6p

Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.

A Wikileaks alapítójának, Julian Assange-nak utolsó, kétnapos tárgyalása a londoni Legfelsőbb Bíróság előtt kedden kezdődik, amelyben végleg eldöntik, hogy átadják-e az USA-nak.

Ha a bíróság nem fogadja el az érvelését, átszállítják az Egyesült Államokba - írja az ABC News.

Az 52 éves ausztrál állampolgárságú Assange eredetileg számítógépes szakértő ellen 18 pontban emeltek vádat az Egyesült Államokban amiatt, hogy a Wikileaks 2010-ben több százezer titkos dokumentumot publikált.

Az ügyészek szerint bűnösen szövetkezett az amerikai hadsereg hírszerzési elemzőjével, Chelsea Manninggal, hogy feltörjön egy Pentagon számítógépet, és nyilvánosságra hozza az iraki és afganisztáni háborúval kapcsolatos titkos diplomáciai táviratokat és katonai aktákat.

Assange kiadatása ellen tiltakoznak. Fotó: Courage to Resist
Assange kiadatása ellen tiltakoznak. Fotó: Courage to Resist

17 rendbeli kémkedéssel és egy számítógéppel való visszaéléssel vádolják. Ha elítélik, ügyvédjei szerint akár 175 év börtönbüntetést is kaphat, bár az amerikai hatóságok szerint minden büntetés valószínűleg sokkal alacsonyabb lesz.

Assange és támogatói azzal érvelnek, hogy újságíróként lépett fel, hogy felfedje az amerikai katonák bűneit, és őt az Egyesült Államok alkotmányának első kiegészítése által biztosított sajtószabadság védi.

A Wikileaks által közzétett fájlok között volt egy videó az amerikai erők 2007-es Apache helikopteres támadásáról Bagdadban, amelyben 11 ember vesztette életét, köztük két Reuters-újságíró - jegyzi meg az ABC News.

Ausztrália állampolgára hazatérését kéri

Az ügyben az egyik legfrissebb fejlemény, hogy 15-én Ausztrália az ausztrál állampolgár Assange szabadon bocsátását kérte, mint arról a Reuters beszámolt. A déli kontinens parlamentjének alsóháza 86:42 arányban hagyta jóvá azt az indítványt, amely az újságíró hazatérését kéri.

Ausztrália munkáspárti miniszterelnöke, Anthony Albanese kijelentette, hogy ott lesz a ma, kedden kezdődő tárgyaláson.

„Akár imádod, akár utálod Julian Assange-ot, az ügy már elég régóta tart” – érvelt Wilkie az ausztrál nemzeti médiának.

Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője pedig a kiadatás leállítására szólít fel

Ahogy azt a Privátbankár ismertette, február 6-án az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője, Alice Jill Edwards sürgette az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange esetleges kiadatását az Amerikai Egyesült Államoknak.

„Felszólítom az Egyesült Királyság kormányát, hogy gondosan vizsgálja felül Assange úr kiadatási végzését annak biztosítása érdekében, hogy teljes mértékben megfeleljenek a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó bánásmód vagy büntetés céljára történő visszatoloncolás abszolút és el nem téríthető tilalmának, és tegyen meg minden szükséges intézkedést Assange úr testi és lelki egészségének megőrzésére” – fejtette ki a szakértő.

A kiadatás élet-halál kérdése

A kiadatás élet-halál kérdése, felesége Julian Assange szerint. Stella Assange egy csütörtöki sajtótájékoztatón elmondta, hogy férje nem élné túl, ha az Egyesült Államokba toloncolnák.

„Egészsége egyre romlik, testileg és lelkileg is" - panaszolta Assange felesége. „Az élete minden egyes nap veszélyben van, ha börtönben marad, és ha kiadják, meghal."

2021 januárjában egy bíró úgy döntött, hogy Assange-ot nem szabad kiadni, mivel mentális egészsége miatt az öngyilkosság veszélye fenyeget, ha szigorú biztonsági börtönbe zárnák.

A Legfelsőbb Bíróság visszavonta ezt a döntést, miután az amerikai hatóságok fellebbeztek, akik egy sor biztosítékot adtak Assange leendő fogva tartásának körülményeivel kapcsolatban.

Stella Assange közölte, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságához fognak fordulni, ha a jelen londoni tárgyaláson kudarcot vall a kiadatásának megtámadására tett kísérlet.

„Az Egyesült Államok kormánya által az emberséges bánásmódra adott diplomáciai ígéret nem elégséges garancia arra, hogy megvédje Mr. Assange-ot" - érvelt a már fent idézett Edwards. „Jogilag nincs kötelező erejük, hatókörük korlátozott, és az a személy, akit a biztosítékok meg akarnak védeni, a garanciák megsértése esetén nem élhet jogorvoslattal.”

A nyilvános tárgyalás csak korlátozottan nyilvános

Míg a Nemzetközi Bíróság tárgyalását a Dél-Afrika Izraelt népirtással vádoló ügyében online követhette a nagyközönség, a londoni Legfelsőbb Bíróság tárgyalást csak előzetes írásos engedéllyel lehet online követni, a bíróság február 1-jén kelt végzése szerint. A tárgyalás idején nem Angliában vagy Walesben tartózkodók számára az engedély kiadása nem automatikus. Aki ezen területekről kívül nyújtott be kérelmet annak indokolnia kellet, hogy miért is akarja a tárgyalást követni.

A WikiLeaks alapítója lmár 2010-ben is leleplezett. Fotó: Andrew Winning/Reuters
A WikiLeaks alapítója lmár 2010-ben is leleplezett. Fotó: Andrew Winning/Reuters

A média szabadságáról van szó

A fenti korlátozások is valószínűsítik, amint azt az Amnesty International múlt héten megjelent felhívása is kimondja, hogy a média szabadságáról van szó a kiadatási ügyben.

Ha Julian Assange-ot kiadják, az veszélyes precedenst teremt, ami alapján az Egyesült Államok kormánya további kiadók és újságírók kiadatását kérhetné szerte a világon. Továbbá más országok is követhetik Amerika példáját.

„Julian Assange olyan dokumentumokat publikált, amelyeket információforrások a Wikileaks-szel végzett munkája során tártak fel neki, ahogy az oknyomozó újságírók dolgozni szoktak. Rutinszerűen végzik a vádiratban megfogalmazott tevékenységeket: bizalmas forrásokkal beszélnek, felvilágosítást vagy kiegészítő dokumentumokat kérnek, hivatalos és esetenként titkos információkat fogadnak és terjesztenek” – érvelt Julia Hall, az Amnesty szakértője.

„Ha Julian Assange-ot az Egyesült Államokba küldik, és ott bíróság elé állítják, akkor ezzel a globális médiaszabadságról is ítéletet mondanak” - nyilvánította ki a saját ítéletét Hall.

Az olyan forrásoknak, mint a jogos visszaélést bejelentők, akik a kormányzati jogsértéseket az újságírók és kiadók elé tárják, joguk kell legyen arra, hogy megosszák e közérdekű információkat. Azonban vonakodni fognak ettől, ha Julian Assange-ot egy ilyen törvényes kiadói munka miatt elítélik, érvelt a szakértő.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Megtartja posztját a Magyar Péter színpadán fellépett szigetszentmiklósi városvezető?
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:02
Kenyértörésre került sor az ellenzéki színekben polgármesterré választott Nagy János, illetve az alpolgármesterét adó DK között. Júniusban utóbbi az MSZP-vel, az LMP-vel és a Párbeszéddel karöltve jelöltet állít ellene. Egy civil jelölt pedig a várost elcsúfító félkész stadion ügyének megoldásának ígéretével kíván sikert elérni.
Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG