai Parlament Magyarországról szóló vitáján már tényként beszélt arról, hogy a parlament szerdán meg fogja szavazni a Sargentini-jelentést. Orbán Viktor szerint ezzel a magyar népet ítélik el. A dokumentumot jegyző Judith Sargentini szerint viszont arról van szó, hogy Magyarország nem tartja magát az uniós értékekhez. Kritizálta a magyar kormányt Manfred Weber néppárti frakcióvezető is. Az osztrák néppárti képviselők megszavazzák a jelentést.
Makro / Külgazdaság Tehetséges, de hatalommániás: megint Orbán a téma Nyugaton 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 21. 09:25
Ismét terjedelmes cikkben foglalkozik a magyar demokrácia állapotával a Bild. A német bulvárlap által közölt véleménycikk szerint Magyarországon ugyan vannak még választások, de azok nem fairek, a Fidesz pedig bebetonozta hatalmát. A legnagyobb német újság egyébként idén kétszer is közölt interjút a magyar kormányfővel.
Makro / Külgazdaság Orbán egyvalamit akar 
Privátbankár.hu | 2018. június 28. 14:44
Kezdődik a kétnapos EU-csúcs.
Makro / Külgazdaság Kiegyenesítik a kaszákat: harcba szálltak a szabad internetért 
Privátbankár.hu | 2018. január 17. 08:53
Egyetlen egy szavazat hiányzik a demokratáknak, hogy visszaverjék az FCC határozatát.
Makro / Külgazdaság Miért nem nyilvánítják már terroristának Soros Györgyöt? 
Privátbankár.hu | 2017. szeptember 5. 07:35
Több mint százezren írták alá azt a petíciót Amerikában, amelyben arra kérik a Fehér Házat, hogy nyilvánítsa terroristává Soros Györgyöt.
Makro / Külgazdaság Régóta regnáló országvezetők baráti találkozója 
Privátbankár.hu | 2017. május 17. 06:07
Érdekes képeket láthattunk a pekingi Selyemút találkozón: a politikusok egy csoportja gyakran mutatkozott együtt, és úgy tűnt, kifejezetten jól érzik magukat, szót értenek egymással, olyanok voltak, mint egy baráti társaság. Egy közös bennük: mindannyian egy-egy ország tényleges vezetői, mégpedig hosszú ideje. Vajon mi még?
Makro / Külgazdaság Veszélyben a demokrácia - magyar példákat is hoz az Európa Tanács 
Privátbankár.hu | 2017. április 20. 12:19
Számos európai országban romlott a jogállamiság helyzete - a bírói függetlenség és a sajtószabadság ügyében magyar példákkal illusztrálja a rossz gyakorlatot az Európa Tanács.
Makro / Külgazdaság Freedom House: Európa egyre kevésbé a demokrácia földje? 
Privátbankár.hu | 2017. április 4. 12:59
A posztszovjet térségben húsz év után először vették át a vezetést a tekintélyelvű országok a konszolidált demokráciáktól.
Makro / Külgazdaság Jó kis demokrácia az osztrák, épp csak meg kell ismételni a választást 
Privátbankár.hu | 2016. július 3. 17:59
Óriási blamázs, hogy az osztrák államfőválasztást meg kell ismételni, nem győzik bizonygatni, hogy a demokrácia ettől még rendben van. Ha olyan választási megfigyelőket küldenek, mint amiket a féldiktatúrákba és harmadikországbeli választásokra szokás, az végképp arcpirító lesz Ausztriának.
Makro / Külgazdaság Így küzd a demokráciáért és a szabadságjogokért egy tömeggyilkos 
Privátbankár.hu | 2016. június 21. 20:01
Anders Behring Breivik, a hírhedt norvég tömeggyilkos nemrég pert nyert Norvégiával szemben. Az ítélet óriási felhördülést váltott ki világszerte - Dr. Molnár Marcell ügyvéd azonban felhívja a figyelmet: a demokratikus alapértékeknek minden esetben érvényesülnie kell. Akkor tehát ugyanolyan jogai vannak egy tömeggyilkosnak, mint nekem? Breivik még 17 évet tölt biztosan börtönben - ezután kiengedhetik az emberek közé?
Karrier Miért ülhetnek még mindig korrupt, bűnöző politikusok a parlamentekben? 
Privátbankár.hu | 2016. május 29. 17:35
Itthon is sok botrány volt a politikusok mentelmi joga miatt, érdekes, de ez kifejezetten a modern, nyugatias demokráciák védjegye. Május 20-án a törökök egyszerre több mint száz parlamenti képviselő mentelmi jogát függesztették fel, mondván, hogy a nép nem szeretne bűnözőket látni a parlamentben, de volt már hasonlóra példa Brazíliában és Indiában is. A nyugati országokban ennek ellenére állandósult a menedékjog, de vajon miért?
Makro / Külgazdaság Keményednek a vélemények: Amerikát új Hitler fenyegeti 
Fellegi Tamás | 2016. március 8. 06:05
Egyre több külföldi diplomata jelzi amerikai kormánytisztviselőknek, hogy az előretörő republikánus elnökjelölt, Donald Trump sokszor sértő és szélsőséges kijelentései, melyeket nyilvánosan tesz, roppant aggasztóak. Most az amerikai demokráciáért aggódik a világ, miközben általában Amerika őrködik a demokrácia fölött.
Makro / Külgazdaság Felfüggeszthető az uniós tagságunk, ha szélsőjobboldali párt kerülne hatalomra 
Privátbankár.hu | 2016. február 20. 10:29
A francia államfő pénteken egy rádióinterjúban kijelentette, Európának megvannak a jogi eszközei arra, hogy megakadályozzon egy országot a demokratikus értékek megsértésében, és fel is függesztheti annak az államnak a tagságát, amelyben szélsőjobboldali párt kerül hatalomra.
Makro / Külgazdaság Európai össztűz Magyarországra: itt nincs demokrácia? 
Privátbankár.hu | 2015. november 27. 16:11
Egy polgári kezdeményezés hatására alaposan átvizsgálhatja a magyar demokrácia állapotát az Európai Bizottság.
Makro / Külgazdaság A nagy hátraarc: ide jutott Magyarország a demokráciák rangsorában 
Privátbankár.hu | 2015. június 23. 15:12
A Freedom House értékelése szerint Magyarország hátralépett egyet.
Makro / Külgazdaság Török kijózanodás - líraspekulánsok hátra arc! 
Fellegi Tamás | 2015. június 8. 14:38
Törökország évek óta a befektetők kedvence, talán túlzottan is felkapták. Az ország nagyon szépen fejlődött, de a csodavárásnak nincs helye, a fák ott sem nőnek az égig. Erre a mostani választások is jól rávilágítanak: úgy alakult az eredmény, ahogy egy demokráciában jellemző, mégis nagy az ijedelem.
Makro / Külgazdaság Görög dráma: hogy jutott a demokrácia bölcsője az eurózóna peremére? 
Fellegi Tamás | 2015. január 26. 14:10
Most, hogy lezajlottak a görög választások, és izgatottan várjuk, meg lehet-e egyezni a görögökkel vagy felborítják a fél kontinenst, megvizsgáljuk, miért pont velük van ennyi gond, hisz ők voltak Európa első nagy civilizációja.
Makro / Külgazdaság Gazdagság = demokrácia? 
Privátbankár.hu | 2014. május 14. 10:45
A Harvard egyik professzora, Venezuela volt minisztere a politikát hagyta ott, hogy bebizonyítsa: a gazdagság a demokráciának köszönhető.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG