3p

Hazai szálláshelyek, vendéglátóegységek, figyelem!

Pályázzanak és nyerjenek díjat az ország legjelentősebb designversenyén -
nevezzenek be a Klasszis TopDesign 2023 megmérettetésre!
Külföldi és hazai szakértőkből álló zsűri, bemutatkozási lehetőség a nagyközönségnek, exkluzív díjátadó gála.

Regisztráljon most!

Az egy év múlva esedékes helyhatósági választásokon már érvényesülhet az „egy ember, egy szavazat” elve Szomáliában is. Három év múlva pedig elnököt és alelnököt is ilyen módszerrel választanának.

Szomáliában 2024-től az „egy ember, egy szavazat” elve alapján tartanak majd választásokat – jelentették be vasárnap Mogadishuban a kormány és a szövetségi államok egy történelmi jelentőségű megállapodásában, amely véget vet a bonyolult és ellentmondásos közvetett választási rendszernek. Az új választási rendszer, amelyet 1960 és 1969 között már alkalmaztak az Afrika szarván fekvő országban, a 2024. június 30-ra tervezett helyhatósági választásokon lép életbe, a 2024. november 30-án esedékes regionális parlamenti választásokat megelőzően.

„A Szomáliai Szövetségi Köztársaságban a választásoknak lehetőséget kell adniuk a lakosságnak arra, hogy az »egy személy, egy szavazat« elvének megfelelően demokratikusan szavazhasson. A választási rendszernek ösztönöznie kell a többpárti politikai rendszert, amelynek függetlennek, békésnek és korrupciótól mentesnek kell lennie” – olvasható a megállapodásban.

A választási rendszernek ösztönöznie kell a többpárti politikai rendszert, amelynek függetlennek, békésnek és korrupciótól mentesnek kell lennie. Fotó: Liberal International
A választási rendszernek ösztönöznie kell a többpárti politikai rendszert, amelynek függetlennek, békésnek és korrupciótól mentesnek kell lennie. Fotó: Liberal International

A 63 éve független országban 1969 óta nem tartottak választásokat az általános választójog alapján. A legutóbbi választásokat egy bonyolult közvetett rendszerben tartották, amely elsősorban a szomáliai társadalom alapvető elemén, a klánokon alapult. Ez a rendszer feszültség és instabilitás forrása volt, és sok megfigyelő szerint kedvezett a radikális iszlamista al-Shabaab szervezetnek, amely 2007 óta véres támadásokat hajt végre az országban.

A következő, 2026-ra tervezett választáson a szavazópolgárok elnököt és alelnököt választanak. A rendelkezés megszünteti a miniszterelnöki posztot, erősítendő az elnöki rendszert.

A 2022 májusában megválasztott Haszán Sejk Mohamud szomáliai elnök márciusban megígérte, hogy a következő országos és regionális választásokat az „egy személy, egy szavazat” elve alapján tartják majd.

Az első lépést a múlt héten tették meg helyi szinten: az ország északi részén fekvő Puntföld államban, ahol ezen elv alapján tartották meg a helyhatósági választásokat.

A megállapodás a Nemzeti Konzultációs Fórum ülésén született, amelyen részt vett Mohamud elnök, Hamza Abdi Barre miniszterelnök és a szövetségi államok vezetői. Puntföld állam elnöke, bár tagja a fórumnak, nem volt jelen a dokumentum aláírásakor.

Az Afrika szarván fekvő, törékeny ország, Szomália 2007 óta a radikális iszlamisták, az al-Shabaab terrorszervezet által vezetett véres lázadással néz szembe. Emellett visszatérő szélsőséges éghajlati veszélyekkel is küzd, többek között a 2020 végén kezdődött példátlan aszállyal és az elmúlt hetek áradásaival, amelyek miatt több százezer embernek kellett elhagynia lakóhelyét.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Az orosz titkosszolgálat új szövetségesre talált
Káncz Csaba | 2023. szeptember 24. 09:36
Az Emírségek felpörgeti titkosszolgálati és pénzügyi kapcsolatait Moszkvával. Ahogy Amerika befolyása gyengül az Arab-öbölben, intenzív hatalmi lökdösődés kezdődött a régióban a szaúdiak és az Emirátusok között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Így vezethet a szakadék felé a nyugdíjasokra bazírozó politika a briteknél
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 09:03
Rishi Sunak brit miniszterelnök bejelentése, miszerint 2030 helyett 2035-ben szüntetnék meg a belső égésű motoros új autók értékesítését, csak tünete a konzervatívok múltba révedésének.
Makro / Külgazdaság Ez a válasz a kemény ukrán csapásokra - Problémák az orosz elit alakulnál?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 24. 08:25
Az ukrán hadsereg a Krímen lévő orosz katonai bázisok elleni sikeres csapásai ellenére nem készül a félsziget megtámadására. A fő cél a Fekete-tenger nyugati medencéje feletti ellenőrzés megszerzése. 
Makro / Külgazdaság “Néha elkapják a karomat az utcán” – sokkoló eredményeket hozott egy brit tinédzserfelmérés
Wéber Balázs | 2023. szeptember 24. 05:54
A brit tinédzserlányok csaknem fele nem érzi magát biztonságban az utcán, több mint negyedüket pedig már zaklatták szexuálisan, derül ki egy friss brit felmérésből. Félelemről számolt be a tizenéves fiúk negyede is. A brit médiában évek óta téma a fiatalok közötti erőszak, a késes támadások magas száma.
Makro / Külgazdaság Sokan aggódnak a bimbódzó orosz és észak-koreai barátság miatt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 17:46
A Norvégiában menedékjogot kért volt Wagner parancsnok állítólag vissza akart térni Oroszországba, Navalnij Vilniusba tett át alapítványa központját. Háborús összefoglaló este.
Makro / Külgazdaság Új emberi fajt fedeztek fel?
Kormos Olga | 2023. szeptember 23. 17:13
Rejtély övezi azt a 300 ezer éves kövületet, amelyet Kelet-Kínában fedeztek fel. Az áll nélküli állcsont, amely modern és archaikus vonásokat is mutat, az emberi családfa új ágát képviselheti.
Makro / Külgazdaság Vajon milyen titkokról tárgyalt Zelenszkij és a szudáni vezető?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 16:18
Ukrajna elnöke, Volodimir Zelenszkij bejelentette, hogy rögtönzött találkozót tartott a Szudáni Szuverén Tanács vezetőjével, Abdel Fattah al-Burhannal az ír Shannon repülőtéren, ahol megvitatták az Oroszország által finanszírozott fegyveres csoportokat.
Makro / Külgazdaság Méregbe gurult Salvini a Berlinből érkező migránstámogatásra
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 14:34
Az olasz belpolitikába való súlyos beavatkozásként értékelte a Matteo Salvini vezette Liga jobboldali párt szombaton a bejelentést, miszerint az olaszországi partokra migránsokat szállító SOS Humanity civilszervezet tevékenységét a berlini kormány támogatja.
Makro / Külgazdaság "Kisfiú egy nagy játékban": letartóztatták Norvégiában a volt Wagner-főnököt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 13:02
A norvég rendőrség letartóztatta a Wagner zsoldoscsoport volt parancsnokát, akit azzal gyanúsítanak, hogy megpróbált illegálisan visszatérni Oroszországba, miután az év elején menedékjogot kért Norvégiában.
Makro / Külgazdaság Akár tíz év börtön is várhat Marine Le Pen-re
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 23. 12:35
A párizsi ügyészség azt javasolja, hogy Marine Le Pent, valamint pártjának huszonhárom tagját idézzék bíróság elé az uniós forrásokkal való visszaélési ügyben. A Nemzeti Tömörülés tagadja a vádakat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG