<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A legnagyobb indulatokat a meghívottak listája váltotta ki, Washingtonnak a Közel-Keleten és Dél-Ázsiában kellett nyugtatgatni több szövetségest, amelyek lemaradtak a listáról.  Moszkva és Peking azonnal megpróbálta kihasználni a kihagyottak körében uralkodó frusztrációt és közösen vádolták meg képmutatással az USA-t.  Káncz Csaba jegyzete 

„Csúcstalálkozó a demokráciáért” címmel rendez virtuális konferenciát ma és holnap Joe Biden amerikai elnök.  Múlt évi elnökválasztási kampányában Biden azt ígérte, hogy az emberi jogokat és a demokráciát helyezi külpolitikájának a középpontjába.  A Pew Research júniusi jelentése szerint Bidennek sikerült az USA megítélésén javítania a világban: míg Trump alatt ez 34 százalékon állt, ez az új elnök alatt 62 százalékra ugrott.

Új kezdeményezések jönnek

Az Egyesült Államok és a meghívott 111 ország állami vezetői, a civil társadalom tagjai, filantrópok és a magánszektor képviselői a rendezvényen három témában is növelnék a kötelezettségvállalást. Ezek a tekintélyelvűség elleni védekezés, a korrupció elleni harc, és az emberi jogok tiszteletben tartásának támogatása.    

Több szövetségest nem hívott meg, köztük Magyarországot sem (fotó: MTI/EPA))Több szövetségest nem hívott meg, köztük Magyarországot sem (fotó: MTI/EPA))

A csúcstalálkozón a Fehér Ház várhatóan új kezdeményezéseket jelent be a szabad sajtó, a korrupció elleni harc, a demokratikus reformok és a választási integritás témáiban.  A demokratikus szövetségesektől azt várják, hogy saját vállalásaikat is jelentsék be.

Óriási viták a meghívottak listája miatt

Kénytelen távol maradni Kína, Oroszország és Szaúd-Arábia is. Viszont ott lehet a többi közt Irak, Pakisztán és Angola, pedig azok a Freedom House szerint nem szabad rendszerek.  Nagyok a kérdőjelek Kenya, Szerbia, Irak, Zambia, Ukrajna és a Fülöp-szigetek meghívása miatt is. 

De a legnagyobb kérdőjel magát az Egyesült Államokat lengi körül, hiszen egy év óta a választást elvesztő elnök – jelenleg az ellenzék tényleges vezetője – folyamatosan választási csalást emleget, amely aztán idén január 6-án a Kapitólium megrohamozásához vezetett.  Trump volt elnök híveinek kétharmada még most is meg van győződve arról, hogy elvették tőle a sikert. 

A Freedom House szerint a demokrácia állapotát tekintve az USA az elmúlt egy évtizedben a 100 elérhető pontból 94 pontról 83 pontra romlott.  Ezzel az Egyesült Államok már egy kategóriában van Panamával és Romániával, egy hajszállal előzve meg Lengyelországot és Argentínát. 

A muszlim világból csupán nyolc ország került meghívásra: Indonézia, Malajzia, Pakisztán, a Maldív-szigetek, Niger, Albánia és a Koszovó.  A stratégiailag fontos Közép-Ázsiából egyetlen ország sem kapott meghívót.  Sokatmondó, hogy egyetlen uniós tagállamként Magyarország nem képviseltetheti magát a fórumon.

Meg kell nyugtatni a kimaradt szövetségeseket

Brett McGurk, a Fehér Ház közel-keleti koordinátora próbálta nyugtatgatni a kedélyeket a térségben, amikor hamut szórva a saját fejére kijelentette egy helyi interjúban, hogy a Biden kormányzat nem csinál „rezsimváltó politikákat” és az új kormányzat sokat tanult az iraki és afganisztáni demokrácia-export kudarcából.

Daniel Kritenbrink, a külügyminisztérium Délkelet Ázsiáért felelős helyettes államtitkára pedig Szingapúrban próbálta elhessegetni az aggodalmakat a regionális partnerek között, hiszen sem Szingapúr, sem Vietnám, sem Thaiföld nincs a meghívottak között.  Kritenbrink hangsúlyozta, hogy Washington nem akar ítéletet mondani a meghívotti listáról kimaradt országok demokráciájának állapotáról, mint ahogyan nem kérdőjeleződik meg a szoros amerikai-szingapúri szövetségi kapcsolat sem.

Moszkva és Peking azonnal megpróbálta kihasználni a kihagyottak körében uralkodó frusztrációt és közösen vádolták meg az USA-t képmutatással.  Kína most odáig ment, hogy megrendezi a saját „demokrácia fórumát”, ahol bemutatásra kerül, hogy a kommunista állampárt hogyan biztosít politikai stabilitást és gazdasági növekedést. 

A konferencia fő céljai

Az Egyesült Államok célja, hogy a hű szövetségesei tartóztassák fel a külső beavatkozási kísérleteket, az autoriter rezsimek részéről mutatkozó hibrid destabilizációs próbálkozásokat. Erre egyre kevésbé alkalmasak az eddigi eszközök, a katonai fellépés, a szankciók, a kereskedelemben támasztott feltételek, valamint az EU-nál a bővítés ígérete.

De ahogyan Nathalie Tocci, a római Nemzetközi Ügyek Intézetének igazgatója kifejti a Politico-ban: „Már a nyugati modell sem olyan vonzó, mint régen. Amit az Európai Unió leginkább csinálhat, az az, hogy rendet tesz a saját háza táján. El kell érnie, hogy a közös értékeket azok az államok is betartsák, amelyek már bekerültek a tagok közé. Itt kiemelkedik Lengyelország és Magyarország, utóbbit ott sem lehet holnapután Washingtonban és most éppen azon van, hogy ezért bosszút álljon Brüsszelen.”

Tocci szerint leginkább gazdasági eszközökkel lehet rávezetni ezeket a kormányokat, hogy tegyenek eleget a közös normáknak. A tét nem csupán a magyar és a lengyel demokrácia, de a pénzek megvonásán keresztül jelzést kell küldeni más illiberális, illetve nacionalista erőknek is a földrészen. Meg kell védeni a szervezet alapjait és általában a liberális demokráciát.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Összegyűjtötték az aláírásokat az ellenzéki népszavazáshoz
Valkai Nikoletta | 2022. január 20. 18:31
A két kérdéshez összesen 470 ezer aláírást szedtek össze.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő eszköztára - világszerte képes beavatkozni konfliktusokba
Káncz Csaba | 2022. január 20. 15:35
Noha az orosz gazdaság a világ összes GDP-jének csak 3,1 százalékát teszi ki, katonailag hatékonyan avatkozik be világszerte a különböző konfliktusokba. Áttekintjük, hogy a Kreml milyen módszereket vonultat fel a geopolitikai céljai eléréséhez. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Népszámlálást tartottak Szlovákiában: hányan vallották magukat magyarnak?
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 12:52
36 ezerrel csökkent Szlovákiában a magukat magyar nemzetiségűnek vallók száma az elmúlt tíz évben, fogyatkozásuk üteme jelentősen lassult.
Makro / Külgazdaság Óriási sztrájk – lebénította a főváros közlekedését a vezetők tiltakozása Romániában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:37
Egyetlen villamos, busz vagy trolibusz sem állt forgalomba a reggeli műszakra előirányzott, csaknem 1500 jármű közül.
Makro / Külgazdaság Szlávik János: akár már idén megjelenhet az oltás, amely a koronavírus minden variánsa ellen hatékony
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 11:06
Szlávik János főorvos, a Dél-Pesti Centrum Kórház infektológiai osztályának vezetője volt az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.
Makro / Külgazdaság Az erősödő forint megnyugtathatta Matolcsy Györgyéket
Csabai Károly | 2022. január 20. 10:49
Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma sem emelt kamatot, ugyanúgy 4 százalékot fizet a kereskedelmi bankok nála egy hétre elhelyezett betéteiért, mint az utóbbi három alkalommal.
Makro / Külgazdaság Megvan a dátum: ekkor találkozik Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:57
Szijjártó Péter a TASZSZ hírügynökségnek beszélt arról, hogy mikor esedékes a találkozó.
Makro / Külgazdaság Újabb drámai rekordot döntött a koronavírus Magyarországon
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 09:13
A tegnapi csúcs után ismét sosem látott szintre nőtt a napi új fertőzöttek száma.
Makro / Külgazdaság Lassul a gazdaság – egyből hozzányúltak a kamatokhoz Kínában
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 07:37
A kínai jegybank csökkentette az egy- és ötéves hitelek referenciakamatát, hogy ezzel is segítse a lassuló gazdaság élénkítését.
Makro / Külgazdaság Joe Biden megmagyarázta a bizonyítványt – Amerika arra készül, hogy Putyin megszállja Ukrajnát
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 06:48
Hivatalba lépése egyéves évfordulója alkalmából a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján Joe Biden amerikai elnök védelmébe vette elnöksége eddigi mérlegét, megpróbálta kicsinyíteni elnöksége kudarcait, külpolitikáról szólva pedig azt mondta, hogy szerinte Vlagyimir Putyin bevonul majd Ukrajnába.
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló