<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A legnagyobb indulatokat a meghívottak listája váltotta ki, Washingtonnak a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában kellett nyugtatgatni több szövetségest, amelyek lemaradtak a listáról.  Moszkva és Peking azonnal megpróbálta kihasználni a kihagyottak körében uralkodó frusztrációt és közösen vádolták meg képmutatással az USA-t.  Káncz Csaba jegyzete 

„Csúcstalálkozó a demokráciáért” címmel rendez virtuális konferenciát ma és holnap Joe Biden amerikai elnök.  Múlt évi elnökválasztási kampányában Biden azt ígérte, hogy az emberi jogokat és a demokráciát helyezi külpolitikájának a középpontjába.  A Pew Research júniusi jelentése szerint Bidennek sikerült az USA megítélésén javítania a világban: míg Trump alatt ez 34 százalékon állt, ez az új elnök alatt 62 százalékra ugrott.

Új kezdeményezések jönnek

Az Egyesült Államok és a meghívott 111 ország állami vezetői, a civil társadalom tagjai, filantrópok és a magánszektor képviselői a rendezvényen három témában is növelnék a kötelezettségvállalást. Ezek a tekintélyelvűség elleni védekezés, a korrupció elleni harc, és az emberi jogok tiszteletben tartásának támogatása.    

Több szövetségest nem hívott meg, köztük Magyarországot sem (fotó: MTI/EPA))Több szövetségest nem hívott meg, köztük Magyarországot sem (fotó: MTI/EPA))

A csúcstalálkozón a Fehér Ház várhatóan új kezdeményezéseket jelent be a szabad sajtó, a korrupció elleni harc, a demokratikus reformok és a választási integritás témáiban.  A demokratikus szövetségesektől azt várják, hogy saját vállalásaikat is jelentsék be.

Óriási viták a meghívottak listája miatt

Kénytelen távol maradni Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia is. Viszont ott lehet a többi közt Irak, Pakisztán és Angola, pedig azok a Freedom House szerint nem szabad rendszerek.  Nagyok a kérdőjelek Kenya, Szerbia, Irak, Zambia, Ukrajna és a Fülöp-szigetek meghívása miatt is. 

De a legnagyobb kérdőjel magát az Egyesült Államokat lengi körül, hiszen egy év óta a választást elvesztő elnök – jelenleg az ellenzék tényleges vezetője – folyamatosan választási csalást emleget, amely aztán idén január 6-án a Kapitólium megrohamozásához vezetett.  Trump volt elnök híveinek kétharmada még most is meg van győződve arról, hogy elvették tőle a sikert. 

A Freedom House szerint a demokrácia állapotát tekintve az USA az elmúlt egy évtizedben a 100 elérhető pontból 94 pontról 83 pontra romlott.  Ezzel az Egyesült Államok már egy kategóriában van Panamával és Romániával, egy hajszállal előzve meg Lengyelországot és Argentínát. 

A muszlim világból csupán nyolc ország került meghívásra: Indonézia, Malajzia, Pakisztán, a Maldív-szigetek, Niger, Albánia és a Koszovó.  A stratégiailag fontos Közép-Ázsiából egyetlen ország sem kapott meghívót.  Sokatmondó, hogy egyetlen uniós tagállamként Magyarország nem képviseltetheti magát a fórumon.

Meg kell nyugtatni a kimaradt szövetségeseket

Brett McGurk, a Fehér Ház közel-keleti koordinátora próbálta nyugtatgatni a kedélyeket a térségben, amikor hamut szórva a saját fejére kijelentette egy helyi interjúban, hogy a Biden kormányzat nem csinál „rezsimváltó politikákat” és az új kormányzat sokat tanult az iraki és afganisztáni demokrácia-export kudarcából.

Daniel Kritenbrink, a külügyminisztérium Délkelet Ázsiáért felelős helyettes államtitkára pedig Szingapúrban próbálta elhessegetni az aggodalmakat a regionális partnerek között, hiszen sem Szingapúr, sem Vietnám, sem Thaiföld nincs a meghívottak között.  Kritenbrink hangsúlyozta, hogy Washington nem akar ítéletet mondani a meghívotti listáról kimaradt országok demokráciájának állapotáról, mint ahogyan nem kérdőjeleződik meg a szoros amerikai-szingapúri szövetségi kapcsolat sem.

Moszkva és Peking azonnal megpróbálta kihasználni a kihagyottak körében uralkodó frusztrációt és közösen vádolták meg az USA-t képmutatással.  Kína most odáig ment, hogy megrendezi a saját „demokrácia fórumát”, ahol bemutatásra kerül, hogy a kommunista állampárt hogyan biztosít politikai stabilitást és gazdasági növekedést. 

A konferencia fő céljai

Az Egyesült Államok célja, hogy a hű szövetségesei tartóztassák fel a külső beavatkozási kísérleteket, az autoriter rezsimek részéről mutatkozó hibrid destabilizációs próbálkozásokat. Erre egyre kevésbé alkalmasak az eddigi eszközök, a katonai fellépés, a szankciók, a kereskedelemben támasztott feltételek, valamint az EU-nál a bővítés ígérete.

De ahogyan Nathalie Tocci, a római Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója kifejti a Politico-ban: „Már a nyugati modell sem olyan vonzó, mint régen. Amit az Európai Unió leginkább csinálhat, az az, hogy rendet tesz a saját háza táján. El kell érnie, hogy a közös értékeket azok az államok is betartsák, amelyek már bekerültek a tagok közé. Itt kiemelkedik Lengyelország és Magyarország, utóbbit ott sem lehet holnapután Washingtonban és most éppen azon van, hogy ezért bosszút álljon Brüsszelen.”

Tocci szerint leginkább gazdasági eszközökkel lehet rávezetni ezeket a kormányokat, hogy tegyenek eleget a közös normáknak. A tét nem csupán a magyar és a lengyel demokrácia, de a pénzek megvonásán keresztül jelzést kell küldeni más illiberális, illetve nacionalista erőknek is a földrészen. Meg kell védeni a szervezet alapjait és általában a liberális demokráciát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megint elzárják a gázt az oroszok az Északi Áramlat 1 vezetéken
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:58
De csak néhány napra. 
Makro / Külgazdaság Amerika drónokat és fegyvereket küldhet Ukrajnának - heves harcok Herszon megyében
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 19:38
Esti hírösszefoglalónkban a háború 177. napjának eseményeit vettük számba. 
Makro / Külgazdaság A hét videója: Putyin ledobta a gázbombát – egy válság háttere
Izsó Márton - Ponyeczki Dóra - Wéber Balázs | 2022. augusztus 19. 19:17
Oroszország megtámadta Ukrajnát, az EU válaszul szankciókkal büntette a Kremlt, amely válaszul tekert néhányat a gázcsapon. A brutális adok-kapokat az uniós fogyasztók is megszenvedik: az energiaárak az egekben, az infláció elszabadult, az életszínvonal zuhan. Az igazi feketeleves pedig télen jöhet, ha Putyin teljesen elzárja a gázcsapot. Mostantól egy jelszó maradt: a spórolás. A hét videójában az európai gázválság hátterét világítjuk meg, és megnézzük, mi várhat ránk a közeljövőben.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos telefonhívást kapott – küldöttek mehetnek az elfoglalt atomerőműbe
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 17:16
Emmanuel Macron francia elnök felhívta Vlagyimir Putyint.
Makro / Külgazdaság Válság szélére került Berlin és Peking kapcsolata
Káncz Csaba | 2022. augusztus 19. 16:17
Az „ifo Intézet” jelentése szerint egy kereskedelmi háború, valamint az EU és Németország leválasztása Kínáról csaknem hatszor annyiba kerülne Berlinnek, mint a Brexit. A német légierő vadászgépei részt vesznek a ma kezdődő ausztrál hadgyakorlaton, amely az Egyesült Államokkal szövetséges euroatlanti és csendes-óceáni katonaság közötti kapcsolatok növekvő tendenciájának része a Kínával növekvő geopolitikai feszültségek közepette. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kié az elfoglalt ukrán atomerőműből származó energia? Megszólalt az ENSZ-főtitkár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 15:34
Antonio Guterres Odesszában van, ott beszélt erről.
Makro / Külgazdaság Kínos ügyben tesz ma tanúvallomást a német kancellár
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 14:32
Korábbi polgármestersége alatt trükközött egy bank.
Makro / Külgazdaság Most kiderült, mely bank drágította legjobban a lakáshitelét
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 11:34
Bár komolynak érezzük a lakáshitel kamatok emelkedését, a money.hu adatai szerint az elmúlt egy évben a vizsgált 9 banknál 4,11 százalékkal emelkedett a legjobb adósoknak ajánlott standard kamat. Ez messze elmarad a jegybanki alapkamat, de még a referenciakamat emelkedésétől is. A money.hu adataiból látható, melyik bank emelt leginkább, illetve, hogy mely pénzintézetek versengenek a legalacsonyabb kamatszintekkel.
Makro / Külgazdaság A németek többsége már spórol
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 10:27
Egyre többen takarékoskodnak Németországban az árak emelkedése miatt, egy pénteken ismertetett felmérés szerint a legtöbben az energiafogyasztásukat fogják vissza.
Makro / Külgazdaság Nagyon rég nem volt ekkora infláció Japánban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 19. 09:21
Japánban júliusban 2,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző év azonos hónapjához képest, az infláció gyorsult a június 2,4 százalékhoz képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG