Sajtószabadság
Nemzetközi Van baj Azerbajdzsánban 
Privátbankár.hu | 2024. március 25. 16:29
Azerbajdzsánban a hatóságoknak véget kell vetniük az újságírók és a civil társadalom megfélemlítésének és zaklatásának, a letartóztatások, fogva tartások és a bírósági eljárások elfojtják a véleménynyilvánítás szabadságát az országban - jelentette ki a strasbourgi székhelyű, 46 tagországot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa hétfőn.
Nemzetközi Új, sajtószabadságot érintő szabályokat léptet életbe az Európai Parlament 
Privátbankár.hu | 2024. március 13. 14:44
A képviselők a szerdai zárószavazáson zöld utat adtak az újságírókat és a média függetlenségét a politikai és gazdasági nyomásgyakorlástól védő új szabályoknak - áll az Európai Parlament közleményében. 
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében? 
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Makro / Külgazdaság Sajtónapi ajándék Oroszországban - éljen soká a cenzúra! 
Elek Lenke | 2024. január 28. 14:50
Egy reprezentatívnak nevezett kutatás szerint egyre több az cenzúrapárti orosz.
Makro / Külgazdaság Botrány érik az EU-ban, megint előkerült a Pegasus 
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 25. 09:59
Egy uniós állam állhat független orosz újságírók telefonjainak feltörése mögött.
Makro / Külgazdaság Háborús bűnöket tárt fel, mégis egy cellában senyved évek óta Julian Assange 
Wéber Balázs | 2023. május 23. 19:42
A WikiLeaksnek köszönhetően kapott a világ valós képet az Egyesült Államok iraki és afganisztáni háborújának pusztításáról vagy éppen az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség Európára is kiterjedő kémkedéséről. A portál alapítója mégis több mint tíz éve meg van fosztva szabadságától, 2019 óta pedig egy hat négyzetméteres cellában raboskodik. Felesége tegnap drámai beszédben kért ismét segítséget. Nagyító alatt ezúttal Julian Assange küzdelme a szabadságért.
Makro / Külgazdaság "A polgárháború szélén vagyunk" – elszakadhat a cérna Oroszországban 
Wéber Balázs | 2022. március 13. 18:57
A Novaja Gazeta főszerkesztő-helyettese szerint a jelenlegi helyzet tragikus, a Szovjetunió pedig Oroszország formájában ma is él.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor kedélyeskedő kabaréjelenetben találja meg az elveszett magyar sajtószabadságot 
Privátbankár.hu | 2021. július 7. 12:06
A miniszterelnök azt reagálta le az új videójával, hogy a Riporterek Határok Nélkül a sajtószabadság ellenségének nyilvánította. Bár a kisfilm szerint nem is nagyon van képben.
Makro / Külgazdaság Feketelistára tették Orbán Viktort 
Wéber Balázs | 2021. július 5. 10:47
A Riporterek Határok Nélkül szerint a magyar kormányfő is egyike azon vezetőknek, akik különösen drasztikus módon nyomják el a sajtószabadságot.
Közérdekű A szabad tájékoztatás életeket menthet! Nyílt levél a miniszterelnöknek 
Privátbankár.hu | 2021. március 31. 08:00
Több mint egy éve élünk egy olyan világjárványban, amelyre száz éve nem volt példa. Mindent megteszünk, hogy olvasóinkat hitelesen tájékoztassuk a kialakult helyzetről, ám ehhez az is hozzátartozna, hogy a sajtó - így lapunk munkatársai is - bejuthassanak az egészségügyi intézményekbe, kórházakba, hogy első kézből, hitelesen számolhassunk be az egészségügyi intézményekben kialakult helyzetről, megszólaltathassunk orvosokat, ápolókat, mentősöket. Az alábbi felhívást azért írtuk alá huszonnégy másik szerkesztőséggel együtt, hogy elláthassuk feladatunkat, azaz beszámoljunk arról, ami van.
Vállalat Technológia és sajtószabadság: Egy egészséges demokráciának szüksége van egészséges újságírásra 
Pásztor András | 2021. március 15. 06:54
1848. március 15-én mi magyarok a szabadságot, az autonóm, nemzeti önállóságon alapuló polgári öntudat kifejeződését ünnepeljük. A 173 évvel ezelőtti, márciusi ifjak által összeállított 12 pont első helyén ez állt: "Kivánjuk a’ sajtó szabadságát, censura eltörlését." Mit jelentenek ma, a 21. században ezek a szavak? Ki és mi veszélyezteti ma a sajtó szabadságát, mit is jelent ma a cenzúra? Ezekre a kérdésekre rendhagyó módon Brad Smith, a Microsoft elnökének pénteken, az amerikai Kongresszus albizottságának meghallgatásán tett tanúvallomását idézzük válaszul, mert olyan állításokat fogalmaz meg, amelyek egyszerre időtállók és reflektálnak az aktuális helyzetünkre, nemcsak Magyarországon, de szerte a világon. 1848. március 15-én ugyanis a haza és a haladás ügye még nem mondott ellent egymásnak, harmonikus egységben fonódtak össze. Erre lenne ma is szükség.
Vállalat Nyilvánosan estek egymásnak a Microsoft és a Google legfelső vezetői a média miatt 
Pásztor András | 2021. március 14. 14:57
A Big Tech két cége a tervezett amerikai törvény miatt csapott össze, amely szerint a platformoknak fizetnie kellene a médiának a hírekért. Egyre világosabb mindenki számára, hogy a bajban levő hírmédiát meg kell segíteni, hogy a sajtó ellássa alapvető feladatát: tükröt tartson, és beszámoljon a közönségnek arról, mi történik a világban. 
Vállalat A média mecénása? Tanulmány arról, hogyan csalta tőrbe a Google a médiát 
Pásztor András | 2020. november 8. 19:53
Nemrég megjelent egy 144 oldalas német nyelvű tanulmány arról szól, hogyan csalta tőrbe a médiát a Google, amely egyben mecénási szerepben tűnik fel. A tanulmány alapját 25 német médiavezetővel és digitális médiával foglalkozó újságíróval készített anonim interjún, a Google Digital News Initiative (DNI) 2015 és 2019 között finanszírozott 645 projektje adatainak elemzése, valamint a német kiadók által használt Google eszközök elemzése szolgáltatja. A tanulmány szerzői Ingo Dachwitz és Alexander Fanta, utóbbi 2017-ben a Google támogatásával tanulhatott és taníthatott Oxfordban.
Vállalat Honnan tájékozódunk és miért fontos, hogy fizessünk a megbízható újságoknak? 
Privátbankár.hu | 2020. október 31. 05:37
Egy friss felmérés szerint még mindig a tévéből tájékozódnak a leggyakrabban a világon, a közösségi média viszont szorosan a nyomában van, komolyan fenyegetve dominanciáját. Az Ipsos 27 országra kiterjedő felmérése kitér a hírekért való fizetési hajlandóságra is, amely szerint Magyarországon a megkérdezettek majdnem negyede lenne hajlandó fizetni értük. Mi videóban meg is mutatjuk, miért lenne ez létfontosságú, és ahogy ezt már korábban is jeleztük: hamarosan lapunk is erre az útra lép.
Makro / Külgazdaság Index-botrány, Brüsszeli alku, második hullám - podcast a hét sztorijairól 
Privátbankár.hu | 2020. július 25. 09:18
Podcast-sorozatunk harmadik részében a magyar sajtóviszonyokat járjuk körül az Index körüli botrány kapcsán, és - ettől nem függetlenül - az uniós költségvetés körüli zavarban is igyekszünk rendet vágni. Harmadik témánk a koronavírus: mit hozhat Magyarországon a második hullám?
Makro / Külgazdaság Megint aggódik Brüsszel a magyar állapotok miatt 
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 14. 17:58
Kötelezettségszegési eljárást azonban nem indít.
Makro / Külgazdaság Tehetséges, de hatalommániás: megint Orbán a téma Nyugaton 
Privátbankár.hu | 2018. augusztus 21. 09:25
Ismét terjedelmes cikkben foglalkozik a magyar demokrácia állapotával a Bild. A német bulvárlap által közölt véleménycikk szerint Magyarországon ugyan vannak még választások, de azok nem fairek, a Fidesz pedig bebetonozta hatalmát. A legnagyobb német újság egyébként idén kétszer is közölt interjút a magyar kormányfővel.
Vállalat Tízből kilencen azonnal mennének: újabb felmondások a Hír TV-nél 
Wéber Balázs | 2018. augusztus 2. 12:30
Információink szerint újabb újságírók nyújtották be felmondásukat a Hír TV-nél. A csatornánál Echo TV-s dolgozókkal próbálják betölteni a megüresedett helyeket. A televízió három és fél év kitérő után ismét kormánybarát, a jelenkori hatalommal lojális médiummá válik. A régi-új vezetés szerint csak arról van szó, hogy visszatérnek a régi értékekhez.
Makro / Külgazdaság Új hűbéri rendszer? Európa egyik legkorruptabb országa vagyunk 
Privátbankár.hu | 2018. február 22. 14:32
A régióban az elmúlt hat évben Magyarország korrupció elleni teljesítményének a megítélése zuhant a legnagyobbat. A Transparency International (TI) nemzetközi civil szervezet jelentése szerint különösen azokban az országokban nagy a korrupció, amelyekben a sajtó és a civil szervezetek védelme gyenge.
Makro / Külgazdaság Brüsszelben komolyan aggódnak a magyar médiaszabadságért  
Privátbankár.hu | 2017. július 11. 14:49
A médiaszabadság és -pluralizmus helyzetével foglalkozó tanulmány látott napvilágot.
Makro / Külgazdaság Nem vagyunk a szabad országok között - tovább zuhan a magyar sajtószabadság 
Privátbankár.hu | 2017. április 28. 15:00
A "részben szabad" kategóriában tartanak nyilván minket, akkorát esett a sajtószabadság, mint Burundiban vagy Bolíviában - bár nem akkorát, mint a lengyeleknél. Külön foglalkozik Magyarországgal az összefoglalóban a Freedom House.
Makro / Külgazdaság Veszélyben a demokrácia - magyar példákat is hoz az Európa Tanács 
Privátbankár.hu | 2017. április 20. 12:19
Számos európai országban romlott a jogállamiság helyzete - a bírói függetlenség és a sajtószabadság ügyében magyar példákkal illusztrálja a rossz gyakorlatot az Európa Tanács.
Vállalat Itt a vége: soha többé nem lesz Népszabadság 
Privátbankár.hu | 2016. december 12. 17:31
Nagyon megvizsgálták, hogy újra lehetne-e indítani a Népszabadságot, dehát sajnos azt találták, hogy nem.
Vállalat Bevégeztetett: tényleg eladták a Népszabadságot 
Privátbankár.hu | 2016. október 25. 18:07
Kedd este jelentették be a tőzsde honlapján: Heinrich Pecina és a Vienna Capital Partners eladta a céget a Mészáros Lőrinchez köthető Opimusnak.
Közérdekű Sajtószabadság? Visszaszólt a magyar külügy az amerikainak 
Privátbankár.hu | 2016. október 21. 13:13
A külügy visszautasítja a kritikát, szerintük nincs veszélyben a sajtószabadság Magyarországon.
Közérdekű Kemény kritika nagyon magasról: baj van a magyar sajtószabadsággal 
Privátbankár.hu | 2016. október 21. 10:06
Aggodalmát fejezte ki az amerikai külügyminisztérium a magyar sajtószabadság miatt.
Makro / Külgazdaság Döntött a hatóság – lőttek a sajtószabadságnak? 
Privátbankár.hu | 2016. július 4. 10:24
A kínai hírportáloknak mostantól jobban oda kell figyelniük, honnan szerzik be a híreiket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG