3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az  Európa-barát moldovai elnök hétfőn aláírta a büntető törvénykönyv azon módosításait, amelyek kiterjesztik a hazaárulásra vonatkozó tényállást. A törvényt az oroszbarát ellenzéken kívül az Amnesty International is bírálta.

A módosításokat a múlt héten fogadta el a parlament, ahol Maia Sandu elnök Akció és Szolidaritás Pártja van többségben. A törvény kinyilvánított célja, hogy küzdjenek a szervezett bűnözői csoportok ellen, amelyekről a hatóságok azt állítják, hogy destabilizálni akarják az egykori szovjet tagköztársaságot - írja a Reuters.

Maria Sandu moldovai elnök sokat tesz azért, hogy országa az EU-hoz közeledjen
Maria Sandu moldovai elnök sokat tesz azért, hogy országa az EU-hoz közeledjen
Fotó: stiripesurse.md

Ellenzékiek szerint a változások alááshatják a szólásszabadságot és a újságírók munkáját az októberi elnökválasztás és az Európai Unióhoz való csatlakozásról szóló népszavazás előtt.

„Ez azt jelenti, hogy ha bármilyen ellenvéleményt megfogalmazol, börtönbe kerülsz,” mondta Alexei Lungu az oroszbarát „Győzelem” ellenzéki blokkból, amely a „Nem az EU-ra” jelszóval kampányol.

Vlad Battincea, a Moszkva-barát Szocialista Pártból, azt mondta, hogy a törvény „új formájú harcot indít azokkal az emberekkel, pártokkal és politikusokkal szemben, akik más álláspontot képviselnek. Ez támadás a pluralizmus ellen.”

A változások a békeidőre is kiterjesztik a korábban csak háborús állapotban alkalmazható hazaárulás tényállást, súlyosbítják a börtönbüntetéseket és eltörlik azt a követelményt, hogy a cselekményeknek közvetlenül ártaniuk kell az államnak. Új bűncselekményi kategóriát is létrehoznak, amely a külföldi államnak nyújtott segítséget bünteti.

Az Amnesty Internationalnak sem tetszik

Az Amnesty International egy múlt hónapban kiadott nyilatkozatában, amelyet a szervezet moldovai vezérigazgatója, Veaceslav Tofan jegyzett, arra kérte Sandut, hogy ne írja alá a törvényt.

„A hazaárulás kiszélesített meghatározása homályos, és visszaélésekre ad lehetőséget, és különösen a szólásszabadsághoz való jogot fenyegeti,” mondta Tofan.

Sandu az Európai Unióba való belépést tette politikája sarokkövévé, és Oroszországot, valamint a korrupciót nevezte meg az Ukrajna és az EU-tag Románia között fekvő országot érő legnagyobb fenyegetésekként. Moldova hatóságai igyekeztek korlátozni az Ilan Shorhoz, a Győzelem választási blokk mozgatórugójához köthető politikusok tevékenységét.

Távollétében Short tavaly 15 év börtönbüntetésre ítélték, amiért részt vett egy 2014-es, 1 milliárd dolláros banki csalásban. Egy a nevét viselő pártot az Alkotmánybíróság törvénytelennek nyilvánított, és társait kizárták a helyi választásokon való indulásból. Az ellenzéki pártok azzal vádolják Sandut, hogy az EU-s népszavazást kihasználva próbálja újraválasztását elérni az októberi elnökválasztáson.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Idegen felségterületet sértett egy orosz repülőgép (frissítve)
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 11:11
Egy orosz repülőgép megsértette a svéd légteret a balti Gotland-szigettől keletre pénteken, és két svéd vadászrepülőgép kísérte ki - közölte a svéd fegyveres erők szóvivője.
Nemzetközi Olaf Scholz: "Putyin békefeltételei komolytalanok"
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 10:54
Ezt mondta Olfaj Scholz a svájci ukrajnai csúcstalálkozó előtt.
Nemzetközi Gazdasági katasztrófa és véres erőszak felé tart Dél-Afrika?
Bózsó Péter | 2024. június 15. 10:16
A májusi választások után megkezdődtek a kormányalakítási koalíciós tárgyalások a súlyos gazdasági gondokkal küzdő országban. Milyen lehetőségek közül választhat a többségét elvesztő Afrikai Nemzeti Kongresszus?
Nemzetközi Zelenszkij: Putyin békefeltételei abszurdak
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:51
Ma kezdődik Svájcban a kétnapos békecsúcstalálkozó. Összefoglaló a háború 843. napjának reggelén. 
Nemzetközi Katalin hercegnő ma megjelenhet a Buckingham palota erkélyén
Privátbankár.hu | 2024. június 15. 08:19
Katalin hercegnő családjával együtt jelen lesz szombaton apósa, III. Károly király hivatalos születésnapi ünnepségén, a Trooping the Colour színpompás ceremóniáján. 
Nemzetközi Putyin ultimátumot adott
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 19:01
Újabb szállítmányokat fog kérni az orosz elnök Phenjanban.
Nemzetközi Orbán Viktor megverné a fritzeket – A hét videója
Izsó Márton – Mester Nándor – Wéber Balázs | 2024. június 14. 18:31
A magyar válogatott részvételével indul a németországi foci-Eb, a magyar meccseken természetesen a miniszterelnök is ott lesz. Orbán Viktor szerint “férfiak vagyunk”, és meg akarjuk verni a “fritzeket” meg a “szoknyás skótokat”. John Swinney skót kormányfő kissé másra tette a hangsúlyt. Vajon magángépen megy-e a kormányfő? Találkozik-e Olaf Scholzcal? Mennyit kapnak a fiúk fejenként? És miért Adidas a mezünk, nem pedig Turul? Erről is beszél a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Wéber Balázs újságíró.              
Nemzetközi A Földközi-tenger keleti medencéjében jelentősen emelkedett az illegális bevándorlás
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:49
Kijött a Frontex friss összesítése.
Nemzetközi Nagyobb NATO-koordináció lesz az ukrajnai segélyek ügyében
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 17:37
A szövetséges országok megállapodtak, hogy tervet készítenek, amely meghatározza, hogy a NATO miként fogja irányítani az Ukrajnának nyújtott biztonsági segítség és katonai kiképzés (NSATU) koordinálását, ez lehetővé teszi, hogy a júliusi washingtoni csúcson a tagállamok vezetői elindítsák ezt a programot - jelentette be Jens Stoltenberg pénteken Brüsszelben.
Nemzetközi Magyar Péter a Halászbástyán tárgyalt Manfred Weberrel, az Európai Néppárt vezetőjével
Privátbankár.hu | 2024. június 14. 15:40
Az európai parlamenti választások utáni együttműködésről volt szó.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG