<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Egy friss felmérés szerint még mindig a tévéből tájékozódnak a leggyakrabban a világon, a közösségi média viszont szorosan a nyomában van, komolyan fenyegetve dominanciáját. Az Ipsos 27 országra kiterjedő felmérése kitér a hírekért való fizetési hajlandóságra is, amely szerint Magyarországon a megkérdezettek majdnem negyede lenne hajlandó fizetni értük. Mi videóban meg is mutatjuk, miért lenne ez létfontosságú, és ahogy ezt már korábban is jeleztük: hamarosan lapunk is erre az útra lép.

Az Ipsos által elvégzett közel 19 000 válaszadói interjú tanulságai alapján még mindig a televízió az elsőszámú hírforrás világszinten. A 27 országos nemzetközi kutatás következtetései szerint a második helyen a közösségi média található, míg a print és a rádió együttes elérése csak közelíti a harmadik legfontosabb forrást, az online hírportálokat. A napi rendszerességű híroldal látogatásban Magyarország világelső, a fizetős hírek fogyasztása tekintetében ugyanakkor a legutolsók között szerepelünk a listán

A tévé után a social media a legfontosabb hírforrás (Forrás: Ipsos, Trust Misplaced?)
A tévé után a social media a legfontosabb hírforrás (Forrás: Ipsos, Trust Misplaced?)
.A globális kutatócég egyedi tanulmánya azzal a meglepő eredménnyel indít, hogy míg a világ 5 felnőtt állampolgára közül 4 megbizonyosodik abban, hogy az általa fogyasztott hírek megbízható forrásból származnak, a közvélekedés szerint az átlag lakosság mindössze 30 százaléka képes csak megkülönböztetni a valódi híreket az álhírektől.

Hírforrások megbízhatósága (forrás: Ipsos, Trust Misplaced?)
Hírforrások megbízhatósága (forrás: Ipsos, Trust Misplaced?)


Hírforrások megbízhatósága, fake news veszélye

Átlagban 28 százalékponttal magasabb, azaz közel kétszer akkora azok hányada, akik saját bevallásuk szerint magabiztosan meg tudnak különböztetni hamis és valós híreket egymástól (58 százalék), mint amit ugyanezen válaszadók tudatos hírfogyasztó polgártársaik arányáról gondolnak. Az átlagnál nagyobb önkritikával az arab, a kínai, a japán és az indiai felnőtt lakosság rendelkezik, míg egyes országoknál, mint például Magyarország, Nagy Britannia, az Egyesült Államok 40 százalékpont feletti ez a differencia.

A magyar felnőtt lakosság meggyőződése, hogy átlát a hamis híreken, nem vezetheti meg a fake news jelensége – míg polgártársaiból nem igazán nézi ki ennek képességét.
– összegezte Kovács Balázs, az Ipsos médiakutatási vezetője.

A valós és hamis hírek megkülönböztetésének vélt képessége (Forrás: Ipsos)
A valós és hamis hírek megkülönböztetésének vélt képessége (Forrás: Ipsos)

Gyakorlatban a magyarok 72 százaléka ellenőrzi a forrás hitelességét rendszeresen vagy legalább alkalomszerűen, amely jelentősen elmarad a világátlagtól (82 százalék). Míg a világ lakosságának fele számára alapvető rutin az igazságteszt, hazánkban ez csupán a lakosság harmadára igaz (49 és 36 százalék).

Egytizednyi tömeg egyáltalán nem bizonyosodik meg a hírek igazságtartalmáról, ezzel Magyarország lakossága – a törökökkel egyetemben – a legnagyobb felületet adja a fake news terjedésének.


Hírforrások ellenőrzése (Forrás: Ipsos)
Hírforrások ellenőrzése (Forrás: Ipsos)

A fentiekkel párhuzamosan Magyarországon a világátlaggal megegyező mértékben van szabad hozzáférés a megbízható hírekhez:

Itthon 65 százalék úgy véli, hogy ha keresi, talál hiteles forrást, és 12 százalék gondolja azt, hogy nincs objektív tájékoztatás az országban.
– fejti ki a szakember.

A mért 27 nemzet közül a magyar lakosság hisz legkevésbé abban, hogy országon kívüli erők (más országok) próbálnák félretájékoztatni, manipulálni a hazai közvéleményt: 37 százalék utasítja el ennek lehetőségét, szemben a 17 százalékos globális értékkel. E tekintetben az Egyesült Államokban és Törökországban mérhető a legnagyobb félelem.

Azok aránya, akik szerint más országokból dezinfármálni próbálják az olvasókat (Forrás: Ipsos)
Azok aránya, akik szerint más országokból dezinfármálni próbálják az olvasókat (Forrás: Ipsos)

Az átfogó kutatás kiterjedt a médiatípusok, mint hírforrások megbízhatóságának vizsgálatára is. A televízió domináns szerepe világszinten is veszélyben van, a közösségi média mára valós kihívójává vált.

Apró közbevetés: a Big Tech cégei (Facebook, Google, Amazon, Apple) a minap tették közzé harmadik negyedéves eredményeiket, amelyek jócskán meghaladták a várakozásokat: A négy nagy technológiai cég összesített bevétele 18 százalékkal emelkedett év/év alapon, ez 227 milliárd dollárt jelent, négy százalékkal a várakozások felett.

Ezzel szemben a világ legtöbb médiapiacán - így Magyarországon is - a különböző becslések csak abban térnek el, hogy 30-50 vagy 70 százalékos lesz-e a visszaesés - már persze a nem állami hirdetésekből élő cégeknek.

A Big tEch cégei, különösen a Facebook és a Google bevételei jelentős részben a média tartalmai (cikkei, videói) által generált bevételt teszi zsebre, miközben abból filléreket juttat csak vissza.

Míg például Kanadában a felnőttek 14 százaléka már egyáltalán nem követi a tévéhíreket, és csak 58 százalék fogyaszt tévés hírtartalmat legalább heti három alkalommal, India, Olaszország, Japán, Spanyolország és Törökország lakossága kiemelkedő arányban informálódik ezen a módon (86-88%).

A Magyarországon mért gyakoriságok a globális értékeknek megfelelőek a televíziót tekintve (72%), ugyanakkor jóval a világátlag felett vannak a rádió (48%) és online hírportálok (76%), mint hírforrás alkalmazását nézve.

A médiahasználat részleteit vizsgálva további érdekességek kerültek napvilágra, mely szerint bár világelsők vagyunk napi szintű online hírfogyasztásban, a fizetős tartalmak olvasása tekintetében a legutolsók között lehet említeni a magyar lakosságot. Elvárjuk, hogy ingyenes legyen a tartalom, ugyanakkor az online hirdetéseket sem igazán toleráljuk.


Azok aránya, akik hajlandóak lennének fizetni a hírekért (Forrás: Ipsos)
Azok aránya, akik hajlandóak lennének fizetni a hírekért (Forrás: Ipsos)

Az ingyenes (legalábbis nem direkt módon megfizetett) hírekre természetesen nem csak hazánkban van nagy igény, a világátlag 67 százalékhoz képest a magyar 79 százalékos érték mégis kimagasló. Míg a globális lakosság 27 százaléka hajlandó fizetni a hírekért, Magyarországon ez az arány 23 százalék.

(A két adat között jelentős a különbség, hiszen ha valaki csak olyan helyekről hajlandó fogyaszt hírt, ahol nem kell direkt módon fizetni a hírekért (márpedig a felmérésben részt vevők majdnem négyötöde ezt felelte, ráadásul csak 7 százalékuk nem értett ezzel egyet), miközben a fizetési hajlandóságot közel egynegyedük mutat. A két adat közti eltérés is mutatja, hogy nehezen felmérhető a magyar olvasók valós fizetési hajlandósága. - A szerk.)

A hazai lakosság közel kétharmada igyekszik kerülni az online hirdetéseket, ugyanakkor csak mintegy egyharmad használ e célból hirdetésblokkolót (mindkét szám megfelel a 27 országban felvett világátlagnak). 

A CEU készített egy rövid animációs filmet, arról, amiről laptársunk, az mfor.hu is írt korábban: hogy miért van nehéz helyzetben a minőségi újságírás, és hogyan lehet ezen változtatni.

A válasz röviden: csak az olvasók segítségével biztosítható a lap függetlensége és a folyamatos minőségi munka biztosítása, javítása. Hamarosan erre az útra lép lapunk is, laptársunkkal, az mfor.hu-val együtt.
 

A rovat támogatója a 4iG

Vállalat Aligha perdül táncra az MSZP exelnöke Matolcsy György válaszától
Csabai Károly | 2023. március 29. 15:32
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ugyanis azt írta a neki ugyancsak írásban feltett kérdésre Tóth Bertalannak, hogy nem merült fel a 4iG Nyrt. részvényeit érintő, tiltott piaci manipulációra utaIó gyanú, amely a jegybanktörvény szerinti piacfelügyeleti eljárás megindítását tenne indokolttá.
Vállalat Megtörténik az egyesülés, figyelnie kell a Bankholding ügyfeleinek is
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 12:48
Április 30-án lezárul az MKB Bank és a Takarékban egyesülése, bankszünnapokat is tartanak.
Vállalat A Vörös Dior 85 éves lett
Elek Lenke | 2023. március 26. 16:23
Szegény munkáscsalád gyermekéből lett világhírű divattervező Szlava Zajcev, akinek először engedélyezték a Szovjetunióban, hogy ruhái saját nevén futhassanak.
Vállalat Elszólta magát Elon Musk - elképesztő, mennyi pénzt bukott
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 11:57
A Twitter alkalmazottainak küldöt emailből derül ki, mennyit ér szerinte most a 44 milliárd dollárért megvett cég.
Vállalat Nem győzte meg a törvényhozókat a TikTok vezére
Privátbankár.hu | 2023. március 24. 11:28
Az amerikai kongresszus csütörtökön meghallgatta Shou Zi Chew szingapúri vállalkozót, a TikTok videómegosztó applikáció elnök-vezérigazgatóját.
Vállalat Hasít a Nike
Privátbankár.hu | 2023. március 22. 13:59
A Nike amerikai sportszergyártó negyedéves bevétele és részvényarányos nyeresége is magasabb lett a vártnál.
Vállalat Bele sem gondolunk, mekkora logisztikai kihívást jelent egy sajtburger kis krumplival
Privátbankár.hu | 2023. március 21. 16:52
Amikor beugrunk egy gyorsétterembe (angol nevén: Quick Service Restaurantba, azaz QSR-be), bele sem gondolunk, milyen hatalmas mennyiségű alapanyagra van szükség a zökkenőmentes és villámgyors kiszolgáláshoz, ahhoz, hogy a hamburger és a szalmakrumpli 50 másodpercen belül a tálcánkon landoljon. Az ehhez kapcsolódó logisztikai kihívásokról beszélt a Trend FM műsorában Haiman Ferenc, a Quick Service Logistics (QSL) magyarországi cégvezetője. 
Vállalat Bevásárolta magát a magyar állam a Yettelbe
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 18:22
Részvénycsereügyletet kötött az állam képviseletében eljáró Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a 4iG Nyrt. leányvállalataként működő Antenna Hungária Zrt. A tranzakció eredményeképpen a Corvinus Zrt. közvetett kisebbségi tulajdonrészt szerez a Yettel Magyarországban, közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).
Vállalat Nagy dilemmába kerültek a hazai vállalkozások
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 11:57
A Magyar Bankholding kutatása feltérképezte a vállalkozók aktuális pénzügyi helyzetét és vállalkozásvezetéssel kapcsolatos nehézségeit.
Vállalat Bajban a román autósok, és ez a magyar autósoknak is rossz hír lehet
Privátbankár.hu | 2023. március 17. 12:33
Bajban van a legnagyobb román kgfb-biztosító.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG