<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
Ismét terjedelmes cikkben foglalkozik a magyar demokrácia állapotával a Bild. A német bulvárlap által közölt véleménycikk szerint Magyarországon ugyan vannak még választások, de azok nem fairek, a Fidesz pedig bebetonozta hatalmát. A legnagyobb német újság egyébként idén kétszer is közölt interjút a magyar kormányfővel.
Orbán Viktor a Kossuth Rádióban. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Vannak még választások, de azok nem fairek” - ezzel a címmel közölte le a Bild a napokban Gergely Márton írását a magyar politikai helyzetről.

A 2016 őszén megszüntetett Népszabadság főszerkesztő-helyettese kiemeli: Orbán Viktor napról napra átformálja az országot. Megváltoztatta az alkotmányt, bebetonozta a Fidesz hatalmát, és „államilag szervezett korrupció” segítségével ellenőrzése alá vonta a gazdaságot.

Alig demokrácia


Gergely Márton szerint Magyarországot már csak erős fenntartásokkal lehet demokráciának nevezni, Orbán „alattvalói” minden intézményt kontrollálnak. Mint írja, a magyar kormányfő „tehetséges politikus, aki óriási hatalomvágya csillapítására használja fel tehetségét.”

Orbán azt állítja, hogy megvédi Németországot a menekültáradattól. A kerítésépítés azonban valójában csak politikai szimbólum, amely mindössze néhány menekültet ijeszt el – véli a szerző. A magyar miniszterelnök Kelet-Európában látja egész Európa jövőjét, elsősorban azért, mert ott kevés migráns él, a katolikus hit pedig erős lábakon áll.

Hadjárat a médiában

A Népszabadság volt főszerkesztő-helyettese a lap megszüntetésével kapcsolatban azt írja: az újság már régóta tüske volt a Fidesz szemében, mert kritizálta a kormányt, botrányokat göngyölített fel, és balliberális álláspontot képviselt.

Az Orbán-kormány ma már uralja a hirdetési piacot, és bojkottálja a kormánykritikus újságokat. Újabb médiumokat vásároltat fel, kiszorítja a külföldi befektetőket, és ez így megy tovább – olvasható a Bildben megjelent cikkben.

Orbán: nem mi akartuk a migránsokat

A német lap ugyanakkor Orbán Viktornak is rendszeresen megszólalási lehetőséget ad: idén kettő interjút is készített vele. A magyar kormányfő a lapnak  januárban például azt mondta, hogy "a migránsokat Önök akarták, nem pedig mi”.

A kormányfő akkor hangsúlyozta: az EU-ba törekvőket nem muzulmán menekülteknek tekinti, hanem "muzulmán inváziós erőnek", gazdasági migránsoknak, akik jobb életet keresnek. Magyarország felé négy biztonságos országon kelnek át, amelyek ugyan nem olyan gazdagok, mint Németország, de stabilak, ahol már "nem az életükért futnak". Szerinte az érkezők 2015-ben illegálisan törték át a határt: "nem menekülthullám volt, hanem egy invázió".

Orbán szerint nem szabadabb a német sajtó

A magyar médiahelyzetről a Bildnek azt mondta: nem gondolja, hogy a német sajtó szabadabb lenne, mint a magyar. "A magyar sajtó 80 százalékban magántulajdonban van, és egy jelentős része erősen kritikus a magyar kormánnyal szemben" – jelentette ki még januárban.

A júliusi Bild-interjúban a kormányfő pedig úgy vélekedett: ha ő olyan menekültpolitikát folytatna, mint Angela Merkel, az emberek még aznap elzavarnák.

A Bild egyébként a legnagyobb példányszámú német napilap: az idei második negyedévben 1 millió 600 ezer példányt terjesztettek belőle naponta.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyin hamarosan fontos csatát nyerhet - napi háborús hírek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 19:03
Méterről méterre, de haladnak előre az oroszok, Putyin mégis hajlandó lenne fogolycseréről, sőt az ukrán kikötők megnyitásáról is tárgyalni - legalábbis ezt állította ma. Háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Ukrajnai háború – miért is van hazánk még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen? - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2022. május 27. 18:43
Oroszország ukrajnai inváziója megrendítette a globális rend alapjait, a konfliktus mértéke és kimenetele még nem világos. A háború feltárta Oroszország politikai, hírszerzési és katonai gyengeségeit, egyben aláásta Moszkva pozícióját mind globálisan, mind a posztszovjet térben.  A konfliktus már tovagyűrűzött Ázsiára, és felerősítette a Kína és az Egyesült Államok közötti nagyhatalmi versenyt. Az amerikai közvélemény és a republikánus párt támogatása Ukrajna irányába egyre csökken, ahogy a Biden-kormány növeli a segélyeket.  De miért is tartja Orbán Viktor miniszterelnök hazánkat még mindig a Moszkva-Belgrád tengelyen?  Káncz Csaba videó-interjúja.
Makro / Külgazdaság Az olaszok szerint beválni látszik Putyin számítása
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 16:59
Az orosz elnök egy újabb migrációs hullámmal helyezné nyomás alá Európát - az olasz kormány már aggódik.
Makro / Külgazdaság A miniszter szerint átalakításra szorul a magyar gazdaság húzóágazata
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 15:28
Palkovics László egy autókiállítás megnyitóján beszét a magyar járműipar előtt álló kihívásokról.
Makro / Külgazdaság Putyin fontos szövetségese átáll a törökökhöz
Káncz Csaba | 2022. május 27. 15:19
Az ukrajnai háború feltárta Oroszország politikai és katonai gyengeségeit, ezzel Kazahsztánt geopolitikai pályájának villámgyors módosítására késztetve. Május elején Tokajev elnök meglátogatta Erdogan elnököt Ankarában, ahol a két fél megállapodott a török ​​„Anka” drón koprodukciójában, valamint közös hadgyakorlatok megtartásában. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Nagyon rossz ötlet a reklámadó a Reklámszövetség szerint
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 14:29
A szektorban nincs extraprofit, a reklámadó pedig az egész gazdaságra káros hatásokkal lesz a szakmai szervezet szerint.
Makro / Külgazdaság Most Menczer Tamás szúrt vissza Ukrajnának
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 13:35
Szijjártó Péter távollétében államtitkára kérte ki magának az ukrán energetikai miniszter nyilatkozatát.
Makro / Külgazdaság Egyesül két magyar alapkezelő - együtt 1200 milliárdos vagyont kezelnek
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 11:14
Egyesül a Budapest Alapkezelő és MKB-Pannónia Alapkezelő, a jogutód társaság 2022. szeptember 1-én kezdi meg működését. Az egyesüléssel létrejövő alapkezelő által kezelt vagyon megközelíti az 1 200 milliárd forintot.
Makro / Külgazdaság Az elbukott francia elnökválasztás után tovább tervezgeti az összefogást Marine Le Pen és Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 09:41
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke pénteken Párizsban tárgyalást folyatott Marine Le Pennel, a francia Nemzeti Tömörülés elnökével - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.
Makro / Külgazdaság Londonban is felfedezték az extraprofitot - jön a brit különadó és rezsicsökkentés
Privátbankár.hu | 2022. május 27. 08:34
Részben a nagy energiaipari cégek profitjára kirótt átmeneti különadókból kompenzálja a háztartások emelkedő megélhetési költségeit a brit kormány.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG